“Перспективи Української Революції”: в Івано-Франківську презентували збірку творів Степана Бандери

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулася презентація збірки творів Провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери “Перспективи Української Революції”. Організували захід громадська організація “Інститут наукових студій націоналізму” та голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук та автор передмови Олександр Сич.

Нині дуже часто Бандері й Бандерівському руху приписують те, чого Провідник не говорив, не робив і не сповідував. Зокрема, чомусь заведено вважати, що очолювана Бандерою Організація була тоталітарна, що у ній людина нічого не важила. Це абсолютна брехня! Дай, Боже, нинішнім партіям такої внутрішньої демократії, яка була в ОУН, очолюваній Степаном Бандерою. Він був лідером. Але не був лідером-авторитаристом, одноособовим. Він був лідером від імені провідної частини Організації, яка делегувала йому ті повноваження. Якщо щось не подобалося, то з Бандерою дискутували. І в цій дискусії народжувалася істина. Так само брехнею є те, що Бандера й ОУН пропонували тоталітарну організацію майбутньої Української держави. Хибною також є думка, що в націоналістичній організації людина нічого не означає. Адже в усіх творах Бандери систематично зустрічаємо словосполучення Нація і Людина. Свобода Нації і свобода Людини. Неправда й про Бандеру як шовініста, який украй негативно сприймав національні меншини. Політика ОУН базувалася на принципі адекватності: як ви до нас – так ми до вас. Як національні меншини ставилися до розбудови Української держави, так українські націоналісти ставилися до них. Є ще ряд міфів, які не відповідають дійсності. І щоб їх розвіяти потрібні праці Бандери. Відтак, чергова поява книжки Провідника ОУН є вкрай актуальна для українського суспільства“, – розповів у своєму вступному слові Олександр Сич.

На запрошення Олександра Сича участь у презентації взяв голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Дуже добре, що ми сьогодні можемо боротися з тими міфами, через які вороги впродовж десятки років очорнювали ім’я Степана Бандери. Вже більше як 60 років його немає, але з Бандерою так само люто боряться. Боряться з його ідеалами та ідеями. Чому він такий страшний для наших ворогів? Тому що він дійсно ніс зерно побудови національної держави!” – наголосив Михайло Головко.

Вперше збірка праць Степана Бандери побачила світ у 1978 році в Мюнхені. Через понад двадцять років її перевидали в Україні видавництво “Відродження” та Інститут національного державознавства.

Минуло знову понад двадцять років. Цього разу книжку перевидало видавництво “Наш формат”. Вона доповнена іменним та географічними покажчиками, глосарієм рідковживаних, малозрозумілих і діалектних слів, світлинами та коментарями. А ще має QR-коди, тож читач зможе потрапити в онлайн-медіатеку, де зібрано оцифровані видання середини минулого сторіччя, у яких публікувався автор. А ще там можна побачити десятки зображень, пов’язаних із життям Степана Бандери та діяльністю ОУН“, – акцентував Олександр Сич.

На актуальності книги у своїх виступах наголошували присутні на презентації доктро політичних наук, професор Василь Климончук,  кандидат історичних наук, доцент кафедри історії слов’ян Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Вітенко та кандидат політичних наук Богдан Максимець.

По завершенні презентації видання Олександр Сич передав п’ять примірників для бібліотеки, а також анонсував найближчим часом презентації збірки творів Степана Бандери щонайменше ще у двох містах Прикарпаття.