Обласна рада проголосила 2020 рік на Прикарпатті Роком пам’яті депортацій українців у ХХ столітті

Обласна рада проголосила 2020 рік на Прикарпатті Роком пам’яті депортацій українців у ХХ столітті. Таке рішення було прийняте на першому пленарному засіданні 33-ї сесії обласної ради 13 грудня 2019 року.

Рішення мотивоване належною підготовкою та гідним вшануванням в області 80-ї річниці початку масових депортацій українців Західної України тоталітарним режимом СРСР.

Масові депортації почалися з 1940 року. В нашій області постраждали близько 500 тисяч людей. Це прикарпатці, які були розстріляні, ув’язнені, депортовані. Окрім того, що людей виселяли в Сибір, Казахстан та на Північ, наша область співпережила трагедію депортації лемків. До сьогодні ці люди не мають статусу примусово переселених“, – розповів депутат обласної ради Сергій Адамович.

Рішення “Про проголошення в області 2020 року Роком пам’яті депортацій українців у ХХ столітті” підтримали 63 депутати обласної ради.

З метою гідного відзначення Року пам’яті депортацій українців на Прикарпатті обласна рада доручила профільним структурним підрозділам обласної державної адміністрації розробити відповідний план заходів, а також рекомендувала місцевим органам виконавчої та представницької влади забезпечити підготовку та проведення заходів пам’яті депортацій українців у ХХ столітті.