Обласна рада затвердила обласний бюджет на 2019 рік

Обласна рада затвердила обласний бюджет на 2019 рік обсягом 8,3 мільярди гривень.

В головному фінансовому документі враховано зростання соціальних стандартів, зокрема, збільшення розміру заробітної плати, а також бюджетні запити головних розпорядників коштів. 87,4% фінансового ресурсу обласного бюджету складатимуть субвенції з державної казни, власні надходження обласного бюджету складуть 12,6% або 1,05 мільярда гривень.

Найбільше видатків з обласного бюджету передбачено на галузі охорони здоров’я (1,18 млрд. грн.) та освіти (665 млн. грн.).

В той же час на реалізацію регіональних програм у 2019 році передбачені кошти в сумі 460,6 мільйонів гривень, що на 20 мільйонів більше, порівняно з 2018 роком. Також на 20 мільйонів гривень збільшиться обсяг бюджету розвитку обласного бюджету і в наступному році складе 60 мільйонів гривень. На утримання доріг, як і в попередньому році, передбачено 14 мільйонів гривень.

Під час обговорення показників головного фінансового документу перший заступник голови обласної ради Василь Гладій окреслив ризики, які можуть виникнути у наступному році. “По-перше, загальний обсяг бюджету порівняно з минулим роком зменшився майже на півтора мільярди. Також зменшено дотації на утримання закладів бюджетної сфери. Окрім цього, на сферу охорони здоров’я держава виділила замалу субвенцію і ми не зможемо щороку додавати такі ж суми з обласного бюджету, як у 2019-му“, – зауважив Василь Гладій.

В свою чергу голова обласної ради Олександр Сич наголосив, що коштів обласного бюджету не вистачить на достатнє фінансування всіх галузей. “Бюджет більш-менш збалансований, однак якщо взяти до уваги спортивну галузь, то 45 мільйонів гривень на розвиток спорту для області – катастрофічно мало! В скрутній ситуації і соціальний захист населення, і культура та мистецтво. Ці галузі ми маємо фінансувати з обласного бюджету, а натомість збільшуємо фінансування охорони здоров’я і освіти, які мали б повноцінно фінансуватися з державного бюджету. Тому щоразу я наголошую, коли чиновники не захищають область на вищому державному рівні, ми повинні виділяти ці кошти, обмежуючи у фінансуванні наші обласні установи та інші галузі“, – акцентував Олександр Сич.

Рішення “Про обласний бюджет на 2019 рік” підтримали 55 депутатів обласної ради. Воно набуде чинності з 1 січня 2019 року.