Прикарпатські депутати клопочуть про покращення соціальних гарантій для медичних працівників

Обласна рада звернулася до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова та Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля щодо соціальних гарантій медичним працівникам та покращення надання медичної допомоги в умовах пандемії, спричиненої коронавірусною хворобою. Таке рішення було прийняте на 36-ій сесії обласної ради 31 липня 2020 року.

Виступаючи перед колегами депутат обласної ради Олег Атаманюк зауважив, що впродовж останнього тижня спостерігається стрибок у поширенні короновірусної хвороби.

Вчора в Україні побито абсолютний антирекорд по реєстрації нових випадків. В цих умовах за життя мешканців нашої області і держави борються наші медичні працівники. Вони мають отримувати ті соціальні гарантії, на які заслуговують“, – мотивував депутат.

Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України ухвалено низку законів та прийнято постанови, якими передбачено виділення коштів на боротьбу з пандемією, спричиненою коронавірусною хворобою, проте у Законі України “Про внесення змін до статті 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” не охоплені випадки захворювання медичних працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, що не спричинило встановлення для них групи інвалідності, частина медиків опинилася за межами обов’язкового державного страхування“, – йдеться у тексті звернення.

В свою чергу голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк наголосив, що на Прикарпатті від коронавірусної хвороби померли 12 медичних працівників.

В нас надається допомога згідно пакету по COVID-19 в опорних та інфекційних лікарнях і фтизіопульмонологічних центрах. Натомість лікарні другої і третьої хвилі, які не включені в перелік, щоденно стикаються з хворими, їх обстеженням. Бригади швидкої допомоги і лікарні, які лікують хворих, отримують доплату у розмірі 300 відсотків, а лікарі, які обстежують пацієнтів, виявляють підозру на COVID-19, а інколи і рятують життя, доплат не мають”, – підкреслив Манолій Піцуряк.

Відтак депутати звернулися до керівників уряду та парламенту з проханням законодавчо врегулювати механізми соціальних виплат та додаткових державних гарантій медичним та іншим працівникам, зайнятим у сфері захисту населення від СOVID-19 в частині обов’язкових страхових виплат у разі захворювання медичних працівників на коронавірусну хворобу, а не лише у випадку встановлення інвалідності чи смерті, зобов’язати Національну службу здоров’я України забезпечити лікувальним установам, які не визначені як опорні заклади для надання допомоги хворим на коронавірусну хворобу, виплату за пакетом “Стаціонарна медична допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, яка надається окремими закладами охорони здоров’я” впродовж всього перiоду пандемії.

Також обласна рада закликала законодавчо врегулювати надання додаткових доплат медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, задіяним у лікуванні пацієнтів з COVID-19 у розмірі 300 відсотків заробітної плати, та притягнути до відповідальності осіб, які саботують виконання цього рішення, забезпечити в повному обсязі засобами індивідуального захисту належної якості медичних та інших працівників лікувальних установ, включити до переліку oсіб, яким безкоштовно проводиться тестування на СOVID-19, пацієнтів, які потребують планового лікування, а у випадку потреби у лікуванні дитини-тестування одного з батьків.