Прикарпаття готується до другої хвилі медичної реформи

Прикарпаття готується до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я та впровадження програми медичних гарантій. Наразі в Івано-Франківській області понад 95% спеціалізованих медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства. З них у електронній системі охорони здоров’я зареєстровано майже 97%. В цілому, до контрактування з Національною службою здоров’я України готові 74% спеціалізованих медичних закладів Прикарпаття.

Наскільки добре наші лікарні увійдуть в нові умови господарювання і надання медичних послуг великою мірою залежить від менеджерських здібностей їхнього персоналу. Також потрібно розуміти те, як будуть відбуватися механізми реформування і що потрібно робити, аби лікарні могли повноцінно функціонувати, а найголовніше – якісно надавати медичні послуги. В той же час буде інша болісна складова – соціальна, адже реформа покаже, які лікувальні заклади зможуть існувати в таких умовах і реально надавати медичну допомогу, а які є скоріше так званими “касами для виплати заробітної плати”, аніж лікувальними закладами“, – підкреслив голова обласної ради Олександр Сич.

Відзначимо, що всі спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Лише за цієї умови заклади з 1 квітня 2020 року отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій.

Коли ми говоримо про реформу на Прикарпатті, то кажемо про 63 заклади які мають співпрацювати з НСЗУ. Область розуміє медичну реформу і готує медзаклади до неї. Від цієї реформи має виграти пацієнт. Наразі люди дійсно мають величезне бажання, щоб були якісні зміни“, – зауважила директор Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця.