Обласна рада закликає законодавчо врегулювати питання захисту прав дітей та функціонування закладів інституційного догляду

Обласна рада схвалила звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо врегулювання на законодавчому рівні питань захисту прав дітей та функціонування закладів інституційного догляду та виховання дітей. Таке рішення прикарпатські депутати прийняли на шостій сесії обласної ради 23 квітня 2021 року.

У 2017 році Урядом України прийнята Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, яка передбачає поступове припинення діяльності інституційних закладів та влаштування дітей у сімейні форми виховання. Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 р. № 834 передбачено утворення центрів соціальної підтримки дітей та сімей відповідно до потреб територіальної громади. У зв’язку з децентралізацією повноважень з питань охорони дитинства у 2020 році внесено низку змін до законодавства щодо повноваження територіальних громад надавати соціальні послуги з питань захисту прав та інтересів дітей“, – йдеться у зверненні.

Відтак депутати закликали Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України законодавчо врегулювати діяльність центрів соціальної підтримки дітей та сімей, враховуючи потреби територіальної громади, або передбачити їх функціонування на обласному рівні.