Олександр Сич: Жодна війна не завершена доти, поки не пошанований останній її учасник

Якщо ми хочемо залишитися в пам’яті наших нащадків, повинні зберігати і шанувати пам’ять про наших предків“. На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич, вітаючи учасників міжнародної науково-практичної конференції “Українсько-словацькі військові підрозділи австро-угорської імперії: шлях до незалежності” 26 листопада 2021 року в Івано-Франківську.

У своєму виступі Олександр Сич відзначив, що мета конференції надзвичайно шляхетна і актуальна, адже передбачає вшанування пам’яті тих, хто поліг у Першій світовій війні.

З уваги на те, як у ХХ столітті дві великі світові війни прокотилися нашими теренами, теренами України і Словаччини, ще дуже багато є роботи з пошанування і перепоховання її учасників. В даному випадку не мають значення ідеологічні чи геополітичні протистояння, натомість найбільше значення має пошанування“, – підкреслив голова обласної ради.

Міжнародну конференцію в Івано-Франківську організували кафедра теорії та історії держави і права та кафедра історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, КП Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”, КП “Простір Інноваційних Креацій “Палац” та ГО “Поступовий гурт франківців”.

Значна частина наукових досліджень, презентованих на конференції, присвячені становищу держави і права в Східній Галичині в час військових лихоліть, а також військовим діям на Прикарпатті під час Першої світової війни.