З нагоди 100-річчя проголошення ЗУНР відбулася урочиста сесія обласної ради

У четвер, 1 листопада 2018 року, з нагоди проголошення 100-річчя Західно-Української Народної Республіки відбулася урочиста 25-а сесія обласної ради сьомого демократичного скликання. В ході засідання депутати розглянули  одне питання порядку денного – “Про 100-річчя ЗУНР”.

Із доповіддю перед депутатським корпусом виступив історик, професор Тернопільського національного економічного університету та ветеран АТО Микола Лазарович. “Пам’ятаймо, що на західноукраїнських землях державність було відновлено через 570 років бездержавності. Потім ми знову втратили нашу вже Соборну державу на 70 років. Теперішнє наше завдання зберегти Українську державу назавжди“, – наголосив науковець.

В свою чергу голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що сьогодні, поряд зі святкуванням 100-річчя проголошення ЗУНР, ми відзначаємо 100-річчя відновлення Української держави.

Ми повинні виносити уроки з тогочасних подій. Цісар своїм декретом наділив всі народи правом мати свою владу. І галичани в абсолютно законний спосіб перебрали владу від намісників Цісаря, але не мали сили її втримати. То який нам урок? Легітимність у міжнародних взаєминах абсолютно нічого не значить, якщо вона не підкріплена силою. Той же Цісар у своєму декреті проголосив право всіх народів мати власну державу. Але вважав, що меншою мірою на це право заслуговують українці. Тільки під силою обставин його намісники на місцях змушені були передати владу. І поки політики випрошували у Цісаря і його намісників владу для українців, силою правди Дмитро Вітовський на чолі українського війська перебрав українську владу. Урок тут дуже простий – немає світової справедливості. Тому треба опиратись на силу власного народу і здобувати для нього правду. Ми можемо винести ще багато уроків з тих подій, та важливо, аби ми мали історію за вчительку життя. І не повторили помилок, які вже мали у своїй історії. Тож бажаю нам всім, аби відзначаючи сторіччя ЗУНР, ми пам’ятали її уроки та всіма силами розбудовували сильну, могутню Українську державу“, – акцентував Олександр Сич.

З нагоди відзначення 100-річчя проголошення ЗУНР керівники обласної ради та ОДА вручили прикарпатцям Грамоти голови обласної ради та ювілейні відзнаки “100 років Західно-Української Народної Республіки”, спеціально виготовлені на замовлення обласної ради. Нагороди отримали науковці, історики, письменники, журналісти, колективи музеїв, котрі досліджували і висвітлювали історію ЗУНР та вели активну державотворчу діяльність.

Наприкінці урочистого засідання сесії обласної ради Олександр Сич та Олег Гончарук спеціально виготовленим штемпелем урочисто погасили маркований конверт, присвячений 100-річчю ЗУНР.