Понад два місяці українські медики в Івано-Франківську навчалися основам тактичної медицини

На базі на базі навчально-тренувального відділу комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» завершилися навчання для фахівців, бригад екстреної медичної допомоги за програмою «Розширені реанімаційні заходи та тактична медицина».

На підсумкову конференцію, присвячену завершенню підготовки українських медиків з тактичної медицини завітали голова обласної ради Олександр Сич та голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук. Від імені обласної ради Олександр Сич подякував польським колегам за ту підтримку і допомогу, яку вони надавали і продовжують надавати українцям, зокрема, навчаючи українських медиків рятувати людські життя у воєнних умовах.

Найголовніше – люди. Не танки, не гармати, а люди. Чим більше ми врятуємо людей, тим краща перспектива нас чекає. І це наша відмінність від психології мислення московського агресора“, – сказав Олександр Сич.

Відтак керівники області нагородили медалями за “Заслуги перед Прикарпаттям” міністра охорони здоров’я Республіки Польща Адама Нідзельського, ректора Варшавського медичного університету Збігнєва Гаціонга, заступника директора польської екстреної медичної авіації Марціна Подгорського та медаль “Доблесть Прикарпаття” отримав директор польської екстреної медичної авіації Роберт Ґалонзковскі.

Відзначимо, що навчання тривали понад два місяці. Їх проводили 14 інструкторів, працівників Варшавського медичного університету, Польської авіамедслужби та служби медичного рятівництва. Всього за цей період було навчено біля 500, і сертифіковано 437 працівників системи ЕМД зі всіх регіонів України,  з них 57 працівники –  КНП «ОКЦЕМД та МК» та 4 працівники Івано-Франківського медичного університету.

Медики вчились та удосконалювали навички у наданні невідкладної медичної допомоги дорослим та дітям на догоспітальному етапі, а також освоїли основи тактичної медицини та діям екстреної медичної допомоги з великою кількістю потерпілих у потенційно небезпечних умовах.