В Івано-Франківську відбулося засідання Ради регіонального розвитку області

В Івано-Франківському університеті права імені Короля Данила Галицького відбулося засідання Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області. До його роботи долучилися голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови обласної ради Сергій Басараб та депутати обласної ради.

В ході засідання його учасники обговорили питання створення та функціонування об’єднаних територіальних громад області, стан утримання та будівництва доріг Прикарпаття, реформування охорони здоров’я та освіти.

Вітаючи учасників засідання Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що влада створена, щоб впорядковувати і покращувати життя суспільства. Керівник депутатського корпусу також озвучив три найактуальніші питання, які потребують врегулювання.

Перша проблема – децентралізація. Потрібно розуміти, що це не тільки адміністративне об’єднання територіальних громад, а й децентралізація повноважень та ресурсів. Тому, коли ми говоримо про децентралізацію, потрібно не лише об’єднувати громади, але й на законодавчому рівні забезпечити поступлення податків і зборів, які б дозволяли їм повноцінно функціонувати. Друге питання – дороги. Ситуація з ними покращується, однак коштів дорожнього фонду не вистачить, щоби одномоментно відремонтувати всі дороги. Вважаю, що поряд з капітальним ремонтом, треба робити ямковий ремонт. Також пропоную, щоби кожен район і ОТГ в наступні роки пропорційно отримували гроші з дорожнього фонду.  Ще одним джерелом отримання коштів на ремонт доріг мають стати дешеві міжнародні кредити“, – підкреслив Олександр Сич.

Ще однією актуальною проблемою голова обласної ради назвав брак коштів на виплату заробітної плати. “В нас немає таких проблем в обласних установах, однак вони є на рівні районів і ОТГ, а також в бюджетній сфері. Причинами цього, на моє переконання, є некоректні формульні розрахунки і невпорядкована мережа. Потрібно захищати на початку бюджетного періоду такі розрахунки, які б протягом року не створювали проблем для нашої області, а також необхідно впорядковувати мережу на місцях“, – резюмував Олександр Сич.