Стенограма пленарного засідання (09.06.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ ДРУГОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ від 09.06.2023 р.

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановні присутні, запрошені!

Будемо розпочинати нашу роботу. Прошу підготуватись, зайняти свої робочі місця в залі, бути готовими для реєстрації.

Шановні колеги, запрошені, шановні краяни!

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

Мені подали інформацію, що зараз після письмової реєстрації в залі присутні 66 депутатів, відсутні – 18: з різних поважних причин – 6 депутатів, з невідомих – 12. Я завше наголошую, що, можливо, хтось із тих, хто з невідомих причин, ще долучаться до нашої роботи.

Тому відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради оголошую електронну реєстрацію депутатів. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів зареєструватися.

66 депутатів. Сесія повноважна.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги-депутати! У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук, керівники правоохоронних органів, народний депутат України є, мені кажуть, пані Олена Вінтоняк. Я тут зроблю паузу, шановні колеги.

Вчора під час одної робочої, ділової наради мені достатньо неприємно було вислуховувати нарікання, що на сесію не запрошується начальник обласного центру комплектування і  соціальної підтримки. При тому, що за словами Володимира Сергійовича, в час, коли головою адміністрації був Олег Романович Гончарук, його запрошували, а потім перестали. Ну, я не знаю, чи то Олег Романович запрошував, а Світлана Василівна перестала, от, чи то в нас історія Прикарпаття ділиться за періодами правління голів адміністрації, чи то відомий дорадник з оточення Олега Романовича йому так сказав, але в будь-якому разі я даю доручення апаратові вивчити, чи дійсно раніше Володимир Сергійович запрошувався, а потім перестав запрошуватись, з якої причини, хто в цьому винуватий, подати мені доповідну записку і в подальшому запрошувати. Я думаю, що в цей час і Володимиру Сергійовичу буде, що сказати депутатам, зрозуміло, що не так, як пропонував нам Тарас Теофілович Виноградник, запросити до звіту, ми не маємо права запрошувати до звіту, але думаю, що буде мати, що сказати нам, та й депутатам буде мати, що сказати. Тому прошу апарату взяти до уваги і до виконання.

Колеги, інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у запису.

Водночас прошу всіх присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах інформацію про нашу роботу, з питань безпеки.

А зараз, шановні колеги, присутні, прошу хвилиною мовчання вшанувати українських дітей, цивільних, українських воїнів, захисників української державності, всіх, хто загинув у боротьбі з московським агресором.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Ну, і ще одна приємна новина: сьогодні день народження у нашого колеги – депутата обласної ради пана Віталія Гондурака. Вітаємо пана Віталія. На жаль, він зараз відсутній. Многая літ у доброму здоров’ї, Господньої ласки, всім так бажаної спільної перемоги і успіхів у нашій спільній депутатській діяльності на благо прикарпатської громади. Прошу привітати оплесками.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Зараз прошу традиційно вшанувати наших краян, от, які відзначились в різних галузях нашого життя, зокрема за ініціативою керівництва обласної ради сьогодні ми нагородимо начальника обласного управління поліції, начальника ДСНС за їхній вклад у розбудову, безпеку, спокій на території Прикарпаття, зокрема в цей воєнний час, ну, і з нагоди прекрасних ювілеїв, відповідно 45 і 50 років. І сьогодні ми відзначимо кращих журналістів області до Дня журналістики, і за ініціативою обласної ради вручимо їм нагороди, а зокрема і ветеранам, які формували інформаційне поле Прикарпаття, знані люди, які внесли свій вклад і, можливо, особливо на старості років не завжди є належним чином пошановані і не завжди їм надається належна увага. Тому прошу пані Наталію Зорій зачитати список нагороджених, а ми з Світланою Василівною вшануємо цих людей відповідними нагородами.

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 08.06.2023 № 443-р, Положення про Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради, за багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службового обов’язку, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені в умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, плідну співпрацю з органами місцевого самоврядування області та з нагоди 45-річчя від дня народження Цінним подарунком голови обласної ради нагороджується Безпалько Сергій Вікторович – начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 08.06.2023 № 444-р, Положення про Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради, за багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службового обов’язку, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені в умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, плідну співпрацю з органами місцевого самоврядування області та з нагоди 50-річчя від дня народження Цінним подарунком голови обласної ради нагороджується Чернецький Володимир Володимирович – начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації від 11 квітня 2023 року № 268-р/89-к за вагомий внесок у розвиток інформаційного простору області, оперативне й об’єктивне висвітлення актуальних питань економічного, соціального і політичного життя Івано-Франківщини та високий професіоналізм нагороджується обласною відзнакою – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” Рокош Михайло Іванович –  генеральний директор Товариства з обмеженою відповідальністю “ТРК 3-СТУДІЯ”.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації від 06.06.2023 № 437-р/154-к за вагомий внесок у розвиток інформаційного простору області, української журналістики, активну громадянську і життєву позицію та з нагоди професійного свята – Дня журналіста нагороджуються обласною відзнакою – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” Дебенко Ігор Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного телебачення “Галичина”, член Молодіжної ради Івано-Франківської обласної спілки журналістів.

(Оплески в залі).

Марчук Ганна Іванівна – професорка кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, членкиня Ради етики і права Івано-Франківської обласної спілки журналістів.

(Оплески в залі).

Процюк Оксана Василівна – редакторка відділу політичної інформації приватного підприємства “Редакція газети “Галичина”, регіональна консультантка з питань комунікації Асоціації міст України.

(Оплески в залі).

Терлецький Ігор Ярославович – головний редактор приватного підприємства “Медіацентр “Край”, член правління Івано-Франківської обласної спілки журналістів, секретар  Городенківської первинної організації Національної спілки журналістів України.

(Оплески в залі).

Фреїшин Лариса Миколаївна – виконавча директорка медіа-холдингу: журнали “Like”, “Місто” і сайти “Місто”, “Франківчани”.

(Оплески в залі).

За жертовність та зусилля, проявлені у волонтерській діяльності, вагомий внесок у розвиток інформаційного простору області, української журналістики, активну громадянську і життєву позицію та з нагоди професійного свята – Дня журналіста нагороджуються обласною відзнакою – медаллю “Доблесть Прикарпаття”:

Артим Василь Іванович – ветеран журналістики.

(Оплески в залі).

Гаврилович Іван Михайлович – член Ради ветеранів Івано-Франківської обласної спілки журналістів.

(Оплески в залі).

Приходько Тамара Михайлівна – головна редакторка Коломийської Телерадіокомпанії “НТК”.

(Оплески в залі).

Стражник Людмила Степанівна – власна кореспондентка газети “Голос України” в Івано-Франківській області.

(Оплески в залі).

Фармус Наталія Володимирівна – заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного телебачення “Галичина”.

(Оплески в залі).

Хомишин Ліліана Євгенівна – кореспондентка ВВС News Україна в Івано-Франківській області, голова Молодіжної ради, членкиня секретаріату Івано-Франківської обласної спілки журналістів.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Це ще не все. Нагородження тривають.

20-21 травня цього року на відзначення Дня Героїв уже вдруге відбулася спортивно-патріотична акція “Місцеве самоврядування Прикарпаття – Збройним Силам України” серед команд депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад області, районних рад та обласної ради. В ній взяли участь 32 команди: це обласна рада, 3 районні ради та 28 сільських, селищних, міських рад.

Загальна кількість гравців –  понад 350.

У футзалі змагалися 16 команд, у волейболі – 15, у тенісі настільному – 22 команди, у бадмінтоні – 12, у шахах – 17, а у шашках – 22.  Вперше в цьому році ми випробували змагання з бадмінтону і достатньо успішно.

У складі команд були заявлені та брали участь, я на цьому наголошую, ну, крім голови обласної ради, голова Верховинської районної ради Юрій Філипчук та 16 голів територіальних команд виходили на майданчик і брали участь у змаганнях: Бурштинський міський голова Василь Андрієшин; Галицький міський голова Олег Кантор, Городенківський міський голова Богдан Кобилянський, Долинський міський голова Іван Дирів, Коломийський міський голова Богдан Станіславський, Рогатинський міський голова Сергій Насалик, Тлумацький міський голова Ігор Петрук, Яремчанський міський голова Андрій Мироняк, Богородчанський селищний голова Ростислав Заремба, Делятинський селищний голова Богдан Клим’юк, Лисецький селищний голова Анатолій Лущак, Чернелицький селищний голова Іван Скрип’юк, Загвіздянський сільський голова Володимир Ружанський, Рожнівський сільський голова Сергій Радиш, Старобогородчанський сільський голова Ігор Петришин, Ямницький сільський голова Роман Крутий.

Я змушений відзначити, що лідери громад повинні бути й лідерами скрізь, в тому числі і от таких змаганнях на спортивному майданчику.

Шановні колеги! За результатами Акції нам вдалося зібрати кошти і матеріальні цінності для підрозділів Збройних Сил України – 479,3 тис. грн. коштами, зокрема: для 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” і для  102-ї окремої бригади територіальної оборони імені полковника Дмитра Вітовського.

Було передано військове спорядження для потреб військових частин, які базуються на території Івано-Франківської області, на загальну суму близько 3 мільйонів гривень, а зокрема:  3 автомобілі, 19 квадрокоптерів, 2 тепловізори, а також комп’ютерне обладнання, автозапчастини, матеріали для облаштування бліндажів, медикаменти, військовий одяг та взуття. Усі переможці змагань нагороджені кубками та грамотами, а всі учасники благодійної акції – подяками та пам’ятними медалями.

А сьогодні ми вручаємо нагороди переможцям у загальнокомандному заліку.

Дозвольте мені з  головою оргкомітету, першим заступником голови обласної ради Василем Івановичем Гладієм вручити нагороди, а список зачитає пані Наталія Зорій.

Н.Зорій. За підсумками змагань благодійної спортивно-патріотичної акції до Дня Героїв “Місцеве самоврядування Прикарпаття – Збройним Силам України” 381 очко з усіх видів спорту та почесне ІІІ місце здобула збірна команда Долинської міської ради.

Запрошуємо секретаря Долинської міської ради Віктора Гошилика отримати нагороду.

(Оплески в залі).

Почесне ІІ місце – 444 очки – присуджено збірній команді Делятинської селищної ради.

Запрошуємо Делятинського селищного голову Богдана Клим’юка отримати нагороду.

(Оплески в залі).

Для оголошення переможця благодійної спортивно-патріотичної акції до Дня Героїв  “Місцеве самоврядування Прикарпаття – Збройним Силам України” запрошується Василь Гладій – голова організаційного комітету благодійної спортивно-патріотичної акції, перший заступник голови обласної ради.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги! Шановні присутні! Боротьба була запекла, ви розумієте. Як ви бачите, очко в очко, дуже несподівано, ніхто не очікував, але приємно мені оголосити –  464 очки. І хочу подякувати всім, бо тут є вклад кожного, і саме ці очки забезпечили перше загальнокомандне місце, – Івано-Франківська обласна рада.

(Оплески в залі).

Кубок вручаю голові обласної ради.

(Оплески в залі).

О.Сич. Панове, я насправді дякую за участь у цих змаганнях і благодійній акції всім, без винятку, фракціям. Тому що, по-перше, всі, без винятку, фракції долучились до благодійного внеску від обласної ради. А він становив згідно з нашим положенням… мав становити не менше 200 тис. гривень. Внесок інших громад чи інших команд був 20 тис. гривень. І за участь представників всіх, без винятку, фракцій у нашій збірній команді. Тому як капітан команди я дякую вам всім за це почесне друге місце, яке ми здобули в такій шляхетній спортивній настійливій боротьбі на спортивному майданчику. Дякую.

Шановні колеги! До мене як до голови обласної ради звернувся… звернулася представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Євгенія Мнишенко з проханням надати можливість виступити на сесії обласної ради з метою інформування депутатів обласної ради про системні порушення прав і свобод людини та громадянина в Україні.

Колеги, є пропозиція надати слово. Запрошую пані Євгенію до мікрофона.

Згідно нашого Регламенту – не більше 10 хвилин. Будь ласка.

Є.Мнишенко. Вітаю! Шановна президіє, шановні депутати обласної ради, всі присутні!

Перш за все, дозвольте подякувати, Олександре Максимовичу, особисто вам, обласній раді за те, що у нас спільне бачення, за вашу позицію, за вашу гуманність, за вашу людяність і розуміння важливості стану дотримання прав і свобод людини в нашій державі. Також дозвольте, будь ласка, висловити вдячність і вітання від Лубінця Дмитра Валерійовича, а також від Офісу омбудсмена, і подякувати вам за вашу, перш за все, політичну волю, за ваше розуміння того, що у 2022 році, 24 лютого, об’єктом, по-суті, одним з об’єктів нападу російської федерації на нашу країну, стали, в тому числі і права людини, і кожна особистість в нашій державі, права людини були на першому місці.

І якщо перейти до того, що, власне, хочу до вас донести, я хочу донести, перш за все, інформацію про щорічну доповідь Уповноваженого і що це таке – щорічна доповідь. Тому що, на жаль, на жаль, багато кому це не відомо. Але нарешті ця ганебна практика припинена, коло розірване, і від 30.05.2023 року Верховна Рада все ж таки знову проголосувала за щорічну доповідь Уповноваженого стосовно дотримання прав і свобод людини у 2022 році. Це так для  інформаційної, історичної коротенької довідки. Востаннє голосувала Верховна Рада за щорічну доповідь у 2011 році. І в 2013 році така доповідь була просто представлена в останній раз взагалі у Верховній Раді. Хоча це прямо передбачено пунктом 17 статті 85 Конституції України та статтею 18 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”. І тут я хочу подякувати нашій області та Івано-Франківську, який завжди є передовим і на першому місці. Тому що, по-перше, ми презентуємо це на сесії обласної ради вперше і перші серед всіх інших областей, і вперше в Україні взагалі за всю практику існування омбудсмена в Україні. Так що дякую вам за те, що ви тут, і за те, що ви готові послухати.

Ну, взагалі 30.05.2023 року Верховна Рада постановила, перш за все, взяти до відома представлену Уповноваженим доповідь, опублікувати, тобто, оприлюднити її, і важливий момент – рекомендувати КабМіну, іншим органам державної влади, органам місцевого самоврядування розглянути рекомендації, наведені і представлені у щорічній доповіді Уповноваженого. Безпосередньо ознайомитись з текстом я пропоную, екземпляри щорічної доповіді лежать на столі біля входу в сесійну залу, також є доступ в Інтернеті на офіційному порталі Уповноваженого, і всіх бажаючих ми також запрошуємо до нас, ми надамо радо один з екземплярів щорічної доповіді.

Сама доповідь побудована на декілька розділів. В першу чергу, була необхідність проінформувати всіх, а в тому числі й громадян, про стан дотримання наших прав з моменту повномасштабного вторгнення, зокрема за 2022 рік. Більше 8 млн громадян  України виїхали за кордон. 4,9 млн громадян отримали різний статус, абсолютно різний в різних країнах світу, на територіях іноземних країн. Більше 5 млн громадян України проживають на тимчасово окупованій території.

Щорічна доповідь – це про факти і про цифри. Прошу вас звернути увагу, що ці цифри будуть актуальними станом на 31 грудня 2022 року, тому що саме цей період охоплює безпосередньо доповідь Уповноваженого.

Зараз дозвольте трошечки звернутись до своїх нотатків, тому що цифри тримати в голові досить важко. Загиблих, за нашими даними, близько 19 тисяч, це ми говоримо про цивільне населення. Звертаю увагу знову ж таки, що це цифри станом на 31 грудня 2022 року, щодня ця кількість, на жаль, продовжує зростати, – негативна тенденція.

Окреме питання, яке досліджував Офіс омбудсмена, і це підтверджені факти, ті, на які будуть посилатись зокрема міжнародні організації, наш уряд, це випадки сексуального насильства щодо цивільного населення. І нами встановлено, це юридично підтверджені факти, мінімальний і максимальний вік постраждалих. Мінімальний вік – це 4 роки дівчинка, і максимальний вік – це жінка 85 років. Тобто, це та зброя, яку використовує агресор для… як тактику для пригнічення, для терору, для повного зруйнування нашого населення в емоційному і психологічному, в тому числі, стані.

Щодо українських дітей, ми можемо бачити цифру. До речі, є окрема спеціальна доповідь Уповноваженого по дітям. Ви знаєте, там фігурує така гарна назва, яка називається “Нерозквітлі”. Це щодо тих дітей, які загинули, щодо тих дітей, життя яких зруйнувала, забрала війна. Ну, власне, якщо ми говоримо вже про цивільних осіб, я трошечки обмежена в часі, тому намагаюся все впакувати максимально в цей час, про Маріуполь, то також ми посилаємось на конкретну цифру, це близько 1200 цивільних загинули, більшість з яких складали жінки і діти, і вони загинули внаслідок авіаційного бомбардування.

Щодо пошкоджених об’єктів інфраструктури, то ці дані також наведені в щорічній доповіді. Ми бачимо більше 3 тис. зруйнованих закладів освіти, більше 1050 об’єктів матеріально-культурної спадщини, з них 305 – це релігійні споруди. За приблизними оцінками станом на 31 грудня сума збитків, нанесених російською федерацією Україні, складає більше 600 млрд доларів США.

Щодо українських дітей, ви знаєте, це питання є надзвичайно важким, я коротко зазначила, що є спеціальна доповідь по дітям, але це той факт, який прямо і відверто говорить про геноцид щодо української нації, це загальновизнаний факт, тому що одним з признаків такого геноциду є, я вважаю, переміщення дітей з однієї етнічної групи в іншу, що безпосередньо й робить російська федерація. Тобто, ми зафіксували, ми побачили факти незаконного переміщення, депортації, вивезення з тимчасово окупованої території наших дітей. Також ми зафіксували, на жаль, катування щодо наших дітей, і те, що їх піддають тортурам, зокрема в Херсонщині. Цей випадок напряму описаний в щорічній доповіді, прошу ознайомитись. Українських дітей викрадають навіть тоді, коли батьки їхні знаходяться на території України, і вивозять в росію, де паспортизують, денаціоналізують. Це є прямий приклад геноциду щодо нас.

Щодо участі Уповноваженого в Координаційному штабі, це питання багато кого цікавить, Уповноважений представлений особисто в Координаційному штабі через свого безпосереднього представника – пана Кононенка Олександра. І ми бачимо успішну роботу Уповноваженого і Офісу, коли ми повертаємо наших героїв і героїнь додому, і не тільки військових, але й цивільне населення. Тобто, на сьогоднішній момент уже близько… велика кількість людей повернута, але все ж таки ми не забуваємо, що більше 27 тис. цивільних росіяни за різний період часу утримують на тимчасово окупованих територіях, у місцях позбавлення волі в тому числі.

Щодо міжнародної діяльності, тут я буду вже потрошки завершувати, щоб не відривати ваш час. На міжнародній арені Уповноважений досить потужно є представлений, приймав участь у безлічі, абсолютній безлічі різних міжнародних зустрічей, конференцій, акцій, і є наслідки роботи, такої діяльності, зокрема перший результат, це було 5 серпня 2022 року, International Ombudsman Institute виключив зі свого складу російську федерацію, і такі виключення, вони продовжують тривати. Тобто, ми намагаємось звільнити міжнародну арену від представників росії.

Щодо соціальної держави, безліч звернень надходить, особливо від вразливих верств населення, це внутрішньо переміщені особи, також це діти, це інші особи, яким потрібна додаткова допомога. І якщо говорити мовою цифр, за 2022 рік надійшло 42 тис. 485 звернень. Але вже сьогодні, на сьогоднішній день, у 2023 році до нас звернулось більше 40 тис. людей. Це говорить про те, що інституція стає потужною, і це викликає довіру в населення.

За це ми також хочемо подякувати кожному, в тому числі і з вас.

Сьогодні ми не зупиняємось на безпосередньому тексті щорічної доповіді, це занадто грунтовний документ для того, щоб його можна було оголосити за 10 хвилин і навіть за годину. Але я маю надію, що я, знаєте, підбурила цей ваш інтерес для того, щоб ви могли з нею ознайомитись і тримали в себе на столі, як така, знаєте, інформаційна і настільна довідка щодо стану дотримання прав і свобод людини.

Я хочу вам подякувати. Дякую обласній раді, дякую всім депутатам обласної ради, а також всім присутнім. І я переконана, що разом з вами ми рухаємось в правильному напрямку, і кожен з вас є на своєму, на правильному місці.

Слава Україні!

О.Сич. Героям слава!

(Оплески в залі).

Шановні колеги! В нас цього питання немає в порядку денному, тому згідно Регламенту ми не будемо задавати запитання, обговорювати тощо. Якщо хтось з депутатів хоче поспілкуватись на тему дотримання прав людини, будь ласка, звертайтесь в Офіс до пані Євгенії, обговорите.

Пані Євгеніє, дякую вам. Дійсно, прекрасна практика, навіть з точки зору правової просвіти і пропаганди, тому що запис нашого сесійного засідання буде демонструватись до відома мешканців краю. Дуже багато мешканців, особливо старшого віку, переглядають телебачення, і їм цікаво знати, яка ситуація з прав людини і громадянина в Україні. Дякую вам.

Продовжуємо, шановні колеги, роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву – прошу дати знати. Є поки що тільки Назарій Іванів. Є. Тоді запишіться, я бачу, що є більше. Запишіться, будь ласка.

Але ви розумієте, що якщо від фракції, то це одна людина від фракції.

Іванів Назарій Іванович, будь ласка.

Н.Іванів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати, громадськість! Інформую вас про те, що рішенням нашої депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа громад” головою нашої депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа громад” в Івано-Франківській обласній раді обрано депутата обласної ради Дзвінчука Дмитра Івановича. Прошу його з цим привітати.

(Оплески в залі).

О.Сич. Вітаємо і бажаємо успіхів у керівництві такою впливовою фракцією, Дмитре Івановичу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Шановні колеги! 29 травня 2023 року Верховною Радою України проголосований в першому читанні урядовий законопроект № 8401, який передбачає, серед іншого, повернення з 1 липня перевірок і штрафів для малого і середнього бізнесу.

За дорученням підприємців звертаємось сьогодні до народних депутатів, до тих, хто  приймає рішення з цього питання, з вимогою не допустити прийняття цього законопроекту в такій редакції. Ми вимагаємо продовжити мораторій на проведення перевірок для малого і середнього бізнесу на період воєнного стану, не застосовувати, знову ж таки, на період воєнного стану до приватних підприємців і малих підприємств штрафів за порушення правил використання реєстраторів розрахункових операцій, що передбачає цей законопроект. Адже більше ніж 2 млн українських підприємців, які створюють робочі місця, виплачують зарплату сьогодні працівникам, волонтерять, потребують підтримки держави. Адже вони і їхня праця, їхні податки є важливою складовою, важливим джерелом, яке наповнює державний і особливо місцевий бюджет. Дякую.

О.Сич. Дякуємо вам, що дбаєте за малий і середній бізнес.

Колеги, вичерпані виступи від фракцій.

Приступаємо до формування порядку денного.

Отже, президія обласної ради, засідання якої відбулося 6 червня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд 22-ї сесії обласної ради 53 питання і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую, колеги, про те, що до проекту порядку денного внесено 10 питань, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номерами 4-8 – звернення обласної ради;

– за номером 11 – про обрання представника до складу поліцейської комісії Департаменту патрульної поліції;

– за номерами 12-13 – внесення змін до вже діючих програм;

– за номером 36 – про безоплатну передачу майна (лісоматеріалів);

– за номером 51 – про представлення до нагородження.

Інформую вас, колеги, також про те, що відповідно до плану роботи обласної ради на  2023 рік у другому кварталі поточного року передбачалося розглянути питання “Про комплексну програму розвитку гірських територій в Івано-Франківській області”. Однак обласна державна адміністрація не подала такий проект рішення, а подала проект рішення “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на  2023-2025 роки”.

Проект рішення було розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Комісії рекомендували відправити зазначений проект рішення на доопрацювання.

Президія обласної ради підтримала такі рекомендації комісії, і цей проект не присутній сьогодні в порядку денному сесії. Сподіваємося, що до чергової сесії він буде поданий доопрацьований. Насправді, цей проект є дуже важливий для гірської частини нашої області.

Порядок денний та матеріали сесії, колеги, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Під час реєстрації ви також отримали: Регламент обласної ради зі змінами, які вносилися; інформацію про виконання діючих обласних програм; інформаційні матеріали, в яких, привертаю вашу увагу, є надані облдержадміністрацією перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів, а також орієнтовний перелік об’єктів експлуатаційного утримання на дорогах загального користування місцевого значення у 2023 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Колеги, є пропозиція наданий вам проект порядку денного, рекомендований президією обласної ради, перед тим напрацьований головою обласної ради, взяти за основу. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Чи є пропозиції щодо змін? Є. Запишіться  для виголошення пропозицій.

Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! На засіданні президії обласної ради були внесені до проекту порядку денного сесії питання під номерами 30 і 31. Якщо ви пам’ятаєте, умовою внесення цих питань було те, що сьогодні повинно було відбутись засідання постійної комісії обласної ради, і комісія мала розглянути дані питання. Засідання комісії відбулося, але рішення, рекомендації про внесення до порядку денного немає. Тому я пропоную питання під номером 30 “Про включення нового об’єкта до Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій редакції (площа Міцкевича, 4, м.Івано-Франківськ)” і питання номер 31 відповідно про приватизацію цього об’єкту зняти з розгляду порядку денного сесії обласної ради. Дякую.

О.Сич. Колеги, я почергово ставлю ці питання. Хто за те, щоб зняти з проекту порядку денного питання під номером 30, назву питання Василь Іванович озвучив? Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

І знову ж таки ставлю питання про те, щоб зняти з проекту порядку денного питання під номером 31. Назву питання Василь Іванович так само озвучив. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Наступна пропозиція. Левконович Надія Михайлівна, будь ласка.

Н.Левконович. Прошу зняти з порядку денного питання… одну хвилиночку, тільки я його мушу знайти, питання, котре стосується Надвірної, по розподілу земельної ділянки у зв’язку з тим, що… це питання номер 34, у зв’язку з тим, що громада зверталася із пропозицією передачі цілісного об’єкту. Ми маємо винесено на сесію два питання: перше, передача аварійної споруди, це одне рішення, і друге рішення, там, де стосується розподілу земельної ділянки. Просимо зняти це питання по розподілу земельної ділянки з порядку денного.

О.Сич. Надіє Михайлівно, у мене є така пропозиція. Перше, чому ми зняли два питання… зрозуміло: комісія не рекомендувала. Натомість це питання комісія рекомендувала. Я пропоную його зняти по ходу розгляду, бо ми не маємо правових підстав його знімати. Причому знімаючи, я все-таки деякі акценти, такі важливі до відома депутатів, поставлю. Якщо ви погоджуєтесь..? Добре?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді я не ставлю на голосування. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановні колеги! Пропоную проект рішення “Про звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необгрунтованого підвищення цін на електроенергію для населення”. І доповідачем з цього питання буду я.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги, пропозицію. Прошу визначатись.

За – 64, утримались – 2, не голосували – 4: рішення прийнято.

Так, більше пропозицій немає, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, приступаємо до розгляду затвердженого порядку денного.

Отже, розглядається питання “Про інформацію Івано-Франківської обласної  територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області про реєстрацію депутата  обласної ради восьмого демократичного скликання Кріля Мирослава Петровича”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Корнійчук Анатолій Вікторович – голова Івано-Франківської обласної  територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Корнійчук. Слава Україні! 21 квітня 2023 року відбулося ще одне засідання Івано-Франківської обласної виборчої комісії, на якому було розглянуто два питання. Перше, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пункту 2 частини другої статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія Івано-Франківської області постановила: достроково припинити повноваження депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Гончарука Олега Романовича від політичної партії “Платформа громад”, враховуючи рішення двадцять першої сесії Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання від 06.04.2023 року. Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом України спосіб.

І питання номер два, яке розглядалось, під час засідання. Це відповідно до статей 283, 284 Виборчого кодексу України, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія Івано-Франківської області постановила: визнати обраним та зареєструвати депутатом Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання наступного за черговістю кандидата в депутати до Івано-Франківської обласної ради від політичної партії “Платформа громад” Кріля Мирослава Петровича. Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом України спосіб та час.

Дві постанови було направлено разом з супровідним листом до Івано-Франківської обласної ради. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажання висловитись? Немає. Дякую вам, Анатолію Вікторовичу.

Колеги, прошу проголосувати за проект рішення. Ставлю на голосування в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

І запрошую Мирослава Петровича отримати посвідчення, картку для голосування і  нагрудний значок.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Логічне друге питання – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 01.12.2020 № 7-1/2020 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу доповідати згідно повноважень буду я.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Отож, набувши повноважень, депутат повинен працювати в якійсь постійній комісії. Зважаючи на те, що перед Мирославом Петровичем Олег Романович працював в комісії з питань захисту прав учасників, ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, відповідно ми пропонуємо до цієї комісії Мирослава Петровича Кріля.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань  промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Шевченко Віктор Леонідович – голова постійної комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства.

Проект рішення напрацьовано цією комісією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Шевченко. Доброго дня, шановна президіє, шановні колеги, запрошені! Дозвольте представити вам звіт щодо роботи нашої комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства за період з грудня 2020 року по червень 2023 року.

Інформую вас, що згідно Регламенту обласної ради до нашої комісії входить 9 депутатів обласної ради. Це всі представники різних фракцій. Хочу наголосити, що засідання нашої комісії проходять максимально відкрито. Ми намагаємось, і я переконаний, що у нас виходить працювати ефективно, в чому переконуються виступаючі, спікери, запрошені, ті, хто приходить до нас на комісію з якимись питаннями.

За звітний період було проведено 14 комісій, тільки один раз ми не змогли зібратись з об’єктивних причин, тому, в принципі, 99 відс. всіх комісій було проведено. За звітний період було розглянуто 83 питання, з яких 51 – сесійне питання, 14 – календарні плани програм на відповідні періоди, 7 питань стосуються діяльності комунальних підприємств Івано-Франківської обласної ради “Будінвест” і “Про-Експерт”, 7 питань стосувались державного підприємства “Дороги Прикарпаття”, також були 4 інші питання.

Як і випливає, в принципі, з назви нашої комісії, пріоритетними питаннями це є будівництва, ремонт та утримання доріг, мостів на території області як державного, так і місцевого значення, якість та безпека пасажирських перевезень безумовно, розвиток підприємництва, промисловості, малого та середнього бізнесу, підвищення ефективності використання та зменшення споживання енергоресурсів, особливо важливо в цей час, після того, як росія стріляє ракетами по наших енергоресурсах, по наших станціях, застосування відновлювальних джерел енергії, впровадження енергозберігаючих заходів у житлово-комунальній сфері, також сприяння молодіжному будівництву та будівництву на селі, розвиток містобудування, архітектури, будівництво, реконструкція та ремонт об’єктів соціальної інфраструктури.

Також хотів би відмітити, що серед програм, які були детально опрацьовані та рекомендовані до розгляду на сесії обласної ради, з врахуванням зауважень і пропозицій комісії, ще раз хотів би виділити наступні: це регіональна цільова програма забезпечення енергетичної  ефективності Івано-Франківської області на 2023-2027 роки, регіональна цільова програма “Енергодім” для підтримки ОСББ нашої області на 2022-2023 роки, регіональна цільова програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення “Власний дім” на 2021-2025 роки, регіональна цільова програма енергозбереження населення Івано-Франківської області, регіональна програма розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху на 2021-2025 роки, також програма фінансової підтримки комунальних підприємств нашої області в період воєнного стану, програма розвитку малого та середнього підприємництва, регіональна цільова програма розвитку соціальної інфраструктури нашої області на 2022-2025 роки.

Як ви бачите, достатня кількість  програм була опрацьована нашою комісією.  Ще раз ми максимально ефективно намагались працювати. Дуже швидко і без затягувань проводили наші комісії.

В принципі все, що я хотів сказати, я сказав. Дякую за те, що вислухали, можливо, є якісь питання. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

(Оплески в залі).

Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний колего Вікторе Леонідовичу! Двоє наших колег з нашої фракції працюють у вашій комісії. В принципі, так, як вони розказують, комісія працює ефективно. І в міру можливостей, все, що можна зробити, ви зможете.

Але все-таки у мене є питання. От останні два роки розподіл коштів на експлуатаційне утримання доріг. Ми приймали рішення неодноразово, тут колеги наші говорили про те, хоча би погодження з вашою комісією. На вашу думку, чому не вдається в цьому питанні знайти співпрацю із обласною адміністрацією? Перелік, які суми, процес виконання… ви розумієте, про що я говорю. Дякую вам.

В.Шевченко. Розумію. Дуже дякую за запитання. Питання дуже важливе, слушне, і навіть на останньому засіданні нашої комісії було протокольне доручення все-таки ДП “Дороги Прикарпаття”, ми звернулись, щоб вони погоджували з нашою комісією, як і в принципі з депутатами, розподіл і кількість, і які дороги будуть ремонтуватись. Чому? Тому що вони не в змозі оцінити всі проблеми регіону, а ми як представники громад, всі депутати, не тільки наша комісія, в праві рекомендувати якісь ті пріоритетні напрямки, які треба ремонтувати в першу чергу. Я сподіваюся, і Світлана Василівна тут присутня, врахує наше, скажемо, спільне побажання депутатів для того, щоб ефективно розподіляти кошти і максимально робити ті дороги, які в першу чергу ми можемо зробити. Безумовно, грошей на всі дороги не вистачить, особливо зараз, під час військового стану, під час війни…

О.Сич. Лаконічно.

В.Шевченко. Дякую.

О.Сич. Колеги, у нас є окреме питання, сьогодні прийняття програми, і можна буде обмінятись думками грунтовніше.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановний Вікторе Леонідовичу! Дякую вам і вашій комісії за грунтовно опрацьовану роботу та хороший звіт. Але у мене запитання в продовження того запитання, що говорив Роман Володимирович Ткач. Власне у нас на останній бюджетній комісії пані Любов  Остап’як заявила при розгляді в контексті питання доріг, що орієнтовно 50 відс. звернень наших колег-депутатів чинного скликання враховано при напрацюванні цього запропонованого переліку доріг, який ми будемо потім розглядати.

Чи відомо вам щось про такі врахування звернень, бодай членів вашої комісії?

В.Шевченко. Дякую за запитання. Скажу вам так, що з нами ніхто не погоджував той перелік доріг, а постфактум на комісію він до нас попав, в результаті чого ми дали протокольне доручення апарату підготувати звернення до ДП “Дороги Прикарпаття” про те, щоб вони погоджували той перелік доріг попередньо з нами, можливо, навіть брали нас до, скажемо так, перелік тої комісії, яка визначає ці дороги, разом з правоохоронцями, разом з представниками дорожніх служб. В принципі, отримали так само й усне підтвердження від в.о. керівника, що так буде надалі. Подивимось. Дякую.

О.Сич. Колеги, запитання вичерпані. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні про звіт комісії? Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Тоді ставлю питання на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України головному сержанту, голові станиці Івано-Франківськ Пласту – Національної скаутської організації України Назарію Лугарєву (посмертно)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач: Томенчук Богдан Михайлович – голова постійної комісії з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики.

Проект рішення напрацьовано цією постійною комісією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Богдане Михайловичу.

Б.Томенчук. Шановні колеги! Я не вперше на цій трибуні, але вперше вас попрошу послухати мене стоячи.

У 90-му році ми прийшли у цей зал і в нашу Україну передвісниками того, що сталося у 1991 році. Може є якась символічність в тому, може нема, але цей чоловік, про якого зараз мова, Назар Лугарєв народився якраз у тому 1990 році.

Абсолютно стандартна біографія українського хлопця. 16-та школа франківська, 21-ше училище, Прикарпатський університет. Але абсолютно нестандартне ставлення до життя. Ми всі знаємо, яким добрим омофором овіяний у нашій свідомості Пласт. Так от, Назар Лугарєв пройшов у Пласті по всіх щаблях, аж до очолювання Івано-Франківської станиці. При цьому всьому строкова військова служба, контрактна військова служба, війна.

Загинув під Гуляйполем, там, де діти бандерівського краю у махновських степах захищають єдність, цілісність і саму екзистенційність України.

Я прошу підтримати рішення нашої комісії про звернення до Президента України щодо присвоєння Назару Лугарєву звання Героя України з усіма належними при цьому атрибутами.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Б.Томенчук. Росія має здохнути.

О.Сич. Дякую, Богдане Михайловичу.

Шановні колеги! Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції? Є. Будь ласка, Ігор Шевчук. Увімкніть мікрофон.

І.Шевчук. Шановний Олександре Максимовичу! Є прохання надати слово представнику Пласту, молодшому сержанту 102-ї бригади Юрію Лучину, який сьогодні повернувся з фронту.

О.Сич. Колеги, є пропозиція надати слово, тим більше, що побратим Лугарєва прибув сьогодні прямо таки з фронту для участі у цій події. Будь ласка.

Будь ласка. До трибуни.

Ю.Лучин. Шановна президіє, шановне панство! Вибачте, бо я… уже пів року минуло від дня загибелі. Так, як вже було сказано, я сьогодні зранку повернувся з гуляйполівського  напрямку, де 13-й місяць наша територіальна оборона тримає цей край, під нашим захистом. Можу вам передати привіт від наших побратимів, від всієї нашої бригади. Повернувся з місця, де загинув мій не просто побратим, мій пластовий однодумець, мій брат, молодший брат, тому що ми з ним знались дуже давно.

Московія веде проти нас підлу війну, вона в Україні утилізує своє біосміття, а ми втрачаємо найкращих. Цей ореол зараз важко охопити, важко описати, але серед них є люди, які були не тільки магнітами, а як і Назарку, вони були вічними двигунами.

Назарко після строкової служби підписав контракт, приймав участь в АТО/ООС, і тільки повернувшись у 2018 році до Франківська, я тоді ще був очільником Франківського Пласту, запропонував йому очолити молодіжну організацію, на що він ні секунди не зволікаючи, погодився. Він повернувся з АТО, він тільки думає одружуватись, він ще не знає, чим буде займатись в мирному житті, але вже був готовий взяти на себе відповідальність за дуже потрібну Україні нішу, як молодіжна політика.

У Назара було дуже багато, безліч ідей. Він жив молодіжною політикою Прикарпаття.

24 лютого в нього не було вибору перед самим собою, тому що ми були, 24 лютого ми були на призовному пункті разом, і ми стали у лави нашої 102-ї бригади. І навіть незважаючи на те, що він був в окопах, він був на передовій, він жодного разу не пропустив засідання нашої комісії по Івано-Франківському Пласту, він завжди був дистанційно, він завжди допомагав своїм молодим підопічним вести молодіжну політику.

Я вас буду просити підтримати це звернення, тому що Назар – це людина, яка могла зробити ще дуже багато для не тільки Франківська, Франківщини, але й для України.

На жаль, це напевно не остання наша втрата. Але я надіюся, що ми не будемо забувати, тому що так як я зростав у 90-их на славних історіях про Українську Повстанську Армію,  Українських Січових стрільців, УГА, наше молоде покоління зараз зростає на геройських чинах таких воїнів. Тому я вас дуже прошу підтримати це звернення. І ще раз дякую за підтримку нас, тому що вашу підтримку ми відчуваємо на фронті, від обласної адміністрації, від селищних, міських голів, їхніх громад. Тому я вам дуже дякую. І якщо би був Назар, я думаю, він би також мав звернення до вас про те, що не припиняйте, тому що війна не завершилась, вона ще триває і буде тривати, а ми будемо там стільки, скільки буде потрібно від нас нашій неньці Україні.

Слава Україні!

(Оплески в залі).

О.Сич. Героям слава! Дякую, друже! І колеги, якщо немає ніяких змін до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Будь ласка.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України добровольцю Артуру Пірусу (посмертно)”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Сивак Аріна Володимирівна – депутатка обласної ради.

Будь ласка.

А.Сивак. Шановні колеги! Я так само хочу вас…

О.Сич. Колеги, з поваги до загиблого героя прошу встати.

А.Сивак. Мені сьогодні складно говорити, тому що я ніколи не думала, що це буде посмертно.

У віці 21 року Артур ще у 2014 році пішов у добровольчий ще тоді полк “Азов” захищати нас з вами. Він тоді потрапив в артилерію, був відданим, чітким, мітким артилеристом. В той час він був нагороджений за звільнення Маріуполя, ще у 2014 році. Йшов час, він продовжував свою боротьбу, він воював, захищав, але й продовжував свою громадську діяльність. В період з 2016 по 2022 рік він був і депутатом Галицької міської ради, і головою Ветеранів спілки АТО в Галицькій громаді, він був членом різних організацій та підтримував і займався відновленням занедбаних та знищених могил у час національно-визвольної боротьби за Україну, брав активну участь у пошукових експедиціях, під час котрих визнавали поховання закатованих, жертв комуністичного режиму. Займався оцифруванням поховань воїнів ОУН-УПА, з їх подальшим каталогуванням. Він підтримував сім’ї загиблих вже під час цієї війни. Він їх тримав завжди на близькому контакті і формував сильну команду з ветеранів АТО ще тоді.

Але, на жаль, 27 березня 2023 року його серце зупинилось на полі бою.

Я прошу вас підтримати моє звернення, тому що ті, хто його знають, знають, що він гідний був би… Мені тяжко, вибачте. Але він після себе залишив пам’ять у своїх справах. На жаль, у нього немає ні дітей, ні братів, ні сестер, це єдина дитина у своєї матері. І сьогодні мати щодня проводить біля його могили, молячись, щоби Бог дав їй сили пройти цей шлях.

Я прошу вас підтримати це звернення. Я дякую вам усім за те, що ви підтримуєте, за те, що ви активні.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозицій до проекту рішення немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо необхідності надання державній реабілітаційній установі “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас” фінансової підтримки з державного бюджету”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач: Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано цією постійною комісією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Яворський. Шановна президіє, шановні колеги-депутати, громадо!

На комісію прийшов лист-звернення від Державного реабілітаційного центру, в якому було висвітлено ряд проблемних питань щодо фінансування, щодо браку фінансування, щодо прохання в знятті орендної плати за ту установу, яку ми їм надали, для того, щоб вони були… розміщувались у нас, на території. Комісія проаналізувала їх діяльність, вивчивши їх роботу, мету, що вони здійснюють. На короткий період, по моєму, з травня вони функціонують і вже надали близько… різним людям так звані реабілітаційні послуги, медичну, психологічну допомогу, тому ми напрацювали таке звернення. Дозвольте його зачитати.

Отже, “Війна стала викликом для усіх сфер діяльності, зокрема і для соціальної.  Не став винятком й один із кращих реабілітаційних центрів України – державна реабілітаційна установа “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас”, яка релокована на Прикарпаття із м. Краматорська  Донецької області.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка складається у державну реабілітаційну установу “Донбас” через недостатнє фінансування з державного бюджету цієї установи.

Між релокованою державною реабілітаційною установою “Донбас”, комунальним некомерційним підприємством “Івано-Франківський обласний фтизіопульнологічний центр Івано-Франківської обласної ради” та Івано-Франківською обласною радою було укладено договір на оренду приміщення для подальшої роботи установи та з метою збереження майна. На час укладення договору державна реабілітаційна установа “Донбас” фінансувалася за програмою державного бюджету “Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю” за рахунок спеціального фонду. Оскільки власних надходжень в установи немає, нею були вишукані кошти для  орендної плати за будівлю в м. Івано-Франківську за рахунок економії по інших статтях видатків у 2022 році.

Водночас наприкінці 2022 року програму, за кошти якої утримувалися всі центри реабілітації для осіб та дітей з інвалідністю, закрили, не попередивши про це відповідні установи. Завдяки суспільному резонансу серед осіб з інвалідністю вдалося внести центри реабілітації в державну програму “Соціальний захист осіб з інвалідністю”. Однак, надходження на цю програму вкрай недостатні, оскільки вони формуються за рахунок штрафних санкцій за непрацевлаштування людей з інвалідністю.

Кошторис державної реабілітаційної установи “Донбас” на 2023 рік затверджений лише до квітня. Ним передбачено кошти виключно на заробітну плату та комунальні послуги.

Незважаючи на недостатнє державне фінансування, державна реабілітаційна установа “Донбас” у 2022 році провів ремонтні роботи першого поверху орендованої будівлі повністю за рахунок залучення донорських коштів.

З уваги на викладене, звертаємося  до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути можливість додаткового фінансування з державного бюджету на здійснення реабілітації осіб з інвалідністю для релокованої державної реабілітаційної установи “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас”, оскільки ця установа включена до Переліку реабілітаційних установ, закладів охорони здоров’я, які здійснюють реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 309 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю” (зі змінами та доповненнями)”.

Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Сідайте, Андрію Михайловичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, я тільки хочу розставити деякі акценти.

Дивіться: до нас звернулася ця установа під час релокації з проханням надати приміщення, пообіцявши, що ми його поремонтуємо, будемо платити оренду і все решту. Ми надали.

Через якийсь час установа звернулася: просимо максимально скоротити об’єм оплати. Ми пішли назустріч. Тепер установа нас просить: дайте безоплатне користування. Чому? Бо держава нам не дає достатнє фінансування. І, чесно кажучи, я не розумію логіки. Якщо це державна установа, і це насправді для державного бюджету копійки, давати те, що потрібно для елементарного функціонування. Але держава не дає в особі Кабінету Міністрів. Ну, це або, скажемо, свідчення того, що ця установа не потрібна державі з наданням таких послуг, або ж хтось  халатно відноситься до своїх обов’язків. Окрім того, якби мова йшла про якусь громадську ініціативу з наданням таких послуг, і до нас би звернулись з аналогічним проханням, ну, очевидно, ми би відгукнулись. Але коли мова йде про державний бюджет, ну, ми, напевно, не хочемо втрачати добрих декілька сотень тисяч прибутку в обласний бюджет, за який ми можемо щось придбати, навіть для цієї установи.

Тому от власне виникла ідея звернутись до Кабінету Міністрів, аби вони все-таки врегулювали це питання. Якщо відповідь буде негативна, ну, очевидно, нам прийдеться розглядати якось по-інакшому, якщо дійсно там ці послуги цінні, і щоби не звільнити від оплати, ми можемо зробити, запропонувати тій ж обласній лікарні зробити відділення, і в складі обласної лікарні тоді не треба буде нічого платити, ніяких орендних послуг і тому подібне.

Але у будь-якому разі зі свого боку ми повинні зробити такі дії, які б посприяли ефективному функціонуванню цієї установи.

Колеги, якщо немає жодних пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо належного державного забезпечення пацієнтів з орфанними захворюваннями”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано цією комісією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Андрій Михайлович.

А.Яворський. Дякую. Отже, коротко, що слугувало теж зверненню, напрацюванню цього звернення.

На обласну раду надійшло звернення однієї з громад – Нижньовербізької, що до неї було внутрішньо переміщено двоє дітей, які мають дане захворювання. І відповідно при даному захворюванні було потрібно спеціальне харчування, що дозволяє дітям дальше розвиватись, щоб не перешкоджати їхньому здоров’ю. Це харчування є вкрай дороговартісним, і звісно, що сама громада не змогла би утриматись.

Тому ми напрацювали таке звернення, і дозвольте його зачитати.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалась із забезпеченням лікарськими засобами та спеціальним харчуванням дітей, які хворіють на рідкісні (орфанні) захворювання.

Особливої уваги сьогодні потребує питання забезпечення спеціальним дієтичним харчуванням дітей віком від чотирьох до вісімнадцяти років, хворих на фенілкетонурію, зокрема й з числа внутрішньо переміщених осіб.

Видатки на забезпечення спеціальним харчуванням дітей зазначеної вікової категорії у державному бюджеті не передбачені. Фінансування видатків на лікувальне харчування таких дітей здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, що дозволяє тільки частково покрити його реальну потребу. З початком російської агресії та у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб ситуація щодо забезпечення спеціальним харчуванням дітей, хворих на фенілкетонурію, значно погіршилась.

Середньомісячні витрати на придбання спеціального харчування для однієї дитини, хворої на фенілкетонурію, складають близько 20 тис. гривень, а річний обсяг витрат може перевищувати 250 тис. гривень.

Обмежений доступ громадян, які страждають на орфанні захворювання, до медичної допомоги, зокрема до лікарських засобів, медичних виробів, продуктів спеціального лікувального харчування через їх високу вартість та відсутність належного лікування призводять до збільшення ризику важкої ранньої інвалідизації дітей.

Незважаючи на передбачені діючим законодавством гарантії для орфанних хворих щодо безперебійного та безоплатного забезпечення їх лікарськими засобами та спеціальними харчовими продуктами, на практиці такі пацієнти не отримують у повному обсязі необхідні препарати та дієтичне харчування.

Враховуючи викладене вище, звертаємося до Кабінету Міністрів України щодо:

– необхідності врахування в державному бюджеті України повної потреби на покриття видатків для забезпечення спеціальним харчуванням дітей віком від чотирьох до вісімнадцяти років, хворих на фенілкетонурію;

– законодавчого врегулювання права громадян, які страждають на орфанні захворювання, на безперебійне та безкоштовне забезпечення лікарськими засобами та спеціальними продуктами харчування незалежно від реєстрації їх місця проживання;

– впровадження єдиної інформаційної бази даних для обміну інформацією про громадян з орфанними захворюваннями”.

Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає? Дякую, Андрію Михайловичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Випадково. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Цілком підтримую звернення, хоч і не розумію, чому воно стало предметом нашої уваги лиш у залі. Ніколи не чув я про це питання на комісії з питань бюджету, і не пам’ятаю, чи розглядала це питання, цю проблему комісія відповідна профільна. Я так розумію, що Міністерство у нас в Києві є, комунікація з Міністерством у нас є, перерозподіл коштів, ліків відбувається. Здивований, що треба для цього обласну раду. Потім будуть імунодепресанти, потім будуть всі інші препарати. У нас же ж не тільки орфанні захворювання, які потребують дороговартісних препаратів і лікування, але проголосую “за”. Дякую. Здивований просто.

О.Сич. Ну, я можу хіба просто пояснити, що логіка така, як і у попередньому питанні.

До нас приїхало багато переселенців, і серед них є категорія саме таких дітей, які потребують такої грунтовної допомоги. Те, що ми можемо допомагати, ми допомагаємо, те, що виходить за наші можливості, ми кажемо державі: врахуйте ці питання, ці проблеми. Тобто, держава в особі Кабінету Міністрів не завжди враховує ті питання, які ми бачимо на місцях.

Івасик Василь Васильович.

В.Івасик. Хотів би дійсно підтримати звернення. Без сумніву, що кошти обласна рада має, але тут треба все-таки розуміти, що обласна рада не на всі… не на все може виділяти кошти, тому виділення коштів з державного бюджету буде правильнішим.

О.Сич. Андрій Михайлович, будь ласка, додатково ще хоче мати слово.

А.Яворський. Дякую. Дозвольте я ще дам ясність, я не встиг.

Значить, у нас є 32 дитини такі, з них тільки держава забезпечує 7 дітей, 24 дитини не забезпечені таким харчуванням. У нас закладена така програма є, але на цю програму з обласного бюджету виділено тільки 30 відс. На всіх дітей треба понад 6 млн гривень тільки на забезпечення цих дітей. Якщо взяти, тут треба віддати похвалу Івано-Франківській міській громаді, що вони 6 дітей, яких мають у своїй громаді, вони повністю взяли на їхнє забезпечення, забезпечують повністю. Інші громади – десь частково. Тому це було теж питанням, чому ми підняли це питання. Дякую.

О.Сич. Андрію Михайловичу, я прошу вибачення, але чи не могли б ви назвати, якщо є у вас в матеріалах, громади, на території яких проживають такі діти? І нам цікаво, чи ці громади є, скажемо, бюджетоздатні, щоб забезпечити, чи не є?

А.Яворський. Дозвольте, пане голово, зачитати. Івано-Франківська міська громада має 6 дітей, Верховинська селищна громада має 4 дитини, Калуська міська громада має 4 дитини, Нижньовербізька сільська громада, яка слугувала цим питанням звернення, зараз має 2 дитини в одній сім’ї, Богородчанська селищна громада – 1 дитина, Городенківська – 1 дитина,  Матеївецька сільська громада – 1 дитина, Коломийська міська громада – 1 дитина, Отинійська селищна громада – 1 дитина, Снятинська – одна, Косівська – одна, Галицька міська громада – одна. Ми дали таке доручення департаменту, щоб вони напрацювали з громадами на наступний рік, бо це по одній дитині кожна громада могла спокійно забезпечити. На жаль, чомусь немає якоїсь комунікації між департаментом охорони здоров’я і громадами. Тому ми таке дали доручення.

О.Сич. Колеги, чому я задав це питання, насправді не знаючи відповіді? Щоб знати. Бо, дивіться, серед цих громад, що перераховані, є такі достатньо багаті громади. Є, правда, бідні, яким треба допомагати. Тому мені трошки воно дивно звучить, що якщо самі громади на своєму рівні не дбають, то ми повинні займатись цим питанням.

Колеги, немає більше запитань, зауважень і пропозицій?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо співфінансування з  державного бюджету проєктів-переможців Програм Interreg NEXT 2021-2027”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідач: Іваськів Андрій Степанович – голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Проект рішення напрацьовано цією комісією, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

А.Іваськів. Доброго дня, шановна президіє, шановні колеги, запрошені!

До вашої уваги звернення до Кабінету Міністрів України щодо співфінансування з державного бюджету проектів-переможців з програм транскордонного співробітництва Європейського союзу Interreg NEXT 2021-2027.

Це звернення було напрацьовано в нашій комісії депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

До вашої уваги, зачитаю.

“Для прикордонних областей України, що межують з країнами Європейського Союзу,  одним з важливих інструментів розвитку територій є кошти програм транскордонного співробітництва ЄС. У рамках Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства з 2014 по 2020 роки заявниками з Івано-Франківської області було отримано 15 мільйонів євро грантової підтримки для реалізації своїх проектів, на співфінансування яких з Івано-Франківського обласного бюджету було виділено 10 мільйонів гривень.

У 2023 році заплановано оголошення конкурсів проектів транскордонного співробітництва за Програмами Interreg NEXT, зокрема “Польща-Україна”, “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна”, “Румунія-Україна”. Сукупний бюджет зазначених програм становить 320,4 млн. євро. Визначення переможців цих конкурсів очікується на початку 2024 року, а реалізація проектів може розпочатися у третьому кварталі 2024 року.

Обов’язковою вимогою програм є готовність заявників забезпечити власний фінансовий внесок у реалізацію проекту в розмірі не менше 10 відс. від його загальної вартості. В країнах ЄС, охоплених вищезазначеними Програмами Interreg NEXT, існує практика співфінансування проектів транскордонної співпраці з державного бюджету.

У 2021 році постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 408 затверджено Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки.

З огляду на наведене, просимо при формуваннях державного бюджету на 2024-2026 роки передбачати кошти для реалізації Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки в частині співфінансування проектів (програм) транскордонного співробітництва, яким може надаватися державна фінансова підтримка”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Андрій Степанович. Сідайте.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України щодо необґрунтованого підвищення цін на електроенергію для населення”.

Питання внесено на пленарному засіданні до порядку денного.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – депутат обласної ради.

В.Мельничук. Шановна президіє, дорогі колеги-депутати, присутні!

Вашій увазі пропонується проект рішення “Про звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необґрунтованого підвищення цін на  електроенергію для населення”.

“В Україні до 1 червня 2023 року для населення зберігався довоєнний рівень тарифів на електроенергію. Громадяни, які споживали менше ніж 250 кВт-год на місяць, сплачували  1,44 грн за кВт-год, а ті споживачі, які використали енергії більше, сплачували 1,68 грн за кВт-год.

30 травня цього року Кабінет Міністрів України  підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня поточного року до 2,64 грн за кВт-год. Основною причиною для таких змін, на думку Уряду, стала повномасштабна війна, що триває вже майже півтора року.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо рішення вищого виконавчого органу влади України майже вдвічі збільшити тарифи на електроенергію в розпал війни необґрунтованим, а пояснення щодо необхідності ремонту й відновлення зруйнованих ворогом енергетичних об’єктів коштом людей – непереконливим.

Загальновідомо, що міжнародні партнери надають Україні необхідне обладнання та фінансування для відновлення її енергосистеми, зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 800 мільйонів євро.

На нашу думку, справжньою причиною підвищення ціни на електроенергію для населення під час війни є прийняття у лютому 2023 року Закону України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, в якому йдеться про корпоратизацію “Енергоатому”, тобто перетворення його з державного унітарного підприємства на акціонерне товариство, інакше кажучи, усунення держави від безпосереднього управління. В  акціонерних компаніях держава як власник не має безпосереднього та оперативного впливу на прийняття рішення, що негативно позначається на діяльності підприємства в критичні моменти, особливо під час війни.

Атомна енергетика має стратегічне значення для України саме в сьогоднішніх важких умовах, від неї залежить виживання країни. Недаремно однією з найважливіших цілей ворога на початку повномасштабного вторгнення було захоплення атомних станцій, щоб позбавити  Україну електроенергії та змусити капітулювати.

З уваги на вищевикладене, з метою формування справедливих, економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію для населення, звертаємося до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо:

– перегляду рішення Уряду про підвищення тарифу на електроенергію для населення;

– повернення “Енергоатому” під повний державний контроль;

– проведення фінансового аудиту ефективності використання обладнання та фінансування, що надається партнерами для відновлення  енергосистеми України”.

Дякую, колеги.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

В.Мельничук. Дякую.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної  державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Вашій увазі  пропонується проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік” повторно.

Хочу зазначити, що відповідно до статті 80 Бюджетного кодексу України Державна казначейська служба складає та подає на розгляд місцевим фінансовим органам звіт про виконання місцевих бюджетів за встановленими формами. Тому департаментом фінансів було отримано звіт від казначейської служби області, розроблено проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”.

Даний проект рішення обговорено на комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Івано-Франківської обласної ради та розглядався даний проект рішення на сесії 21 лютого поточного року, однак сесією рішення не прийнято.

Шановні депутати! Даний звіт передбачає затвердження тих доходів, які надійшли в  обласний бюджет протягом минулого року, та тих видатків, які проводились казначейською службою відповідно до нашого бюджету і відповідно до тих рішень, які приймались вами, шановні депутати. Тому прошу затвердити даний проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”.

О.Сич. Чи є запитання, колеги-депутати, до доповідачки? Є. Запишіться, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Потім виступи. Зараз запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, так.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка, який відсоток дотаційності бюджету у 2022 році був? Це перше запитання. Друге: обсяг кредиторської заборгованості на 1 січня 2023 року. Дякую.

І.Мацькевич. Галино Василівно, як я вже десь зазначала, в минулому році обсяг  міжбюджетних трансфертів з державного бюджету складали 38,9 відс. або 1 млрд 206 млн гривень. Щодо дебіторської та кредиторської заборгованості по обласному бюджету, то дебіторська заборгованість станом на 1 січня 2023 року складала 2 млн 197 тис. гривень та кредиторська заборгованість – 4 млн 336 тис. гривень. Ну, і виникла вона, як ви знаєте, через те, що є обмежене фінансування видатків через 590-ту постанову в період воєнного стану.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ірино Богданівно, якщо дозволите, голова обласної ради сказав, чи не вперше був не прийнятий звіт обласною радою на попередніх засіданнях. Скажіть: у вашому документі, який ви надали, щось змінилось, що ми маємо прийняти? Це перше питання.

А питання звучить “Про виконання обласного бюджету…”. Я розумію, так питання звучить, але там написано, що складає 88,9 відс. від затвердженого річного плану. А чому немає виконання? Дякую.

І.Мацькевич. Ви знаєте, що змінитись нічого не може, тому що це звіт казначейської служби по доходах і видатках. Тому навіть якщо би ми хотіли щось змінити, ми нічого не можемо змінити. Ми тільки затверджуємо ті видатки, які були проведені в минулому році казначейством відповідно до нашого рішення сесії про обласний бюджет і внесення змін до обласного бюджету.

Щодо другого питання… відсоток виконання. Як ви знаєте, минулого року нам не надходили кошти субвенції на дороги в повному обсязі та інші види субвенції, які були передбачені, але у зв’язку з воєнним станом не в повному обсязі надходили до всіх місцевих бюджетів. Тому і виконання не було те, що було заплановано на початок року.

О.Сич. Савка Марія Володимирівна.

М.Савка – депутатська фракція “Слуга народу”. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка. От ми знаємо, що в минулому році був значний обсяг вільних залишків. Чи можете ви сказати нам, який відсоток з цього був спрямований на підтримку Збройних Сил України? Дякую.

І.Мацькевич. Мається на увазі вільний залишок станом на 1 січня цього року?

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Цього року у нас вільний залишок, ви знаєте, 280 млн гривень, і ми з вами прийняли дві програми на 50 млн гривень: це програма підтримки мобілізаційної та оборонної роботи – 37 млн гривень і програма підтримки, шефської допомоги військовим частинам – 20 млн гривень, 50 млн гривень. На даний час ми будемо розглядати збільшення обсягу цих програм, тому що ці програми в повному об’ємі вже використані для надання допомоги.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно! На попередньому засіданні, коли ми розглядали дане питання, хтось із колег-депутатів запитував, чому є невиконання по коду 21010300 “Частина чистого прибутку  комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань”, чи вилучаються до відповідного місцевого бюджету. А скажіть, будь ласка, хто є єдиним платником в області серед комунальних підприємств, який сплатив ці кошти?

І.Мацькевич. Ви знаєте, що платником податку на прибуток комунальних підприємств є наші комунальні підприємства обласної ради, в тому числі і телебачення “Галичина”, інші підприємства, і тому протягом минулого року, цього року податки у нас… податок на прибуток з підприємств як комунальної форми власності, так і підприємств приватної форми власності не сплачується в тих об’ємах, який ми планували. Я десь це зазначу, якщо треба, в наступному…

О.Сич. Запитання завершені. Дякую, Ірино Богданівно.

Колеги, я чую там репліки: а як голосували? Як голосували, можна потім побачити на сайті обласної ради, там буде персональне голосування по кожному питанню. Це перше.

Друге, чую, що репліки, що там колись хтось незадоволений відповідями того чи іншого доповідача. Маючи таке незадоволення під час задавання запитань, можете потім, під час обговорення сказати свою точку зору. Тому просто дотримуйтесь Регламенту і не перебивайте, і тому подібне.

Ірино Богданівно, дякую вам. Присідайте, будь ласка.

Панове, чи хтось хоче взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Дякую.

Я хотів закликати депутатів, всіх колег до відповідального ставлення до голосування, бо якось так виходить, що коли ми за свої повноваження і функції звертаємось до Києва про орфанні захворювання, то ми голосуємо, а коли про функції і повноваження центральних органів влади і уряду, наприклад, з питань тарифів на електроенергію, то вже не голосуємо, воно вже якось так виходить трохи дивно мені. А побажання і пропозиція, і клопотання до департаменту фінансів: пам’ятати про те, що державні кошти, які до нас надходять у вигляді субвенції чи дотації, вони є не лише для обласного бюджету, а вони є для місцевих бюджетів. І всі бюджети всіх місцевих громад мають це право, а ми маємо обов’язок не ігнорувати їхні інтереси і потреби, не треба думати, що це кошти лише для обласних установ і обласного бюджету. Я дуже прошу: ті, котрі мають своє цільове призначення, для підтримки фінансової спроможності місцевих бюджетів. Дякую.

О.Сич. Колеги, виступи завершені. Оскільки не було пропозицій до проекту рішення,  ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 28, утримались – 7, не голосували – 35: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за І квартал 2023 року”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про виконання обласного бюджету за І квартал 2023 року”. За перший квартал 2023 року до обласного бюджету надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуваннями бюджетних трансфертів у сумі 746 млн гривень. Із загальної суми надходжень міжбюджетні трансферти склали 234 млн гривень або це 1,4 відс. від загального обсягу надходжень.

Власні доходи загального фонду надійшли в сумі 431,3 млн гривень, що складає 98,4 відс. до затверджених планових показників з врахуванням змін за цей період, та більше у порівнянні з січнем, березнем 2022 року на 84 млн гривень або на 24,4 відс.

Надходження податку на доходи фізичних осіб (питома вага в доходах загального фонду становить 80 відс.) склали 347,6 млн гривень. Планові показники виконано на 98,5 відс. Надходження зросли проти теперішнього кварталу 2022 року на 87 млн гривень або на 33 відс.

Податку на прибуток підприємств державної і комунальної власності (питома вага 7,7 відс. від доходів) надійшло 33 млн гривень, зменшились проти відповідного періоду минулого року на 11,8 млн гривень або на 26,3 відс.

По спеціальному фонду надійшло доходів в загальній сумі 70,5 млн гривень, що більше проти першого кварталу минулого року на 70 відс. Зокрема з них екологічного податку надійшло 38,2 млн гривень або 119,3 відс. до планових надходжень та власних надходжень бюджетних установ в сумі 43,6 млн гривень або надходження зросли у 2,7 раза.

Відповідно за звітний період проведено видатків загального та спеціального фондів обласного бюджету в сумі 593 млн гривень, в тому числі по загальному фонду 486 млн гривень та спеціальному фонду – 107 млн гривень.

Видатки соціального спрямування у видатках загального фонду склали 76 відс., із них на утримання установ, закладів освіти – 52,5 відс. або 195 млн гривень, охорони здоров’я – 17,9 відс. або 66,5 млн гривень та соціального захисту, соціального забезпечення населення – 15,7 відс. або 58,5 млн гривень.

За звітний період, хочу зазначити, що вчасно з обласного бюджету виплачувалась  заробітна плата всім працівникам бюджетної сфери, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, фінансувались всі першочергові видатки, які заплановані в розписі обласного бюджету відповідно до заяв, які подавались головними розпорядниками коштів обласного бюджету.

Шановні депутати! Прошу затвердити звіт про виконання обласного бюджету за I квартал 2023 року.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представника до складу поліцейської комісії  № 28 Департаменту патрульної поліції”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій цієї ж комісії.

Пропозиції – на цьому ж аркуші.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу розглянути і підтримати проект рішення про  обрання представника до складу поліцейської комісії № 28 Департаменту патрульної поліції.

Профільна комісія розглядала даний проект рішення, рекомендувала обрати Мельничука Василя Івановича – депутата Івано-Франківської обласної ради, члена профільної комісії. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажання висловитись з приводу цього питання? Є.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Мельничука Василя Івановича.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги! При розгляді цього питання у мене конфлікт інтересів, тож участі у голосуванні не братиму.

О.Сич. Заява про конфлікт інтересів прийнята до відома.

Ставлю на голосування питання за основу, бо є пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію комісії. Будь ласка.

За – 57, проти – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

У мене питання. Василь Іванович, ви на постійній основі переходите працювати в  патрульну поліцію, вас звільнити з апарату обласної ради, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Переходимо до наступного питання, колеги.

Дванадцяте питання – “Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 12 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією з питань культури, духовності та  інформаційної політики і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект рішення також розглядала постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і також рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення у підпрограмі “Обмін досвідом та сприяння розвитку місцевого самоврядування”, а саме пункт 7.16 даної підпрограми пропонується викласти в новій редакції, а саме: “Відзначення представників територіальних громад Івано-Франківської області, які захищали і захищають територіальну цілісність та державний суверенітет України в умовах російсько-української війни”. Відповідно зміщення пункту 7.16, який стане  пунктом 7.17.

Колеги, це робиться для того, щоб ми могли відзнаками обласної ради за поданням керівників територіальних громад відзначати достойних наших земляків. Дякую.

О.Сич. Саме за ці заслуги.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на  2021-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Созоник Вадим Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Созоник. Шановний Олександре Максимовичу, шановна Світлано Василівно, президіє та депутати!

Хочу зазначити, що рішенням Івано-Франківської обласної ради від 09.07.2021 року було затверджено Регіональну програму розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху на 2021-2025 роки.

Метою даної програми було покращення безпеки дорожнього руху, розширення дорожньо-транспортної інфраструктури, забезпечення учасникам належних умов проїзду по наших автомобільних дорогах Івано-Франківської області.

На сьогоднішній час департаментом розвитку громад та територій були підготовлені зміни до даної програми. Метою даних змін є розширення переліку заходів по дорогах загального користування місцевого значення та відповідно збільшення фінансування з обласного бюджету.

На Івано-Франківську область згідно Закону України про Державний бюджет була виділена дорожня субвенція в розмірі 358 млн 494 тис. гривень. Так само рішенням обласної ради було затверджено бюджет, обласний бюджет, де так само була передбачена дана субвенція в зазначеному розмірі.

З даної суми передбачається капітальний ремонт в розмірі… доріг та мостів в розмірі 25 млн гривень. ДП “Дороги Прикарпаття” подали агентству на відновлення, на затвердження три мости, які потребують негайного капітального ремонту, решта суми коштів в розмірі 333 млн 494 тис. гривень будуть використовуватись на утримання доріг.

Дана сума, зрозуміло, є недостатньою і мізерною, оскільки коштів на належне забезпечення наших доріг, проїзної частини перевищує в рази.

Прийняття даних змін до програми дозволить розширити заходи і отримати субвенцію як з обласного бюджету, так і з бюджетів територіальних громад.

Згідно з Бюджетним кодексом фінансування, отримання субвенції можливе тільки при затвердженні програми. Хочу додатково зазначити, що рішенням Івано-Франківської обласної ради уже виділено на дороги Прикарпаття субвенції на 6 млн гривень. На сьогоднішній час так само громади вже прийняли рішення щодо виділення субвенції на дороги Прикарпаття на суму 68,5 млн гривень. Але на сьогоднішній час кошти ми не можемо використати на дороги  Прикарпаття, оскільки необхідне внесення змін в заходи програми щодо можливості утримання доріг та проведення капітальних ремонтів.

Тому, шановні депутати, саме від ваших рішень сьогодні буде залежати можливість виконання ДП “Дороги Прикарпаття” і надання нашими громадами додаткових субвенцій, що надасть свою можливість збільшення переліку доріг, які будуть відремонтовані.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Савка Марія Володимирівна.

М.Савка – депутатська фракція “Слуга народу”. Володимире Васильовичу, скажіть, будь ласка, як в переліку на експлуатаційне утримання враховані інтереси кожної громади в залежності від протяжності доріг місцевого значення на її території? Дякую.

В.Созоник. На ваше питання відповім наступним чином. Технічні працівники ДП “Дороги Прикарпаття” разом з патрульною службою поліції здійснювали об’їзд всіх доріг, фіксували найбільші пошкодження, які дороги потребують критичного нагального ремонту. Це орієнтовний перелік, наданий депутатам.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Можливо питання не до ДП “Дороги Прикарпаття”, тому що дорога Озеряни – Рожнів, яка минулого року була переведена в державну дорогу, можливо, вона не стосується ДП “Дороги Прикарпаття”, але вона в такому стані, що її, мабуть, треба переводити знову у регіональну дорогу. Минулого року ми голосували за кошти на ремонт вулиць на цій дорозі, але так й нічого не сталося. Люди стурбовані, люди не знають, що робити, тому якщо можете пояснити конкретно, що і коли буде робитись на тій дорозі. Дякую.

В.Созоник. Ця дорога є вже державного значення, її ремонтні роботи виконує служба з відновлення, служба – САД.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

В.Созоник. Першочергово згідно з дорученнями, які отримують від свого керівництва, вони першочергово забезпечують проїзд по національних дорогах і дорогах державного значення, на яких є найбільш великий потік транспортних засобів.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Уважно слухала вашу доповідь по даному питанню, проекту рішення і у мене таке запитання. Як бути даним громадам, які не мають можливості надати співфінансування щодо ремонту доріг, маршрути яких проходять через їх населені пункти, а дороги у вкрай аварійному стані? Як їм бути, і чи можуть вони розраховувати на подальший ремонт, хоча би ямковий, чи поточний? Дякую.

В.Созоник. Надання громадами співфінансування не залежить від того, чи буде робитись та чи інша дорога. Залежить від критичності стану тої чи іншої дороги. Тому наші працівники ДП “Дороги Прикарпаття” старались визначити найбільш критичні дороги, які потребують дійсно термінових вкладень і термінового ремонту.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний Володимире Васильовичу! Я вам скажу, що я також слухав уважно вашу доповідь, і ви сказали, що згідно Бюджетного кодексу фінансування неможливе без прийняття програми, а в даному випадку без внесення змін у програму. Дуже гарно, що ви розумієте важливість прийняття такого рішення, дуже добре, що ви би хотіли, щоб депутати такі рішення підтримали. Але водночас як депутат обласної ради я отримую велику кількість звернень від керівників громад, від людей і не розумію того, чому роками та чи інша частинка дороги не ремонтується, де немає нормальної можливості проїхати ні швидкій, ні пожежній. Скажіть, будь ласка, і поясніть той принцип, за яким ви ділите ці кошти, і чому тоді вас не цікавить думка депутатів обласної ради, коли ви це робите? Дякую.

В.Созоник. Ми спілкуємось як з депутатами обласної ради, так і з головами територіальних громад. Я особисто майже з кожним головою територіальної громади спілкувався, так само виїжджали на дороги, які є критичними. Немає на сьогоднішній час такої територіальної громади, в якій би не було хоч однієї або двох доріг, які є в критичному стані. Тому оскільки у нас дуже мізерне співфінансування, тому ми ремонтуємо ті дороги, де є великий потік транспортних засобів, і які перебувають у найбільш критичному стані. І поетапно при збільшенні співфінансування ми будемо робити інші дороги. Утримання передбачає утримання всіх доріг Івано-Франківської області, але зрозуміло, що саме зараз і негайно зробити всі дороги є неможливим.

О.Сич. Запитання вичерпані.

Дякую, Вадиме Васильовичу. Шановні колеги! Якщо є бажання взяти участь в обговоренні, дайте знати для запису. Є чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для обговорення.

І по ходу, якщо будуть пропозиції, висловлюйте пропозиції.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Дякую. Я вибрав запитання, але чомусь не подала система. То у мене  коротко, я не буду вже питання задавати, але з доповіді я зрозумів, що в даному випадку не зовсім все так, як доповідалось, оскільки скажу чесно, я не буду називати, яка громада, але є одна з громад, я думаю, таких є багато громад, в яких в останні роки не враховувались жодні розподіли, які робились в останні роки. Тобто, є громади, де не робилась жодна з доріг, попри те, що проїхати там теж неможливо. Тобто, якщо кажуть, що там хтось виїжджав, і хтось щось бачив, то маю великі сумніви щодо цієї ситуації.

Я так само думаю, що не зовсім правильним є спілкування з громадами, де пропоновано їм більше 30 відс. співфінансування, оскільки деякі громади не мають можливості на такі  співфінансування, і вони не були включені теж у той перелік, який був нам поданий на загальний розголос. Тому в даному випадку вважаю, що в принципі доповідь не є зовсім правдива.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене дуже схоже питання, як у мого колеги пана Андрія Яворського, щодо тих громад, які не мають можливості надати співфінансування, так як не мають великої дохідної частини для виділення даних коштів, і вони неодноразово звертались у відповідні установи для того, щоб ті ділянки доріг, які проходять через їхні населені пункти, були включені в ремонт і в минулому році, і в цьому. На превеликий жаль, їм трохи дали іншу відповідь про те, що громади, які не нададуть співфінансування, відповідно ремонту бачити не будуть, хоча там є маршрути великої протяжності, через які проходить велика кількість транспорту, і які є у вкрай аварійному стані.

Сподіваюся, що ту відповідь, яку я почула сьогодні, вона відповідає дійсності, і ми побачимо на майбутнє, чи буде це враховано.

Це перше. І друге. Тут вже в інтернеті є список переліку доріг, які нібито мали би ремонтуватись. Я не знаю, на скільки він відповідає дійсності, тому що наскільки місцевий керівник ДП “Дороги Прикарпаття”…, що тендер не завершився, але якщо так, то трошки сумна картина виглядає, тому що дуже багато доріг, які фінансуватимуться тільки за рахунок співфінансування громад. Інші громади залишаються з неремонтованими дорогами. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Чотири тези. Перша: дуже приємно сьогодні бачити в сесійній залі аж двох народних депутатів, давно вас тут не було, відповідно питання аж це вас зацікавило.

Друга теза. На бюджетній комісії, про що я відзначав, цього тижня і на президії було підтверджено керівництвом обласної адміністрації про те, що депутатам обласної ради буде надано перед сесією ті пропозиції депутатів обласної ради, які були враховані в переліку. Цього не зроблено. Хоча ще на комісії керівниця департаменту будівництва запевняла, що понад 50 відс. пропозицій депутатського корпусу, які представляють відповідні громади у відповідних округах, враховані.

Оскільки цього немає, то я розумію, що жодні пропозиції насправді не враховані.

Третя теза. Наші колеги-депутати, зокрема Олег Понайда, який зараз служить у Збройних Силах України, він впродовж останніх трьох років неодноразово звертався про те, що громади, які в нього на районі, є в окрузі, точніше, вони неодноразово звертаються з проханням про ремонт тих чи інших доріг. Його не чули тоді і не чують зараз.

І останнє. Цього року ми відзначаємо 1125-ліття Галича. З того переліку доріг немає жодної дороги, жодної на території Галицької громади, яка би ремонтувалась. Ну, якщо ми вже завалили це питання на державному рівні, не вшановується ювілей Галича, то давайте хоча би на обласному внесемо відповідні зміни, внесемо відповідні пропозиції і “будемо мати лице”. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні колеги! Ви знаєте, більше року намагався не виступати і публічно не критикувати ті дії, які робить наша влада. Але по цьому питанню просто неможливо змовчати.

Звертаюся до вас, Світлано Василівно, ви знаєте, коли рішення є справедливе, ти  розумієш мотивацію, для чого ти береш участь у такому голосуванні і для чого ти його підтримуєш. Ну, коли, вибачте мене, шановні колеги, нам не можуть пояснити логіки, яку би ми могли пояснити громадам, людям, які до нас звертаються, коли ні до протяжності доріг не виділяються кошти, ні до кількості автомобілів, то я перепрошую, я не розумію, як за таке рішення можна голосувати. Адже люди… виходить в тих громадах, які не включені в ті чи інші переліки, де не ремонтуються роками дороги, двічі витрачають кошти. Перший раз вони витрачають кошти, коли заправляють автомобіль, а другий раз, коли роками їхні дороги не ремонтуються, і вони постійно повинні вкладати кошти  у ремонт своїх автомобілів. І, звичайно, праведно люди з гнівом звертаються до депутатів, чому ми їх не чуємо. Але депутати обласної ради не беруть участі у процесі поділу коштів на ремонт доріг, їхньої думки ніхто не чує, а в підсумку до нас люди мають претензії. То я би хотів, щоб люди мали ці претензії по адресу. І коли прийде час, щоб надали відповідні висновки і відповідно діяли по відношенню до влади, яка не хоче їх чути. Свого часу такі рекомендації у мене були до попередньої влади. Раз ви не чуєте десятки, а в даному випадку сотні тисяч громадян нашої області, які проживають на тій чи іншій території громади, які змушені постійно бити свої автомобілі, до яких вчасно не може доїхати швидка допомога чи пожежна, то вони вам нададуть свою оцінку, коли прийде такий час.

А зараз я би хотів, щоби коли будуть розглядатись в подальшому такі питання, щоби з депутатами обласної ради рахувались, щоб спільно пропрацьовувались такі питання, і щоб у нас не було таких емоцій і дискусій у сесійній залі.

Як на мене, не можна бути такими цинічно-прагматичними, щоби не рахуватись з депутатами, а від них вимагати: ви повинні прийняти таку-то програму, внести зміни в цю програму, бо інакше згідно нашого Бюджетного кодексу кошти не будуть фінансуватись. То ми тільки для вас потрібні як ті, хто нажимають кнопки, чи все ж таки з депутатами обласної ради, за яких проголосували люди, які делегували їм можливість від їхнього імені висловлювати їхні інтереси, може з ними варто рахуватись?! Бо якщо ви не будете рахуватись з депутатами, то потім будете отримувати відповідні рішення на табло. Дякую.

О.Сич. Єдина поправка: не “можливо рахуватись”, а “треба рахуватись”.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Шановні колеги! Усім вітання! Я неодноразово вже звертався за дороги по Калуському округу № 5, це дороги Добровляни – Завій, Вістова – Грабівка, Верхня Збора та Кулинка. Ці дороги є важливі для жителів громади. В деяких, наприклад у Новицькій громаді, по дорозі Добровляни – Завій, в цьому напрямку живуть 7,5 тис. людей з 15 тис. в громаді. Вістова – Грабівка – це дорога, яка не ремонтувалась вже десятки років. Через це медичні служби не можуть вчасно доїхати до людей літнього віку, дітей в школу довіз займає більше години.

У мене декілька питань, чому не дотримуються заявленого принципу: одна громада – одна дорога, а в деяких громадах ремонтується більше двох доріг.

Я прошу враховувати думку депутатів обласної ради, яким повноваження делегували люди з громади. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Від емоцій хотів би перейти до конструктиву. Перш за все, депутати прийняли цю програму у 2020 році, якою було передбачено певне фінансування. Зараз вноситься в порядок денний питання щодо внесення змін.

Зміни передбачають збільшення фінансування. Це що, погано? – Добре.

Чи конкретизовані певні процеси, які передбачені в додатку? – Добре. Правильно.

Не вистачає коштів, щоб всі зробити дороги? – Значить, їх не вистачає і не буде вистачати.

Повністю підтримую позицію депутатів, які кажуть про прозорий розподіл, щоб було зрозуміло, згідно яких алгоритмів використовуються і спрямовуються кошти на ремонти доріг.

В той же час критикують голову військової адміністрації. Ну, я би на місці голови  військової адміністрації зробив би так, як у Львові, – дуже просто: у військовий стан згідно постанови Кабінету Міністрів самостійно розподіляти кошти. І крапка на тому!

Наступне. Критикувати можна, є за що критикувати…

(Оплески в залі).

Критикувати є за що, дійсно, не все робиться, не все… Я хочу наголосити про дорогу 090101, про яку наголошував мій колега-депутат від фракції “Свобода” Іваночко, про яку наголошував мій колега-депутат з фракції “Європейська солідарність” Волошин. Більше 8 років дороги не робляться в цій Переріслянській територіальній громаді. Дорога Богородчани – Ланчин. Там проживає понад 9 тис. громадян. Ні швидка доїхати не може, ні пожежна доїхати не може, ні патрульна поліція, я вже не кажу про підприємців, які здійснюють свою діяльність на території Переріслянської територіальної громади.

Отже, підсумовуючи, шановні колеги, максимально прозоро, і врахуйте алгоритм щодо співфінансування, неспівфінансування. Бо получається так, що багаті стануть ще багатші, а бідні стануть ще бідніші, і у них  не буде доріг.

Дякую за увагу. Підтримаємо цю програму.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. В загальному погоджуюсь з думкою колег і погоджуюсь з тою думкою, що програма потребує додаткового фінансування, вона насправді недофінансована, і тих 45 чи майже 45 млн гривень, котрі ми пропонуємо додати, це невелика дещиця того, що потребують прикарпатські дороги. І мені здається, що не буду оригінальним у своїй пропозиції, але все-таки хотів би її озвучити, що ми сьогодні вносимо зміни до Регіональної програми. І однією із змін, як на мій погляд, мав би бути пункт в кінцевих положеннях, очевидно, до цієї програми, що пооб’єктний розподіл коштів на фінансування заходів по цій програмі повинен бути погоджений на відповідній профільній комісії, а саме на комісії з питань промисловості, будівництва та… промисловості, підприємництва та дорожнього будівництва.

Дякую.

О.Сич. Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко. Доброго дня всім, колеги! Я не буду оригінальним, а так виглядає, що щорічно чотири роки даю певні пропозиції, і влада міняється, керівництво, підприємства міняються, а робота і дороги залишаються в стабільно поганому стані.

Перш за все, по програмі. Так? Минулого року, пригадую, я надавав пропозицію, щоби чітко прописати критерії власне співфінансування громад. Ніде я цього не побачив, я чую фрази, що Івану, Петру дали, Олегові не дали. А чого не дали? – Бо не дали. І немає таки цих критеріїв, хоча це елементарно просто розробити чи значимість доріг, чи відсоток співфінансування, але щоби було просто, зрозуміло, прозоро, і я думаю, що громада і всі мешканці області це би зрозуміли якимсь чином.

Ну, і друга проблема в частині роботи підприємства. Вона залишається стабільно поганою, стабільно закритою, якщо ще не більше. До чого я веду? Перш за все, публічна сторінка, новина остання аж майже рік тому, тільки закупівля. Стосовно карти доріг, які власне дороги регіонального значення, так ми їх і не побачили, можемо тільки здогадуватись. Стосовно власне обслуговування, фактажу, gprs-техніки, звичайно, що цього також немає. Так що маємо те, що маємо, що за попередньої влади, що за теперішньої влади робота залишається максимально закритою, непрозорою, і добавляй сюди, як ми кажемо, чи 40 млн гривень, чи 140 млн гривень, я думаю, що ефекту воно не дасть.

Але, тим не менше, якщо є якісь кошти, то, як на мене, то потрібно використовувати  ефективно, прозоро і зрозуміло, а не кулуарно і здогадуватись, від якого рішення, прохання чи іншого залежить власне ремонт тої чи іншої дороги. Дякую.

О.Сич. Миколо Івановичу, але якщо вже цитуєте класика української політики: “маємо те, що маємо”, то доводьте до кінця, – “і нема на то ради”.

Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановні депутати! Шановний пане голово! Дякую за слово.

Знаєте, в процес будівництва доріг я точно інтегрований не менше, ніж будь-хто в цій залі. Я от слухаю: у всьому завжди винна влада.

Протягом того періоду, коли було збудовано об’їзну Набережну Івано-Франківська, коли там підсміховувались над технологіями, які я, можливо, пропонував, ну, та дорога вже просто жила майже 10 років при незрозумілій взагалі експлуатації тої дороги, при відсутності реального сервісу на тій дорозі. Потім пішли інші дороги. Я також був, скажемо, лобістом тих всіх питань глобального значення, всеукраїнського. Ті дороги працюють.

Багато доріг, які були зроблені, ну, знаєте, підсміхуючись наді мною, іншими підрядниками, ну, які мали відношення до різних влад в різний період, ті дороги, в тому числі і в м.Івано-Франківську, в жахливому стані, в більшості.

Тому коли, знаєте, ми говоримо про щось, що у всьому винен хтось, то ми просто не бачимо себе. Ми ніколи в житті не будемо задоволені на повний, як кажуть, на сто відсотків. Тому що якщо одні депутати забезпечують задоволення своїх громадян, які за них голосували, другі не забезпечують. І знаєте, говорити про, от, в даний період про ганебне якесь відношення до доріг, ну, відверто кажучи, це несправедливо. Чому несправедливо? – Тому що, якщо зараз подивитись, як дороги обслуговуються і як вони відновлюються і, можливо, латаються ті ямки, то це краще, ніж там 4-5 років тому, краще. Тому що я можу порівняти той період і цей період.

Я хочу згадати до 2019 року, яким чином підрядникам було важко працювати, і яким чином приходилось “вибивати” гроші, і рекордні суми дотацій з державного бюджету, і субвенції, і різні допомоги місцевому бюджету, в тому числі й обласному, було зроблено державним бюджетом.

Я дуже добре пам’ятаю, коли там з 300, 400, 500 млн гривень на відновлення державних доріг виділялось за рік близько 3 млрд гривень за рік. Відновлення йшло в рази краще, причому, не треба було, перепрошую, бігати на цирлах до різних чиновників різних президентських груп для того, щоб отримати свої гроші за свою ж виконану роботу, причому, практично по собівартості, не треба було з 2019 року, але, перепрошую, потім настав 2020, 2021 роки, збільшення було фундацій державного бюджету і місцевого, в тому числі, й відновлення йшло кардинально кращими темпами, ніж при попередній владі, якщо ми про владу говоримо.

Так, потім настав 2022 рік… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість завершити, але лаконічно.

О.Шевченко. Так, я прекрасно розумію і знаю ту всю фінансову історію і ситуацію. Я знаю, що багатьом підрядникам ще держава боргує великі гроші. Але ті крупні підрядники смиренно чекають з 2021 року, тому що у нас в країні війна. І ніхто, перепрошую, постійно не говорить: віддайте і так далі, і знаєте, як кажуть, ми не плачемо, ми просто чекаємо.

Ну, якщо би не було сьогодні тих крупних підрядників в Україні, які чекають, то не було б можливості евакуації у  2021, 2022 році, не було би можливості їздити просто по перевалах, по території нашої області та інших областях. І також всі прекрасно знають, що дуже багатьом підрядникам сьогодні держава боргує, тому що підрядники розуміють цю історію і ситуацію. І коли хтось говорить: давайте то, давайте ямки латати і так далі, люди добрі, та сьогодні ми є реально, можна сказати, штатом Сполучених Штатів Америки, якщо би не було прямого фінансування різних країн-донорів, то ми би взагалі вже давним-давно просто…

О.Сич. Олександре Леонідовичу, даруйте, раз продовжили термін, достатньо.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Пропозицій до проекту рішення не було.

На завершення обговорення просить слова…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Потім… Слово має голова обласної державної адміністрації Світлана Василівна Онищук.

С.Онищук. Шановні колеги! Оскільки така дуже жвава дискусія, то я не можу не прокоментувати все те, що я почула і все те, що є насправді.

Ну, перш за все, чи мені коментувати ситуацію із дорогами на Прикарпатті, хочу подякувати нашому Президентові, уряду, тому що є державна субвенція на дороги, і це нам дасть можливість у 2023 році зробити ті критичні дороги, де вже є напрямки, і люди просто не можуть поїхати, не можуть везти дітей до школи. І ми повинні розуміти, що ми живемо у воєнний час, і бачимо, що у наших областях йдуть бойові дії, що хлопці захищають, і питання оборони держави сьогодні на надважливому рівні, і в той же час Президент спрямовує кошти, уряд на дороги в кожну область.

Я хочу поетапно пройтися по кожному питанню, про які сьогодні говорили.

Ми провели детально аналіз всіх доріг на Прикарпатті. Працювали всі служби, Нацполіція в тому числі. Виїжджали, дивились, на скільки критична та чи інша дорога. Насправді, дороги в дуже критичному стані знаходяться на Прикарпатті.

Ми розглянули всі звернення, які надійшли до Івано-Франківської військової адміністрації від вас, шановні депутати обласної ради, від народних депутатів України, від всіх голів  територіальних громад. Хочу також сказати, що ми провели колосальну роботу з головами територіальних громад на предмет співфінансування для того, щоб зробити якомога більше доріг в нашій області. Ми визначили ці найкритичніші дороги. 60 цих доріг є в переліку, і ми направили до вас, шановні депутати, до обласної ради. Я вас дуже прошу: розглядайте ці дороги, давайте свої пропозиції. І в той же час у мене питання до вас: а що не так зробила військова адміністрація? Можливо, якась дорога є некритична, її треба викинути з цього списку? Я чую загальні лозунги, що немає співпраці в цьому питанні з обласною радою.

Від початку повномасштабного вторгнення всі питання розглядаються в сесійній залі, які би вони складні не були. І мені дуже сподобалась позиція депутата пана Виноградника, що у мене є повноваження приймати одноосібно ці рішення на благо людей, але ми з повагою до кожного з вас, тому що ви представляєте жителів нашої області, ці питання винесли. Будь ласка, лист є скерований до обласної ради. Прошу давати свої пропозиції, прошу, ми запрошуємо всіх до співпраці.

Також мені було сьогодні дуже неприпустимо слухати депутата обласної ради пана Ігоря Дебенка, тому що він каже, що Рожнятів – Липовицю ніхто не буде ремонтувати. А він не бачив, що ця дорога є в переліку? І з паном Олегом Понайдою я навіть частіше спілкуюсь, з нашим захисником, як ви. Він також це може підтвердити. І на ту дорогу я виїжджала і дивилась,

Також, пане Ігоре, відкрийте добре очі і подивіться перелік доріг: Єзупіль – Крилос, Сілець –  Мединя. Ну, шановні колеги, нащо на рівному місці робити політику?

Я прошу прийняти цю програму, тому що це залежить фінансування і робота. Якщо ця програма сьогодні не буде прийнята, я скористаюсь своїми повноваженнями.

Дякую за увагу.

(Оплески в залі).

О.Сич. Колеги, обговорення завершено. Даруйте, це моя суб’єктивна думка.

Очевидно, що ми тим об’ємом коштів, які нам спрямовують, повертають, це не дар, скажемо, “з барського плеча” держави, а нам повертають частину зібраних на території Івано-Франківської області зборів, так? Нам повертають. Тому це не дарунок чийсь, це наші гроші, наших платників податків. Очевидно, що ми тими мізерними коштами всі дороги не поремонтуємо. Це правда. На мою думку, всі ці роки, всі, до речі, не тільки, коли перебуває на посаді Світлана Василівна, але й в попередні періоди, завжди ми дискутували по цьому питанню тільки тому, що не було ясності, прозорості, системності. Бо якби був якийсь логічний підхід, депутати би, очевидно, не заперечували, бо кожному стає глузду зрозуміти, що всі дороги за один рік не зробиш.

На мою думку, ми повинні думати не тільки про конкретне село, при всій повазі, де вас обирали, де за вас голосували, але ми як обласна рада, що повинна дбати за спільні інтереси всіх громад області, повинні думати, мислити масштабніше. Так от, це масштабне мислення, на мою скромну думку, полягає в тому, що а) на території області є пам’ятні місця, історично пам’ятні місця. Є привабливі, скажімо, якісь магніти туристичні, де люди поїдуть, де гроші залишать, їх треба визначити. От вам один блок доріг. Другий блок доріг: вкрай погані. І якщо ця дорога на території небюджетоздатної громади, то ця громада не дасть співфінансування, ми повинні про це думати. От другий блок доріг. Другий блок, скажемо, питань, які можна поставити.

І третій блок – за пропозицією громади співфінансування: хто більше дасть, щоб більше зробити доріг. І тоді буде по-справедливому: і залучаємо громади, і дбаємо про найгірші дороги, і дбаємо про наш розвиток, бо ми дбаємо про пам’ятні місця.

Я при всіх головах адміністрації пропонував такий підхід. Жоден голова адміністрації такого підходу не сприйняв. Хоч, на мою думку, він здається логічним.

Колеги, я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому, оскільки пропозицій до проекту рішення… Ні, прошу вибачення. Була пропозиція…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …депутата Кукурудза. За основу, колеги, за основу.

За – 42, утримались – 2, не голосували – 20: рішення не прийнято.

Тоді немає сенсу ставити на голосування пропозицію депутата Кукурудза.

Переходимо до наступного питання. Але перед тим, як перейти, даруйте, бо мені підказали, що є один депутат в залі, я назвав пані Олену Вінтоняк, але кажуть, що ще є також Ігор Павлович Фріс. Тому я, шановні колеги, оголошую, що у нас є два народні депутати сьогодні присутні в залі.

Наступне питання – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021  № 148-6/2021 “Про затвердження регіональної програми розвитку земельних відносин в Івано-Франківській області на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Шастко Олег Григорович – заступник начальника головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Шастко. Дякую. Доброго дня всім присутнім! Дуже коротко. Головним управлінням у 2020 році розроблена регіональна програма спільно з адміністрацією, яка була затверджена на сесії тут, обласної ради, і вона передбачає ряд заходів: це інвентаризація земель, перетворення, оцифрування і розробка певних проектів, в тому числі й поновлення нормативно-грошової оцінки.

Враховуючи, що на 2023-2025 роки програмою передбачено лише 200 тис. гривень на поновлення нормативно-грошової оцінки, а на інвентаризацію передбачено трішки більше, враховуючи реалії і необхідність, ми просимо внести зміни в рішення обласної ради від 23.04.2021 року “Про затвердження регіональної програми…” і перерозподілити кошти в рамках цієї програми між запланованими заходами, а саме 3 млн гривень з проведення інвентаризації і перенаправити їх на поновлення нормативно-грошової оцінки земель.

Тільки є один нюанс. Хочу, щоб всі розуміли, що видатки з обласного бюджету залишаються незмінні, враховуючи, що додатково ми нічого не просимо.

В.Гладій. Дякую. Колеги, зрозуміли: мова йде про переведення коштів з одного заходу на інший захід в рамках виконання даної програми.

Чи є запитання до доповідача? Немає. Прошу сідати.

Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення, бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Даний проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому.

За – 56: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної  програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Володимир Миронович Стебницький – начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Дві комісії рекомендували до розгляду даний проект рішення на сесії  обласної ради.

Прошу.

В.Стебницький. Шановна президіє, шановні панове депутати! На ваш розгляд вноситься проект змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту на 2022-2025 роки. Дані зміни розглядались, як говорив Василь Іванович, на профільній та бюджетній комісіях, де підтримані. Щоб не затягувати час, прошу вас, шановні панове депутати, підтримати дані зміни.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Немає.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

В.Стебницький. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому.

За – 52: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми попередження дитячої бездоглядності та безпритульності серед дітей, соціального захисту і  підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Марія Михайлівна Євчук – виконувачка обов’язків начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Суть змін.

М.Євчук. Доброго дня!            Діє регіональна цільова програма щодо попередження дитячої бездоглядності та безпритульності серед дітей, забезпечення житлом. Ми внесли зміни для того, щоб… внесли перелік змін для покращення роботи служб, привели у відповідність до норм чинного законодавства.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання? Немає. Якщо немає, я ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому.

За – 50: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Івано-Франківській області на 2023-2027 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Адамчук Ігор Григорович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку. Рекомендований до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії – у цій же брошурі.

Суть змін, будь ласка.

І.Адамчук. Шановна президіє, шановні депутати! Обласною радою на 2023 рік в рамках програми мобілізаційної підготовки та оборонної роботи було передбачено 30 млн гривень. Впродовж поточного року нами опрацьовано до 80 звернень військових частин Збройних Сил України, які дислоковані або сформовані на території області. Фактично всі кошти, які заплановані були для фінансування, використані. На сьогоднішній день додатково поступають звернення, зокрема від 42-ї механізованої бригади Національної гвардії України та інших військових частин, які дислокуються або сформовані на території області, для фінансування облаштування цих військових частин, закупівлі засобів зв’язку, іншого спорядження, яке необхідне для виконання бойових дій. Відповідно просимо збільшити фінансування даної програми в поточному році на 30 млн гривень.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Зміни стосуються збільшення фінансування даної програми.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу, сідайте.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Колеги, позаяк є пропозиції комісії, ставлю проект рішення на голосування за основу.

За – 55: рішення прийнято.

Пропозиції постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та  інвестицій, вони у вас є, стосуються… збільшити цифру для можливого фінансування наступних засідань сесії обласної ради. Прошу визначатись за пропозицію комісії.

За – 52: рішення прийнято.

Ставлю даний проект рішення на голосування в цілому.

За – 55: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Саманів Мирослава Михайлівна – завідувач сектору оборонної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії – у цій же брошурі.

Прошу.

М.Саманів. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд пропонуються зміни до даної програми у зв’язку з тим, що закінчились вже кошти, всі освоєні, і знову потребуємо надання військовим частинам коштів, і просимо збільшити фінансування даної програми.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Сідайте.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.  Є пропозиція комісії, тому я ставлю даний проект рішення на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 54: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиція постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій у вас в матеріалах сесії, стосується заміни цифри, збільшення фінансування. Прошу визначатись.

За – 55: рішення прийнято.

Прошу проголосувати в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 57: рішення прийнято.

О.Сич. Колеги, наступне питання – “Про внесення змін до обласного бюджету на  2023 рік”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Даним проектом рішення вносяться зміни до розподілу частини вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету, який склався станом на 1 січня поточного року, здійснений у міжсесійний період відповідно до спільних розпоряджень Івано-Франківської обласної ради та Івано-Франківської обласної військової адміністрації, і бачите перелік розпоряджень, який ми з вами будемо затверджувати.

Другий пункт – це внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, перерозподілу видатків бюджету, передачі бюджетних призначень, здійснених у міжбюджетний період… міжсесійний період відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації, та відповідно до цих розпоряджень вносяться відповідні зміни у додатки 1, 2, 3, 5 і 7 до рішення Івано-Франківської обласної ради від 23.12.2022 року “Про обласний бюджет Івано-Франківської області на 2023 рік”.

Шановні депутати! Прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Також немає. Пропозицій немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, є пропозиції комісії? Прошу вибачення.

Шановні колеги! Прошу вибачення, за основу, голосування за основу.

Колеги, пропозиції комісії у вас роздані.

60 – за. Пропозиції комісії у вас роздані, я не буду їх повторювати, тому ставлю на голосування пропозиції комісії. Будь ласка.

За – 59, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму фінансової підтримки комунального  підприємства “Обласний аптечний склад” на 2023-2025 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я  обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу, Ігоре Анатолійовичу, будь ласка.

І.Дмитренко. Шановний пане голово, шановні депутати! Пропонується програма фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства “Обласний аптечний склад”. Даним паспортом програми передбачено на 3 роки – 2022-2025 роки. Даним завданням буде… обласний аптечний склад займатись отриманням, розподілом гуманітарної допомоги в нашій області, також отриманням, розподілом і видачею вакцин для нашої області, це для рутинної вакцинації загалом та ковідна вакцинація також для цілої області, наших закладів, та третім пунктом – це буде займатись отриманням всіх вантажів, закуплених за кошти державного бюджету, по програмі Міністерства охорони здоров’я, ДП “Медичні закупівлі” та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Дана програма була у нас вже затверджена в період 2020-2021 роки. Чому ми не можемо створити..? Чому ми створюємо іншу програму? Тому що це є зовсім інша організаційно-правова форма роботи даного підприємства, і відповідно в програму комунальних некомерційних підприємств ми не можемо включити, тому що це є надання медичної допомоги, і вони є неприбуткові до програми КНП, до програми “Здоров’я населення Прикарпаття”, – то інший профіль, тобто, вона передбачена для збереження та зміцнення здоров’я та профілактики  загальних захворювань в нашій області.

Відповідно прошу вашої підтримки в даній програмі.

О.Сич. Чи є, колеги, запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна. Доброго дня! Ігоре Анатолійовичу, у мене такі два короткі запитання до вас. Як ми знаємо, зараз функцію складу, на якому зберігається гуманітарна допомога, виконує вже кілька років, а власне 4, інфекційна лікарня.

Коли приймалось рішення про це, чому ви, власне, на що ви опирались, що було основною причиною, що власне  наш заклад був обраний для цієї функції, при тому, що аптечний склад вже існував і можна було покласти на нього виконання цих функцій? Це перше. Що було аргументом основним?

І друге питання. Чи власне ви пропонували якусь програму підтримки для інфекційної лікарні? Адже жодної копійки, як ми з’ясували на медичній комісії, інфекційна лікарня не отримувала, і працівників не набирала, виконувала це завдання на засадах добровільних.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно першого запитання. Дане питання ми вирішували дуже швидко, тому що у нас була в першу чергу пандемія COVID, де нам треба було розділити загальну рутинну вакцинацію і загальну ковідну… ковідні вакцини. Відповідно ми прийняли рішення у зв’язку з тим, що інфекційна лікарня має наближення до інфекційних захворювань, відповідно вакцинація перейшла… було прийнято рішення, щоб інфекційна лікарня займалась даною вакциною. Почалась війна, і відповідно також вирішувалось питання, але у зв’язку з тим, що обласний аптечний склад має інакшу юридичну складову, і відповідно ми почали робити і думати для того, щоб зробити нову програму, щоб можна було її фінансувати. А стосовно фінансування, то в кінці року ми інфекційній лікарні на підтримку, на заборгованість по заробітній платі спрямували 1,9 млн гривень.

О.Сич. Колеги, запитання завершені. Дякую, Ігоре Анатолійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Дякую. Колеги, з вашого дозволу, тоді я таку коротку репліку. Ну, тут є два питання.  Перше питання. У нас така програма дійсно існувала до сьогоднішнього дня, і просто постає програма… питання, чи доцільно нам плодити програми однотипні. От є всі заклади охорони здоров’я, а один ми виділяємо, я б сказав, не найкрутіший, в окрему програму. Це при тому, що у нас ще є програма підтримки КНП, у нас є програма охорони здоров’я. Можна додати розділ один в ту або іншу програму, навіть, якщо й треба підтримувати КНП, навіть, якщо його треба підтримувати, аптечний склад.

Друге питання. Аргументують нам, чому ми цю програму приймаємо сьогодні і збільшуємо фінансування, бо хочуть зробити з аптечного складу хаб для гуманітарної допомоги. Даруйте, а це прописано в статутних документах аптечного складу і використання коштів на ці цілі? То може спочатку пропишіть, а потім пропонуйте? Бо взагалі, як на мою думку, гуманітарна допомога – це така специфічна діяльність, яка здійснюється на громадських засадах. І достатньо багато сьогодні людей, не надто перевантажених роботою із структури державної влади та в охороні здоров’я, щоденно цим займатись. І не треба виділяти окремі кошти на шість посадових осіб. Дивно воно так, знаєте, все. Але тим не менше, я ставлю на голосування. Кожен депутат має свій глузд, і має свій професійний хист, і знає, як має голосувати.

Колеги, не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 23, проти – 2, утримались – 7, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2023-2024 роки”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Зрайко Олександр Григорович – директор департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Олександре Григоровичу.

О.Зрайко. Дякую. Програма підтримки діяльності установи розроблена відповідно до вимог Закону України “Про засади державної політики” та постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання діяльності агенцій регіонального розвитку”.

Аґенція регіонального розвитку створена спільним розпорядженням обласної державної адміністрації та обласної ради від 25 вересня 2017 року і є неприбутковою та небюджетною установою. З часу створення Аґенції, вона функціонувала без фінансової підтримки засновників, що не сприяло виконанню її основних завдань і функцій.

Тому основна мета розробленої програми, яка пропонується до розгляду на сесії, є фінансова підтримка Аґенції. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому, оскільки не було пропозицій до  проекту рішення. Прошу визначатись.

За – 41, утримався – 1, не голосували – 26: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Порядку встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,  раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Шановна Світлано Василівно, Олександре Максимовичу, президіє, депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про затвердження Порядку встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Івано-Франківської області”.

Цей порядок розроблений на виконання вимог Закону України “Про природно-заповідний фонд”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, а також з врахуванням вимог Закону “Про регуляторну діяльність у сфері господарської діяльності”.

Пройшов розгляд постійної комісії бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, отримано її висновок. Крім того, було направлено на розгляд Державної регуляторної служби, отримано її пропозиції, які враховані в цьому проекті.

О.Сич. Прошу вибачення. Шановні колеги! Питання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Пропозиції до проекту рішення, обговорення? Немає?

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про території та об’єкти природно-заповідного фонду Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології,  раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення планується оголосити праліси і квазіпраліси як пам’ятки природи на території філії “Осмолодське лісове господарство” ДП “Ліси України”, це додаток номер 1. І додаток номер 2 – це перейменування вже існуючих об’єктів природно-заповідного фонду по Отинійській селищній раді: Плотки на Плоски, і по Тлумацькій міській раді: перейменування пам’ятки садово-паркового мистецтва “Парк” на пам’ятка садово-паркового мистецтва “Парк імені Романа Круховського”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань на 2023 рік”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Поціхович Роман Іванович – заступник начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства – начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, сьогодні вам надана пропозиція доповідача до проекту рішення на окремому аркуші. Тобто, розробники рішення його доопрацювали і подали там деякі зміни в цифрах. Але все по порядку.

Будь ласка, доповідайте.

Р.Поціхович. Шановна президіє, шановні депутати обласної ради!

Вашій увазі представляється проект рішення “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань на 2023 рік”.

Дане рішення щороку видається для того, щоб наші місцеві користувачі змогли заготовляти новорічні ялинки, заготовляти ресурси місцевого значення, ягоди, гриби, і таким чином, внаслідок заготівлі цих другорядних лісових матеріалів збільшиться обсяг надходжень в бюджет, адже ці кошти із заготівлі цих другорядних лісових матеріалів зараховуються в місцеві бюджети.

Прошу підтримати дане рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане Романе! Дивіться: виникло зразу друге питання. Ви запланували на цей рік 1243 тонни білих грибів. Як ви їх контролюєте? От розкажіть мені, будь ласка, практично.

І друге питання. Скільки коштів завдяки цьому, що ми, депутати, приймаємо, поступило, ви самі сказали, в місцеві бюджети? Чи по різних видах сировини, чи за ялинки, чи за гриби, чи за що? От як цей процес в натурі проходить? Дякую.

Р.Поціхович. Дякую за запитання. 1243 тонни грибів розраховуються згідно матеріалів лісовпорядкування. Всі лісокористувачі на території області мають матеріали лісовпорядкування, в яких вказані обсяги заготівлі тих чи інших матеріалів, які подані в даному рішенні. Після погодження рішення дані лісокористувачі контролюються випискою лісових квитків. Тобто, на кожну цю сировину, яку заготовляється, виписуються лісові квитки. Ці лісові квитки необхідні для того, щоби здійснювати експортно-імпортні операції з цією сировиною. Якщо заготовляється для власних потреб, то такого контролю щодо заготівлі іменно тих 1243 тонн немає. Тільки для того, щоб видавати ті сертифікати, і для цього є такий контроль. Для внутрішнього споживання і для власних потреб ніхто не звертається для виписки лісових квитків до постійних лісокористувачів. Розумієте?

О.Сич. Я, до речі, вражений роботою служби, як в німецькій точно: 1243, не 1242, не 1244 тонни, а 1243. От, як люди з кантаркою стоять на виході з лісу і міряють. Молодці!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це по тоннах.

Р.Поціхович. По тоннах. Це тонни.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

Р.Поціхович. Ще раз повернусь до першого. Для того, щоб ягоди і гриби поїхали на  експорт, звертаються постійні… до постійних лісокористувачів фірми і приватні підприємці, виписують лісові квитки. Фізичні особи, які закручують гриби в літрові чи дволітрові слоїки, ніхто не звертається для виписки лісових квитків. Тобто, контроль йде тільки по експортних операціях.

Щодо надходження коштів в місцеві бюджети, то рішення обласної ради від 2015 року прийняті: рентна плата по кожному виду з цієї продукції в грошах. Кажу: за 1 кг грибів йде  7 грн 60 коп., за чорницю – 3 грн 50 коп. Тобто, це… ці кошти сплачуються в місцеві бюджети. Так, якщо, наприклад, в минулому році було розподілено 950 тонн чорниці, то в місцевий бюджет пішло біля 3 млн гривень. Це тільки за чорницю. Гриби, якщо, наприклад, у нас гриб коштує… (Без мікрофона).

О.Сич. Продовжіть, будь ласка. Дайте можливість продовжити.

Р.Поціхович. За гриби білі вартість в місцеві бюджети пішло би 7,6 млн гривень. І так по кожному з цих ресурсів йде плата в місцеві фонди. Крім цього, який не враховується, це є  соціальна напруга. Тому що місцеві жителі сільських населених пунктів збирають гриби, ягоди і з цього вони живуть. Це є їхній дохід.

О.Сич. Я думаю, що ви задоволені, Романе Володимировичу.

Р.Поціхович. Добре.

О.Сич. Дякую, шановні колеги. Запитання вичерпані.

Романе Івановичу, ви можете присідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Колеги, я ставлю проект рішення за основу, оскільки є пропозиції до його зміни.

За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, у вас є листочок зі зміною порядку цифр, я не буду їх називати. Це довго, марудно. От подивіться, будь ласка. Я ставлю на голосування внесення змін до проекту рішення.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту комунального підприємства  Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт” у новій редакції”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! На ваш розгляд пропонується затвердження Статуту Івано-Франківського комунального підприємства “Про-Експерт”. Пов’язана нова редакція Статуту з тим, що дотепер комунальне наше підприємство знаходиться в управлінні обласної державної адміністрації, зміна до Статуту передбачає, що управління буде здійснювати обласна рада.

О.Сич. Через наглядову раду.

Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення? Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Наступне питання – логічне продовження – “Про наглядову раду комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Шановні колеги! Як я сказав, у зв’язку з тим, що комунальне підприємство тепер буде керуватись наглядовою радою, потрібно її утворити. Принцип утворення наглядової ради той самий: очолює профільний заступник, шість фракцій подають свої кандидатури. Ваші пропозиції, фракцій враховані, прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, а тут ви на громадських засадах, в поліції ви плануєте бути на постійній основі. Це ж різні речі, ну!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, якщо немає зауважень до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Суть змін даного рішення наступні.

Внесення змін до пункту 11 передбачає заміну слів “середньорічний індекс інфляції такого року” на “річний індекс інфляції такого року”. Це технічна правка.

І вносимо зміни до пункту 24 та пункту… пункту 24, тобто, на сьогоднішній день реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю, для дітей з інвалідністю, для розміщення реабілітаційних установ мають орендні ставки 1 до 100 кв. м та 20 відс. після 100 кв. м. Ми пропонуємо змінити ставку: не більше 100 кв. м – 1 відс., і для частини площі, що перевищує 100 кв. м –  7 відс.

О.Сич. Ми прирівнюємо до інших об’єктів державної власності, яким надаємо в оренду наше майно. От, а після відповіді Кабінету Міністрів щодо того питання, щодо нашого звернення, будемо дальше продовжувати розгляд цих питань.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про включення нового об’єкта до Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій  редакції (вул. Козацька, 1, м. Коломия)”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Даним рішення пропонується включити до Переліку об’єктів малої приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки, затвердженого рішенням від 06.04.2023 року, новий об’єкт малої приватизації на вул.Козацькій, 1 у м.Коломиї згідно з додатком. Це є нежитлові приміщення літер А площею 139,6 кв. м, котельня літер Б площею  9,1 кв. м та огорожа №, розташовані на  земельній ділянці площею 48 сотих.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Зауваження, пропозиції? Бажання обговорити питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дозвольте я так, аби для повної ясності, щоб депутати розуміли наші відносини в цьому питанні, в тому числі з Коломийською міською громадою.

Трошки історії. Знаєте, що в Коломиї є наше БТІ. БТІ розміщувалось в приміщенні, власність якого була міської ради. Бачите, ми всім роздаємо майно комунальним підприємствам і органам місцевого самоврядування безплатно в оренду, а наше підприємство там платило  десятки тисяч гривень в місяць. До речі, так само, як і в Калуші інше наше підприємство. Платило, потім їм міська рада сказала: ми приміщення виставляємо на продаж, виселяйтесь.

Ну, ви знаєте, коли підприємство обслуговує всі навколишні райони, і всі люди звикли, що за цією адресою знаходиться БТІ, приходять за довідками тощо, це мав бути все-таки якийсь соціальний вибух… архів тощо, я кажу мерові міста: слухайте, ну, передайте нам його, ми будемо його ремонтувати, утримувати. А він каже: ні, можемо віддати вам за ринковою ціною. Слухайте уважно. Добре, ми тоді домовились, що ми це приміщення міняємо на інше наше приміщення в Коломиї, і оскільки воно за ринковою ціною дешевше, то ми ще з обласного бюджету доплачуємо, не пам’ятаю, скільки мільйонів. 5 млн гривень.

Мер поступав по-ґаздівськи? Так, звичайно. Йому зайвий прибуток не завадить. Це ми роздаємо наліво-направо, а мер по-ґаздівськи.

Якось мер ставить питання, що дайте мені… передайте ряд об’єктів, які в Коломиї є ваші, в запущеному стані, нам, для міста, ми щось там зробимо, зокрема, й цей об’єкт. Я кажу мерові: ну, так поверни його ринкову вартість. Скільки вона? Десь приблизно 4 млн гривень. – Ні, або задурно, або принаймні 2 млн гривень. Я кажу: чоловіче, совість маєш? У тебе залишків на кінець року 500 млн гривень. Ти 4 млн гривень можеш дати в бюджет обласний? Давай не в бюджет обласний, давай для підготовки до святкування міста Галича. – Ні.

Тому, в такому разі, знаєте що, нехай краще хтось купить по ринковій вартості, може й вони, нехай гроші поступлять в обласний бюджет.

Ну, слухайте, не можна роздавати наліво-направо, тому що власність обласної ради, яка виступає власником від імені громад області, це ж не колгосп. Ну, це ж не колгосп, з якого можна все тягнути.

От така, друзі, історія питання, щоб ви розуміли.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Визначайтесь, будь ласка.

За – 43, утримався – 1, не голосували – 25: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлових приміщень (літер А) площею 639,6 кв. м, котельні (літер Б) площею 9,1 кв. м та огорожі № на вул. Козацькій, 1 у  м. Коломиї)”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Тобто, це на продовження попереднього питання.

Будь ласка, Василь Степанович.

В.Даниш. В продовження попереднього питання пропонується здійснити приватизацію вищевказаних приміщень шляхом продажу на аукціоні без умов або викупу за наявності підстав, передбачених абзацом другим частини 8 статті 15 Закону України “Про приватизацію державного, комунального майна”, це якщо буде один учасник. Стартова ціна продажу – 6 млн 712 тис. 140 гривень.

Прошу підтримати.

О.Сич. А ми йому пропонували за 4. То тепер нехай купує за 6 млн гривень.

Колеги, чи є запитання? Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 43, не голосували – 26: рішення прийнято.

Колеги, ми 30-е і 31-е питання зняли по площі Міцкевича, 4 у м.Івано-Франківську,  оскільки комісія не зуміла по-новому прийняти рішення.

Розглядається питання “Про надання згоди на передачу приміщення котельні на  вул. Шептицького, 32а у селищі Делятині Надвірнянського району”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Даниш. З метою повернення нерухомого майна законному власнику, тобто, нашій територіальній громаді, пропонуємо: перше, звернутися до Надвірнянської районної ради щодо повернення законному власнику приміщення котельні на вул.Шептицького, 32а у селищі Делятині Надвірнянського району (звернення додається), і дати згоду на передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Надвірнянського району у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області приміщення котельні на вул. Шептицького, 32а у селищі Делятині Надвірнянського району за реєстраційним номером, наведеним у рішенні.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Пропозиції?

Дозвольте знову ж таки історію питання. Як ви знаєте, у нас в структурі апарату є відділ з питань контролю делегованих повноважень. І от звернули увагу, що в цьому інтернаті  найдорожче тепло серед інших інтернатів області. Доручили вивчити питання. Що випливло? Випливло, що на території нашого інтернату стоїть котельня, яка була нашою до 2007 року, а від того часу перестала бути нашою. Ми не приймали рішення про передачу, тому іншого законного способу володіння кимось цим майном немає. І виявилось, що Надвірнянська районна рада це майно практично привласнила, в тому числі шляхом підробки документів, зокрема поданий для реєстрації нібито рішень обласної ради, яких не було.

Ми зараз просто звертаємось: поверніть, будь ласка, законному власнику. Якщо цього не буде, наступний наш крок буде – звернення до суду.

Друзі, знову ж таки: даруйте, це не колгосп. За своє майно треба дбати. Ну, принаймні, за то майно, яке нам доручила громада області.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу частини об’єкта нерухомого майна на  вул. Української Армії, 7 у м. Надвірній”.

Проект рішення номер 33 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Даниш. Керуючись висновком щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна, датованого від 10.05.2023 року № 313, виданого обласним комунальним підприємством “Обласне бюро технічної інвентаризації”, та висновком постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, пропонується здійснити поділ об’єкта нерухомого майна – приміщення Надвірнянської середньої загальноосвітньої школи-інтернату на вул. Української Армії, 7 у м.Надвірній, що закріплені за комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна, на праві оперативного управління, на два самостійні об’єкти: літер В і решта літер – А, Б, Г, Д, Е, Є, З, К, М.

Другим пунктом передбачається передати із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність Надвірнянської міської територіальної громади новоутворений самостійний об’єкт нерухомого майна (літер Б) на вул. Української Армії, 7 у м.Надвірній з наданням йому нової поштової адреси.

Третє, доручити комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна вжити заходів щодо формування земельної ділянки для обслуговування майна  орієнтовною площею 0,30 га, що знаходиться в межах земельної ділянки на вул. Української Армі, 7 у м.Надвірній площею 6,2549 га, шляхом її поділу, для подальшої передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність Надвірнянської міської територіальної громади.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Колеги, знову ж таки, така моя функція – історія.

Попереднього разу ми обговорювали це питання, ми думали це приміщення демонтовувати, оскільки мер міста сказав, що насправді воно не є аварійне, і що воно підлягає експлуатації, ремонту, і навіть прозвучали пропозиції депутатів, які виступали з фракції “Слуга народу” і з фракції “Європейська солідарність”: передати це приміщення, відділивши два метри навколо, кажемо, навіть не два метри, а 30 сотих, 30 сотих навіть, відділивши, якщо таке майно приймуть. От, ну, громада міста тоді покаже, якщо може ґаздувати, і ми тоді можемо приступити до передачі всього комплексу. Але нам треба мати, скажемо, впевненість в тому, що по-ґаздівськи до цього майна віднесуться.

Якщо немає пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували  – 18: рішення прийнято.

Колеги, питання “Про поділ земельної ділянки на вул. Української Армії, 7 у м. Надвірній”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Анатолію, коротенько, будь ласка.

А.Прокопів. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення, за результатами якого проведеться розподіл земельної ділянки загальною площею 6 га на дві земельні ділянки площею 4,5 га та майже 1,7 га.

Розподіл проводиться за пропозицією балансоутримувача для виділення частини земельної ділянки… з метою виділення частини земельної ділянки, яка фактично не використовується для потреб обслуговування майнового комплексу. В кінцевому результаті поділ проводиться для того, щоб на одній земельній ділянці площею 4,5 га був розташований цілісний майновий комплекс зі всіма будівлями, спорудами, допоміжними, в тому числі з дитячим майданчиком та стадіоном, та земельна ділянка площею 1,7 га, яка частково заросла чагарниковою та деревною рослинністю. За результатами поділу статус земельної ділянки не змінюється, користувач не змінюється, і цільове призначення не змінюється. В кінцевому результаті та частина земельної ділянки, яка не забудована, залишається в резерві обласної ради і буде закріплена за тим же комунальним підприємством.

Якщо є запитання, я готовий дати відповідь.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?  Будь ласка, запишіться.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Шановний доповідачу! У мене є питання. Ви озвучуєте, що дана ділянка не використовується і вона заросла там деревиною, насадженнями і так дальше.

Якщо… у мене є фотофіксація і відео даного об’єкту, якщо подивитись на цей об’єкт, це є прекрасний парк, нічим не гірший, ніж між нашими деревами, насадження, трава покошена, як і у нас, в м.Івано-Франківську.

Якщо взяти до уваги загальну площу того об’єкту, цілісного майнового комплексу, не враховуючи навіть аварійної споруди, ми розуміємо, що там розташовуються два заклади освіти. Певні заклади при проектуванні і, виходячи з будівельних норм, мають певний розрахунок і певну кількість вміщення осіб і тої площі, котра потрібна для його експлуатації. Відриваючи частину… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість закінчити. Але, колеги, давайте лаконічно.

Н.Левконович. Після того, як ви відділите частину ділянки, відповідно даний об’єкт втратить ту… те цільове призначення і це вже може бути обмеженням для його експлуатації в подальшому. Зважаючи на те, що ми маємо військовий стан, ми маємо воєнні дії, до нас переїжджає багато людей, потреба в освітніх закладах буде досить великою, тож прошу дати мені відповідь на експлуатацію в подальшому цього об’єкту.

А.Прокопів. Дякую за запитання. Ви маєте на увазі того об’єкту, який виділяється, площею 1,7 га? Він залишається за тим цільовим призначенням, і земельна ділянка не змінює статусу, і цільове призначення не втрачає це, як ви зазначаєте.

Щодо цілісного майнового комплексу, аналогічно: все нерухоме майно залишається на тій земельній ділянці, і використання, і поділ запропонований балансоутримувачем. Більш ніж достатня територія для обслуговування того цілісного майнового комплексу за пропозиціями.

Щодо потенційних, як ви кажете, можливих дій, на сьогоднішній день це не розглядається, і мені не відомі жодні факти, як ви кажете, щодо можливого подальшого там чи зміни цільового, чи зміни статусу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Левицький Олександр. Колеги, якщо вас не задовольняє відповідь, в обговоренні можете сказати те, що… У нас є Регламент, у нас є хвилина на запитання, хвилина – на відповідь. От і все.

Олександр Левицький, будь ласка.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. А скажіть, будь ласка, а хто балансоутримувачем є і хто є органом управління для цього балансоутримувача? Бо це так виходить, що це ми щось придумали самі. Я в цю історію також вже вникнув, це рішення, і цей  проект рішення я підтримую, але для загалу і для стенограми, і для всіх, хто ще не до кінця поінформований, дайте інформацію. Хто балансоутримувач, хто орган управління для балансоутримувача? Дякую.

А.Прокопів. На сьогоднішній день балансоутримувачем майнового комплексу являється комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна, як майно, так і відповідно постійний користувач. Ну, обласна рада відповідно.

О.Сич. Наглядова рада є керівним органом.

Кріль Мирослав Петрович, будь ласка.

М.Кріль – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Чесно кажучи, я дійсно підтримую мою колегу-депутата зі “Слуги народу” пані Левконович, що не бачу логіки в поділі взагалі. Перше. Друге, чи узгоджувалось це питання якимсь чином, якщо ми передаємо це на баланс Надвірнянської міської ради, чи узгоджувалось це питання з Надвірнянською міською радою і відповідно з її головою? Як він на це, його погляд на цей розподіл на 1 га і на 4,5 га? Будь ласка.

А.Прокопів. На сьогоднішній день питання поділу не погоджувалось з місцевою територіальною громадою, бо не передбачається як такого погодження відповідно до законодавства. Щодо передачі – аналогічно: проект рішення не передбачає жодної передачі, ні зміна постійного користувача, ні зміна власності. Відбувається поділ з метою господарської діяльності за пропозицією балансоутримувача. Те, що закріплюється, те, що використовується для обслуговування цілісного майнового комплексу, залишається, те, що не забудовано і фактично не використовується, виділяється в окрему земельну ділянку за тим самим статусом для подальших, мабуть, пропозицій, в тому числі можливих інших освітянських закладів.

О.Сич. Дякую, Анатолію Івановичу, ви завершили свою доповідь і відповідно запитання.

Колеги, я повернусь до тої пропозиції, що при формуванні порядку денного сказала пані Надія Левконович, але прошу, якщо є бажаючі, висловитись з цього питання. Прошу, запишіться, будь ласка, колеги-депутати.

Левконович Надія Михайлівна, будь ласка.

Н.Левконович. Колеги, я ще раз хочу до кожного звернутись і задуматись. Я бачу, що у нас вже другу сесію все ж таки прискіпливо горить питання Надвірної. Я не маю, от відверто, ні я, ні мої колеги не маємо чіткої відповіді, чого так турбує цей об’єкт. Спочатку хочуть на ньому списати будівлю, яка є аварійною. Тепер ми відділяємо кусок землі. Коли ми почали досліджувати це питання, наклали карту, прив’язку споруд і будівель, подивились, в якій саме частині знаходиться та ділянка, котру хочуть відділити, от логіки і пояснень, і у доповідача відповідей на запитання все ж таки немає.

Яка позиція, чому наша обласна рада так якось ставиться недбало до того майна? Спочатку ми… якщо ми є балансоутримувачами, то тоді наше управління комунального майна мало би дбати про те, щоб у належному стані там було проведено певні роботи  і була збереженість як будівель, так і територій. Тут виходить, що воно не доглядалось, воно не в належному стані. Давайте ми відділимо той кусок.

Тоді для чого ми це робимо, якщо ми залишаємо його за користувачем, якщо ми не збираємось нікому його передавати, не змінювати цільового призначення, то для чого цей поділ? Дякую.

О.Сич. Кріль Мирослав Петрович.

М.Кріль – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ну, чесно кажучи, я так трохи подивився, я не дуже навчений як депутат молодий, скажемо так, деяким нюансам, але розумію прекрасно, що подібний поділ робиться в тих чи інших інтересах. Це перше. Я буду говорити прямо, бо я звик по-військовому говорити прямо, можливо, це комусь не подобається.

Друге, от позаду мене сидить міський голова м.Надвірної пан Зіновій Андрійович, я би дуже просив надати йому слово, його погляд на цей розподіл і відповідно виділення цієї ділянки перед тим, як голосувати за це рішення. Дякую.

О.Сич. Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Колеги, хочу наголосити, що дане питання було не проголосовано на нашій відповідній комісії, і так само під час комісії відбулось бурхливе обговорення, і я так само не отримала, як і сьогодні, конкретного розуміння, для чого ми ділимо земельну ділянку. Для чого ми 1 га 400 відділяємо без приміщень, без якихось фундаментів і так далі, гарний, засаджений, майже паркову алею неподалік від річки? Дуже велике питання.

Для того, щоби ми зараз з вами припинили дискусії і десь, можливо, вихід вже на особистості, нами на комісії було запропоновано зібрати спільну виїзну комісію двох: майнову, нашу, земельну, поїхати в громаду і подивитись, щоби ні в кого не було питань, чи ростуть там хащі, чи не ростуть, чи аварійне там приміщення, чи не аварійне. Ну, просто ми тут сидимо, дивимось картинки. Даниш останнім часом говорить в мікрофон так, що взагалі нічого не зрозуміло, і виникає питання: для чого ми тут сидимо, розбазарити все наше майно за останні півтора роки, які залишились, чи що ми тут робимо?

Дякую за увагу.

О.Сич. Колеги, насправді я хотів почути ваші думки і впевнитись в тому, що я планував сказати. І я планував, мене трошки випередила пані Левконович, запропонувати зняти це питання з розгляду з таких мотивів. Перше, питання абсолютно технічне, але хтось з нього хоче зробити політичне. Це власність спільних громад області. Від імені громад області виступає обласна рада, вона повноважна приймати такі рішення, незалежно, чи це майно розташовано в Франківську, чи в іншій громаді. Для обслуговування майнового комплексу достатньо тої ділянки, що є… Порівняйте, будь ласка, з будь-якою іншою школою, чи інша школа похизується такою ділянкою. І при умові розподілу школа має стадіон, спортивні майданчики і тому подібне. Зайвою є ділянка, більше 1,5 га, яка не використовується, заросла чагарниками і, в принципі, якби орендар мав бажання щось на ній робити для блага дітей, то міг би до сьогоднішнього дня запропонувати щось, щоб обласна рада дозволила. Таких бажань не було.

Якщо обласна рада, використовуючи свої повноваження, і тут питання тільки одного характеру: хто розпоряджається цим майном? Ви – депутати чи хтось сторонній? От і все.

Дальше, якби обласна рада прийняла це рішення і відділила цю земельну ділянку, то в подальшому вона би приймала рішення про її використання. Але будь-яке її використання неможливе без Надвірнянської міської ради, тому що вона погоджує містобудівельні умови. І якби ми на цій резервній, вільній ділянці чи хотіли збудувати спортивний комплекс, ну, бо земля, вона цінна, чи закінчиться війна, і хотіли би збудувати будинок для ветеранів чи щось інше, ми змушені були б звернутись до міської ради. Правда? Правда. Тому будь-які натяки на те, що хтось щось хоче вкрасти, абсолютно безпідставні. Так як пан Кріль каже, так і я відвертим текстом кажу. Натомість якщо ми віддаємо цей комплекс, а разом з цією зайвою ділянкою в місто, то ми процес не контролюємо. І що з ним зроблять в місті, невідомо. Перша частина питання.

Друга частина питання. З цього питання хочуть зробити політичне, а не технічне. Ну, є людина, яка там знімає відосики, розказує, от, в обласній раді є фракції добрі, є фракції погані, відверто натякаючи, що погані фракції злодійські. Це спрямовано на розкол обласної ради.

Я на посаді голови обласної ради протягом трьох каденцій докладаю максимум зусиль, щоб вона була сконсолідованою, а це спрямовано на розкол. Тому я, перш за все, за цією логікою пропоную зняти це питання. І такі дії на розкол носять системний характер.

Той же чоловік, бродячи столичними кабінетами, і просячи для себе посади голови обласної адміністрації, дає свою унікальну торгову пропозицію. Ну, знаєте, коли люди тако хочуть, то вони кажуть: я економіку розбудую, я там соціальні проблеми вирішу, я край туристичним зроблю. А цей чоловік каже: дайте владу, я переламаю обласну раду через коліно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, а це вже питання принципового характеру. Хто є первинним, первинною владою: та, яку обирає народ, чи та, коли чиновник призначає чиновника. І коли представник місцевого самоврядування говорить так про місцеве самоврядування, то він зрадник місцевого самоврядування, системи місцевого самоврядування.

Третє. Колеги, зважаючи на те… пригадайте, будь ласка, 2013 рік, земельна афера століття у  Надвірній. 10 га землі розчерком одного пера роздали не сотням надвірнянців, а шести. І коли той чоловік, що так дуже паплюжить обласну раду, опирається на деякі фракції, то зразу логічний зв’язок: якщо передати цю діляночку, то станеться те саме, що сталось з 10 га землі у заповідній зоні м.Надвірної.

Детальніше не буду. Хто захоче, поґуґліть, знайдіть матеріали і знайдете, хто, що підписував, розписував, що куди.

Тому, колеги, я не зацікавлений у політичному розколі, і я пропоную зняти питання з розгляду. Все одно власником від імені громади виступає обласна рада, і вона уповноважена розпоряджатися, якщо потрібно буде не сьогодні, то завтра, чи позавтра в нашому чи не нашому складі. Але тільки обласна рада може цим розпоряджатись. Розумію, що може бути ситуація, як у Надвірній, як в Коломиї, де поцупили наше майно, але це вже питання іншого характеру і судового, а наразі цим майновим комплексом уповноважені розпоряджатись тільки ви або ваші наступники.

Колеги, я ставлю питання про зняття з розгляду цього питання. Ставлю на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 61, утримався – 1, не голосували – 8: питання знято з розгляду.

Питання 35-те. Питання завершено, даруйте, будь ласка!

“Про надання дозволу Долинському спеціалізованому ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” на проведення інвентаризації земельних ділянок лісогосподарського призначення”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

А.Прокопів. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення, яким надається дозвіл на проведення інвентаризації земельних ділянок на території Долинського спеціалізованого агролісгоспу “Івано-Франківськоблагроліс”, які розташовані на території Калуського району.

Потреба проекту рішення пояснюється тим, що до обласної ради звернулась відповідна державна структура “Долинанафтогаз” про те, що на території Долинського агролісгоспу розташовується закинута стара свердловина, яка фактично не використовувалась, однак планується розроблятися. І оскільки на сьогоднішній день зроблені всі правоустановчі документи на  земельну ділянку, яка перебуває у постійному користуванні Долинського агролісгоспу, є потреба у проведенні повторної інвентаризації, перевірки правоустановчих первинних документів, щоб визначитись з ситуацією, яка склалася, і відповідно внести відомості, виправлені, до Державного земельного кадастру. Для того, щоб провести комплекс з цієї роботи, потрібно відповідно дозвіл власника, тому вам пропонується проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, утримались – 2, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про безоплатну передачу майна (лісоматеріалів) Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач: Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського  обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Олійник. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати!

До Івано-Франківської обласної ради та обласного комунального підприємства надійшло звернення від начальника Військово-медичного клінічного центру Північного регіону щодо забезпечення безоплатної передачі у державну власність лісоматеріалів в кількості 40 куб. м для задоволення потреб держави в період правового режиму воєнного стану з метою забезпечення здійснення заходів з національної безпеки та оборони.

Прошу погодити дану передачу, тобто, безоплатно передати даній військовій частині.

Дякую, у мене все.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний дитячий санаторій “Сніжинка” Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993196)”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я  обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального  господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Дмитренко. Шановний пане голово, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний дитячий санаторій “Сніжинка”. Даним проектом рішення було прийнято рішення про  приєднання санаторію “Сніжинка” до обласної дитячої клінічної лікарні для створення віддаленого структурного підрозділу, для створення відділення реабілітації для наших діток.

Прошу вас підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський обласний спеціалізований (спеціальний) кістково-туберкульозний санаторій “Смерічка” Івано-Франківської обласної ради” дозволу на списання нерухомого майна”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, декілька слів.

І.Дмитренко. Шановний пане голово!

О.Сич. Колеги, зрештою, матеріали у вас є. Може якесь запитання є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

“Про надання комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Делятинському психоневрологічному інтернату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Колеги, питання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Снятинському психоневрологічному інтернату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Коломийському психоневрологічному інтернату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка. Запитання, колеги.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Івано-Франківському геріатричному пансіонату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Відсутні. Пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Лемчак. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 2 Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні…

О.Сич. Коротко скажіть, коли ми ліквідували, рішення, якийсь момент і все.

В.Кімакович. Так. Шановні депутати! Ці заклади припинили своє існування за рішенням сесії обласної ради у 2020 році. За час було передано майно і підготовлені ліквідаційні баланси, вони є нульові, треба процедурно їх затвердити.

О.Сич. Отже, колеги, ми колись приймали рішення про ліквідацію цих установ, а тепер ліквідаційний баланс.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

В.Кімакович. Аналогічне питання.

О.Сич. Пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт начальника обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Бегей Василь Амброзійович – начальник обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до керівника підприємства?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Василю Амброзійовичу, а ну, нагадайте мені, будь ласка, бо я сьогодні так згадував, розповідаючи депутатам історії, за яку суму ви орендували майно у Калуші?

В.Бегей. 15 тис. гривень. Ще орендуємо.

О.Сич. Скільки?

В.Бегей. 15 тис. гривень.

О.Сич. Колеги, зверніть увагу: ми всім своє майно в оренду іншим комунальним підприємствам або іншим органам місцевого самоврядування даємо безплатно, а з нас в районах “деруть, як липку”, що в Коломиї, що в Калуші. Ну, вони ґазди, вони по-ґаздівському. Я називаю це тільки тому, щоб пройнялися такою ґаздівською психологією і ви, від імені всіх громад області.

Колеги, більше немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Скільки років працюєте на посаді?

В.Бегей. 12.

О.Сич. 12 років. Колеги, пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, зрозуміло. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з начальником  обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації” Василем Бегеєм”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Беручи до уваги Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також враховуючи рекомендації наглядової ради обласного комунального підприємства і рекомендації постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, пропонується продовжити термін дії контракту з 27 червня 2018 року, укладеного з начальником обласного комунального підприємства Бегеєм Василем Амброзійовичем, на 5 років. Тобто, він мав на 5 років, 27 червня закінчується, пропозиція – продовжити на наступних 5 років. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення на посаду генерального директора  комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Ігоря Дмитренка”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – заступник директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Шановна президіє, шановні депутати! Пропоную підтримати проект рішення “Про призначення на посаду генерального директора комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Ігоря Дмитренка” строково, до призначення на цю посаду переможця конкурсу, але не пізніше дванадцятимісячного строку з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Ігор Анатолійович має більше 9 років практичного досвіду в управлінні приватним медичним закладом, практично біля 3 років здійснює керівництво медичною галуззю нашої області. Призначення генерального директора дасть можливість організувати реалізацію основних цілей загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями. І метою так само є виконання завдань, покладених на заклади охорони здоров’я в умовах війни з російським агресором.

Пропонуємо підтримати кандидатуру Дмитренка Ігоря для призначення на посаду  генерального директора.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає пропозицій. Є пропозиції. Будь ласка, запишіться для виголошення пропозицій.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, пропозиції, виступи, обговорення.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк. Колеги, колежанки, я хотіла виступити на підтримку кандидатури Ігоря Анатолійовича. Ми з паном Дмитренком маємо можливість бути знайомими уже більше 20 років, ми разом навчались. І крім таких якостей, як вміння досягати… вміння ставити і досягати цілі, Ігор Анатолійович ще є дуже доброю, порядною, хорошою людиною, що, звичайно, мені здається, на цій посаді керівника онкодиспансеру буде мати значення. Адже крім добрих керівних якостей, для людей з діагнозом онкології, важлива ще й любов до пацієнта. Я впевнена, що в Ігоря Анатолійовича ці якості є, і вони будуть сприяти його роботі. Дякую.

О.Сич. Колеги, якщо немає бажання взяти участь в обговоренні, даруйте, я думаю, що в цьому залі маю право… я відверто це кажу, як людина, яка бореться з цією хворобою, говорити про онкологію, але я краще не буду вдаватись, бо я міг би дуже багато чого розказати такого, що вам буде неприємно чути, про нашу Івано-Франківську обласну онкологію, бо мені довелось зустрічати людей, які лікувались, в тому числі й за кордоном.

Але я по суті. Даруйте, що я сьогодні трошки забагато коментую, але просто чогось останнім часом занадто великий вал пішов пліток, брехні, перекручень, компіляцій, зокрема зв’язаних з обласною радою, в тому числі і з моєю особою скромною. Ну, очевидно, вибори наближаються. Недаремно десь там, скажемо, такі думки “тусуються”, що от це, напевно, в народних депутатів треба запитати, бо тільки перед виборами так люди активізуються, зокрема по цьому питанню.

По цьому питанню я не знаю, правда, чи долучили до матеріалів, але я просив долучити до матеріалів і, в тому числі й той пасквіль, який був опублікований в соціальних мережах, і не тільки публікований, скажемо так, але надісланий на адресу окремих депутатів, зокрема на мою адресу, от, бандити там, корупціонери, призначають такого ж самого, даруйте, вже не буду називати там Ігоря Дмитренка, який такий-сякий, перетакий, от, а рада корупційна, а “Свобода” продажна, а голова обласної ради… і так дальше, і так дальше, і так дальше.

Я так трошки слідкував, яка буде реакція. Публікація була здійснена з щойно створеної одноденної сторінки. Публікація не отримала продовження з якимись коментарями, тому я роблю висновок, що публікація була здійснена або ж конкурентами, або ж тими, хто дуже не хоче, щоби Дмитренко став керівником. От, і зважаючи на те, що, скажемо, вона була жорстким чином спрямована проти “Свободи” і мене особисто, це мало би спонукати мене всіляко робити різні-різні перешкоди, щоб це питання розглядалось. Незважаючи на те, що подання прийшло із запізненням на один день, визначений згідно чинного законодавства, я все-таки дав доручення розглянути його і в комісії, і після комісії винести на президію, на сесію і тому подібне, щоб ніхто мене ні в чому не звинувачував. Але очевидно, що це неприємно.

Моє відношення до Дмитренка, скажемо так: протягом нашої роботи кожного разу, коли мені доводилось звертатись до нього з якимись робочими питаннями, я не бачив причин, щоб нарікати на нього. За професіонала не буду говорити, я не спеціаліст в галузі охорони здоров’я, але я довіряю двом чинникам: перше, якщо обласна державна адміністрація подавала цю кандидатуру, то вона оцінювала фаховий рівень. Я вірю. Друге, ця кандидатура пройшла комісію, не житлово-комунального господарства, не місцевого самоврядування, а охорони здоров’я. У комісії такі ґранди прикарпатської охорони здоров’я, як присутні колеги-депутати Остап Грищук, Яворський Андрій, вони високо оцінили фаховий рівень пана Дмитренка. Ну, то я, не лікар, маю перечитися з ними? Очевидно, що ні.

Колеги, я не знаю, яке буде голосування, я не знаю, яке буде голосування, кожен зараз буде голосувати, як вважає за доцільне, але й гордість за успіхи, і відповідальність за промахи в роботі нашого онкологічного центру будуть лежати саме на цих двох інституціях, які довірили високий фаховий рівень цій людині, кредит дали, такий високий фаховий кредит.

Знаєте, на завершення, я сьогодні часто розставляю такі тонкі акценти, які я хотів би, щоб почули ті, що мають почути. Ще одне. Є хороші спеціалісти в галузі кіберпростору. Якби вони дослідили, на якому комп’ютері, в якому кабінеті був написаний той текст, ви би страшно здивувались. Може хтось колись це і зробить, я не знаю.

Колеги, якщо немає зауважень, пропозицій, то я ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 65, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Вітаємо пана Дмитренка і бажаємо успіху в такій важливій сфері, важливій галузі і у важливій установі. Тому що кожен онкохворий вам сто разів, тисячу разів подякує, якщо він зможе поліпшити своє здоров’я саме у тій установі, якою ви будете керувати. Дякую.

Розглядається питання “Про клопотання перед Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій про присудження щорічної Премії Верховної Ради України Вірі Іванів”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту, молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, коротенько про особу принаймні.

В.Кімакович. Шановний голово, шановна президіє, шановні депутати! Пропонуємо до нагородження директора Брошнівського професійного лісопромислового ліцею пані Віру Іванів. Загальний педагогічний стаж – 45 років. Цей заклад є одним з найкращих серед наших професійно-технічних закладів, які знаходяться в сільській місцевості, завжди виконує регіональне замовлення і є прикладом для всієї галузі професійно-технічної освіти в нашій області.

Прошу підтримати. Дійсно, порядна, хороша людина. Будь-коли ви можете заїхати, там буде порядок, дисципліна, і вона багато що зробила за останній час для того, щоб прийняти велику кількість тимчасово переміщених осіб у час війни і підставила плече у цій важкій справі. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, виступити, зробити заяви, пропозиції тощо? Немає, так? Є? Запишіться, будь ласка.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Оголошую про конфлікт інтересів, тому не буду брати участі у голосуванні. Дякую.

О.Сич. Зафіксували протокольно, приймається.

Дзвінчук Дмитро Іванович.

Д.Дзвінчук. Шановні друзі, шановні колеги! Я Віру Іванів знаю як колишній начальник обласного управління освіти і науки, бо вона була призначена у 90-х роках, коли я працював на посаді начальника. Це дійсно ті найважчі роки, коли не було фінансування, коли була надзвичайна скрута, вона втримала навчальний заклад, і він завжди був в числі найкращих. Тому прошу підтримати цю кандидатуру.

О.Сич. Колеги, не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про клопотання перед Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій про присудження щорічної Премії Верховної Ради  України Людмилі Слабій”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і  науки обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Коротенько про кандидата.

В.Кімакович. Шановні панове! Це педагог, викладач української мови та літератури Коломийського ліцею № 2. Педагог фактично з великої букви, тому що людина постійно працює в цій галузі, має багато здобутків, працює з обдарованою молоддю. Дуже багато переможців є у різноманітних наших змаганнях і конкурсах Яцека та Тараса Шевченка.

Пані Людмила 1962 року народження, довший час працює на посаді, має відомчі відзнаки як від області, від Міністерства освіти. Гідна кандидатура. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Бажання взяти участь в обговоренні? Пропозиції, рекомендації? Немає?

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної  Ради України Сидора Володимира Романовича”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

А.Яворський. Шановні колеги! На звернення Рогатинської районної організації “Спілка Чорнобиль” за мужність, самовідданість, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і здійснення заходів із забезпечення прав і свобод постраждалих громадян, вагомий внесок в реалізацію державної політики щодо соціального захисту чорнобильців, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та активну громадську діяльність звертаємось до Верховної Ради України щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України Сидора Володимира Романовича. Про нього, його біографію можете почитати, його досягнення. Вам роздані матеріали. Прошу підтримати дане звернення.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Пропозиції до проекту рішення, обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі  № 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 52 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Даним проектом рішення вже вкотре, колеги, ми всі постанови та рішення судів беремо до відома, і другим пунктом пропонується надати товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід відповідної площі на відповідній ділянці.

О.Сич. Чи є запитання? Пропозиції до проекту рішення? Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 23, проти – 1, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект рішення “Про депутатські запити” вам розданий. Згідно додатку, подивіться, цього разу маємо багато – 16 депутатських запитів від наших колег-депутатів обласної ради. З вашого дозволу, я їх не буду всіх читати. Ви всі ознайомились з ними. Є пропозиція дані депутатські запити підтримати і спрямувати їх за належністю голові обласної державної адміністрації – начальнику обласної військової адміністрації, керівникам підприємств, установ, організацій області. Відповіді на запити згідно законодавства потрібно надати обласній раді у місячний термін.

О.Сич. Чи є запитання, пропозиції, зауваження?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 11: рішення прийнято.

Питання “Різне”. Чи є питання в “Різному”?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ми вичерпали порядок денний двадцять другої сесії обласної ради восьмого демократичного скликання. Дякую вам всім за працю.

До зустрічі!

Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]