Олександр Сич: Україна є правонаступницею Західноукраїнської Народної Республіки та інших форм українського державотворення

Україна є правонаступницею Західноукраїнської Народної Республіки та інших форм українського державотворення. На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич під час VII науково-краєзнавчої конференції “Покуття – колиска українського національного державотворення”, присвяченої 100-річчю утворення Західноукраїнської Народної Республіки та 570-ій річниці надання маґдебурзького права місту Тисмениці.

Вітаючи учасників конференції керівник депутатського корпусу зауважив, що разом зі святкуванням 27 років незалежності України потрібно відзначати 100-річчя відновлення української державності. “Поряд з нами свої держави проголосили Прибалтійські країни та поляки. Так само як Україна, вони були зліквідовані в ході історії і так само відновлені після розпаду Совєтського союзу. Зараз вони наголошують, що їм 100 років, а ми все ще кажемо, що нам тільки 27. Я переконаний, що оскільки сьогодні ведеться робота над внесенням змін до Конституції, то в преамбулі до неї слід вказати, що сучасна Українська держава є правонаступницею усіх форм українського державотворення, а зокрема і Західноукраїнської Народної Республіки, Української Народної Республіки, Карпатської України та інших державних утворень принаймні ХХ століття“, – акцентував Олександр Сич.

Виступаючи перед присутніми Олександр Сич також привітав мешканців Тисмениці з 570-річчям надання маґдебурзького права місту.

Якщо ми хочемо, щоби  в нашій державі була демократія, то справжня демократія – це місцеве самоврядування, бо найбільше там реалізовується влада народу. На превеликий жаль практично за весь період незалежності в Україні місцеве самоврядування є п’ятим колесом до державницького возу. Всі красиво говорять про те, що місцеве самоврядування має розвиватися, але насправді ніхто не хоче втратити ту вертикаль впливу, завдяки якій намагаються себе зберегти при владі. Якщо ми тішимося, що Галичина є П’ємонтом української державності, то повинні демонструвати це на ділі і показувати зразки державницької поведінки. Маючи в Галичині хороші традиції володіння магдебурзьким правом, робімо місцеве самоврядування самодостатнім, повноцінним і таким, що демонструє справді владу від імені народу“, – резюмував голова обласної ради.

VII науково-краєзнавча конференція “Покуття – колиска українського національного державотворення” відбулася в рамках проведення ІХ обласного відкритого покутського фестивалю аматорського мистецтва “Покутські джерела”.