На Прикарпатті відзначили 101-у річницю Соборності України

В приміщенні Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка відбувся святковий концерт з нагоди відзначення Дня Соборності України. Із 101-ю річницею проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки мешканців краю привітав голова обласної ради Олександр Сич.

Говорячи сьогодні про цю дату і про внесок Галичини у ту історичну подію, я назву декілька ключових слів – феномен, ініціатива, зразок та обов’язок. Феномен полягає в тому, що 569 років українці Галичини не жили спільно з наддніпрянськими українцями в одній державі. Більше пів тисячоліття вони були роз’єднані кордонами, жили в різних державах і режимах. І впродовж всіх цих років українці Галичини не забули своєї мови, культури, прадавнього коріння і прагнули об’єднатися зі своїми братами-українцями з Наддніпрянської України, яких вони називали не інакше як “Велика Україна”. І коли прийшов той час, саме галичани ініціювали об’єднання. 3 січня 1919 року в Станиславові Національна Рада ЗУНР прийняла рішення злучитися з Українською Народною Республікою. А вже 22 січня Директорія УНР ухвалила “тую злуку прийняти”. Незважаючи на всі колізії суспільно-політичного життя галичани жодного разу не підняли питання про те, щоб від’єднатися від України. І сьогодні кращі сини Галичини борються на Сході України проти московського напасника за Українську Соборну державу“, – підкреслив Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу також наголосив, що так само як Західно-Українська Народна Республіка у свій час була зразком організації державного та суспільного життя, Прикарпаття також демонструє добрі зразки політичного порозуміння.

Сьогодні, якщо ми прагнемо соборної, великої України, то демонструймо це своїм зразком для всієї України. Демонструймо, що серед нас існує політичне порозуміння незалежно від політичної приналежності. Демонструймо кращі зразки управління та розбудови Української держави у всіх сферах нашого життя. Якщо ми будемо зразком, вся Україна буде дивитися на нас і брати з нас приклад. На нас лежить велика відповідальність – стати носіями того феномену соборності, який продемонстрували наші батьки, діди і прадіди!” – акцентував Олександр Сич.