Обласна рада просить уряд та парламент виділити гроші на тестування медичних працівників

Обласна рада звернулася до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та Міністерства охорони здоров’я України щодо безкоштовного тестування медичних працівників методом імуноферментного аналізу.

Як зауважив голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк, згідно з Наказом МОЗ, медпрацівники, які безпосередньо надають допомогу хворим або здійснюють догляд за хворими на COVID-19, працівники лабораторій, які обробляють зразки біоматеріалів, працівники патанатомічних, судово-медичних бюро, які беруть участь у розтині тіла чи взятті секційного матеріалу, один раз на 14 днів підлягають тестуванню методом імуноферментного аналізу, а інші медпрацівники – один раз на 30 днів. Однак, у Міністерстві на це не передбачили кошти.

Захист медичного персоналу має бути на першому місці. І одним із індикаторів, який визначає стан здоров’я медиків, є регулярне тестування. Але це тестування є дороговартісним. Один тест – від 250 до 300 гривень. А Наказ вимагає перевіряти на наявність двох імуноглобулінів, тобто робити два тести одразу. А це 600 гривень на одну людину. При тому, зараз заклади не всі є самодостатніми та мають кошти на нормальне існування. Понад 30 спеціалізованих закладів мають брак фінансування. Тому реально керівники закладів не можуть організувати безкоштовне обстеження для працівників“, – наголосив Манолій Піцуряк.

Відтак, оскільки Міністерство охорони здоров’я України декларує тестування медичних працівників як обов’язкове, а обсяг його вимагає значного фінансового ресурсу, депутати закликали передбачити в держбюджеті закупівлю тест-систем для проведення тестування медичних працівників методом імуноферментного аналізу або виділити кошти місцевим бюджетам на їх придбання.