Обласна рада звернулася до Кабінету міністрів Україні з приводу браку коштів на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери

Обласна рада звернулася до Кабінету міністрів України щодо стану виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області. Таке рішення депутатський корпус прийняв на виїзному засіданні 24-ої сесії обласної ради у селі Печеніжин Коломийського району.

Незабезпеченість бюджетними призначеннями на зарплату працівникам бюджетної сфери області за обов’язковими виплатами до кінця 2018 року складає 290,6 мільйонів гривень. “Такий стан справ спричинив виникнення кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів на початок жовтня в сумі 113,3 мільйонів гривень, в тому числі прострочена заборгованість по галузі охорони здоров’я – 23,5 мільйонів гривень, освіти – 14,3 мільйона гривень. Найбільше це відчутно у закладах Богородчанського, Верховинського, Косівського, Тлумацького, Рогатинського, Коломийського районів, де за рахунок вересневих призначень частково погашено заробітну плату за червень-липень 2018 року“, – йдеться у зверненні.

Відзначимо, що з обласного бюджету додатково місцевим бюджетам було виділено майже 20 мільйонів гривень за рахунок нерозподіленого резерву дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Ми не можемо весь час звертатися до уряду з простягнутою рукою, потрібно вимагати внесення змін до бюджетного законодавства. При цьому варто пам’ятати про те, у чиєму підпорядкуванні перебувають ті чи інші заклади. Якщо заклад перебуває у підпорядкуванні об’єднаної територіальної громади, то потрібно вимагати наповнення бюджету ОТГ. В іншому випадку кошти з обласного бюджету йдуть не на заклади обласного підпорядкування і вони від цього теж обділені“, – наголосив голова обласної ради Олександр Сич.

В ході обговорення питання депутати підтримали пропозицію свого колеги Ігоря Дебенка включити до звернення прохання прирівняти перший тарифний розряд до мінімальної заробітної плати, а не прожиткового мінімуму.