Стенограма пленарного засідання (22.08.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 22.08.2023 р.

 

 

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

Панове депутати, прошу зайняти робочі місця!

Отож, до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 65 депутатів, відсутні 19, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 3, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 7, з невідомих причин відсутні 5 депутатів, можливо, до нас ще доєднаються в процесі нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему. Прошу депутатів зареєструватися. Панове депутати, прошу зайняти робочі місця.

Отож, в залі присутні 64 депутати.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і я її оголошую відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги!

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Онищук Світлана Василівна. Також присутній сьогодні народний депутат України Ігор Павлович Фріс.

Інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії дещо пізніше у запису.

Водночас традиційно прошу присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах інформацію про нашу роботу в намірі нашої безпеки.

А зараз, шановні колеги і запрошені, прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять
українських воїнів під час… що полягли під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, і всіх мирних громадян, які загинули від рук московського агресора.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

В.Гладій. Шановне товариство! Слово для вітання з нагоди Дня відновлення Незалежності України надається голові обласної ради Олександру Максимовичу Сичу. Прошу.

О.Сич. Шановні колеги! Це не буде зовсім якась урочиста доповідь до Дня незалежності, натомість практично напередодні сесії я собі накинув так, жартуючи, 15 серпневих тез. Дуже лаконічно їх перед вами озвучу.

Людина є вільною і це її природний стан. І цілком закономірно, коли людина бореться за свою волю і за свободу.

Людина є істота соціальна, і її належність до таких спільнот як родина і нація – це теж природний стан. І тому закономірним є боротьба людини у відстоюванні інституцій родини і нації.

Найкращою формою організації національних спільнот і колективної боротьби за свою волю і незалежність є держава.

Тільки вільна нація з власною суверенною державою спроможна забезпечити свободу і волю кожній окремій людині. Втеча від боротьби за свою волю і свободу, втеча за межі нації і за межі держави – це втеча від себе, це в кінцевому підсумку асиміляція, це квазісвобода і це втрата справжньої свободи. А тому є закономірним бажання українців відстояти свою свободу як сьогодні, так і протягом всієї тисячолітньої історії.

Ми не сьогоднішні на своїй Господом дарованій землі, наша державність – це
середньовічна могутня Русь зі столицею у золотоверхому Києві. Наша державність, і що дуже важливо під час цьогорічного відзначення ювілею – 1125 років від першої згадки про Галич, це могутня Галицька королівська держава у середньовічні часи. Наша державність – це модерна козацька держава Богдана Хмельницького, Івана Мазепи у модерні часи. Зрештою наша державність – це форми нашої держави у 20-му столітті: Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, держава “Карпатська Україна”, держава, відновлена актом
30 червня 1941 року у Львові. І всі ці форми української державності, на мою думку, мали бути зазначені при зміні Конституції в її преамбулі. Тому я вітаю, шановні колеги, вчергове нас з Днем незалежності, я вітаю не з днем створення держави у 1991 році, я вітаю з днем відновлення української державності у 1991 році.

Свобода і незалежність – це стан душі. І навіть якщо руки закуті у кайдани, а душа є вільною, то людина не є рабом. Українці ніколи не погоджувались із своїм поневоленим станом і протягом своєї тисячолітньої історії завжди вели боротьбу проти будь-якого поневолення і за здобуття власної держави.

У сьогоднішній борні за свободу і державну незалежність проти московського агресора наші союзники можуть нам допомогти зброєю, але вони не допоможуть нам духом. Дух волі, дух свободи – це природна іманентна характеристика кожної окремої людини. Зрештою найдосконаліша зброя, найтехнологічніша зброя у руках раба – це просто мотлох.

А тому, шановні колеги і шановні краяни, сьогодні, в День незалежності України, в День відновлення незалежності України я найбільше бажаю українцям сили духу, і сила нашого духу, духу волі, духу незалежності – це є найкраща запорука нашої перемоги.

Насамкінець, великий поет і борець Олег Ольжич промовляв до своїх побратимів по
національно-визвольній боротьбі тоді і до нас сущих сьогодні: “Держава не твориться у будучині, держава будується нині”. Дещо перефразовуючи, я вкотре повторюю: держава будується не з даху, держава будується з фундаменту. І держава не будується з даху у Києві, а з фундаменту на рівні кожної громади, кожного району і кожного регіону. Ми є будівничі фундаменту Української держави, і це наш вклад у боротьбу за сучасну державність і незалежність України.

Вітаю! Слава Україні!

(Оплески в залі).

Слово для вітання надається голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальнику обласної військової адміністрації Світлані Василівні Онищук.

С.Онищук. Слава Україні!

Вельмишановний пане голово, шановні панове депутати, дорогі прикарпатці!

Напередодні Дня незалежності я вітаю нас всіх з цим величним для кожного з нас святом. Тому що це свято в серці кожного українця, де б сьогодні доля не розкидала українців.

Я хочу побажати нам миру і справедливої перемоги. В цей день я хочу особливо подякувати нашим воїнам – захисникам і захисницям, які на передових позиціях бережуть нашу державу, бережуть нашу державність і дають майбутнє нам, нашим дітям, молодому поколінню жити в незалежній соборній Українській державі.

Наша сила – в нашій єдності. Я дякую за єдність всім вам, дякую за єдність нашому Прикарпаттю, тому що тільки разом ми змогли справитись з тими викликами, які стояли перед кожним з нас: зустріти таку велику кількість внутрішньо переміщених людей, відкрити свої домівки для людей, які від обстрілів тікали в нашу область, прийняти соціально вразливі верстви населення, зустріти з поїздів евакуаційних дітей з інвалідністю, людей з інвалідністю. Тільки люди з добрими і великими серцями, люди, які вірять у свою рідну Українську державу, змогли зробити так багато для нашої перемоги.

Я дякую вам, шановні депутати, що ви не опускаєте руки. Кожен з вас на своєму місці має свій фронт і наближає нашу перемогу. Разом ми обов’язково переможемо.

Слава Україні і слава нашим героям, слава нашим захисникам! Слава найсильнішій армії світу! Божої ласки і Божого благословення всім вам! І давайте разом сьогодні обнімемо наших захисників, які сьогодні на передовій позиції дають нам можливість працювати, жити і розвиватись. Разом – до перемоги! Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги!

А зараз традиційно дозвольте нам зі Світланою Василівною вручити нагороди деяким
шанованим людям, які присутні в цьому залі.

Н.Зорій. Відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного за значний особистий внесок у наданні всебічної допомоги підрозділам Збройних Сил України, активну волонтерську діяльність в умовах воєнного стану нагороджуються почесним нагрудним знаком “За сприяння війську”:

Іванів Назарій Іванович – волонтер, депутат обласної ради.

(Оплески в залі).

Тринів Ігор – волонтер, депутат обласної ради.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації за багаторічну співпрацю, організацію і надання матеріальної та іншої допомоги учням з особливими освітніми потребами та волонтерську діяльність нагороджується обласною відзнакою – медаллю “Доблесть Прикарпаття” Кшиштоф Павляк – керівник фундації для дітей та молоді “П’ястун” Опольського воєводства Республіки Польща.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації за вагомий внесок у розвиток інформаційного простору області, української журналістики, активну громадянську і життєву позицію нагороджується обласною відзнакою – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” Дудій Оксана Василівна – відповідальна редакторка радіомовлення Івано-Франківського міського комунального підприємства телерадіокомпанія “Вежа”, членкиня правління і секретаріату Івано-Франківської обласної спілки журналістів.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради, Положення про Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 12.11.2021 № 273-10/2021, (зі змінами), за вагомий особистий внесок у розбудову Української держави, активну громадянську позицію, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, з нагоди Дня Незалежності України та 60-річчя від дня народження нагороджується Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради Ковальчук Володимир Дмитрович – заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, депутат Івано-Франківської обласної ради 1-го, 4-го, 5-го та 6-го демократичних скликань.

(Оплески в залі).

В.Ковальчук. Слава Україні! Дякую Богу, дякую нашим Збройним Силам, добровольцям, дякую всім, дякую колегам, дуже вдячний обласній раді, всім депутатам, обласній адміністрації. Але є й сумна новина. Повертається Героєм Остап Бринський, син відомого художника Богдана Бринського. Зараз ескорт… везуть його на Івано-Франківщину.

Вдячний міському голові, що звернулася родина і, здається, вирішується питання, що поховання буде відбуватись у Дем’яновому Лазі. Чимсь символічно, бо саме Богдан Бринський розпочинав розкопки Дем’янового Лазу, і бажання родини було, щоби поховати в Дем’яновому Лазі. Так що просила родина, що можна це сказати сьогодні.

Герої не вмирають! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної ради, Положення про Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 12.11.2021 № 273-10/2021, (зі змінами), за багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службового обов’язку, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені мужність та героїзм у захисті незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України під час збройної агресії російської федерації та з нагоди Дня Незалежності України нагороджується Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради Ярмошук Володимир Сергійович – військовий комісар Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (з 2015 – по серпень 2023 року).

(Оплески в залі).

В.Ярмошук. Дякую. Дуже вам дякую.

Шановні голови, шановні депутати, шановні присутні! Хочу всім висловити слова подяки за цей період служби, що я стою разом з вами, починаючи з 2014 року, повної російської агресії і до сьогоднішнього дня. Дякую всім, адже за цей період було дуже багато зроблено, було дуже багато сформовано бригад, було дуже багато сформовано батальйонів, які до сьогоднішнього дня захищають наше Прикарпаття на східному кордоні.

Від себе особисто хочу всім подякувати, передати слова вдячності від наших підрозділів: 10-ї гірсько-штурмової бригади, 42-ї бригади, батальйонів наших стрілецьких п’яти, які створені, які до сьогоднішнього дня воюють. Буквально повернувся тиждень назад зі Сходу, де мав честь з ними спілкуватись, допомагати в чомусь розібратись. Вони всі вам передавали вітання, дякують за ту допомогу, яку ви, знаходячись тут, в тилу, надаєте. І попрошу надалі, їм буде дуже велика честь, коли хтось з депутатів Івано-Франківської чи обласної ради, чи міської приїдуть до них, привезуть щось на Схід, чи автомобілі, адже ви знаєте, що зараз потреба
найбільша – це в дронах, тому що це розхідний матеріал. Сьогодні є, він полетів, але обратно не вернувся, автомобілі… Так що допомагайте нашим Збройним Силам України, не забувайте про них, адже вони там відстоюють нашу Україну.

Всім ще раз дякую. Слава Україні! Честь маю!

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Ще раз вітаю всіх нагороджених. Всі надзвичайно достойні люди. Особливо мені приємно було вручати нагороду Володимиру Ковальчуку, який від самих початків українського демократичного національного руху на Прикарпатті був активним, і до сьогоднішнього дня є активним.

Мені приємно сьогодні вручити цю скромну нагороду Володимиру Сергійовичу – обласному військовому комісару. Знаєте, 8 з половиною років  праці, 25 років взагалі в системі, наскільки я зрозумів, військових комісаріатів. Такого послужного списку, мені здається, не має жоден військовий комісар на території України, от, тим більше під час широкомасштабної московської агресії звалити на свої плечі такий тягар мобілізаційної підготовки – це насправді є подвиг.

Мені сьогодні приємно було привітати і вручити нагороду Кшиштофу Павляку за його жертовну діяльність. Протягом його громадської діяльності реалізовано більше 100 проектів, щоб ви розуміли, в Івано-Франківській області в галузях культури, освіти, соціальної політики. Під час війни  це величезна кількість зібраних коштів і матеріалів для нашої школи, для слабочуючих у Калуші, для нашого обласного центру краєзнавства і молоді, для Івано-Франківської міської лікарні. Честь і слава вам! І ми власне на таких прикладах бачимо справжню дружбу і партнерство наших сусідніх держав – України і Польщі.

Ще раз вітаю всіх нагороджених. Дай вам, Боже, міцного здоров’я і щасливого життя в щасливій переможній Україні!

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, хто з уповноважених представників фракцій має щось виголосити у цьому пункті нашого порядку денного? Є. Хто?

Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Кріля.

М.Кріль. Шановний голово, шановні депутати!

Я хочу зачитати заяву: “Голові Івано-Франківської обласної ради пану Олександру Сичу. Я, Мирослав Кріль, повідомляю вас про входження до складу депутатської фракції “Платформа Громад” в Івано-Франківській обласній раді”.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Приймається. Апаратові прошу зафіксувати.

Шановні колеги!

Президія обласної ради, засідання якої відбулося вчора, 21 серпня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд чергової двадцять третьої сесії обласної ради 48 питань та Різне.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено також 15 питань, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

–  за номерами 2-4 – звернення обласної ради;

– за номером 13 – про фінансування природоохоронних заходів;

– за номером 18 – про стан та розвиток медичної реабілітації в області;

– за номером 19 – про призначення керівника комунального некомерційного підприємства;

– за номерами 33-36 – про врегулювання окремих питань в галузі лісового господарства;

– за номерами 38-42 – про затвердження актів приймання-передачі основних засобів комунальних некомерційних підприємств галузі охорони здоров’я під час їх реорганізації.

Повідомляю також про те, що відповідно до плану роботи обласної ради на 2023 рік у третьому кварталі поточного року передбачалося розглянути питання “Про схвалення Концепції розвитку цифрових компетентностей”.

Однак обласна державна адміністрація звернулася з листом, в якому просить зняти з розгляду обласної ради це питання у поточному році, оскільки воно буде включено у наступному році до проекту регіональної програми інформатизації Івано-Франківської області під назвою “Цифрове Прикарпаття”.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, а частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Під час реєстрації ви також отримали інформацію про виконання діючих обласних програм та інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради. Зверніть на них увагу, в тому числі і щодо наших звернень про надання звання Героя України представникам нашого краю.

Шановні колеги!

Є пропозиція наданий проект порядку денного двадцять третьої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу визначатись під час голосування.

За – 65, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи будуть якісь доповнення до проекту порядку денного, чи зміни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного двадцять третьої сесії обласної ради.

Отже, “Про звернення обласної ради до Президента України та Верховної Ради
України щодо встановлення в Україні державного свята – Дня Героїв”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! З вашого дозволу я зачитаю текст звернення.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України Володимира Олександровича Зеленського та Верховної Ради України з пропозицією встановити в Україні державне свято – День Героїв, яке відзначати щорічно 23 травня.

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня відзначати День Героїв. Рішення було обумовлене подіями 23 травня 1938 року, коли у м. Роттердамі (Нідерланди) підступним чином був вбитий провідник ОУН, полковник Євген Коновалець. Микола Міхновський та Симон Петлюра, історичну роль та внесок яких у філософію української національної ідеї складно переоцінити, були також вбиті у травні 1924 і 1926 років.

До відновлення Україною незалежності День Героїв відзначався підпільно, а вже з
1991 року традиція вшанування Героїв України стає публічною. Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська обласні ради у 1999 році майже синхронно своїми рішеннями затвердили на місцевому рівні щорічне свято Героїв на вшанування честі та пам’яті борців за волю, незалежність та соборність України. Згодом День Героїв почали відзначати також в інших регіонах нашої держави.

З початку неоголошеної російсько-української війни у 2014 році та повномасштабного вторгнення московії у 2022 році, коли тисячі чоловіків та жінок стали на захист своєї Батьківщини, підтверджуючи власною мужністю і завзяттям незламний дух українського воїна, відзначення Дня Героїв стало традицією вшанування пам’яті захисників та захисниць України, полеглих у ХХІ столітті.

Відзначення Дня Героїв та вшанування особистостей, які мали історичне значення і вплив на розвиток державності, здобуття незалежності та суверенітету України, консолідує українців навколо спадкоємної змагальної ідеї національного визволення, засвідчує тяглість демократичних процесів в історії українського державотворення.

Українська військова традиція неперервно єднає покоління Героїв, подвиги яких надихають до боротьби та заслуговують належного вшанування.

На честь минулих, сучасних та майбутніх Героїв України звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради України з пропозицією встановити в
Україні державне свято – День Героїв, яке відзначати щорічно 23 травня.

Слава Україні!

Героям Слава!“

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Ігоре Богдановичу! Для того, щоб Україна мала майбутнє, вона повинна пам’ятати всіх тих в минулому, хто воював, віддавав своє життя. Але у мене виникає питання… і відповідно для цього держава, уряд, президент встановлюють державні свята. У мене виникає питання. На сьогоднішній день в Україні офіційно встановлено 4 державні свята по відзначенню героїв: 24 серпня – День незалежності, коли ми всіх вшановуємо, 29 серпня Указом президента Зеленського – День пам’яті героїв згідно з Іловайськими подіями, 14 жовтня – по старому ще Покрова, УПА, Указом Порошенка встановлено свято, і 6 грудня – День Збройних сил. Ми хочемо 23 грудня. Чи не внесе цей день якесь сум’яття? Коли, як відзначати, на якому рівні, підтримуючи загалом ідею вшанування пам’яті? Дякую.

І.Дебенко. Дякую вам. Романе Володимировичу, ну, ви абсолютно правильно підкреслюєте про традицію і кількість свят, які зараз. Але кожен з нас, особливо на Західній Україні, це вже традиційно 23 травня ми вшановуємо День Героїв. І я вважаю, що з вашою підтримкою і з підтримкою керівництва нашої країни, що цей день направду заслуговує, щоб його належним чином вшановувати на державному рівні. Дякую.

О.Сич. Більше не було запитань. Будь ласка, сідайте, Ігоре Богдановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ну, помилився трошки Роман Володимирович, не 23 грудня, мова йде про 23 травня. Це різні речі. День вбивства Євгена Коновальця, перед тим знищення Симона Петлюри, так само в цей день і знищення Миколи Міхновського.

Колеги, я так можу запитати вас, як питаю деколи своїх студентів, коли вони говорять, що у нас багатопартійність. А їх питаю… що у нас дуже багато партій, а скільки пам’ятаєте? Вони більше 15 назвати не можуть. Це й є реальні партії. Так само я можу вас запитати: а які взагалі свята ви не релігійні, а світські пам’ятаєте? І ви крім дня УПА, Дня незалежності і Дня Героїв 23 травня, скоріше всього, що нічого не пригадаєте. Оце і є ті реальні традиційні свята, які Українська нація відзначала і буде відзначати. Може ще щось приживеться, але це реально є те, що існує. Тому ніколи не треба руйнувати традицію, бо ми не більшовики, щоб “до основанія разрушить, а затєм…” щось нове національне будувати.

Колеги, ставлю на голосування. Визначайтесь, будь ласка.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України Ігорю Олійнику (посмертно)”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України Ігорю Олійнику (посмертно)”. Дане звернення адресовано Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному.

Текст звернення: “Олійник Ігор Богданович народився 27.01.1983 року у м. Рогатині Івано-Франківської області. Закінчив Галицьку загальноосвітню школу № 1 в 2000 році. Здобув повну вищу освіту (магістр) у Тернопільській академії народного господарства. Проживав у с. Клубівці Тисменицької територіальної громади. Займався підприємницькою діяльністю.

Під час проходження військової служби лейтенант Олійник Ігор Богданович зарекомендував себе дисциплінованим і працелюбним офіцером. Відрізнявся високим професіоналізмом при масовому застосуванні безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Зокрема, ним була проведена кропітка робота щодо мотивування особового складу та формування безпілотних екіпажів розвідувальної роти. Результати ефективної роботи лейтенанта Олійника І. Б. у підготовці професійних екіпажів безпілотних літальних апаратів неодноразово було підтверджено в боях за м. Бахмут, де з 17.12.2022 р. по 31.01.2023 р. екіпажі безпілотних літальних апаратів розвідувальної роти виконали сотні вильотів, скидів, коригувань артилерії та зупинили штурмові дії ворога.

При виконанні складних службових обов’язків командир розвідувальної роти лейтенант Олійник Ігор Богданович сформував дві штурмові групи. У складі однієї з груп особисто провів рейд на позиції противника при контрнаступі на півдні України у листопаді 2022 року. Розвідувальна рота в/ч А3719 під керівництвом Олійника Ігоря Богдановича першою зайшла в м. Херсон, героїчно звільнивши його.

Після планування і тактичного вивчення місцевості Ігор Олійник розробив план зі звільнення острова Білогрудів у Херсонській області. Під час бою за звільнення острова підрозділ під керівництвом лейтенанта Олійника Ігоря Богдановича завдав противнику значних втрат: вдалось захопити два трофейні кулемети ПКМ та БК противника. Підтримку наступу було організовано також з острова Великий Потьомкінський. Вірно організована взаємодія та зв’язок між вогневими групами дали можливість не допустити захоплення острова противником. Водночас завдяки звільненню острова Білогрудів підрозділом під керівництвом Олійника Ігоря Богдановича було організовано розвідку ворога засобами БПЛА та коригування вогню нашої артилерії, в результаті чого противнику було нанесено значних втрат у живій силі та техніці.

За період виконання бойових завдань роти на лінії зіткнення з противником лейтенант Олійник Ігор Богданович здійснював професійне управління ввіреного йому підрозділу. Організовував своєчасне матеріальне та технічне забезпечення розвідувальної роти в бойових умовах, підтримував високу бойову готовність її особового складу.

07 грудня 2022 року командир розвідувальної роти військової частини А3719 лейтенант Олійник Ігор Богданович загинув під час виконання бойового завдання на острові Білогрудів у Херсонській області.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вас присвоїти Олійнику Ігорю Богдановичу звання Герой України (посмертно) за бездоганне виконання військового та службового обов’язків, хоробрість, мужність і героїзм, проявлені під час проходження військової служби.

Слава Україні!

Героям Слава!”

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є? Є запитання.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Рудик Марії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. От є запитання у Рудик Марії, ну.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. То не запитання. У мене не запитання, у мене більше коротка репліка. Я дуже часто, як у волонтерському русі перетиналась з підрозділом пана Ігоря, і ми дуже багато співпрацювали з підрозділом розвідки, який очолював командир Ігор Олійник. Я пригадую, з яким захопленням розповідали хлопці про свого командира і постійно пишалися, гордились тим, як вони звільняли населені пункти під Херсоном, особливо згадали Снігурівку. І коли ми 13 грудня приїхали на Схід відвідати наших воїнів, ми зустрілись знову з підрозділом, який очолював пан Ігор Олійник, загиблий Герой України, і я пригадую, з яким сумом згадували, які вже були переведені під Бахмут, в той час, день перед тим, з яким сумом вони розповідали про те, що їхній командир загинув і більше немає з ними.

Вічна слава і пам’ять Ігорю Олійнику – Герою України і всім загиблим захисникам! І так, це дійсно достойна людина, яка заслуговує мати звання Героя України.

О.Сич. Чи є якісь побажання, доповнення до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України Дмитру Бойчуку (посмертно)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Бриндальський Андрій Петрович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

А.Бриндальський. Шановні колеги! Прохання підтримати звернення обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Головнокомандувача Збройних Сил України щодо присвоєння звання Герой України Бойчуку Дмитру.

Не буду читати текст звернення. Коротко про Дмитра. Проживав Дмитро у селі Топільське Рожнятівської територіальної громади  Калуського району. З перших днів вторгнення російської федерації на територію України не чекав повістки, добровільно відправився до військомату, де вже були сформовані черги добровольців, не став очікувати своєї черги, відправився до військової частини в пошуках, як найскоріше потрапити туди, де вже велась оборона країни, на рубежі.

Розпочав службу у 115-й окремій механізованій бригаді. На той час бригада вела бої у с.Рубіжне Луганської області, після чого у Сєвєродонецьку отримав кульове поранення, а після реабілітації знову повернувся на фронт в складі 115-ї бригади,  бригада проводила операції в Авдіївській околиці, поблизу населених пунктів Водяне та Піски. Після того, як бригаду десь відвели на задні рубежі для перегрупування, жага до боротьби завжди вела вперед хлопців, і він перевівся до 47-ї окремої механізованої бригади ГУР, де в подальшому ніс службу в бригадній розвідці, а потім у штурмових підрозділах.

7 червня Дмитру виповнюється 30 років, 11 червня помирає мати, 22 липня поблизу села Роботіне Запорізької області в Оріхівському районі під час штурмових дій позицій ворога
Дмитро отримав поранення несумісні з життям, рятуючи побратимів. Незважаючи, що займав посади розвідника, снайпера-розвідника, завжди виконував роль медика, оскільки був медиком за професією в цивільному житті.

Отож, колеги, прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень АТ “Укрпошта”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші.

Доповідає Бардяк Євгенія Мар’янівна – депутатка обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Є.Бардяк. Панове, відділення “Укрпошти” для сільської місцевості мають велике значення, як ви знаєте. Власне, це не тільки центр поштового зв’язку, але також важливий фінансовий центр, якщо так можна сказати, тому що мешканці мають можливість оплачувати комунальні платежі, отримувати пенсійні виплати, соціальні виплати тощо. І, власне, найчастіше такими послугами користуються мешканці сільської місцевості пенсійного віку, люди з інвалідністю.

Проте з 2020 року відбувається оптимізація власне відділень “Укрпошти” у сільській місцевості, тобто, відділення закриваються в Україні в сільській місцевості, і серед місцевого населення виникають питання, чому так відбувається. Це вносить деякі незручності. Натомість “Укрпошта” запропонувала пересувні відділення “Укрпошти”, і все-таки місцеве населення висловлює своє незадоволення. Через це депутати обласної ради, в тому числі й я, отримуємо звернення як письмові, так і усні від мешканців сільської місцевості про те, щоби не допустити закриття цих відділень.

Тому, очевидно, є така потреба відреагувати, відреагувати комплексно, і є пропозиція, власне, направити звернення до Кабінету Міністрів України, щоби розробити дієві механізми для ефективного врегулювання ситуації, яка виникла у зв’язку із закриттям стаціонарних відділень єдиного національного поштового оператора у віддалених та сільських населених пунктах та не допустити погіршення якості надання послуг населенню. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є чи ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради (зі змінами)”.

Проект рішення номер 5 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується доповнити частину 20.3 під назвою “Постійна комісія з  питань комунального майна та житлово-комунального господарства” статті 20 “Функціональна спрямованість постійних комісій обласної ради” новим підпунктом наступного змісту “У міжсесійний період надає згоду на реконструкцію майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з подальшим прийняттям відповідного рішення на сесії обласної ради”. Ми доповнюємо повноваження вищеназваної постійної комісії обласної ради саме такою нормою.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, доповнення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію керівника Івано-Франківської обласної прокуратури про результати діяльності органів прокуратури Івано-Франківської області у
І півріччі 2023 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Хима Роман Романович – керівник Івано-Франківської обласної прокуратури.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, є пропозиція, вам матеріали роздані, хіба, якщо бажає Роман Романович, а якщо ні, я би зразу перейшов до запитань. А ви, якщо вважаєте за доцільне на чомусь наголосити, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Колеги, чи є запитання до Романа Романовича, до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, доповнення до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію начальника Головного управління
Національної поліції в Івано-Франківській області про результати діяльності органів та підрозділів Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області за
І півріччя 2023 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Безпалько Сергій Вікторович – начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, аналогічно: питання було підготовлено заздалегідь, інформація роздана, вона у вас є на руках, ви з нею ознайомились. Хіба якщо щось бажає наголосити Сергій Вікторович, а так я би просив перейти до запитань.

С.Безпалько. Дякую, ні.

О.Сич. Є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю тоді на голосування проект рішення за основу і в цілому. Дякую, Сергію Вікторовичу.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
“Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лапка Тетяна Миколаївна – в. о. начальника управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Коротко суть, які зміни, Тетяна Миколаївна.

Т.Лапка. Доброго дня, шановний пане голово, Світлано Василівно, дорогі депутати! Вашій увазі пропонується внести зміни до програми, зокрема у пунктах 17, 22, 41, доповнити пунктами 42, 43, 44. Про що йде мова? Мова йде про виготовлення інформаційної продукції, яка би популяризувала Давній Галич, перевидання фотоальбому “Княжий Галич”, видання монографії професора М.Когутяка “Монастирі Давнього Галича – духовні обереги Української нації”, видання монографії доктора філософії Надії Руско “Духовні осередки Галицького краю. Релігієзнавчо-культорологічний аспект”, проведення наукових і культурно-мистецьких заходів, присвячених 1125-річчю, проведення комп’ютерної гри з історії Давнього Галича, присвяченої 1125-й річниці Галича.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Насправді, ми уточнюємо деякі позиції, які були в програмі, плюс відбулося засідання оргкомітету в самому Галичі, прозвучали деякі пропозиції цікаві, які щойно озвучила Тетяна Миколаївна, тому ми сьогодні робимо все можливе, щоб ми, незважаючи на воєнні дії, такий ювілей славного Галича був принаймні на обласному рівні відзначений достойно.

Якщо немає зауважень, пропозицій, прошу голосувати. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А ні, за основу, там є зміни комісії. За основу, колеги, прошу за основу.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

За пропозицію комісії, вона у матеріалах у вас, колеги, є. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

І в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до програми розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, матеріали вам роздані. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Я так зрозумів, що завжди помилково, так?

М.Рудик. Ні.

О.Сич. Ні. Дьоміна Наталія Миколаївна теж помилково?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Будь ласка.

Н.Дьоміна. Дайте мікрофон.

О.Сич. Добре, добре, працює.

Н.Дьоміна. Володимире Богдановичу, у мене таке запитання щодо фінансування завершення процесу об’єднання трьох закладів – фтизіопульмонологічного центру, інфекційної лікарні та дерматологічного диспансеру. Тут, в документах, не сказано чітко, скільки коштів все-таки виділено на завершення цього процесу. Чи вистачає цих коштів для того, щоби цей процес пройшов успішно і безболісно? Адже ми володіємо інформацією з вами, що є ризик того, що буде скорочення медичних працівників, як лікарів, так і медсестер, зокрема інфекційної лікарні. Хочу нагадати до цього, що коли приймалось рішення про об’єднання, і попередній керівник департаменту, і голова ОВА Світлана Василівна гарантували те, що медичних працівників скорочувати не будуть. Тому мене цікавить, чи вистачить цих коштів. Дякую.

В.Дзьомбак. Шановна Наталіє Миколаївно, я так розумію, що проект внесення змін стосується аптечного складу, це питання.

О.Сич. Так, це питання не по темі. На ваше бажання: можете відповідати, можете ні.

В.Дзьомбак. То буде дальше це розглядатись…

О.Сич. Пізніше буде інше питання, тоді в контексті іншого питання вам дадуть відповідь. Добре?

Колеги, чи є ще зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової програми забезпечення житлом працівників Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Дунич Роман Васильович – в. о. директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, лаконічно, в чому суть змін.

Р.Дунич. Доброго дня, шановні присутні! Вашій увазі пропонується внесення зміни до цільової програми забезпечення житлом працівників Управління служби безпеки України в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки з наступних основних причин. Значить, пройшла ліквідація виконавця програми – Івано-Франківського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву шляхом приєднання до Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”, і зі зміною, здорожчанням вартості 1 м2 житла на ринку нерухомості, і одне питання  – зі зміною замовника та розпорядника коштів, а саме з департаменту соціальної політики облдержадміністрації змінено на департамент розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Прошу підтримати, проголосувати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, які там зміни?

В.Лемчак. Добрий день! Прошу підтримати вказане рішення, а саме зміни: збільшити ліміт для допомоги громадянам, яким виповнилось 100 і більше років, на 200 тис. гривень, самий ліміт, тому що у нас до кінця року по статистиці буде 65 жителів, яким є 100 і більше років, а також доповнити розділ 5 “Соціальний захист і підтримка багатодітних малозабезпечених сімей внутрішньо переміщених громадян, осіб, постраждалих від торгівлі людьми, насильства, інших сімей, які при складних життєвих ситуаціях, пунктами 14-19: в межах кошторисних призначень з метою залучення для допомоги внутрішньо переміщеним благодійним організаціям та іншим, хто бажає це зробити в межах програми.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до програми? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 11.11.2022
№ 533-17/2022 “Про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Колеги, даним проектом рішення передбачено збільшення оплати за навчання на відсоток інфляції, а саме на 21 тис. гривень.

О.Сич. Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу… Ні.

В.Гладій. Оголошення.

О.Сич. Є оголошення.  Одну хвильку, будь ласка. Запишіться для виголошення своїх пропозицій, якого б характеру вони не носили.

Кава Наталія Михайлівна.

Н.Кава. Добрий день! Оголошую про конфлікт інтересів і участь у голосуванні не беру.

О.Сич. Дякую.

Н.Кава. Дякую.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович. Помилково, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, все. Гаразд, оголошення прийнято до відома, зафіксовано в стенограмі і протоколі.

Колеги, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного
фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2023 році”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, причини прийняття рішення.

А.Пліхтяк. Шановний Олександре Максимовичу, шановні члени президії, депутати! Ви знаєте, що протягом 6-7 липня 2023 року на території Івано-Франківської області в межах Верховинського, Косівського, Калуського, Коломийського, Надвірнянського, Івано-Франківського районів пройшли грозові дощі, сильні вітри, що у свою чергу привело до підняття рівня води в гірських потічках та річках області, і в результаті підняття річок були завдані матеріальні збитки комунальним господарствам та населенню. Всього паводковими водами під час 6-7 липня було пошкоджено 144 об’єкти комунальної власності, для їх відновлення потрібно орієнтовно кошти в сумі близько 200 млн гривень. Так само під час стихії загинув один мешканець області. Питання щодо ліквідації наслідків стихії було розглянуто на засіданні комісії, регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки 26 липня 2023 року, і рішенням цієї комісії було затверджено перелік першочергових заходів, які необхідно провести на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, до яких включено було 49 об’єктів, з них 25 об’єктів водного господарства, 5 автомобільних мостів, 15 пішохідних переходів, 2 об’єкти ліквідації зсуву грунту на загальну суму 81 млн гривень. У зв’язку з обмеженим фінансуванням, також з можливим… що не дають можливості здійснити необхідний комплекс першочергових заходів, які пов’язані з запобіганням надзвичайних ситуацій, недопущення повторення і щоб запобігти загрозі життю і здоров’ю населення було підготовлено звернення до Кабінету Міністрів про виділення коштів з Державного резервного фонду на ліквідацію наслідків стихії.

Крім цього, на засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки 9 липня було прийнято рішення і затверджено перелік заходів, які направлені на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, запобіганню руйнуванню об’єктів комунальної власності і так дальше. Відповідно було заплановано виділити з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на протипаводкові заходи кошти в сумі 29,3 млн гривень. Тому було сформовано це рішення, внесено на розгляд сесії.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, які є запитання? Є, будь ласка, запишіться для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Андрію Дмитровичу, тобто, це, виходячи з протоколів, коли ТЕБ та НС засідали, 26 липня, враховані ці об’єкти, вони включені в цей перелік, правильно?

А.Пліхтяк. 9 липня 2023 року.

Т.Виноградник. 9 липня. Дякую.

А.Пліхтяк. 9 серпня.

О.Сич. Колеги, чи є зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Мацькевич. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік” передбачає внесення змін до розподілу частини залишку коштів загального фонду обласного бюджету, який склався станом на 1 січня поточного року, у міжсесійний період відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної ради та Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

Також даний проект рішення передбачає внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, перерозподілу видатків бюджету, передачі бюджетних призначень у міжсесійний період відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

Також даний проект рішення передбачає розподіл залишку коштів спеціального фонду обласного бюджету, який склався станом на 1 січня поточного року, та передбачає збільшення обсягу доходів загального фонду обласного бюджету за рахунок перевиконання дохідної частини та спрямування даних коштів головним розпорядникам коштів обласного бюджету в розмірі 99 млн гривень. Відповідно внесено зміни в додатки 1, 2, 5 і 7 рішення Івано-Франківської обласної ради від 23 грудня 2022 року “Про обласний бюджет Івано-Франківської області на 2023 рік”. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановна Ірино Богданівно, дивіться: в додатку номер 1 вказана така позиція цікава: на виконання заходів щодо припинення (реорганізації) комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я відповідно до рішень Івано-Франківської обласної ради від 7 грудня 2022 року та 22 лютого 2023 року. Передбачено 16 млн 600 тис. гривень. Я пам’ятаю рішення цих сесій, і нам доповідач на сесії доповідав, всьому депутатському корпусу, що бюджетом не передбачається додаткового фінансування при проведенні реорганізації цих об’єктів охорони здоров’я. Це перша складова.

А друга складова, що нам ще говорили про те, що відбудеться оптимізація використання бюджетних коштів, асигнувань, які здійснюються під час даних об’єктів. Як так получається, що ще 16 млн 600 тис. гривень ми маємо зараз дофінансовувати? Поясніть, будь ласка.

І.Мацькевич. Дана позиція врахована, яка надійшла нам від головного розпорядника
коштів, від департаменту охорони здоров’я, який теж врахував листи цих закладів, які реорганізовуються, приєднуються… напрямки, як ви знаєте, психіатричного напрямку, інфекційного напрямку, і дійсно є заборгованість по заробітній платі, яка виникла за рахунок того, що є
заборгованість по відпустках працівників тих закладів, які реорганізовуються, тому є потреба у виділенні цих коштів. І в рішенні сесії було передбачено департаменту фінансів врахувати кошти додаткові на реорганізацію цих закладів, за що ви проголосували, що й було враховано.

О.Сич. Я додам. Я не спеціаліст, але як мені розповідають, ну, наші заклади охорони здоров’я працюють на основі угод з НСЗУ. У момент реорганізації (ліквідація, створення) два місяці вони не будуть нічого від НСЗУ отримувати. Ось це і є наш вклад у підтримку їх в цей реорганізаційний період.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановна Ірино Богданівно! Ми затверджуємо розпорядження, які були в міжсесійний період за рахунок вільного залишку коштів обласного бюджету. У мене запитання щодо розпорядження від 30.06. № 252, це розподіл додаткової дотації для надання компенсації закладам комунальної форми власності, закладам освіти. Сума – 8 млн 41 тис. 723 гривні. Є розподіл між відповідними закладами.

Скажіть, будь ласка, критерій розподілу, і на що вони будуть витрачені. Дякую.

І.Мацькевич. Дані кошти передбачені з державного бюджету нашому обласному бюджету як компенсація видатків на проживання внутрішньо переміщених осіб, це компенсація за енергоносії та інші видатки. Тому є розподіл, подається кожним закладом кожен місяць розрахунок, який направляється Києву, і на підставі цих розрахунків надходять кошти в обласний бюджет, і ми потім їх враховуємо, віддаємо цим закладам.

О.Сич. Федоришин Володимир Сергійович… Євгенійович.

В.Федоришин. Шановна Ірино Богданівно! Я також, як і мій колега, хочу вам задати питання про 16,6 млн гривень з додатку номер 1. Нас переконували в тому році, що ми не візьмемо гроші з обласного бюджету на реорганізацію. Я би хотів чітко почути: на реорганізацію двох закладів – психіатрія, яка різниця… Яка сума піде на реалізацію інфекційної лікарні і тубдиспансера?

І тепер з цього всього я би хотів зробити висновок. Дивіться: неодноразово звернення від мене як головного лікаря госпіталю ветеранів війни про виділення коштів додаткових, особливо в такій великій проблемі – відсутність ліфта, бо мене це питають не мої працівники, а ветерани, які є маломобільні, – ампутанти або зовсім не можуть рухатись. Яким чином і коли закінчиться побудова ліфтової шахти?

Якщо ми зараз виділяємо 6,6 млн гривень на реорганізацію, я так розумію, 16 млн гривень, хотів би дві відповіді. Коли буде отримано… (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Щодо реорганізації закладів, то сума передбачена на їх реорганізацію.
Дійсно, сума складається з двох частин: на реорганізацію психіатричного напрямку, тих лікарень об’єднання, це біля 10 млн гривень, і 6 млн гривень – це фтизіопульмонологічний приєднується…

О.Сич. Трошки ближче до мікрофона, бо кажуть депутати, що не чути.

І.Мацькевич. Щодо… чути вже? Щодо об’єднання закладів і суми, яка передбачена їм на об’єднання, значить, сума складається з двох напрямків. Для психіатричного напрямку об’єднання буде складати… ми виділяємо коштів близько 10 млн гривень, і близько 6 млн гривень на об’єднання до фтизіопульмонологічного диспансеру, до тих закладів, які будуть реорганізовуватись, – шкірдиспансер і інфекційна лікарня.

Щодо другого напрямку, дійсно, є звернення від вашого закладу, від нашого закладу комунального обласної ради, і я думаю, що вже буде виділена наступна черга цього закладу.

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Доброго дня, шановні колеги! Фракція “Слуга народу”, як і на початку року, подала пропозиції до обласного бюджету про закупівлю квадрокоптерів військовим Прикарпаття на суму 14,5 млн гривень, так і зараз при виконанні обласного бюджету подала пропозицію на суму 1,6 млн гривень на таку ж закупівлю дронів для військових. Та мені не зрозуміло, чи враховані пропозиції у змінах до обласного бюджету, і якщо враховані, то до якого розміру змін вони відносяться. Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, пропозиції такі були направлені і враховані. Ми виділяємо зміну цього розподілу 10 млн гривень на програму мобілізаційної підготовки і 10 млн гривень – на програму шефської допомоги, ці кошти є враховані в цих сумах. Ми не можемо так виділяти, ці кошти йдуть на програму, а загальний обсяг програми 10 млн гривень, і там врахована ваша пропозиція – 1 млн 600 тис. гривень.

О.Сич. Шановні колеги! Додам: практично кожна фракція подавала пропозиції спрямувати кошти на військові потреби. От як сьогодні називали, одна фракція – 1 млн 600 тис.грн, друга фракція – 900 тис., декілька інших фракцій – не менше 20 млн гривень. Все це консолідовано в сумі 20 млн гривень з розрахунку на дві програми: мобілізаційної підготовки і шефської допомоги. І очевидно не ми в залі будемо ділити, скільки на дрони, скільки на дошки, скільки на цвяхи, для цього є спеціальний підрозділ обласної адміністрації.

Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна. Ірина Богданівна, я дякую, ви озвучили суму. Я тільки хочу уточнити, чи вистачить тих коштів для завершення процесу реорганізації. І власне, як сказав Олександр Максимович, для здійснення виплат заробітної плати за два місяці, коли ще не буде договорів, тому що, наскільки я розумію, коштів не вистачає, є ризик, що не всі медичні працівники перейдуть в нову структуру, відповідно є скорочення, що не передбачалось і є недопустимим. Дякую.

І.Мацькевич. Наталіє Миколаївно, кошти виділялись відповідно до листа, який нам надав розпорядник коштів обласного бюджету – це департамент охорони здоров’я, і до цього листа є прикладено розрахунки по цих об’єднаннях, лист враховано в розподілі повністю, на повну суму коштів на ці заклади, які було нам надано у пропозиціях охорони здоров’я. Якщо будуть ще доопрацьовані якісь пропозиції… але наразі те, що вони подали, ми врахували.

О.Сич. У повній мірі.

І.Мацькевич. У повній мірі.

О.Сич. Розрахунки, які були подані, вони повні в цій сумі.

І.Мацькевич. Вони передбачали ті розрахунки, які подали вже ці заклади, які ліквідовуються.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка, для обговорення.

Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна. Шановні колеги! Я все-таки хочу звернутися і нагадати про те, що коли ми приймали рішення про об’єднання, я турбуюся про медичних працівників, значить, ми говорили про те, що ніхто з медичних працівників не буде скорочений.

Я ще раз дозволю собі наголосити на важливості цього питання, тому що вже є недопустимим скорочувати в такий важкий час медичних працівників. Тим паче, що ми ніколи не можемо наперед знати, що нас може очікувати, так як і у випадку з ковідом, і, звичайно, військовий стан – це ризики розвитку і спалаху будь-яких інфекційних захворювань, зокрема особливо небезпечних, щоб потім не сталося так, що ми будемо шукати інфекціоністів, як то кажуть “днем з вогнем”. Дякую.

О.Сич. Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Доброго дня, шановне панство! Хочу для себе з’ясувати: скільки потрібно написати звернень стосовно госпіталю ветеранів? В цьому році, наскільки я вже пам’ятаю сам, мінімум три звернення було написано… для того, щоб звернути увагу на той стан речей, який відбувається в Коломийському госпіталі ветеранів? На даний момент мінімум 60 військових лікуються в нашому комунальному закладі, і на жодне звернення не було жодної реакції. От для себе хочу зрозуміти, скільки ще треба написати звернень, щоб була реакція стосовно нашого комунального закладу? Дякую.

О.Сич. Сергій Михайлович, я зараз дам доручення апаратові принести мені звернення вашої фракції щодо пропозицій до розподілу перевиконання бюджету, і там немає жодної позиції про виділення коштів на госпіталь ветеранів.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дивіться: щодо об’єднання, реорганізації, погашення боргів, я так зрозумів, нас тоді ввели в оману, казали, що буде оптимізація, не буде наслідків, не буде додаткового фінансування, це ми вже всі почули. Я з приводу фінансування програм, про які сказала Ірина Богданівна.

Шановні колеги! Хочу вам сказати, що станом на 1 серпня 2023 року профінансовано із загального обласного бюджету 471 млн гривень всіма громадами області на підтримку Збройних Сил України, військових формувань, з них 3 програми Івано-Франківської обласної ради профінансовано і затверджено сесіями 70 млн гривень. Тому ці кошти, що виділяються на
придбання квадрокоптерів, паливно-мастильних матеріалів, рацій і тому подібне, це все йде за рахунок наших програм. Але чому я хотів це питання більш детально, більше акцентувати?

На нашій комісії профільній з питань законності, захисту прав громадян депутат нашої обласної ради, член фракції “Європейська солідарність” зробив зауваження доповідачу. В чому воно заключається? Бо програму піднімає весь сесійний зал, піднімає, фінансування йде загалом від загального бюджету обласного, а на врученнях перебувають тільки депутати від фракції “Слуга народу”. І я мушу передати ці слова, про які сказав наш депутат обласної ради Юрій Глинський.

Тому пропозиція, якщо ми вже всі це робимо, то треба казати, що всі. Дякую.

О.Сич. Я, до речі, в цьому випадку дуже підтримую Тараса Теофіловича. Шановні колеги! Ми всі разом голосуємо за виділення коштів, і з початку року ми спочатку планово запланували 30 млн гривень, потім на попередній сесії добавили 20 млн гривень, всі ми разом. Тепер на цій сесії 20 млн гривень. І тому не треба “перетягувати канат” тільки на бік одного-двох депутатів, і показувати, що вони найбільші патріоти у воєнний час.

Я вважаю це великим цинізмом – піаритись на цих проблемах у воєнний час.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте, будь ласка, слово голові фракції “Слуга народу”. Увімкніть мікрофон.

Н.Левконович. Шановні колеги! Доброго дня, пане голово, президіє! Для ясності хочу внести, для розуміння. Коли мій колега-депутат Назар Кизимишин робив уточнення і перелічував суми, то це стосувалось рівно тих сум, котрі кожен з нас, депутатів, має право в межах цієї суми спрямовувати звернення. Це не є новиною, і не будемо зараз ми тут, в залі, розказувати байки про те, що десь наша фракція піарилась. Ми рівно робили передачу в присутності всіх колег того, на що ми робили спрямування. Так само, як і відповідна фракція доповідача пана Тараса робила на ті звернення і на ті спрямування, котрі ми давали. Давайте не будемо фальшивити і лукавити в залі. Дякую.

О.Сич. Колеги, я зобов’язаний поставити ще один акцент: немає жодних коштів, виділених для якогось депутата чи якоїсь фракції, немає в жодному нормативному акті! Ніколи цього не говоріть! Якщо у нас склалась така система роботи, що ми пропонуємо фракціям подати пропозиції, які виникають під час депутатської діяльності, коли до них люди чи організації звертаються, то це одне. І, даруйте, питання військової оборони – це не питання вашої роботи з виборцями в громадах. Будь ласка, ще раз, всі знають, до кого я звертаюся. Не піартесь на цих питаннях! Це цинічно! Ми всі разом дбаємо за це, всі разом з обласного бюджету виділяємо кошти. І це не наші кошти, не Івана, не Петра, не Василя, це кошти платників податків! І не тої чи іншої фракції це кошти, це кошти платників податків!

Колеги, якщо немає зауважень, пропозицій, ставлю проект рішення…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю за основу і в цілому. Будь ласка, визначайтесь.

Є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, за основу.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Є пропозиції, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Ганиш.

О.Ганиш. Прошу внести зміни до додатку 1, а саме в позицію “Бюджет Пасічнянської сільської територіальної громади” у пункт “Придбання крісел для облаштування найпростіших укриттів на території Пасічнянської територіальної громади”: змінити суму з 150 тис. гривень на 130 тис. гривень, і додати дві позиції з метою дотримання рекомендацій щодо співфінансування ремонту доріг з обласного бюджету, який планують здійснити за кошти бюджету громади, додати такі дві пропозиції: “Поточний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення С090906 Битків – Білозорина” – це 10 тис. гривень, і друга пропозиція: “Поточний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення С090912 Зелена – Черник” – також 10 тис. гривень. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я поставлю на голосування. Але, даруйте, ну, мобілізуйте свій депутатський креатив так, щоб ці пропозиції висловлювати максимально до часу проведення бюджетної комісії. Ну, знаєте, якщо ми зараз почнемо на сесії: 10 тис. туди, 10 тис. назад, ми далеко зайдемо. Але я ставлю на голосування.

Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції.

За – 65, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за І півріччя 2023 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Мацькевич. Шановні депутати! За перше півріччя поточного року до обласного бюджету надійшло доходів в сумі 1,6 млрд гривень, з них… із загальної суми надходжень  міжбюджетні трансферти, кошти державного бюджету склали 36,5 відс., які надійшли у вигляді субвенцій та дотацій. Доходів загального фонду надійшло в сумі 887,2 млн гривень, що складає 105,6 відс. або додатково отримано обласним бюджетом 47,3 млн гривень затверджених планових показників з врахуванням змін за цей період. Якщо порівняти минулий рік, звітний період, то надходження зросли у порівнянні з минулим роком на 130 млн гривень або на 17 відс.

Надходження податку на доходи фізичних осіб, питома вага у доходах загального фонду становить 84 відс., склали 745,7 млн гривень і зросли проти першого півріччя минулого року на 152 млн гривень, в основному за рахунок збільшення надходжень з грошового забезпечення військовослужбовців. Планові показники виконано на 105,1 відс.

Податку на прибуток підприємств державної і комунальної власності, питома вага в складі надходжень 6,2 відс., надійшло 55,2 млн гривень, і збільшились надходження проти відповідного минулого періоду минулого року на 21,2 млн гривень.

О.Сич. Ірино Богданівно, я прошу вибачення. Шановні колеги, у вас є довідка про стан виконання бюджету, матеріали подані заздалегідь, давайте зекономимо час.

Чи є запитання до Ірини Богданівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Не чути.

Г.Карп. Шановна Ірина Богданівна! Прошу дати відповідь на запитання з такого приводу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 608 від 16 червня “Про затвердження порядку та умов субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення” з обласного бюджету передбачена субвенція в сумі 33 млн 885 тис. 621 гривня.

Чи врахована ця субвенція в сумах надходжень? А якщо не врахована, то по якій причині? Дякую.

І.Мацькевич. Шановна Галина Василівна! Дійсно, є кошти, виділені… кошти, які передбачені постановою для обласного бюджету, наразі подано, наскільки мені відомо, цим питанням займається профільний департамент будівництва. Наразі департаментом подано пропозиції в Кабінет Міністрів, які мають потім пройти погодження, і після того аж, коли вони пройдуть погодження, ми будемо враховувати в дохідній частині, у видатковій частині спрямовувати ці кошти головних розпорядників, які будуть освоювати дані кошти. Наразі не враховано в бюджетах.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Галина Василівна Карп, будь ласка.

Г.Карп. Я впродовж цієї теми. Значить, Ірино Богданівно, ви сказали, що пропозиції подаються департаментом будівництва, і на сьогодні подані чи не подані – не зрозуміло. Тоді у мене прохання до обласної державної адміністрації: міський голова міста Галича звертався до Світлани Онищук з приводу розподілу цієї субвенції, оскільки у Бринській гімназії склалась критична ситуація з теплопостачанням, у зимовий період там температура не піднімається більше 10 градусів, тобто діти практично сидять при морозах. Система опалення ремонтувалась протягом практично 21 року. У гімназії навчається біля 100 учнів. Тому прохання при розподілі цієї субвенції по можливості врахувати звернення міського голови Галича щодо виділення коштів на ремонт опалення в Бринській гімназії в сумі 1 млн 800 тис. гривень. Дякую.

О.Сич. Колеги, не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань
аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Книшук Орися Володимирівна – голова постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект рішення напрацьовано цією постійною комісією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Книшук. Доброго дня, шановна президіє, колеги-депутати! Письмовий звіт постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин і розвитку гірських територій за період з грудня 2020 по серпень 2023 року є у кожного з вас. Тому забирати ваш час і повторювати звіт не буду, але хочу сказати. Статистика: ми провели 23 засідання комісії, в тому числі 2 – виїзних, розглянули 123 актуальні питання, опрацювали 82 проекти рішень. Наша комісія ініціювала і опрацювала найбільше – 8 звернень до керівництва держави: Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Національного банку, управління лісовими ресурсами, “Обленерго”, до народних депутатів від області, і 9-те звернення до мешканців Прикарпаття. Важливо те, що всі ці звернення не були політичними, вони з’являлись як реакція на проблеми, які виникали у краян. Ми як народні обранці не могли змінити об’єктивних речей, переписати закон, відремонтувати дорогу, скажемо в Балинці Озеряни – Рожнів чи в другому селі, вплинути на вимкнення електроенергії під час блекауту, чи зробити берегоукріплення річки з метою, щоб після весняних паводків не вимивались земельні паї наших краян, але ми не маємо права мовчати про ці проблеми, адже вони зачіпають інтереси кожного краянина. Скажімо, заблокований експорт зерна, чи реформування лісового господарства, – усе це зачіпає інтереси кожного з нас, наших виборців, тому ми не могли бути байдужими.

Щоразу ретельно вивчали проблему, при потребі робили виїзні засідання і пропонували шляхи вирішення. Саме тому наші звернення підтримувались більшістю ваших голосів, шановні колеги.

Члени комісії неодноразово наголошували на важливості збільшення фінансування заходів комплексної програми розвитку агропромислового комплексу. Адже впродовж 8 років в обласний бюджет закладається одна і та ж сума на підтримку малих фермерських господарств – 2 млн гривень. У 2023 році ця сума склала 2 млн 300 тис.гривень.

Наша комісія запропонувала для вирішення цієї проблеми залучати кошти бюджетів місцевих рад. Співфінансування заходів з підтримки місцевих малих і середніх фермерів дозволить залучити більше коштів задля такої допомоги, мотивуватиме місцевих фермерів реєструвати свої підприємства і працювати офіційно, а також значно підвищить рівень співпраці між територіальними громадами і місцевими фермерами.

На жаль, на сьогоднішній день тільки 10 громад прийняли комплексні програми розвитку сільського господарства. Тому сьогодні хочу звернутися до місцевого самоврядування, до депутатів місцевих рад, до голів сільських, селищних, міських рад. Без ваших програм неможливе фінансування фермерів з обласного бюджету. Якщо ми не підтримуємо їх і не допомагатимемо тим, хто в такий важкий час вирішив працювати на рідній землі, маємо бути готовими до ще більшого безробіття на селі, стагнації мікроекономіки села і зменшення приросту доходів місцевих бюджетів.

Крім того, наша комісія неодноразово зверталася до департаменту АПК, департаменту економіки з клопотанням про збільшення фінансування. На жаль, при формуванні бюджету не враховується ситуація збільшення заробітної плати, збільшення орендної плати за земельні паї, а відповідно й збільшення податків, які поступають до обласного бюджету, в тому числі і до обласного бюджету.

Тому пропонуємо при формуванні бюджету на 2024 рік передбачити кошти на фінансування малих і середніх фермерських господарств, скажімо, не менше 5 відс. сплачених аграріями податків. Це дуже важливо, тому що під час війни прибуток і виручка у всіх аграріїв зменшились, і навпаки кредитні портфелі збільшуються і стають все відчутнішими. Тому не забуваймо, що у 2024 році відкриється другий етап впровадження Закону “Про ринок землі”, і якщо зайдуть іноземні… іноземний капітал, – це буде дуже і дуже напряжно для наших фермерів.

Ще одна важлива пропозиція комісії – це інвентаризація земель комунальної власності, а також інвентаризація земель спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області лісогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні Івано-Франківського облагролісу.

Розумію, що легше зробити… збільшити нормативно-грошову оцінку земель, чи змінити ставку, збільшити ставку податку, ніж зробити інвентаризацію земель. Але тільки завдяки
інвентаризації процес землекористування стане чесним, прозорим, справедливим і зрозумілим.

Сьогодні хочу подякувати усім членам нашої комісії за терпіння, професіоналізм, подякувати кураторам – Миколі Васильовичу Палійчуку, Анатолію Івановичу Прокопіву, а найбільше  подякувати члену комісії аграрної політики Михайлу Степановичу Іваночку і всім його побратимам за те, що сьогодні ми маємо можливість завдяки їм, всім тим, хто після повномасштабного вторгнення став на захист нашої Вітчизни, ми маємо можливість сіяти, збирати, працювати.

Тому працюйте разом для перемоги! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую вам за чудову доповідь і за організацію роботи комісії. В той же час, якщо дозволите, у мене є два питання. У вашій доповіді і у матеріалах, які ви надали про звіт комісії, написано, що регіональна цільова програма боротьби з карантинним бур’яном амброзією полинолистою в Івано-Франківській обласній раді (рішення обласної ради від 17 грудня 2021 року)… чи заслуховувались на вашій комісії шляхи, методи, фінансування обласної військової адміністрації для виконання цієї програми, бо ми не бачимо її наслідків? Тобто, що вона дійсно виконується.

Це перше питання. А друге питання буде до вас про те, що наступним питанням порядку денного є про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області. В матеріалах, що ви подали жодного слова про те, що ваша комісія, яку ви очолюєте, приймала участь в розробці цієї Концепції, вносила свої пропозиції, а також… (Без мікрофона).

О.Книшук. Дякую. Шановний пане депутат, Тарас Теофілович, що стосується першого питання, амброзія полинолиста – карантинна рослина, яка не настільки тяжко впливає на екологію нашої області, вона набагато рідше зустрічається в нашій зоні, ніж, скажемо, борщівник Сосновського. На цю програму… тому на цю програму кошти мінімальні. Це перше.

Друге, що стосується програми, скажу, що ця програма більше, мабуть, пасувала би для екологів, для дорожників, тому що там, де працює сільське господарство, там не росте ні амброзія, ні борщівник Сосновського.

Що стосується другого питання, то наша комісія… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте продовжити.

О.Книшук. Наша комісія, на якій попередньо розглядалась Концепція розвитку гірських територій повернула на доопрацювання саму програму, саму Концепцію. У нас був ряд запитань до розробників програми, які були враховані, які були виправлені. Тому вважаємо, що… тому ми, власне, й голосували на комісії і рекомендували до розгляду на сесії.

Думаю, що під час розгляду цього питання усі запитання, які ще будуть до доповідача, відповідно будуть враховані. Дякую.

О.Сич. Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, колеги?

Немає бажаючих. Я зі свого боку можу тільки подякувати всій комісії, зокрема голові комісії Орисі Володимирівні Книшук за результативну роботу.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку
гірських територій в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, інформую про те, що відповідно до плану роботи обласної ради у другому кварталі 2023 року передбачалося розглянути питання “Про комплексну програму розвитку гірських територій в Івано-Франківській області”. Однак обласна адміністрація не подала такий проект рішення, а натомість подала на розгляд двадцять другої сесії проект рішення “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”, і як сказала вже перед цим доповідач Орися Володимирівна Книшук, перед попередньою сесією з розгляду цього питання на комісії це питання було відправлено на доопрацювання, сьогодні ми його знову розглядаємо.

Будь ласка.

В.Попович. Шановна президіє, шановні голови, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій…” та сам проект Концепції. Вони розглянуті на двох комісіях. Ми виконували делеговані повноваження, тобто, відповідно до плану роботи основними розробниками була обласна державна адміністрація, департамент економічного розвитку та комісія обласної ради з питань аграрної  політики,
земельних відносин та розвитку гірських територій. При першому розгляді було повернуто на доопрацювання, де ми доопрацювали матеріали, розглянуто на засіданні комісії, пропонується на розгляд сесії.

Метою Концепції є визначення пріоритетних напрямів розвитку гірських територій, створення необхідних організаційних, правових та фінансових передумов для розвитку території Українських Карпат. Головним документом, який був в основі розроблення, – це, значить
Державна Концепція, прийнята у 2019 році, це один-єдиний документ, на основі якого було розроблено й нашу регіональну Концепцію.

Зокрема Концепція передбачає, значить, характеристику соціально-економічного розвитку гірських територій, ключові проблеми розвитку, завдання і заходи, загальні принципи та джерела фінансування.

Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, запишіться.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Шановний Володимире Васильовичу! З вашого виступу я почув, що на двох комісіях розглядалось це питання, але аналізуючи програму, левову частку заходів займають заходи по розвитку економіки, підприємництва, і теж екологічна складова є дуже суттєвою.

Скажіть, будь ласка, чому на цих комісіях не розглядалось це питання? І чи враховувалась думка депутатів обласної ради, тих, які представляють власне гірські регіони? Це перше питання. І друге питання. Скажіть, будь ласка, з 240 населених пунктів, які мають статус гірських, правильно я прочитав у програмі? Скільки з них потребують реконструкції системи водопостачання? Бо я знайшов дуже мало інформації про це в програмі.

В.Попович. Дякую, Ростиславе Степановичу, у відповідь по першому питанню ми як би не регулюємо, на яких комісіях… розробник програми, на яких комісіях розглядати дані питання. З іншої сторони, чи залучались депутати, звичайно, що була така можливість, оскільки навіть розробниками відповідно до плану роботи, ми виконували делеговані повноваження, і співрозробником даної програми є постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій. Тому власне й вийшло питання на доопрацювання, тому депутати залучались до розроблення, значить, цієї Концепції.

Що стосується, яким чином враховано питання проблеми водопостачання, звичайно, що 90 відс. населених пунктів гірських територій потребують централізованого водопостачання. Ця проблема є, і десь в заходах ми її згадали в загальному принципі, що треба розробляти, треба пропонувати, значить, і треба на наступні роки закладати у програмних документах.

О.Сич. З вашого дозволу я би хотів додати одну репліку. Бо вчора і на президії прозвучали якісь зауваження, а от чому депутати нашої фракції тої чи іншої не мали можливість долучитись до розробки якогось питання. Аналогічне питання зараз прозвучало з вуст Ростислава Степановича.

Шановні, давайте так, підійдемо до цього питання системно. У нас всі депутати поділені по комісіях, у кожній комісії є представники всіх фракцій. Якщо ви хочете орієнтуватись в профільних питаннях того чи іншого напрямку, то зобов’яжіть представників ваших фракцій інформувати, що розглядається на тій чи іншій комісії, і коли є якісь питання, які там, скажемо, критично вас цікавлять, включайтесь: приходьте на комісію, подавайте пропозиції при
підготовці до сесії, на самій сесії. От уявіть себе на місці Володимира Васильовича, так? Він розробляє програму. Ну, звідки він може знати, хто з депутатів хоче долучитись? Він що має всім депутатам розсилати запрошення? Очевидно, що ні. Для того й є комісія. Він розробив програму, подав на комісію відповідну профільну, у комісії представлені всі фракції, вони повинні доповісти у своїх фракціях, що у них розглядається. От так побудована система роботи.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дуже влучно ви, голово, сказали. Ви подивились в нашу адресу, наша фракція не представлена в комісії, але я не до цього.

Замовником Концепції є Івано-Франківська обласна рада…

О.Сич. Я не дивився нічого на вас.

Т.Виноградник. Мені приємно… На Галину Василівну дивились. І мені приємно, що замовником Концепції є Івано-Франківська обласна рада, розробляла обласна адміністрація, і о, чудо: обласна адміністрація сама пише: “основними причинами виникнення проблем є відсутність послідовної державної політики”. Чудово! Але у мене питання.

Пане Володимире, скажіть, будь ласка, як можна в Концепцію вкладати сенс слова
“зменшення викидів CO2 та підвищення енергетивної самодостатності КП “Водоканал” Долинської міської ради”? Що під цим розумілось?

Але зразу вам наперед хочу сказати: концепція з точки зору українського словника законодавчих термінів – це задум, вона не передбачає  реальні кроки, це теорія. Після концепції розробляється стратегія, після стратегії розробляється програма… (Без мікрофона).

В.Попович. Дякую, Тарасе Теофіловичу. Я зможу відповісти на деякі питання, оскільки йде мова… Ми, звичайно, розробляючи, отримуючи завдання на розробку програми, ми розробили Концепцію, оскільки існує Державна Концепція до 2027 року, ми взяли її за основу, ми спілкувались і доручили… тісно співпрацювали з Національною академією наук, Львівським інститутом регіональних досліджень, який має тематику розроблення проблем гірських територій, ми від них отримали матеріали, які лягли в основу аналітики, в основу проблемних питань. Звичайно, що ви наголосили на тому, що відсутні… і ми так написали, це на рівні державному прийнято, що відсутність державної політики. Ми пропонуємо… навіть в заходах ми пропонуємо звернутися, ми маємо підтримку. Я спілкувався з чотирма областями, які мають статус гірських населених пунктів, вони готові нас підтримати щодо розроблення Державної програми розвитку Українських Карпат. Вони готові, чекають на наше рішення, і після, очевидно, будуть розробляти свої концепції. Наступним, хто буде розробляти концепції, це буде Чернівецька обласна адміністрація, я з ними спілкувався, вони чекають на наші матеріали, щоб взяти за основу і розробляти аналогічну концепцію.

Дякую вам.

О.Сич. Я, чесно кажучи, не заздрю Володимиру Васильовичу, тому що при попередньому розгляді питання чому зняли питання? Бо одні депутати кажуть: вашому проекту рішення бракує конкретності! Нема конкретності – зняти питання! Інші депутати кажуть: взагалі-то
Концепція не потребує конкретності, для чого ви конкретизуєте? Зняти питання! Як йому поступати?

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Шановний Володимир Васильович! Мій колега вже задав запитання, не буду повторюватись. В пункті 4 дійсно є багато екологічних питань, вже дали відповідь стосовно розгляду на екологічній комісії, а стосовно конкретики вказана тільки одна громада, яка потребує водопостачання населення, а величезна кількість гірських громад мають… готова проектно-кошторисна документація стосовно водопостачання. Чому вони не внесені в цей конкретний перелік? Дякую.

В.Попович. Чому тільки одна громада вказана? Вона подала пропозиції, вони мають готову проектну документацію, мають власні кошти на ту програму, тому ми наполягали включити. Є загальний принцип, де ми написали “розвиток соціальної інфраструктури”, де йде вода, газ, водовідведення і тому подібне, тобто, це є враховано, і воно буде, значить, продовжуватись. Дякую.

О.Сич. Хоча насправді абсолютно справедливо попередньо сказав Тарас Теофілович, що концепція в суті своїй не передбачає конкретизації, це напрямок головний, найголовніший погляд щодо вирішення проблеми. На реалізацію Концепції мають прийматись конкретні рішення і програми. Тобто, на виконання цієї Концепції має бути прийнята програма, в якій має бути розділ “Водопостачання гірських населених пунктів”, і вже в контексті цього розділу в додатках мають бути виписані всі населені пункти з розрахунками. Так, насправді, якщо
системно підходити, так має бути побудована робота.

Шановні колеги! Всі мали слово. Чи є ще бажаючі висловитись?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, даруйте, це були запитання, це обговорення не було. Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь. Доброго дня всім!

Знаєте, що мене спонукало зараз до виступу? Коли професіонал на трибуні, до нього є й багато питань.

Тому, Володимире Васильовичу, ми дуже вам дякуємо за цю Концепцію і за багато інших програм, які були розроблені вами, завдяки вам для нашого Прикарпаття, тому що це людина вже з багаторічним досвідом, знає, що вона робить, і сподіваюся, що й надалі ми будемо прислухатись до його дій і, звичайно, до слів депутатів наших. Дякую.

О.Сич. Ярославо Михайлівно, я вам рекомендую… Де там? Тебешевська з того боку сидить. Ви у Тебешевської запитайте, яка різниця між запитанням і подякою.

Виноградник Тарас Теофілович.

В.Гладій. (Без мікрофона).

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Хочу вам сказати і підтримую цю Концепцію… Ну, забираєте мій час. Правильно, це ж “Батьківщина”. Так. Дивіться: хочу що вам сказати, чи потрібна нам Концепція? Потрібна. 30 відсотків населених пунктів Івано-Франківської області відносяться до статусу гірських згідно постанови Кабінету Міністрів.

Єдине у мене прохання, шановні колеги, і дякую за підтримку голови обласної ради. Шостий додаток треба зняти і напрацювати програму по результатах Концепції. В той же час хочу звернути увагу: несумісність певних процесів. Якщо ми кажемо на сторінці… відсутність державної програми розвитку гірських територій, в той же час посилаємось на Державну стратегію розвитку гірських територій. Тобто, в самому тексті ми заперечуємо одне одного. Вже коли будуть пропозиції, я внесу свою пропозицію.

Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Дякую. Теж відзначаю, що насправді програма…, а в 240 населених пунктах, як ми вже говорили, в області мають статус гірських. І дуже важливою є програма, і є на часі, але власне Концепція, я теж читав постанову Кабінету Міністрів від 2019 року, там є чіткі вимоги до Концепції. Абсолютно це є наміри, наступне – це є аналіз, визначення слабких і сильних сторін, і останнє – це є візія, ключове в концепції – це є візія, тобто, якими ми будемо бачити наші гірські території і не через два роки насправді, це мінімум десятирічна програма. Тому що концепція передбачає поступальні кроки, це є елемент довготермінового планування. І навіть аналізуючи ті концепції інтегрованого і сталого розвитку громад, які сьогодні є представлені у вільному доступі, всі концепції мають період від 2019 чи від 2020 року, коли вони створювали, до 2030 року. Мені здається, що насправді концепція – це, ще раз повторюю, це захід довготермінового планування. Тому вона, на мій погляд, потребує доопрацювання і потребує… на сьогоднішній день цей документ не можна приймати в частині додатків, тому що сказав Володимир Васильович, що 90 відс., а це  216 населених пунктів, потребують водопостачання, а в переліку один.

Наступний там є дивний пункт. Ми повинні за кошти державного і обласного бюджетів забезпечити обладнання для підприємств переробної промисловості.  Ну, дивний пункт,
насправді, не роль ні державного, мені здається, ні обласного бюджету забезпечувати комерційні підприємства, забезпечувати їхню функціональну діяльність. Це не наша роль, наша роль – створити умови для їхнього функціонування.

Тому я маю пропозицію: все-таки зняти пункт 6, а програму цілком доопрацювати, враховуючи і пропозиції екологічної комісії, про що говорилось, бо там його не було, а там воно повинно бути, і пропозиції комісії з питань розвитку економіки і підприємництва, тому що найбільшою проблемою сьогодні гір є нетрудовлаштованість населення, тобто відсутність економічних важелів, відсутність економіки в гірських територіях як таких. Тому власне, на мій погляд, ця програма потребує доопрацювання і дякую.

О.Сич. Єдина репліка, чисто термінологічна. Це для тих, хто прискіпливо, до науковців. Хтось із грантожерів абсолютно некоректно переклав англомовний термін і придумав словосполучення “сталий розвиток”. Задумайтесь, як може стояти на місці і розвиватись? Причому це скрізь влізло: в законодавчі акти, в акти Кабінету Міністрів, – “сталий розвиток”, тобто, розвиватись, стоячи на місці. Так і розвиваємось, стоячи на місці.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, це не до вас, Ростислав Степанович, це не до вас, це просто калька, яка
сьогодні побутує в українському нормативному полі, але це просто дурний переклад чийсь якогось англомовного терміну, навіть не знаю, якого, – “сталий розвиток”.

Олександр Шевченко, будь ласка.

О.Шевченко. Шановні обласні депутати, шановний пане голово, пані голово обласної адміністрації! Щодо, як правильно сказав голова, постійного розвитку, а не той, який став, хочу сказати, що якийсь досвід особистий маю, і хочу сказати, що скільки би державні чиновники не обговорювали питання розвитку територій, якщо не буде простоти для приватного інвестора, такого, скажімо, масштабного на різному рівні, безумовно, без якихось там поганих наслідків для екології, то нічого такого особливого в постійному розвитку гірських територій не буде.

Відповідно хочу сказати, що, як правило, коли такий приватний інвестор заходить, він будує і водопостачання, і старається різним чином, скажімо, енергоресурси ці підвести і завести, в тому числі із залученням можливо державних інвестицій і сприянь.

Тому зі свого особистого досвіду хочу сказати, що там швидкість прийняття рішень між відведенням землі і початком проекту якраз забезпечить постійний розвиток територій. А все решта, я просто вже так спостерігаю десятками років, практично говоримо про те саме, але постійного розвитку територій не відбувається, він відбувається там, де є спрощена якась,
умовно, система відведення земельних ділянок. На сьогодні вона є занадто складною, завуальованою і занадто, на мій погляд, такою утрудненою для інвесторів. Дякую.

О.Сич. Колеги, обговорення завершилось. Пам’ятаю, що звучали побажання подати пропозиції. Тому я ставлю проект рішення на голосування за основу.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 17.

Колеги, хто бажає виголосити пропозиції до проекту рішення, прошу записатись.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Мій колега не встиг натиснути ґудзик, Ростислав Кукурудз. У нього була пропозиція зняти шостий додаток, а саму Концепцію відправити на доопрацювання. Така пропозиція.

О.Сич. Дякуємо за виконання ролі почтальйона.

Т.Виноградник. Ні, і моя пропозиція така сама, аналогічна, він просто не встиг записатись. У нас же ж не всі встигають записатись…

О.Сич. Я зрозумів. Ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 17, проти – 1, утримались – 3, не голосували – 46: рішення не прийнято.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Пропонується внести зміни до розділу 6, а саме пропозицію щодо внесення змін до законодавства, і п. 6.6. Значить, тут написано: розробка і прийняття КабМіном постанови про запровадження коефіцієнта, то я пропоную “…внесення змін до Податкового кодексу України та постанов…” і по тексту: “про запровадження…” і так далі, тому що це регулюється Бюджетним кодексом.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції Галини Василівни Карп.

За – 38, утримались – 2, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про стан та розвиток медичної реабілітації в області, аналіз мережі закладів, що надають реабілітаційну допомогу”.

Питання – планове, внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Шановна президіє, шановні депутати, присутні!

У 2023 році Національна служба здоров’я України спрямувала діяльність медичних закладів на розвиток реабілітаційного напряму медицини та анонсувала два нові пакети реабілітації. Це реабілітація дорослих і дітей в стаціонарних умовах та реабілітація в амбулаторних умовах.

Загалом в області 21 комунальний заклад охорони здоров’я області уклав договори з Національною службою здоров’я України з реабілітаційними пакетами, програмами медичних гарантій на суму 42 млн гривень. Всі заклади, 21 заклад працює за пакетом амбулаторної допомоги, 5 закладів працюють за пакетами “Реабілітаційна допомога дітям”, 15 закладів мають стаціонарну реабілітацію.

На сьогодні у згаданих закладах функціонує 15 реабілітаційних відділень та 4 реабілітаційні центри. Хочу відмітити, що цього року відкрито 6 таких відділень з тих 15-ти, що я озвучив.

Всього розгорнуто 359 ліжок, знову ж таки 179 відкрито цього року. За звітний період отримали… понад 2 тис. осіб отримали реабілітаційні послуги, з них 500 – військовослужбовців.

У системі реабілітації області працює 538 фахівців з реабілітації, які сформовані у 20
функціональних реабілітаційних команд. Відповідно позитивні тенденції служби у більшості відділень. Це створені комфортні умови для отримання реабілітаційних послуг, наявне
відповідне реабілітаційне обладнання, запроваджені основи доказової реабілітації, використовуються сучасні реабілітаційні методики, існує новітній підхід до реабілітаційних програм. Створені маршрути пацієнтів для отримання комплексної реабілітаційної допомоги.

Хочу відмітити, що Міністерством охорони здоров’я неодноразово відмічались на своїх нарадах та сторінках заклади охорони здоров’я і позитивні успіхи у реабілітації наших пацієнтів, особливо це стосується військовослужбовців.

Питання стану реабілітаційної допомоги вивчалось робочою групою з питань розвитку реабілітаційної допомоги в області, яка здійснила моніторингові візити та аналіз мережі закладів, що надають реабілітаційну допомогу населенню.

Вимогою сьогодення є створення потужної сучасної та ефективної доказової реабілітації, яка має функціонувати на базі стаціонарних реабілітаційних відділень, завдання, яке поставлено державою, – це в області створення від 300 до 600 таких реабілітаційних місць. Відмічаю, що вже у нас створено 359. Однак з врахуванням актуальності і зростанням потреби в реабілітаційних послугах кількість реабілітаційних ліжок планується суттєво збільшити.

За результатами робочого візиту Президента України є план реконструкції недобудованого обласного перинатального центру під реабілітаційний центр потужністю 200 ліжко-місць, це є участь у… проекті Міністерства охорони здоров’я “Розвиток системи реабілітаційної допомоги”, це реалізація ініційованої Міністерством охорони здоров’я реконструкції обласного госпіталю ветеранів війни, де передбачено проектна вартість біля 120 млн гривень, створення реабілітаційного центру “Діти війни” з надання реабілітаційної допомоги дітям з інвалідністю з усіх точок України.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання? Будь ласка, запишіться для запитань.

Чаплинська Наталія Любомирівна.

Н.Чаплинська. Шановна президіє, шановні депутати! Хотіла би звернутися до Володимира Богдановича з питанням. Добре, що у нас йде реабілітація, дуже добре, що вона проходить, і що ви про це говорите. Але наша комісія про ці питання не є проінформована, адже комісія наша називається – постійно діюча комісія з питань учасників АТО/ООС, російсько-української війни та їхніх родин. І я би хотіла, щоб такі питання ви також спрямовували на розгляд нашої комісії. Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую. Ми врахуємо.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Володимире Богдановичу! Дивіться: питання звучить “Про стан та розвиток медичної реабілітації в області, аналіз мережі закладів, що надають реабілітаційну допомогу”. Наскільки я знаю, тут, в основному, перелік наших комунальних підприємств. Наскільки я знаю, є багато благодійних фондів, є приватні реабілітаційні центри. Чи ви не знаєте про них, чи то питання інакше стояло? Але якщо аналіз, то, напевно, про всі треба сказати! Які проблеми… Я знаю, що ми допомагали одному благодійному фонду, по-моєму, з Донеччини, який в Івано-Франківську є, давали кошти з обласного бюджету. Тобто, всі розгляньмо, а не тільки наші комунальні. Дякую.

В.Дзьомбак. Ну, мова йшла за медичну мережу. Даний фонд, який працює на території області, він відноситься до соцполітики.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Дзьомбак. Так, я на це питання можу відповісти, що заклади охорони здоров’я, які контрактовані з Національною службою здоров’я, вони чітко відповідають вимогам доказової реабілітації, і за це ми можемо відповідати. Всі інші моменти, які використовують приватні заклади, ми не можемо їх аналізувати і оцінювати, тому що є чітко вимоги, де заклади контрактуються з Національною службою здоров’я по штатах, по приміщеннях, по обладнанню, є отримані стандарти якості їх оцінки.

О.Сич. Я механіків прошу десь подивитись, як працює кнопка Тараса Теофіловича, бо він весь час не може записатись. Чи це якась диверсія, чи я не знаю? От і зараз так само.

Тарас Теофілович. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

Т.Виноградник. У мене питання аналогічне, як задавав мій колега пан Роман Ткач, на президії я задавав. Дивіться: у вашій інформаційній довідці, яку ви надали на розгляд депутатського корпусу, немає жодного посилання на концепцію, яку розробило Міністерство охорони здоров’я щодо створення реабілітаційних центрів, а саме: ви тут вказуєте на базі стаціонарних. Ви забули, пропустили слово “не спеціалізованих”. Чому? Тому що концепція передбачає формування спеціалізованих реабілітаційних центрів національного рівня, і їх буде шість в Україні. Ви не сказали, де вони будуть, чи в нашій області.

Наступне питання. Концепція також передбачає створення 5 національного рівня реабілітаційних центрів Міністерства оборони України. Також ви про це жодного разу не згадали.

І у мене суть питання про те, чи ви приймали участь або ваш департамент у розробці концепції в Міністерстві охорони здоров’я? Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую за запитання, Тарас Теофілович. На це я можу відповісти стосовно центрів, так, я ж озвучив про те, що під час робочого візиту було проговорено про реконструкцію недобудованого обласного перинатального центру з потужністю до 200 ліжок. Якщо він буде створений, це буде проговорюватись один з 6 центрів, який… На даний час це питання обговорюється стосовно можливості… Ну, в принципі, я думаю, що він буде реалізований. Бо завдання поставлені чітко.

О.Сич. Я чомусь згадав, царство небесне, Петра Васильовича Книшука. Він би при розгляді цього питання обов’язково сказав би: я теж – медик, у мене ветеринарна освіта, і так само включився би в обговорення.

Шановні колеги! Обговорення завершено. Пропозицій не було, здається.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А, це були питання. Я прошу вибачення, це були питання.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю на голосування за основу і в цілому.

Я прошу вибачення, мені підказують, що є пропозиції комісії, так?

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, є пропозиції комісії. За основу, колеги, за основу.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, пропозиції комісії у вас є. Будь ласка, перегляньте, і ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 54, не голосували – 14: рішення прийнято.

І в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Переходимо до питання “Про призначення на посаду генерального директора комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” Мирона Мулика”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Володимир Богданович Дзьомбак – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Пропонуємо підтримати призначення Мулика Мирона Івановича на посаду генерального директора комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” строково до призначення на цю посаду переможця конкурсу, але не пізніше 12-місячного строку з дня припинення чи скасування воєнного стану.

О.Сич. Відповідно до законодавства про режим воєнного часу.

Колеги, чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Претендент є. Якщо потрібно, він вийде на трибуну. Будь ласка, пане Мироне, підійдіть до трибуни, бо я бачу, що дехто з депутатів питає, де претендент.

Білик Роман Павлович, будь ласка.

Р.Білик. Помилково.

О.Сич. Випадково. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Кукурудз. Доброго дня, пане Мироне.

М.Мулик. Доброго дня!

Р.Кукурудз. То я, то я тут. Тут, внизу.

О.Сич. Зліва.

Р.Кукурудз. Зліва від вас. Зліва. Доброго дня! Я мав одне питання, яке вже сьогодні не раз звучало в цій залі, в сенсі ваших планів щодо кадрової політики, щодо оптимізації кадрового потенціалу об’єднаних закладів. Тобто, які ваші плани, яке ваше бачення в цьому питанні? Скільки людей буде скорочено, чи вони не будуть скорочені? Щоб ми до кінця зрозуміли цю ситуацію. Дякую.

М.Мулик. Дякую за запитання. Об’єднання не передбачає скорочення чи оптимізацію, як ви назвали. Об’єднання передбачає об’єднання для того, щоби покращити якість роботи.  Змінити трошки статус закладів, які є, на рівень однаковий. Бо в принципі 4 заклади психіатричного профілю, які є в області, вони всі різні по рівню матеріального забезпечення усіх умов, і різні по ідеології надання психіатричної допомоги, яка є десь європейською, а десь неєвропейською. Стає мова про це, в першу чергу.

Звичайно, що не всі люди захочуть об’єднуватись, захочуть прийти, але самого… ліквідації якоїсь не буде. Ну, ліквідовуються посади генеральних директорів, головних бухгалтерів, тобто, посад, які дублюються.

О.Сич. Заступників.

М.Мулик. Прошу?

О.Сич. Заступників посади.

М.Мулик. Так, так.

О.Сич. Менше буде.

М.Мулик. Вони будуть… Керівники… передбачаються, але на інших посадах… залишаються віддалені підприємства. Об’єднання не означає, що ми забираємо все на свою базу. У нас такої бази на сьогоднішній день немає.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Повністю підтримую кандидатуру, ми знаємо як спеціаліста, професіонала, але, Олександр Максимович, і наша фракція, попередньо ми обговорювали, ми будемо підтримувати кандидатуру, але треба очолювати заклад, розвивати, щоб він працював професійно.

У мене питання до доповідача, а не до кандидата.

О.Сич. Ні, будь ласка, будь ласка. Кандидат вийшов тільки тому, що хтось з депутатів хотів його побачити, зокрема Ростислав Степанович.

Дякую вам, пане Мироне. Дякую вам, ви можете присісти.

Підійдіть до мікрофона, будь ласка, Володимир Богданович.

Т.Виноградник. Але мені тоді добавте часу, якщо дозволите.

Пане голово, на що хотів звернути увагу? Дивіться: ми повністю підтримуємо, це необхідно було зробити, але у вступній частині, де “керуючись частиною 5 статті Закону “Про правовий режим воєнного стану”, говориться… в цій статті говориться про те…

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

Т.Виноградник. В тій статті говориться про те, що ліквідовуються обласні ради, міські ради і працює тільки військова адміністрація. Не сумісність: ми призначаємо тут, ми голосуємо тут, а насправді цим же Указом Президента, якщо ви пам’ятаєте, ми про це говорили, це одна складова.

Друга, робиться посилання на постанову Кабінету Міністрів, яка говорить про затвердження порядку конкурсу, а конкурсу не було, ми призначаємо керівника.

Далі, якщо вже ми далі йдемо по тексту, говориться про конкурс, який передбачає укладення контракту, а контракт згідно закону укладається на 3-5 років, а ми укладаємо контракт на 12 місяців.

Я чисто технічні правки, якщо можна привести у відповідність до діючого законодавства України. А кандидатуру підтримуємо, заклад треба очолити, він має повноцінно функціонувати. Дякую.

О.Сич. Той, хто готував проект рішення, і комісія, яка його розглядала, відповідальні за відповідність, даруйте за тавтологію, проекту рішення чинному законодавству. Якщо вони допустили помилки і рішення не можна буде втілити в життя, очевидно, що вони на наступній сесії будуть нами покарані. Але час все ж таки у нас, Тарасе Теофіловичу, не безрозмірний, і не я його виділяю, а Господь Бог, тому бажано працювати лаконічніше, а не “шукати ґудза” там, де його немає.

Шановні колеги! Дякую. У нас запитання завершились, обговорення завершилось. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи в новій редакції”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чим зумовлена зміна до Статуту? Лаконічно.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Було звернення від Міністерства молоді і спорту, щоби логічно всі спортивні школи були “під одною парасолькою”. Воно було кільканадцять років тому, і коли ми глянемо на роботу наших спортивних шкіл, ми побачимо, що вони розраховані на співпрацю з Олімпійським комітетом на спорт вищих досягнень. Освіта – це все ж таки, відверто, це фізкультура і навчальний процес. Тому всі заклади, які би займались спортом, варто було, щоб “під одною парасолькою”. …таку ініціативу було підтримано і управлінням спорту нашої державної адміністрації, і тому в цьому статуті йде мова про зміну підпорядкування, де був орган управління – департамент освіти, зараз стає управління спорту і молоді. Тому все інше, ні кошторисні призначення, ні склад, ні інші речі не міняються. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Два ідентичні питання, щоб не було зайвих запитань: зміна підпорядкованості. Тільки я не зрозумів, одна з фракцій майже в повному складі покинула зал. Я ж перерви не оголошував, здається.

Чи є запитання до доповідача? Немає. Чи є пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Рогатинської дитячо-юнацької спортивної школи Івано-Франківської обласної ради в новій редакції”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання ідентичне: зміна підпорядкування, отже внесення змін до статутних документів.

Чи є запитання? Пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, в чому суть змін?

В.Даниш. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Суть змін в наступному. Доповнюється розділ 4 повноважень обласної ради, де вказується, що обласна рада приймає рішення про надання балансоутримувачу згоди на проведення будівельних робіт в разі
здійснення реконструкції, реставрації та капітального ремонту майна, а також в пункті 1 розділу 5 повноваження обласної державної адміністрації доповнюються абзацом такого змісту, що ОДА має право розробляти та пропонувати на розгляд сесії обласної ради питання про надання підприємствам, закладам та організаціям спільної власності згоди на проведення будівельних робіт у разі здійснення реконструкції, реставрації та капітального ремонту, а також технічні правки.

О.Сич. Колеги, ми вже вносили зміни до Положення про комісії, тепер так само зміни до Положення про управління, бо у нас були такі прецеденти, коли до нас звертаються з питанням дозволу на реконструкцію, то треба терміново, а ми не знаємо, хто мав би дати дозвіл. Тому ми тепер прописали алгоритм.

Чи є запитання? Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 36, не голосували – 31: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про наглядову раду обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський
регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується доповнити пункт 3.3 розділу “Компетенція та функції наглядової ради” новим абзацом, а саме: затверджувати розмір премії директору підприємства. Мова йде про те, що наглядова рада є органом управління, і саме вона повинна здійснювати ці функції. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Звертаю вашу увагу, що ідентичні чотири питання у нас будуть: просто внесення змін в цій частині, що наглядова рада як орган управління дає свої пропозиції.

Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про наглядову раду Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Аналогічне питання.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?  Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про наглядову раду Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання ідентичне. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про наглядову раду
комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання ідентичне. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан оренди та утримання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – приміщень адміністративної будівлі на
вул. Грушевського, 21 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Співдоповідач: Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Адміністративна будівля на вул. Грушевського, 21…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не все ясно.

В.Даниш. Адміністративна будівля на вул. Грушевського, 21у м. Івано-Франківську перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, в особі Івано-Франківської обласної ради та балансі та в оперативному управлінні комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

З метою використання приміщень на вул. Грушевського, 21 за конкретним цільовим призначенням, забезпечення належного пропускного режиму в адмінбудівлі обласна рада у
2019 році прийняла відповідне рішення, яким встановлено, що приміщення адмінбудівлі використовуються обласною радою, підприємствами, установами, організаціями спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області для здійснення своїх функцій, а також органами державної влади та органами місцевого самоврядування, крім випадків, що передбачають використання частини такого майна з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо такими закладами, пов’язаних із забезпеченням чи обслуговуванням діяльності таких закладів, їх працівників та відвідувачів.

Користування приміщеннями адмінбудівлі здійснюються на умовах оренди без права передачі в суборенду.

Трохи статистики.

Загальна площа приміщень адмінбудівлі складає 23 328,6 кв. м. Приміщення адмінбудівлі використовуються обласною радою як власником (це 1 315,1 кв. м), комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна як балансоутримувачем – 258,0 кв. м та орендарі на правах оренди.  

Станом на 01.08.2023 року в оренду передано приміщення адмінбудівлі загальною площею 12 668,68 кв. м, про що укладено 23 договори оренди, із них:

– 2 договори оренди на користування приміщеннями загальною площею 7 293,68 кв. м  для розміщення апарату, відділів, управлінь, департаментів та структурних підрозділів Івано-Франківської обласної державної адміністрації;

– 8 договорів оренди на користування приміщеннями загальною площею 3 192,69 кв. м для розміщення виконавчого апарату, управлінь, департаментів Івано-Франківської міської ради;

– 2 договори оренди на користування приміщеннями загальною площею 1 223,15 кв. м для розміщення підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

– 4 договори оренди на користування приміщеннями загальною площею 126,89 кв. м для розміщення установ, організацій, які повністю фінансуються з державного бюджету;

– 2 договори оренди на користування приміщеннями загальною площею 40,00 кв. м для розміщення телекомунікаційного обладнання для надання послуг рухомого (мобільного) зв’язку;

– 1 договір оренди на користування приміщеннями загальною площею 107,6 кв. м для розміщення суб’єкта господарювання, що надає послуги зв’язку;

– 1 договір –  для розміщення кухні їдальні (436, кв. м) та зберігання продуктів;

– 1 договір оренди загальною площею 47,0 кв. м для розміщення буфету;

– 1 договір оренди на користування розміщення закладу, який повністю фінансуються з обласного бюджету – 129 кв. м;

– 1 договір оренди на користування приміщеннями загальною площею 73 кв. м для розміщення об’єднання профспілок.

Надходження від оренди приміщень адмінбудівлі у 2022 році склали 128 991 гривню.

У січні-липні 2023 року надходження коштів від оренди склали в сумі 214 471 гривня.

Разом з тим, контролюючи виконання рішення, прийнятого у 2019 році, балансоутримувач звернувся листом на ім’я голови обласної ради щодо порушення норм закладених у ньому.

Так, управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення в порушення вимог частини першої статті 3 Закону та умов договору оренди майна в частині зобов’язань щодо використання орендованих приміщень відповідно до цільового призначення передало частину приміщень у користування інших юридичних осіб, без договірних відносин (перелік наведений в листі-додатку).

Також департамент інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради передав частину орендованих приміщень у користування також однієї юридичної особи.

Слід зауважити, що відповідно до Методики за використання майна органами державної влади застосовується орендна ставка 3%, а в редакції змін, внесеними рішенням обласної ради у 2022 році, за використання майна апаратом, структурними підрозділами Івано-Франківської обласної державної адміністрації встановлена ставка 0,01%.  Відтак, при продовженні договору оренди з орендарями в майбутньому управлінням обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення орендна ставка в місяць з урахуванням орендної ставки 0,01%  становитиме орієнтовно 1 093 грн з ПДВ, а якщо б залишилась стара ставка, якби ми не приймали таке рішення, – 3%, то платило би управління  328 тис. гривень в місяць з ПДВ.

Проаналізувавши інформацію балансоутримувача та з огляду на вищевикладене, порушення орендарями вимог Закону та умов  договорів оренди майна є неприйнятними і потребують вимоги про їх усунення орендарями у встановлений строк.

Виходячи з цього нами підготовлено відповідний проект рішення.

О.Сич. Колеги, доповідь закінчена. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Нічого не зрозуміли, так? Воно й не дивно. Воно й не дивно.

В тому всьому, що доповідав Василь Степанович, найголовніше  полягає в тому, а) що ми не беремо повну ціну оренди за використання цих приміщень державними структурами; б) ми встановили, ми, обласна рада, попереднім рішенням, що тут можуть перебувати тільки органи влади; в) сьогодні тут перебуває дуже багато структур нелегально, які не мають договірних зобов’язань з нами, які не платять оренду тут, в нашому майні. І приклад наведений у вас в списку, хто саме тут перебуває нелегально. І цих нелегалів пустили до себе орендарі, які не мають права віддавати в суборенду. Якщо пустили, повинні відступити частину своїх приміщень, а ті, хто зайшов, оформити своє перебування тут, бо це корупційно-кримінальна справа, за яку рано чи пізно, а так завжди буває, коли влада міняється, візьметься. От найголовніша проблема, на якій би хотів наголосити, але в силу дидактичних спроможностей не наголосив Василь Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Сідайте, Василь Степанович. До вас запитань немає.

Співдоповідь – Костишин Віталій Іванович.

В.Костишин. Доброго дня! Значить, за підсумками чергового огляду цієї будівлі нам необхідно провести наступні роботи. Це основні роботи, які тут є, це встановити… продовжити встановлення автоматичної пожежної сигналізації, провести реконструкцію електрощитових будівлі, провести реконструкцію системи пожежогасіння і забезпечувати будівлю безперебійними джерелами живлення.

Крім цього, на нас покладена функція… значить, на виконання договорів оренди між комунальним підприємством та орендарями укладаються договори про спільне користування будинку та прибудинкових територій, також відшкодування витрат на утримання і експлуатацію приміщень.

Не всі орендарі своєчасно та належно виконують зобов’язання щодо відшкодування комунальних послуг. Станом на 01.08.2023 року сама більша заборгованість по відшкодуванню комунальних послуг була… значить, в управлінні ОДА з питань ресурсного забезпечення, державна їдальня № 14 і департамент фінансів ОДА. Значить, на сьогоднішній день управління ОДА погасило свою заборгованість, там залишається тільки поточна заборгованість, по департаменту фінансів спостерігається динаміка зменшення заборгованості, і по державній їдальні динаміки немає ніякої, на сьогоднішній день вони погашають поточну заборгованість.

У мене все.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для запитань.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановний Віталій Іванович! Скажіть, будь ласка, з тої інформації, яку нам надали в проекті рішення, довідкової, а також з того, що озвучив Василь Степанович, ви як комунальне підприємство, відповідальне за експлуатацію майна, отримуєте кошти на комунальні послуги, скажіть, будь ласка, хто вам сплачує за комунальні послуги: світло, теплопостачання, водопостачання, водовідведення, – з тих інституцій, які ми чули, що є в приміщенні обласної державної адміністрації, обласної ради, Івано-Франківської міської ради, і приміщення використовують, але не орендують? Дякую.

В.Костишин. Ну, ті, що приміщення використовують і не орендують, вони нам не сплачують, тому що вони можуть сплачувати тільки згідно договорів оренди і договорів, які ми заключаємо з ними про відшкодування. Так як вони не є офіційними орендарями, то ми договори по відшкодуванню з ними не заключаємо, сплачує управління ресурсного забезпечення за цю всю територію ОДА згідно договору оренди.

О.Сич. А тепер я знову ж таки поставлю акценти.

Отже, тут перебувають, в цьому приміщенні, нелегальні орендарі, назвемо їх так. Вони не платять не тільки за оренду, а за оренду їх платить офіційний орендар, нехай ця оренда
мінімальна, нехай 1 грн 20 коп. Але в державному бюджеті копійок немає. За неправильне використання будь-якої копійки йде відповідальність.

Отже, якщо хтось за перебування когось платить оренду, – це збиток. Дальше, але за те, що перебуває тут, хтось платить за нього світло, газ з державного чи обласного бюджету. Каналізацію, воду… Знову ж таки неправомірно, це все гроші.

Я так, знаєте, не дуже прямо, але ви розумієте, про що йде мова? Ті, хто пускає сюди нелегалів, ви розумієте, про що мова? Ви ж не вічні на посаді.

Чи є запитання ще до Віталія Івановича?

Сідайте, Віталій Іванович.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А чого так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! В проекті рішення закладений один принциповий пункт: якщо орендар… ми там закладені терміни порушень… ліквідації порушень, легалізації незаконного перебування орендарів, і якщо в подальшому орендар не дотримається умов оренди, то це є підставою для перегляду рівня ставки за оренду, і вона не буде нульова, як сьогодні. Бо чому, скажемо, чому наліво-направо орендар роздає приміщення? Бо він за них не платить. Бо якби платив, то кожен метр рахував би. Ви розумієте чи ні? А якщо він не платить, ну, чого: Вася заходь, Пєтя заходь, Ваня заходь, на тобі дві кімнати, на тобі три кімнати, на тобі чотири кімнати, бо не платить. А якби платив, то рахував би гроші.

Але найголовніше – нелегальне перебування орендарів, це найголовніше. Тому моя пропозиція: ті, хто орендує приміщення тут, будь ласка, якщо ви людей пустили сюди, це означає, що вам ці площі непотрібні. Відступіть їх, а нелегальні орендарі нехай легалізують своє перебування шляхом укладення оренди з балансоутримувачем. І нехай платять за світло, газ, воду і мінімальну оренду, а щоб обласний чи державний бюджет не платив за них, бо це дуже велике порушення.

Колеги, якщо немає зауважень, пропозицій, бажання обговорювати, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про включення нового об’єкта до Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій редакції (площа Міцкевича, 4, м. Івано-Франківськ)”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Пропонується включити до Переліку об’єктів малої приватизації об’єкт малої приватизації на площі Міцкевича згідно з додатком. Це нежитлове приміщення (літер Б) площею 74 кв. м.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановний Василь Степанович! Скажи, будь ласка, а яка робота передує включенню об’єкта до Переліку об’єктів приватизації? Дякую.

В.Даниш. По-перше, звернення, тобто, є подання, в цьому випадку подання балансоутримувача, розгляд на комісії, де комісія прийняла позитивний висновок. Комісія виходила в цьому випадку на місце, ще минулого разу дивилась на цей об’єкт, ну, і внесення на сесію.

О.Сич. Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення (літер Б)
площею 174,0 кв. м на площі Міцкевича, 4 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 29 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення пропонується здійснити приватизацію нежитлового приміщення (літер Б) площею 174,0 кв. м на площі Міцкевича, 4 у м.Івано-Франківську шляхом продажу на аукціоні без умов або викупу за наявності підстав, передбачених абзацом другим частини 8 статті 15 Закону “Про приватизацію”. Це якщо буде один учасник, він буде визнаний переможцем.

Стартова орендна плата… стартова плата за приватизацію складає 2257… 2 млн 257 тис. 685 грн без ПДВ.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Зауваження, пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, утримався – 1, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області у с. Смодна Косівського району,
пров. Санаторний, 9”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Враховуючи звернення балансоутримувача, звернення також Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, акт обстеження, пропонується виключити зі складу єдиного майнового комплексу Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді майно спільної власності у с. Смодна Косівського району як таке, що не використовується, подальше його використання не планується в діяльності центру. І передати це нерухоме майно з балансу Центру на баланс та оперативне управління нашого комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

О.Сич. Приміщення не використовується, є прохання з боку ДСНС влаштувати там гірський рятувальний центр, тому власне ми й передаємо з балансу одного на інший, щоби передати в оренду з цією метою.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. С. Бандери, 2 у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Враховуючи звернення комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради” та акт обстеження майна, пропонується виключити зі складу єдиного майнового комплексу комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради” нерухоме майно як таке, що… за адресою: вул. С.Бандери, 2 у м.Коломиї, як таке, що не використовується і подальше використання не планується у діяльності підприємства, і передати з його балансу на баланс нашого комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Будь ласка, запишіться.

Качур Олег Васильович.

О.Качур. Шановний Василь Степанович! Дивіться: дане питання розглядається тому, що, так, як я розумію, зроблена оцінка даного майна, і воно передається з одного комунального підприємства нашого іншому. Тому що даний заклад в Коломиї, його використовувати не будуть.

Коли ви це робили і передаєте його в оперативне управління з експлуатації майна, то ви би мали розуміти, що ви будете наступним кроком робити, бо від того нічого не зміниться, що ви його забрали в одного закладу, передали іншому. Стан його не міняється. Тому дайте якусь коротку відповідь: а) ви хочете його знести, ви хочете його відремонтувати, чи ви його хочете продати з аукціону?

В.Даниш. На мою думку, було би правильно цей об’єкт продати з аукціону, передавши спочатку… і продати з аукціону, і, можливо, спрямувати кошти тому ж закладу.

О.Сич. Олег Васильович, насправді, це не його компетенція. Це компетенція наших депутатів, що робити з приміщенням. Не використовується, руйнується, намагалися його… виявляв пропозицію викупити місто, але, чесно кажучи, викупити по такій собі невеличкій вартості. Найправильніше буде, зрештою, це буде рішення, пропозиція комісії, рішення депутатського корпусу, – дійсно, передати на аукціон, хто більше дасть, той купить, і частину коштів спрямувати на це ж підприємство наше, військовий госпіталь, для удосконалення його матеріально-технічної бази.

Чи є ще запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження? Є. Будь ласка, Галина Василівна.

Г.Карп. Шановний Василь Степанович, а які витрати на утримання цього майна до кінця року? Чи прораховували? І чи достатньо цих коштів в управлінні? Дякую.

В.Даниш. Витрати ми не прораховували в даному випадку. Майно було до цього часу на балансі…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон.

В.Даниш. Майно на балансі на сьогоднішній день у госпіталю. Може відповісти директор госпіталю з цього питання. Воно не функціонує, воно просто стоїть і не використовується.

О.Сич. Там єдині кошти хіба що на охорону, більше ні на що не треба.

В.Даниш. Так.

О.Сич. Колеги, чи є зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Треба все робити вчасно.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення договору поділу майна на вул. Ленкавського, 17 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. До нас повторно звернувся громадянин Мульський Михайло Михайлович щодо необхідності… можливості… щодо поділу… дати згоду на поділ в натурі адміністративно-виробничих приміщень на вул. Ленкавського, 17 на два окремі об’єкти нерухомого майна, що є у спільній частковій власності. Це дасть змогу йому розпоряджатись… Це майно він свого часу приватизував, і це дасть змогу йому розпоряджатись майном без… питати дозволу у співвласників.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, утримались – 2, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, я мушу вас запитати. Щойно прозвучав сигнал тривоги. В нас є питання такого напів технічного характеру: про внесення змін відповідно до чинного законодавства до цілого ряду наших актів. Ми можемо перервати роботу. Ми перебуваємо, в принципі, за принципом двох стін, в захищеному просторі, за вашим рішенням ми можемо продовжити роботу. Тому я власне ставлю вам до відома. Що робимо?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Продовжуємо роботу?

Колеги, я ставлю на голосування. Хто за те, щоб продовжити роботу? Прошу натиснути кнопочку.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Тоді продовжуємо, постараємось оперативно.

Розглядається питання “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок” (по Українському науково-дослідному інституті гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака).

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 33 – на окремому аркуші.

Доповідач: Поціхович Роман Іванович – заступник начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства – начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція – у цій же брошурі.

Чи є запитання, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підтримати.

Колеги, ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії, вони у вас є роздані.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Наступне питання аналогічного змісту – “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок” (по філії “Верховинське лісове господарство” державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”).

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Поціхович Роман Іванович – заступник начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства – начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Чи є запитання, зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 51,  не голосували – 15.

І ставлю на голосування рішення в цілому.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок” (по філії “Калуське лісове господарство” державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”).

Колеги, доповідач – той же.

Питання розглядалось в тій же комісії – з питань аграрної політики, земельних відносин, комісія рекомендувала.

Є пропозиції комісії у цій же брошурі.

Чи є запитання, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування в цілому.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до рішень обласної ради, що стосуються надання мисливських угідь в користування”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Доповідач – той же: Поціхович Роман Іванович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання аналогічного характеру. У зв’язку зі зміною структури в лісовому господарстві треба внести відповідні зміни до рішення.

Чи є запитання, зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Дякую.

Р.Поціхович. Дякую.

О.Сич. За – 40, утримались – 2, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про передачу книг та інших видань у власність міжнародної неурядової організації “DAMARK ONGD Humanitaria”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Увімкніть мікрофон депутата Ткача.

Р.Ткач. Шановні колеги! Шановний Олександре Максимовичу! Дивіться, я зараз скажу декілька слів, прошу у всіх уваги. Не ображайтесь ніхто, ніхто не ображайтесь, я не буду ні з ким сваритись, ні з тими, хто готував перелік цих книг, ні з тими, хто буде доповідати і передавати.

Що це є? Це питання політичної державної позиції Івано-Франківської обласної ради. Ми віддаємо в Європу книги, які по цілій Європі будуть передаватись українцям, яких там більше декілька мільйонів, це наше лице. Ми передаємо з одного боку 1057 примірників – багато, з них 6 – розмальовок. Знаєте, що таке розмальовки? Я маю внучок, це розтратний матеріал на пів години. Ми передаємо роман, знову, не ображайтесь, Іван Ле, роман “Міжгір’я”. Роман “Міжгір’я” найстарішого українського прозаїка Івана Ле широко показує соціалістичну індустріалізацію Узбекистану, зокрема спорудження зрошувальної системи в голодному степу ташкентського заводу сільськогосподарських машин. Наші діти чекають це в Іспанії?

Ми передаємо… книжка “Вибухонебезпечні та підозрілі предмети”, ми передаємо книжку “Розвиток місцевого самоврядування в Україні”. Знову, забули це. Треба проаналізувати.

Я пропоную, я пропоную, Олександре Максимовичу, давайте або 8 вересня, щоб це ще раз підготували, бо це, я так зрозумів, бібліотеки передали по одному примірнику. Ми передаємо томи Івана Іваничука, том 1, том 3. А де другий том?

Ірина Вільде, том 5, тому 4 немає. Та це позорище!

Давайте виділимо 200 тис. гривень, бо я би хотів сказати, де Тарас Прохасько – лауреат Державної премії, де Богдан Томенчук зі своїми десятками книжок поезії, де… Я вас не хвалю! Де Олександр Максимович із своїми розповідями про Ленкавського, про суть українського націоналізму, де нас звинувачують там, у Європі? Де наша історія ЗУНРу? Та ми видаємо з вами на мільйони книжок за рахунок обласної ради. Та зберемо потужну колекцію, при тому, що ці виставки будуть в Європі відкриватись у липні-серпні. Пошлемо представника від області і тоді гонорово скажемо: слово – то зброя, подивіться, вам Івано-Франківська область купує мавіки, квадрокоптери, але купує й книжки. Я своїм племінникам, вони в Іспанії, у Валенсії, передаю книжки, купляю, вони ходять по класі, а там, ви знаєте, міжетнічні класи, там всі нації є, показують, яка Україна.

Тому я вас прошу. Це, здавалося би, таке просте питання, але це питання надзвичайної ваги.

Прохання: давайте ми… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

Р.Ткач. Я ще раз кажу: то не те, що я тут собі якісь бали заробляю. Давайте ми проголосуємо про виділення 200 тис. гривень, чи 100, чи 50, не важливо, яка сума, я просто…, закупимо книжки українських сучасних і не тільки сучасних письменників, і гонорово пошлемо якогось представника, заступника голови обласної ради туди і нехай розкаже, що таке Івано-Франківщина.

Доповідь закінчено.

(Оплески в залі).

О.Сич. Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги! Даний перелік книг і видань формували три бібліотеки:
обласна універсальна наукова бібліотека, обласна бібліотека для юнацтва і обласна бібліотека для дітей. Зрозуміло, що вони його формували із переліку тих книг, які у них є можливість надати, вони не можуть передати всі книги, вони можуть передати тільки ті книги, де є така можливість.

У мене є наступна пропозиція, колеги. Ми можемо проголосувати за даний проект рішення, а додатково сформувати перелік для наступної передачі, наприклад, на наступній сесії
обласної ради, звичайно, що можемо, виділити там 100, 200 чи 500 тис. гривень, це вже зробити. Але добре би те, що вони можуть, самі бібліотеки, щоб воно рухалось.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, очевидно, очевидно, що там… я навіть дивуюсь, чому після проведеної дерашизації у нас там книги Івана Ле про соціалістичний реалізм і трактори, і колгоспи, і так дальше. Але я думаю, що тут абсолютно логічно поєднати дві пропозиції. Очевидно, що треба почистити цей список, але одночасно, щоб не затримувати процес, те, що можна передати, передати. А ми на наступну сесію дійсно, скажемо, можемо попросити комісію з питань культури, духовності спільно з управлінням культури обласної адміністрації напрацювати якийсь дійсно перелік наших прикарпатських письменників, поетів, список видань, список видань, можливо, щось з того, що ми видавали, воно є, можливо, щось треба дозакупити. Ну, будуть проблеми з процедурою закупівлі – це вже інше питання, там підуть тендерні суми, все решта, от, але це буде нормально, якщо ми напрацюємо, скажемо, на якійсь з чергових сесій приймемо ще одне рішення, що ці книжки вже такі гонорові, хороші, які є “лицем” нашої області, передамо знову ж таки в цей міжнародний гуманітарний фонд.

Тому я пропоную, як пан Василь каже, це рішення прийняти, внісши, звичайно, робочі правки, от, а напрацювати ще одне рішення.

Колеги, якщо більше немає інших пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому… з доопрацюванням списку літератури.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, і ми з вами приймали рішення про реорганізацію підприємств охорони здоров’я, а зараз будемо затверджувати акти приймання-передачі. Тому, знову ж таки, це буде однотипно.

Розглядається питання “Про затвердження акта приймання-передачі основних засобів комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993262) комунальному некомерційному підприємству “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 03092209)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства.

Колеги, чи є зауваження, пропозиції, запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження акта приймання-передачі основних засобів комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний шкірно-венерологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 02009643) комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 02009637)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Питання розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства.

Чи є зауваження, пропозиції, запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження акта приймання-передачі основних засобів комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993291) комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 02009637)”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Володимир Богданович Дзьомбак.

Питання розглядалось на тих же комісіях: з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Аналогічне питання – “Про затвердження акта приймання-передачі основних засобів комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993115) комунальному некомерційному підприємству “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 03092209)”.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович.

Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 18: рішення прийнято.

Аналогічне питання – “Про затвердження акта приймання-передачі основних засобів комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 13648234) комунальному некомерційному підприємству “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 03092209)”.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович.

Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, наступний блок питання про списання майна.

Отже, “Про надання комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” дозволу на списання майна”.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, обидві рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Наступні два питання – про передачу майна військовим.

Отже, “Про безоплатну передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” у державну власність та для задоволення потреб військової частини 1241 Національної гвардії України”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович.

Питання розглядалось  на комісіях з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, обидві рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 45 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович.

Питання розглядали комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, обидві рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 14: рішення  прийнято.

Дякую.

Розглядається питання “Про клопотання щодо присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування Красій Марії Омелянівні”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лисейко Костянтин Володимирович – заступник начальника управління спорту та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 47 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується надати товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід відповідної площі для розробки відповідної ділянки родовища піску, яке знаходиться в Рогатинському районі, колишньому Рогатинському районі Івано-Франківської області. А всі відповідні постанови та рішення судів взяти до відома.

О.Сич. Чи є запитання? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 28, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 48 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Не поступило депутатських запитів, тому прошу зняти з порядку денного.

О.Сич. Оскільки депутатських запитів не поступило, колеги, прошу зняти питання з порядку денного. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Прошу вибачення. Є пропозиція?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Голосуємо!

За – 40, не голосували – 17. Для зняття…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, це процедурне  питання. Ми зняли питання, колеги.

Одну хвильку! Перед питанням “Різне” спочатку Василь Іванович має слово, потім Ростислав Степанович.

В.Гладій. Шановні колеги! В порядку денному розгляду наших питань під номером 22 було питання “Про внесення змін до Положення про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення не набрав необхідної кількості голосів. Як на мене, в той момент в залі засідань просто не було кворуму. Це технічний характер носить цей проект рішення. Можете до нього повернутись: уточнення назв і так далі.

Я прошу, пане голово, поставити на голосування про повернення до розгляду цього питання, бо це розблокує діяльність нашого управління.

О.Сич. Колеги, є пропозиція повернутись до розгляду питання, яке не отримало позитивного голосування, під номером 22 – “Про внесення змін до Положення про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”. Прошу голосувати за повернення до цього питання.

За – 44, не голосували – 20. Питання – процедурне: рішення прийнято.

Отож, шановні колеги, по питанню доповідь уже була. Якщо потрібні відповіді, будь ласка, Василь Степанович, якщо потрібні якісь запитання, зауваження, дискусії… Будь ласка, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 17: рішення прийнято.

Ростислав Степанович, але, власне, пропозиції можна в “Різному” оголосити.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, аналогічне? Будь ласка, Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово! Аналогічна пропозиція, яка прозвучала щойно від Василя Івановича, щодо повернення до голосування по розгляду питання номер 35, яке стосується внесення змін до рішення обласної ради, що стосується надання мисливських угідь в користування. Там теж виключно технічні зміни, і колеги з управління лісового господарства дуже просять їх підтримати. Я думаю, що вартувало би це зробити. Дякую.

О.Сич. Абсолютно, просто в тих рішеннях, які ми колись раніше приймали, треба поміняти деякі слова у зв’язку зі зміною управління в лісовому господарстві.

Тому є пропозиція повернутись, колеги, до питання номер 35 – “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до порядку поділу лісів на категорії…”. Ні, ні! Питання 36…

В.Гладій. А казали 35.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 36 – щодо внесення відповідних змін до рішень… питання номер 36 “Про внесення змін до рішень обласної ради, що стосуються надання мисливських угідь в користування”.

Колеги, хто за повернення до цього питання? Прошу визначатись.

За – 38, не голосували – 25: рішення прийнято, оскільки  питання процедурне.

Колеги, ми питання розглядали. Якщо потрібно доповідача, він зараз може знову вийти.

Є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 41, утримався – 1, не голосував – 21: рішення не прийнято.

Очевидно, люди мають претензії до надання в користування мисливських угідь, але це вже прийняті нами колись були рішення, і тільки технічні питання треба було змінити. Але вже воля депутатів.

Шановні колеги! Є питання “Різне”.

Чи є бажання у когось з депутатів висловитись в “Різному”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

В такому разі ми розглянули всі питання проекту порядку денного двадцять третьої сесії обласної ради. Порядок денний вичерпаний. Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]