Прикарпатські депутати закликають врегулювати організацію вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції

Обласна рада звернулася до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра інфраструктури України В. Омеляна та голови правління АТ “Укрзалізниця” Є. Кравцова щодо врегулювання організації вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та перспективи розвитку станцій на території Івано-Франківської області. Таке рішення було прийняте на першому пленарному засіданні 27-ї сесії обласної ради.

За словами голови постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Івана Приймака, звернення зумовлене ситуацією, яка склалася із організацією вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції та намірів закриття окремих станцій на території області.

Автомобільні перевезення є надзвичайно дорогими, з огляду на обсяги зерна. А кількість вагонів-зерновозів є мізерною, нам надають півтора вагона на добу – і це просто колапс. Деякі фірми не продали навіть 20% продукції, і це величезні матеріальні збитки. Сьогодні Херсонщина вже починає сіяти, а наші сільськогосподарські підприємства ще не продали зібрану продукцію”, – підкреслив Іван Приймак.

Відзначимо, що у четвертому кварталі 2018 року “Укрзалізниця” подала тільки 147 одиниць, що становить 7% від необхідності або 1,5 вагона на добу по станції “Городенка-завод”.

З метою врегулювання ситуації депутати закликають невідкладно оптимізувати діяльність АТ “Укрзалізниця” в частині вантажних перевезень зерна врожаю 2018 року та розробити план заходів на 2019-2020 маркетинговий рік для Івано-Франківської області, а також  провести заходи з модернізації основних вантажних станцій “Городенка-завод” та “Рогатин” ДТГО “Львівська залізниця” для руху маршрутних перевезень сільськогосподарської продукції, зокрема, зернових. Окрім цього пропонують розробити державну програму спорудження в Івано-Франківській області електрифікованих залізничних шляхів, з включенням їх до мережі електрифікованих залізниць України та напрацювати комплексну стратегію реформування галузі залізничних перевезень в Україні, яка б передбачила лібералізацію нормативно-правової бази відповідно до сучасних ринкових умов.