Прикарпатські депутати закликали уряд зберегти обов’язкове ЗНО з української мови та літератури

Обласна рада закликала Кабінет міністрів України вжити заходів щодо запобігання внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Йдеться про необхідність залишити обов’язковим проходження випускниками загальноосвітніх навчальних закладів України тестування з української мови та літератури. Таке рішення прикарпатські депутати прийняли на 37-й сесії обласної ради 25 вересня 2020 року.

Звернення мотивоване намірами Міністерства освіти і науки України та Українського центру оцінювання якості освіти запровадити можливість вибору здавати тестування з української мови або української літератури під час зовнішнього незалежного оцінювання.

Тестування з української мови та літератури було обов’язковим для всіх вступників до вищих навчальних закладів. Його скасування несе пряму загрозу освітній реформі та гуманітарній політиці в Україні. Адже знання як української мови, історії України, так і української літератури – це питання національної безпеки держави”, – відзначив голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Микола Палійчук.

В свою чергу голова обласної ради Олександр Сич наголосив, що виведення української літератури з переліку обов’язкових для ЗНО предметів – це диверсія проти підвалин незалежної національної держави.

Мова – це комунікаційний “цемент” нації, а історія й література, засобами яких формується національна героїка та символіка, являють собою її непорушний духовний моноліт. У поєднанні вони творять ядро національної ідентичності, яку так настирливо у кожній постколоніальній державі намагається розмити її вчорашній поневолювач. Якщо не пропагувати українську мову, культуру, літературу, то рано чи пізно постане питання: а хто ми на українській землі? Просто населення? Якщо просто населення, то яке має значення в якій державі жити? Це підрив безпеки Української держави!” – акцентував Олександр Сич.

Рішення “Про звернення обласної ради щодо недопущення скасування обов’язкового ЗНО з української літератури у 2021 році” підтримали 66 депутатів.