Обласна рада звернулася до керівництва держави через обмежене фінансування районних рад

Депутати обласної ради звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо незабезпеченості коштами на утримання районних рад області. Таке рішення було прийняте на засіданні четвертої сесії обласної ради 19 лютого 2021 року.

Як зауважив заступник голови обласної ради Микола Палійчук, новостворені районні ради зараз опинилися у кризовій ситуації і не можуть здійснювати повноваження коштом джерел доходів, визначених Бюджетним кодексом України. Адже мова йде про гроші, які не покривають навіть частини видатків на утримання апарату.

“Бюджетним кодексом України в частині затвердження нового складу доходів районних бюджетів визначено, що основним бюджетоутворюючим податком для наповнення бюджету є надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є районні ради. Виходячи з таких «прогнозів», у 2021 році доходи загального фонду районних бюджетів області складуть: Верховинського – 112,2 тис. гривень, Калуського – 87,7 тис. гривень, Коломийського – 101,0 тис. гривень, Косівського – 400,0 тис. гривень, Надвірнянського – 425,0 тис. гривень, Івано-Франківського – 120,0 тис. гривень. Водночас тільки на утримання апарату шести районних рад Івано-Франківської області необхідні видатки в сумі 40,0 млн. гривень, з яких 90 відсотків (36,0 млн. гривень) – це видатки на оплату праці з нарахуваннями, при тому, що дохідна частина цих бюджетів на 2021 рік передбачається у розмірі 1,2 млн. гривень або лише 3 відсотка до необхідної суми”, – йдеться у зверненні.

Відтак депутати закликали внести зміни до Бюджетного кодексу України та передбачити шляхи наповнення бюджетів районних рад або додаткової дотації з державного бюджету для забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування. А також напрацювати зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, чітко визначивши повноваження органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, та внести відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради України.