Олександр Сич прозвітував за рік роботи на посаді голови обласної ради

20 листопада 2021 року минув перший рік роботи обласної ради восьмого демократичного скликання. На виконання Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Олександр Сич представив результати роботи на посаді голови обласної ради на першому пленарному засіданні одинадцятої сесії обласної ради 17 грудня 2021 року.

За його словами, головним завданням голови обласної ради є організація роботи депутатського корпусу та проведення сесій. За перший рік було проведено 11 пленарних засідань, що майже втричі більше передбаченого чинним законодавством, утворено 11 депутатських комісій, які провели 102 засідання, прийнято 41 регіональну програму та понад 300 рішень. Серед них Олександр Сич відзначив Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області та обласну програму підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які без перебільшення, можна вважати найкращими програмами в Україні. Також голова відзначив нові програми, які депутати прийняли цього року – програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря зони “Івано-Франківська” та обласну цільову протипаводкову програму.

Втім, головним завданням на посаді голови обласної ради Олександр Сич вважає консолідацію всіх політичних сил для спільної робити на благо Прикарпаття.

У обласній раді є 40 депутатів, які були депутатами попередніх скликань і 44 – новообрані. Коли заходить більше нових депутатів, вони потребують часу для освоєння. Натомість депутати з попередніх скликань є тим ядром, яке допомагає новообраним освоїтися, повноцінно перейти до виконання своїх повноважень та зрозуміти механізм роботи ради. Перший рік йде на те, аби депутати зрозуміли, як працювати над важливими питаннями, незалежно від політичного забарвлення. Для цього їм треба бути одним депутатським корпусом, а не відчувати себе окремою політичною силою. З таким настроєм депутати заходять у раду після передвиборчої політичної боротьби. Моє головне завдання протягом першого року роботи – забезпечити створення цілісного консолідованого депутатського корпусу, який працюватиме конструктивно і злагоджено“, зауважив Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу також підкреслив, що Івано-Франківська обласна рада має багато практик, яким варто перейняти іншим радам, зокрема й Верховній. До прикладу, як працювати в сесійній залі для забезпечення миру, спокою та добробуту Прикарпаття, незалежно від того, до якої ти політичної сили належиш.

Які головні завдання перед нами стояли у 2021 році? Перш за все, консолідація депутатського корпусу та конструктивна роль обласної ради в умовах нестабільності виконавчої вертикалі державної влади. Від нас це залежить, але останні четверо голів ОДА змінювалися з періодичністю раз на пів року. Це не вносило конструктиву у функціонування області. І часто обласна рада була змушена не те, що підставляти плече, а деколи навіть підміняти обласну держадміністрацію, напрацьовуючи ті, чи інші рішення та програми“, – відзначив Олександр Сич.

Із повним текстом звіту голови обласної ради за період з 20 листопада 2020 року по 1 грудня 2021 року можна ознайомитися на сайті обласної ради.