Обласна рада закликала керівництво держави виділити додаткові кошти на ліквідацію наслідків повені

Депутати обласної ради звернулися до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова та Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з приводу надзвичайної ситуації, спричиненої паводком у червні 2020 року на території Івано-Франківської області. Відповідне рішення було прийняте на 36-ій сесії обласної ради, яка відбулася 31 липня 2020 року.

Стихією було підтоплено 236 населені пункти, 13117 житлових будинків, 15 фельдшерсько-акушерських пунктів та 2 лікарні; 7411 га сільськогосподарських угідь, 18101 присадибну ділянку, 6193 підвальних приміщень, зруйновано 275 км та пошкоджено 603 км автодоріг, зруйновано 80 км берегоукріплень, зруйновано 93 та пошкоджено 249 мостів. Було припинено газопостачання близько 5 тисячам абонентів“, – йдеться у зверненні.

Негативних наслідків від стихії зазнало 15 адміністративно-територіальних одиниць області, з яких найбільше постраждали Верховинський, Галицький, Косівський, Надвірнянський, Тлумацький райони, Ланчинська селищна і Долинська міська ОТГ. В області зазнали пошкоджень та руйнувань 1895 об’єктів комунальної власності.

Як розповів голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Микола Палійчук, за попередніми підрахунками для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно 2,1 мільярдів гривень. На сьогодні з резервного фонду державного бюджету передбачено 480 мільйонів гривень.

Відтак депутати обласної ради закликали керівників держави прийняти рішення про виділення додаткових коштів з державного бюджету для області в сумі 1,7 мільярдів гривень на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося в червні 2020 на території області, а також передбачити можливість фінансування за рахунок коштів державного бюджету видатків на запобігання руйнуванню та пошкодженню відновлених об’єктів у майбутньому, а також фінансування комплексу заходів, спрямованих на недопущення стихійних лих.