Обласна рада закликала уряд та парламент гідно відзначити на державному рівні 1125-річчя Галича

Прикарпатські депутати закликали Президента України, Голову Верховної Ради та Прем’єр-міністра України підтримати і сприяти у прийнятті Постанови Верховної Ради України про відзначення 1125-річчя з часу першої письмової згадки про місто Галич. Відповідне рішення було прийнято на дев’ятій сесії обласної ради 10 вересня 2021 року.

У 2023 році виповнюється 1125 років з часу першої згадки про одне з найдавніших міст України – місто Галич – столицю Галицько-Волинської держави. Саме Галич у всі часи був П’ємонтом державності України-Русі. У середині XIII століття Галицько-Волинське князівство стало в один ряд з існуючими монархіями Центральної Європи, а згодом саме Давній Галич став центром політичного, економічного та духовного життя тогочасних українських земель“, – зауважив у своєму виступі депутат обласної ради Ігор Дебенко.

Відтак у своєму зверненні депутатський корпус закликав прийняти відповідне Розпорядження Кабінету Міністрів України та сформувати організаційний комітет і план заходів з підготовки та відзначення 1125-річчя з часу першої згадки про місто Галич Івано-Франківської області.

Відзначимо, що в рамках підготовки до відзначення цієї ювілейної дати обласна рада на своєму пленарному засіданні 10 вересня 2021 року також затвердила відповідну обласну комплексну програму “Про відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич”. Метою програми визначено пропагування української національної історії, підтримка науковців для дослідження минулого княжого Галича та розвиток туристичної складової навколо спадщини столиці Галицько-Волинської держави. Загалом сформовано чотири десятки різнопланових заходів, на які планується спрямувати майже 14 мільйонів гривень упродовж двох років реалізації програми.