ЗВІТ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ РАДИ СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ (2015-2020) (Скорочено)

7 грудня 2015 року розпочала свою роботу Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання. До її складу за результатами місцевих вибрів було обрано 84 депутати від шести політичних сил.

Попри політичну строкатість депутатського корпусу протягом всієї каденції нам вдавалося організовувати свою роботу так, аби рада якомога повніше та ефективніше виконувала свої обов’язки, передбачені чинним законодавством, і головне – компетентно приймала відповідні рішення.

Упродовж звітного періоду відбулося 37 сесій (46 пленарних засідань), з яких 8 – виїзних (тематичних), 3 – позачергові та 2 – урочисті. Найдовшим за часом проведення було друге пленарне засідання п’ятої сесії, яке тривало більше десяти годин, а найкоротшою стала чотирнадцята позачергова сесія, яка тривала одну годину.

За період з грудня 2015 року по 1 листопада 2020 року обласна рада прийняла 1611 рішень, в тому числі 92 регіональні програми, 161 звернення до центральних органів державної влади, 272 депутатських запити.

Ми успішно продовжили всі хороші напрацювання з попереднього скликання. Один з найважливіших – Програма розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області. В 2011 році ця програма була запропонована для системного захисту всього місцевого самоврядування в області. Тоді про його реформу ще ніхто й не натякав. А обласна рада надала місцевим радам допомогу у навчанні кадрів, підтримала їхні засоби масової інформації, організувала для них обласний конкурс програм та проектів розвитку. Протягом 2015-2020 років було проведено шість щорічних Конкурсів, на які органами місцевого самоврядування області було подано 1018 проєктів на суму 369,8 мільйонів гривень. Переможцями визнано 404 проєкти на суму 152,3 мільйонів гривень, в тому числі 85,4 мільйонів гривень – з обласного бюджету.

В рамках програми місцеві громади також отримали можливість брати участь в Конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад, організованим Асоціацією органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку”. На цей конкурс у 2018-2020 роках громадами Івано-Франківської області було подано 163 проєкти на суму
47,6 мільйонів гривень та 12 спільних проєктів – за участі партнерів з Прикарпаття. Переможцями визнано 26 проєктів, для співфінансування яких з обласного бюджету виділено 5,8 мільйонів гривень. Водночас переможцями визнано 8 спільних проєктів, для співфінансування яких виділено 1,7 мільйонів гривень за рахунок позабюджетних коштів.

Реагуючи на нові виклики ми доповнили Програму розвитку місцевого самоврядування Підпрограмою “Розвиток міжнародних зв’язків, залучення інвестицій та проектна діяльність”, що значно розширило можливості для міжнародного співробітництва, співпраці з різними організаціями за кордоном, сприяло формуванню позитивного іміджу регіону. А також підсилили її Підпрограмою “Сприяння розвитку об’єднаних територіальних громад”, що дало можливість проводити “круглі столи”, семінари з актуальних проблем об’єднаних територіальних громад, напрацьовувати спільні пропозиції щодо розвитку мікрорегіонів, посилення фінансової спроможності ОТГ, поглибити співпрацю з депутатським корпусом обласної ради для захисту та представлення інтересів громад, сприяло участі об’єднаних громад у конкурсах та проєктах місцевого самоврядування.

Ще одним нашим надбанням стала обласна програма підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення. За масштабом охоплення різноманітних соціально-побутових проблем і за фінансовим забезпеченням наша обласна програма визнана однією з найкращих Україні.

Водночас була продовжена реалізація обласної програми “Духовне життя”, завдяки якій обласна рада щороку виділяла декілька мільйонів гривень на такі заходи релігійного характеру, як організація духовних фестивалів, прощ, на ремонт, реставрацію і будівництво храмів тощо.

Це найважливіші програми, ухвалені ще попереднім складом обласної ради. Протягом усієї каденції ми удосконалювали кожну з них – десь виявляли прогалини, а десь додавали нові напрямки.

За останні п’ять років ми реалізовували ідеї, які до нас ніхто не робив. Зокрема, практикували виїзні тематичні сесії. Під час їх проведення ми аналізували ключові проблематику всіх ключових сфер: освіти, культури, медицини, сільського господарства, екології. Деякі обласні ради навіть почали переймати такий досвід.

Поряд із розвитком та вдосконаленням попередніх напрацювань, ми ініціювали цілу низку нових програм, які відображають автентику нашого краю, історичну пам’ять, культурний та природній колорит. Зокрема, програма “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки, відзначення 75-ї річниці УПА, відзначення 90-ї річниці ОУН, 100-річчя ЗУНР та 100-річчя злуки ЗУНР та Злуки ЗУНР із УНР. Ми організували урочисту сесію, завершуємо реалізацію феноменального проекту – “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія”. Також на Прикарпатті першою в державі була прийнята Програма розвитку пластового руху в Україні, яка має на меті поширення та популяризацію пластової методики виховання і сприяє формуванню патріотичної свідомості, здорового способу життя, активної громадянської позиції, лідерських якостей тощо.

Ми першими в Україні на обласному рівні визнали бійців-добровольців російсько-української війни учасниками бойових дій. І не просто визнали, а надали їм відповідні пільги.

Віддаючи данину нашим колегам, які 6 квітня 1990 року вперше сформували Івано-Франківську обласну раду, ми вшанували їх пам’ятними значками та сувенірними виданнями з нагоди 30-річчя з часу проведення першої сесії Івано-Франківської обласної ради народних депутатів першого демократичного скликання.

Ще одним нашим досягненням став справедливий, однаковий доступ до впливу на використання бюджетних ресурсів всіх депутатів, незалежно від фракцій. Кожен депутат при ухваленні бюджетних рішень мав можливість подати пропозиції щодо вирішення проблем на своєму окрузі. І сьогодні кожен з них з чистою совістю може сказати своїм виборцям: я не даремно п’ять років провів у обласній раді, ось перелік того, чого мені вдалося домогтися.

Шановні колеги-депутати! Дякую вам за конструктивну роботу упродовж всієї каденції!  Дякую за те, що нам вдавалося консолідовано працювати задля вирішення тих проблем, які існували на Прикарпатті. Сформований нами підхід, при якому чиста політика і предметне вирішення актуальних проблем краю розмежовуються між собою, вважаю одним з найбільших досягнень чинного скликання обласної ради. Сподіваюся, що наступна обласна рада, відштовхуючись від наших напрацювань, збереже саме таку атмосферу наступності, поступу, конструктиву і справедливості!