Олександр Сич: Конституція – це мов світське Святе Письмо, яке жоден громадянин не має піддавати сумніву

Конституція – це мов світське Святе Письмо, яке жоден громадянин не мав би піддавати сумніву! На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич під час урочистостей з нагоди відзначення 25-ї річниці Конституції України.

Вітаючи прикарпатців з національним святом керівник депутатського корпусу підкреслив, що Конституція є такою фундаментальною цінністю цивілізованої сучасної держави, вагу якої не можна переоцінити.

Конституція для громадян кожної держави – це все одно що Святе Письмо для практикуючого християнина. Жоден практикуючий християнин не піддасть сумніву, чи слід його дотримуватися. Жоден громадянин сучасної цивілізованої держави не мав би піддаватися сумніву, чи треба дотримуватися Конституції. Хочеться, щоб таке відношення до Основного Закону було й в Україні. Я дякую колективу філармонії та музичним колективам за таке аристократичне святкування Дня Конституції України. Ось таке аристократичне ставлення має бути у кожного до нашої Конституції”, – відзначив Олександр Сич.

Водночас, голова обласної ради зауважив, що якби Oсновний Закон був прийнятий на зорі незалежності України, а не через 5 років, то наша держава набагато швидше і якісніше б розвивалася.

Сьогодні ми відзначаємо 25 років з часу ухвалення нашої Конституції. В той же час незабаром будемо святкувати 30 років відновлення Української Держави. Різниця – п’ять років! А це означає, що п’ять років ми продовжували жити за конституцією неіснуючої совєтської держави. Ми практично втратили цих п’ять найцінніших років того часу, коли російсько-совєтська імперія перебувала в агонії і кожна з новопосталих на її руїнах держав намагалася чимдуж дистанціюватися від неї. Вони чітко визначали свої фундаментальні цінності й закладали їх у свої конституції. А ми все перебували у невизначеному стані і коли Московщина внутрішньо змодернізувалася, то знову опинилися у сфері її впливу. Отож, як мовить мудрий український народ, “ложка добра до обіду“, – акцентував Олександр Сич.

В рамках урочистостей в приміщенні обласної філармонії імені Іри Маланюк відбулося спецпогашення конверта та випуску марки, присвячених 25-й річниці Конституції та 30-річчю Незалежності України, спеціальним штемпелем з індексом Франківська 76018.

Відзначимо, що з нагоди 25 річниці Конституції України Укрпошта 28 червня введе в обіг конверт з оригінальною маркою. На конверті відтворено чорно-білий фрагмент першої сторінки офіційної газети Верховної Ради «Голос України» №118 (1368) за 29 червня 1996 р., де повідомлялося про ухвалення Основного Закону держави. Марка надрукована на конверті у вигляді фото першої сторінки газети «Голос України» за 28 червня 1996 р. із зображенням мітингу на підтримку Конституції перед будівлею Верховної Ради.