Стенограма пленарного засідання (27.11.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ ШОСТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 27.10.2023 р.

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

Отож до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі зареєстровано 61 депутат, відсутні 23, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 4, з інших поважних причин – 6, з невідомих причин відсутні 10 депутатів. З уваги на непрогнозоване замінування ще якась кількість депутатів п’є каву, можливо, ще підійдуть і будуть присутні. Але тим не менше в залі візуально
присутня така кількість депутатів, яка допомагає… яка дозволяє розпочати нашу, розпочати нашу роботу. Тому, шановні колеги, відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу систему увімкнути, депутатів прошу зареєструватися.

Зареєструвалось 54 депутати.

Шановні колеги! Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо нашу роботу.

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у запису.

Водночас прошу присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах інформацію про нашу роботу. З уваги, що з двох “найпослушніших” депутатів один відсутній, іншого “найбільш послушного” депутата прошу цього не робити, не піарити факт проведення сесії в соціальних мережах.

А зараз, шановні колеги, зважаючи на те, що з кави прийшли вже ті решта колег, які скористались ініціативою замінування і пішли пити каву, повернулись, прошу всіх разом вшанувати хвилиною мовчання пам’ять всіх, хто загинув в результаті жорстокої московської агресії.

(Хвилина мовчання).

Дякую, колеги.

І оголошую, що сьогодні – День української писемності та мови, який у 2023 році вперше відзначають саме 27 жовтня, раніше це було 9 листопада. Традиційно об 11 годині розпочнеться радіодиктант національної єдності. Тільки, колеги, присутні тут в залі, потім не прикривайтесь радіодиктантом і не втікайте з сесії, бо вашу грамотність й так видно по тих документах, які ви надсилаєте в обласну раду.

Наступне важливе повідомлення: Законом України “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” з 12 жовтня 2023 року відновлено обов’язок подання щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 та 2022 роки.

Такі декларації, шановні колеги-депутати, повинні бути подані до 31 січня 2024 року, якщо вони не були подані раніше. Будь ласка, зафіксуйте це для себе.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, чи є хтось із уповноважених представників депутатських фракцій, які в цьому
місці ведення сесії мають від імені фракції щось сказати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Дякую, шановні колеги! Продовжуємо далі. Продовжуємо тоді дальше.

Перед тим, як підійти до формування проекту порядку денного, виконаємо, як завше, таку офіційну приємну місію: відзначимо наших краян, що нагороджені державними або ж нашими місцевими обласними нагородами.

Я прошу зачитати список нагороджених, а ми зі Світланою Василівною виконаємо цю приємну місію.

Н.Зорій. Відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного від 7 вересня 2023 року № 2059 за плідну співпрацю і взаємодію у справі захисту національних інтересів держави, активне сприяння Збройним Силам України у виконанні покладених на них завдань в умовах воєнного стану почесним нагрудним знаком “За сприяння війську” нагороджується Кукурудз Ростислав Степанович – волонтер, депутат обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної ради за самовідданість, вагомий особистий внесок у виконання завдань із забезпечення національної безпеки і оборони держави, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації медаллю Івано-Франківської обласної ради “Лицар бойового чину” нагороджується Кашевко Володимир Федорович – начальник інженерної служби 7-го окремого стрілецького батальйону військової частини А7091 Збройних Сил України, старший лейтенант.

Оскільки Володимир Кашевко у цей час перебуває на передовій, нагороду отримують дружина та донечки: Яна і маленька Анна.

(Оплески в залі).

За вагомий внесок у розвиток японсько-українських відносин Почесною грамотою
Асоціації україністів Японії нагороджується Федорців Сергій Іванович – депутат обласної ради.

(Оплески в залі).

За заслуги перед Українським народом Грамотою Верховної Ради України нагороджується Сидор Володимир Романович – член ради Рогатинської районної організації “Спілка Чорнобиль”, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий розвиток соціального партнерства в області та з нагоди 75-річчя від дня народження Грамотою Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківської обласної ради нагороджується Гушпіт Ніна Никифорівна – голова Івано-Франківської обласної організації Профспілки працівників державних установ України.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Гушпіт. Шановна Світлано Василівно, шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Я щиро дякую за увагу до моєї роботи, оцінку цієї діяльності моєї за ці багаторічні роки роботи на профспілковій ниві. Я щиро дякую вам всім за підтримку профспілки, за допомогу у питаннях соціального захисту працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Взаємно бажаю кожному з вас насамперед успіхів у праці, щастя, добра, всіляких гараздів. Нехай Господь опікується вами, хай благословляє на вирішення запланованих вами планів, бажань. А взагалі кожному бажаю головне – доброго здоров’я, всім нам миру і перемоги.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаємо всіх нагороджених. Дякуємо за працю, і нехай вам щастить у житті.

Щодо порядку денного, шановні колеги.

Президія обласної ради, засідання якої відбулося 24 жовтня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд двадцять шостої сесії обласної ради 29 питань і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради. Навіть сьогодні перед сесією засідали дві комісії.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 4 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номером 2 – звернення обласної ради;

– за номером 6 – про внесення змін до вже діючої регіональної програми;

– за номером 23 – про передачу майнових комплексів закладів передвищої освіти в обласну власність;

– за номером 26 – щодо врегулювання окремих питань в галузі лісового господарства.

Також повідомляю, що за результатами розгляду на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики на доопрацювання повернуто проект рішення “Про Програму розвитку та фінансової підтримки комунальних та комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2024-2025 роки”, оскільки не подано проект рішення про виконання діючої програми, а за результатами розгляду на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій відправлено на доопрацювання проект рішення “Про обласну комплексну програму “Утвердження функціонування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя Івано-Франківської області” на 2023-2026 роки”.

Водночас інформую про те, що до обласної ради повторно поки що не надходили відправлені раніше на доопрацювання такі проекти рішень:

– “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”;

– “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Під час реєстрації, колеги, ви також отримали інформацію про виконання діючих обласних програм та інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради.

Зокрема я би хотів привернути вашу увагу, оскільки останнім часом і цілком закономірно приймаємо звернення щодо присвоєння звання Героя України, прошу звернути увагу на ті відповіді, які нам надходять, а особливо, хто є суб’єктами подання. От, для прикладу, беру, скажімо, відповідь з Офісу Президента, яка була надіслана голові Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку і містобудування у відповідь на наше звернення про присвоєння звання Героя. Вони повідомляють нам, зрештою, ми самі це знаємо, що подання про присвоєння звання Героя України вносять Президентові України а) Верховна Рада України, два) Кабінет Міністрів України, три) Конституційний Суд України, 4) Верховний Суд України, 5) Офіс Генерального прокурора, 6) Міністерство… органів виконавчої влади, 7) Верховна Рада та Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а також комісія державних нагород, геральдики при Президентові України.

Колеги, ми не є суб’єктом подання. І тому, очевидно, треба, перш за все, нам або звертатись до тих, хто є суб’єктами подання, або ж за зверненням суб’єктів подання, умовно кажучи, якби до нас зверталось командування якоїсь частини, де служив той чи інший загинувший чоловік, то це було б логічно, бо інакше, знаєте, просто нам отримувати формальні відписки, якось негарно на наші звернення, це понижує статус наш. Тобто, в будь-якому разі в подальшому треба думати нам, як це питання врегулювати.

Але, тим не менше, прошу, прошу з тими відповідями ознайомитись, самостійні висновки зробити.

Оскільки ще сьогодні зранку засідали дві комісії, будуть пропонувати до проекту порядку денного ще одне питання, – про внесення змін до діючої програми, то я пропоную проект порядку денного вже до сьогоднішнього дня напрацьований мною як головою ще за пропозиціями президії прийняти за основу. Прошу голосувати.

За – 60, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи є в когось пропозиції до проекту порядку денного?  Є, так? Бачу, підняв руку Тарас Теофілович. Більше немає нікого, не треба запису робити?

Немає.

Тарас Теофілович, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги, голово, присутні в залі!

На виконання доручення голови Івано-Франківської обласної ради під час проведення президії було розглянуто питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки”. Сьогодні відбулося спільне засідання двох комісій, а саме: з питань захисту прав людини, законності та правопорядку та комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Рекомендовано і підтримано спільним засіданням комісії внести, включити, точніше, в порядок денний питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки” (зі змінами).

Прошу підтримати, колеги.

О.Сич. Колеги, є пропозиція, я за наслідками розгляду двома комісіями ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Онищук Світлана Василівна.

С.Онищук. Слава Україні! Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати, всі присутні! У зв’язку із перебуванням у відрядженні заступника голови обласної державної адміністрації пана Віталія Ільчишина, який є профільним заступником та координатором програми надання шефської допомоги, а, звичайно, враховуючи важливість даного питання, актуальність виконання заходів цієї програми, я прошу зняти з розгляду порядку денного,  який знаходиться під номером 14, – “Про хід виконання регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки” та перенести його на наступне засідання сесії обласної ради.

Дякую.

О.Сич. Поступила пропозиція. Шановні колеги! Прошу голосувати.

За – 63, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, отже, баланс у нас залишається той самий: одне питання зняли, одне добавили, кількість питань та сама.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з  врахуванням проголосованих пропозицій.

Прошу голосувати.

За – 63, не голосував – 1: рішення прийнято.

Починаємо розгляд питань порядку денного двадцять шостої сесії обласної ради.

Перше, розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України командиру відділення 128-ї окремої Закарпатської гірсько-штурмової бригади Михайлові Романюку (посмертно)”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідач: Грицюк Дмитро Онуфрійович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Д.Грицюк. Доброго дня! Шановна президіє, шановний Олександре Максимовичу, Василю Івановичу, Миколо Васильовичу, Світлано Василівно, друзі, колеги, колеги-депутати! Хочу  прочитати звернення до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

Коротенько про пана Михайла Васильовича. Я безпосередньо був знайомий з Михайлом, він був справжнім патріотом, борцем за вільну Україну. Він з перших днів пішов добровольцем служити, вже практично в лютому 2022 року він уже був на війні.

Я розумію, що у нас немає повноважень на це, щоб присвоїти таке звання, але можемо просити, закликати Президента до таких нагород. Шкода і сумно, що це ми звертаємось за померлих, посмертно. Добре, аби за живих просили. Всі герої, всі по-різному себе проявили, але ця людина показала себе як справжній патріот.

Хотів коротенько зачитати.

“Романюк Михайло Васильович, командир відділення 128-ї окремої Закарпатської гірсько-штурмової бригади, народився 03 січня 1974 року у селі Залуччя Коломийського району Івано-Франківської області. На початку повномасштабного вторгнення 29 лютого 2022 року поповнив ряди добровольців Збройних Сил України.

Вже в травні 2022 року брав участь у бойових діях на лінії фронту в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

Він проявив мужність та хоробрість у боях, а також підтримував бойовий дух побратимів.

17 червня 2023 року загинув під час виконання бойового завдання біля населеного пункту П’ятихатки Запорізької області.

Відповідно до розділу ІІ Статуту звання Герой України, затвердженого Указом Президента України від 2 грудня 2002 року № 1114/2002, органи місцевого самоврядування можуть порушувати клопотання про присвоєння звання Герой України.

З уваги на викладене, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, закликаємо Президента України Володимира Зеленського присвоїти звання командиру відділення 128-ї окремої Закарпатської гірсько-штурмової бригади Михайлові Романюку (посмертно) за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за державний суверенітет та незалежність України”.

Прошу вашої уваги і підтримки.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається  питання “Про звернення обласної ради щодо зміни умов обігу земель сільськогосподарського призначення при впроваджені другого етапу ринку землі”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Книшук Орися Володимирівна – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! До виконавчого апарату обласної ради вже після завершення роботи комісії надійшов лист з проектом рішення від колеги-депутата Приймака з аналогічного питання. Оскільки колега під час розгляду проекту порядку денного не пропонував його внести до розгляду, то я сподіваюся, що під час розгляду цього питання будуть внесені там відповідні пропозиції з вашого боку, пане Іване.

Будь ласка.

О.Книшук. Доброго дня, шановна президіє, колеги-депутати!

Напередодні початку другого етапу ринку землі 1 січня 2024 року, який передбачає вступ юридичних осіб із земельним банком 10 тис. га, тобто, із 100 га, які можуть придбати фізичні особи у першому етапі до 1 січня 2024 року, цей ліміт збільшується до 10 тис. га землі і для юридичних осіб.

Проаналізувавши ситуацію на ринку землі, на першому етапі, проаналізувавши ситуацію, яка склалася в сільському господарстві, комісія аграрної політики, земельних відносин і розвитку гірських територій напрацювала і прийняла звернення.

“Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Голові Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександру Гайді, Міністру аграрної політики та продовольства України Миколі  Сольському, народним депутатам України від області. Звернення.

З 01 січня 2024 року розпочинається другий етап земельної реформи – на ринок будуть допущені юридичні особи та буде збільшено до 10 тис. га максимальний розмір землі, яку можна купити.

При прийнятті Закону України № 552-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”, що набрав чинності 01 липня 2021 року, його ініціатори запевнили, що впродовж 2022-2023 років буде проведено перший етап земельної реформи, в ході якого громадяни, фермери та малі аграрні підприємства  зможуть купити земельні ділянки сільськогосподарського призначення для особистого господарювання су розмірі до 100 га.

Однак повномасштабна військова агресія російської федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, внесла свої корективи. У минулому році майже на три місяці було зупинено продаж земельних ділянок, а також закрито державні реєстри. На окупованих територіях ринок землі фактично перестав існувати. Значна площа земель на окупованих територіях замінована. Водночас кошти громадян та аграріїв спрямовувалися для задоволення першочергових потреб наших захисників, а не на купівлю земель сільськогосподарського призначення.

Війна повністю змінила цінову політику аграрного ринку, що призвело до значних негативних економічних та соціальних наслідків.

Зниження можливостей експорту сільськогосподарської продукції призвели до різкого погіршення економічного становища українських аграрних підприємств. Надлишок продукції, відсутні ринки збуту та низька ціна на аграрну продукцію всередині країни призвела до збитковості аграрного сектору. Внаслідок такої ситуації у малих та середніх фермерських господарств відсутні кошти на викуп земель у “пайовиків”.

Фактичне збільшення з 01 січня 2024 року ліміту обсягу купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення зі 100 га до 10 тис. га, за таких умов, може бути вигідним лише великим компаніям, які отримали фінансування за кордоном.

Вважаємо, що встановлений ліміт допустимого обсягу землі у власності однієї особи ¬ 100 га буде прийнятним також і для юридичних осіб, які будуть допущені на ринок 01 січня 2024 року.

Зважаючи на викладене вище, з метою надання рівних прав для всіх українських аграріїв просимо внести зміни до умов обігу земель сільськогосподарського призначення при впроваджені другого етапу ринку землі та встановити на період дії правового режиму воєнного стану і два наступні роки після його завершення максимальну площу земель, що можуть набуватися у власність, на рівні 100 га для всіх учасників ринку, в тому числі для юридичних осіб”.

Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки? Немає, дякую, Орися Володимирівна.

Колеги, чи хтось бажає взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Доброго дня! Шановна президіє, шановні колеги!

В принципі добре, що Орися Володимирівна підняла це питання, бо дійсно за 3 місяці, з 1 січня вступає другий етап, де юридичні особи зможуть купувати до 10 тис. га землі.

Я вже не раз тут виступав, ви знаєте мою позицію, я завжди був за ринок землі, але з певними обмеженнями. Треба сказати, що теперішня влада все-таки зважилась на цей крок, бо земельна реформа в Україні почалась ще в березні 1990 року, ще в Радянському Союзі. І з 1 липня 2021 року був введений ринок землі. До 1 січня пропонувалось по 100 га фізичним особам.

Я хочу сказати, що на нинішній день, незважаючи на пандемію і на війну, в Україні продано біля 325 тис. га землі. До речі, Івано-Франківська область, це так для інформації, і минулого року, і цього року лідирує в Україні за цінами на гектар землі. Минулого року вартість на 1 га землі в Івано-Франківській області була 99 тис. 549 грн, за перше півріччя цього року – 75 тис. 175 грн. Тобто, люди вже активно включились в цей процес. Але тут наступає дата: 1 січня, що робити?

Я би казав, що підтримуючи ідею Орисі Володимирівни, все-таки звернутися до Верховної Ради з такою пропозицією. У Верховній Раді зареєстрований законопроект, де народні депутати хочуть перенести термін цей, 1 січня 2024 року, на 4 роки після закінчення воєнного стану.  Тобто, ринок землі не буде припинятись, буде йти за тими правилами, які прийняті в Україні, але юридичним особам можна буде купувати землю після чотирьох років після закінчення воєнного стану.

Тому у мене є пропозиція. Може Іван Васильович зараз детальніше скаже. Підтримуючи ідею з цього звернення, ось там, де в кінці “зважаючи на вищевикладене”, все-таки дати ті норми, які підтримують законопроект, який зареєстрований у Верховній Раді за номером 9341-I. До речі, там, по-моєму, близько 30 нардепів з різних фракцій, він пройшов різні комітети Верховної Ради, є позитивне схвалення науково-експертного управління Верховної Ради, якщо би ми зробили таке звернення, я думаю, це був би плюс. Дякую.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Я думаю, що ринок землі, який вже працює два з половиною роки, і був визначений тим, як формування такого класу малого фермерства, він все-таки через пандемію коронавірусу, а також російську агресію не запрацював в повній мірі, тому що держава не змогла створити такі механізми, які могли допомогти тому середньому класу фермерства отримати кредити на купівлю землі, отримати банківські гарантії, тому що не було до цього можливості. І дійсно ми сьогодні стоїмо перед таким вибором, коли за 60 днів запрацює просто так званий другий етап ринку землі, де до цього ринку будуть допущені юридичні особи з можливістю купівлі землі, до 10 тис. га землі. Тому ми шукали варіанти, правда, ми йдемо двома шляхами, і на сьогоднішній день за ці самі 60 днів дійсно у Верховній Раді є зареєстровані два законопроекти, вони називаються 9341, 9341-1. Різниця між ними така, що один законопроект пропонує відтермінування впровадження ринку землі для юридичних осіб на два роки після закінчення війни, а 1 – 4 роки після закінчення війни.

Я виходив з того, пам’ятаючи ту світову економічну кризу, яка накрила Україну у 2008-2009 роках, це було 1,5 роки кризи, ми не могли вийти на нормальні показники господарювання, прибуткового господарювання, потім 4 роки.

Сьогодні вже два роки неповних, правда, але, розуміючи ситуацію, два роки йде війна, те, що не знищується ще матеріально-технічна база не означає, що господарство працює прибутково, зношуються засоби матеріально-технічної бази. І сьогодні, розуміючи це, все ж таки я би просив, якщо й буде поставлено на голосування той законопроект 9341/1 – протермінування того процесу на 4 роки.

Дійсно законопроект включений в порядок денний в четвертому кварталі Верховної Ради України, законопроект має всі позитивні висновки, і я вірю в те, що це здійсниться.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Обговорення завершено. Я так зрозумів, що будуть пропозиції, тому я буду ставити за основу. Я не хочу повертатись до давніх дискусій, от, мене все одно ніхто не переконав, і я не знаю, щоб совість, скажемо, моя правова була чиста, ніхто мене не переконав, як обійти статтю 13 Конституції України, що земля та всі інші надра є винятково об’єктом власності українського народу. Поки що ніхто мені не пояснив, як ініціатори продажу землі, до речі, підтримка в Україні, якщо я не помиляюся, менше 50 відс. з цього питання, от як вони обійшли Конституцію? Але це тільки як репліка, а не для дискусії.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу.

Прошу визначатись.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Я хочу уточнити в представників правоохоронних органів: вже процедура розмінування закінчена, чи ще продовжується?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Закінчили, так? Чому? Бо є повідомлення, що то не тільки у нас мінують, тому мені цікаво, чи це повторне мінування, чи це попереднє мінування, яке вже закінчилось.

Продовжуємо, шановні колеги.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, це за основу, я прошу вибачення. За основу, бо я перевів себе на іншу тему.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Нове мінування? Ні, ні, немає. Шановні колеги! Поки що працюємо. Є присутні представники правоохоронних органів в залі. Якщо потрібно буде, нам дадуть знати, що робити.

Колеги, прошу озвучити пропозиції. Наскільки я зрозумів, пропозиція Івана Васильовича Приймака, так?

Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Я прошу внести правки у текст звернення. В старій редакції є такий текст: “Про звернення обласної ради щодо зміни умов обігу земель…”. Ми не можемо вносити зміни у закони, ми можемо вносити тільки в Земельний кодекс України. Тому новий текст звернення прошу заслухати: “Про звернення обласної ради щодо внесення змін до Земельного кодексу України з метою реалізації Закону “Про внесення змін до деяких законо­давчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”.

О.Сич. Зрозуміло, тобто зміна в назву проекту рішення.

Колеги, всі зрозуміли? Ставлю на голосування.

За – 54, проти – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція.

Увімкніть мікрофон Івана Васильовича Приймака.

І.Приймак. Я прошу в п’ятий абзац перед словами “внаслідок такої ситуації малих і
середніх фермерських господарств” внести такий текст: “Закон України № 552-IX від 31 березня 2020 року у відведений Законом період до 01 січня 2024 року з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення (так званий перший етап) з об’єктивних на те причин в результаті коронокризи, повномасштабного вторгнення російської федерації, світової економічної кризи не запрацював, а значить не забезпечені в повній мірі конституційні права громадян України щодо набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення для розвитку малого фермерства”.

О.Сич. Колеги, все зрозуміло? Не потрібно нічого уточнювати? Ставлю на голосування.

Добре, Левицький чує, а нам не чути в президії.

За – 42, утримались – 16, не голосували – 18: рішення не прийнято.

Є ще пропозиції, Іване Васильовичу? Є, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

І.Приймак. Я прошу шостий, сьомий, восьмий абзаци замінити такими абзацами: “Враховуючи вищенаведені факти, просимо підтримати законопроект (реєстраційний номер 9341-1 від 07.06.2023 року) з внесенням змін до розділу 10 “Перехідні положення” Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України, а саме: абзац сьомий пункту 6.1 викласти в такій редакції: “Юридичні особи набувають право на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення через 4 роки з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України про введення воєнного стану в Україні
від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 21…”.

О.Сич. Дайте можливість договорити. Увімкніть мікрофон.

І.Приймак. І абзац перший пункту…

О.Сич. По черзі, по черзі. Дивіться: то різні пропозиції, тобто, такі-то пункти зняти, а в такі-то абзаци внести зміни. Я прошу для мене не як голови обласної ради, як депутата уточнити, бо я маю голосувати за те, щоби звернути увагу на якийсь законопроект. Хто є ініціатором того законопроекту у Верховній Раді? Щоб я хоч знав.

І.Приймак. Більше 30 депутатів…

О.Сич. Хоч двох-трьох можете назвати? Я трохи знаю…

І.Приймак. Автор Павловський.

О.Сич. Павловський, я зрозумів.

І.Приймак. Депутат Верховної Ради…

О.Сич. Фракція? “За майбутнє”?

І.Приймак. “Слуга народу”.

О.Сич. “Слуга народу”. Я зрозумів.

Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозицію, яку озвучив Іван Васильович
Приймак.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 23, утримались – 6, не голосували – 37: рішення не прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція, там якісь зміни до абзацу йшли, Іван Васильович, так?

Увімкніть мікрофон.

І.Приймак. Абзац перший пункту 15 викласти в такій редакції: “Протягом чотирьох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 2102-IX “Прикінцеві положення”.

О.Сич. Але я зрозумів, що ця ваша пропозиція зв’язана з попередньою пропозицією.

І.Приймак. З попередньою.

О.Сич. Якщо попередня не пройшла, то це не має змісту.

І.Приймак. Не має.

О.Сич. То для чого її виставляти? Не наполягаєте, щоб я ставив на голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції? Немає. Ставлю проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 51, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регламенту Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 23.12.2020 № 10-2/2020, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати згідно повноважень буду я як голова обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Ми регулярно, якщо там якісь недоречності у нас виникають в
Регламенті, вносимо зміни. Цього разу, коли ми проводили позачергову сесію, виявилось, що у нас в Регламенті є положення, які дещо суперечать регламенту проведення позачергових сесій. По-перше, депутат має право внести пропозицію до проекту порядку денного, але згідно Закону проект порядку денного подають ініціатори позачергової сесії. Тому, очевидно, треба внести зміни до Регламенту, що вже під час проведення позачергової сесії депутати не можуть ініціювати зміни до проекту порядку денного.

Наступне питання. В рядові сесії у нас завжди відводиться трохи часу для виголошення якихось там пропозицій. Зважаючи на те, що це позачергова сесія і вона проводиться винятково для розгляду питань порядку денного, визначеного ініціаторами, знову ж таки немає доречності давати слово для виголошення якихось там пропозицій, тому подібне.

З уваги на це, ми просто уточнюємо Регламент, щоби не пояснювати кожного разу на позачерговій сесії, що це недоречно робити, бо це нелогічно.

Зрештою, у вас проект рішення на руках. Будь ласка, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Шановна президіє, шановні депутати!

О.Сич. Але давайте по суті, тому що всі документи мають, питання поступило вчасно.

В.Лемчак. Коротенько. Прошу внести зміну, добавити словами пункт 12: “допомога на здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій особам, чиї житлові або господарські будівлі пошкоджені, знищені внаслідок надзвичайних ситуацій (повені, зсуву, пожежі), або…” словами добавляємо “збройної агресії російської федерації”.

І збільшити ліміт з 2,5 до 5 млн гривень.

О.Сич. Уточнення до переліку заходів, щодо яких надається допомога.

Чи є запитання, колеги? Немає. Дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми підтримки місцевих органів виконавчої влади на 2023 рік”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директорка департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Так само, аналогічно, коротенько про суть змін.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується внесення змін, а саме: збільшення обсягу Програми для забезпечення… фінансового забезпечення працівників органів виконавчої влади.

О.Сич. Шановні колеги! Раніше в програмі було закладено 25 млн гривень на цей рік, пропонується добавити ще 7 млн гривень. От і вся суть змін.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2022-2026 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лапка Тетяна Миколаївна – в. о. начальника управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка. Суть змін, знову ж таки.

Т.Лапка. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Просимо вас прийняти
проект рішення “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2022-2026 роки”, збільшивши видатки по окремих пунктах програми: 1.8, 1.16, 1.21, 1.25 на 2023, 2024, 2025, 2026 роки.

О.Сич. Колеги, перераховано пункти, де пропонується внести зміни в обсяги фінансування. Чи є запитання? Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

По логіці розташування питань порядку денного розглядається питання, внесене на пленарному засіданні, – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021
№ 145-6/2021 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2021-2025 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Лавринович Ростислав Михайлович – в.о. директора юридичного департаменту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій сьогодні перед сесією і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Коротенько суть змін, аналогічно.

Р.Лавринович. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! До розгляду пропонується проект рішення щодо внесення змін до цільової програми профілактики правопорушень. Суть змін полягає в тому, що ми збільшуємо обсяг фінансування на 2023-2025 роки в частині заходу “Протидія тероризму”. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 22.08.2023
№ 720-23/2023 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2023 році”.

Проект рішення номер 7 – на окремому аркуші.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

А торба де?

А.Пліхтяк. В робочому порядку.

О.Сич. Колеги, ну, насправді Пліхтяк має сьогодні виставляти, бо у нього день народження – 45 років. Але я бачу, він без торби вийшов до трибуни.

(Оплески в залі).

Прошу привітати. Многая і благая..!

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. Проект рішення, колеги, розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування і розвитку туризму та з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі зробити критичні зауваження ювіляру?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. Єдине питання до вас: де?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директорка департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні ще відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, комісія напрацювала пропозиції. Пропозиції додатково роздано.

Прошу, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, перерозподілу видатків бюджету, передачі бюджетних призначень, здійснених у міжсесійний період відповідно до розпоряджень Івано-Франківської військової адміністрації та спільних розпоряджень Івано-Франківської військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради.

Також даним проектом передбачається збільшення обсягу доходів загального фонду
обласного бюджету за рахунок перевиконання та спрямування цих коштів на збільшення призначень головним розпорядникам коштів обласного бюджету згідно додатку номер 1.

А також даним проектом рішення передбачається внесення змін до попередніх наших рішень в частині уточнення назв, заходів, на які спрямовувались кошти, та сум, які спрямовувались кошти.

Дякую  за увагу.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до Ірини Богданівни? Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна Ірино Богданівно! В даному проекті рішення передбачається збільшити загальний обсяг доходів загального фонду на 114 млн 171 тис. гривень, з яких 4,5 млн гривень це перевиконання податку на прибуток.

Скажіть, будь ласка, хто є основними платниками цього податку, за рахунок якого збільшилась ця сума? Дякую.

І.Мацькевич. Основним платником податку, як ви знаєте, це “Івано-Франківськцемент”, і за рахунок нього саме більше, в першу чергу у нас є перевиконання даного податку.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Колеги, звертаю увагу, що ми традиційно поповнюємо дві програми військового спрямування – програма шефської допомоги Збройним Силам України, програма мобілізаційної підготовки. В черговий раз майже на 20 млн гривень, і загальна сума коштів, спрямованих з обласного бюджету вже становить 110 млн гривень. Якщо порахувати всі матеріальні ресурси, передані нами, це машини швидкої допомоги, ділова деревина, лісоматеріали і тому подібне, ну, то це вже набереться напевно, скажемо, до 50 відс. військового ПДФО, яке поступає в обласний бюджет.

І.Мацькевич. Дійсно, так воно і було.

О.Сич. Я хочу, до речі, закцентувати, ми не розглядаємо його сьогодні, бо ми його зняли, що за процентом спрямування коштів з військового ПДФО обласна рада… точніше так, з обласного бюджету поступає найбільший відсоток в області від усіх отримувачів військового ПДФО. Хоча наш… поступлення до нас, ну, одне з найменших.

І.Мацькевич. Можна я ще уточню? 185 млн гривень поступило на даний час за 9 місяців перевиконання за рахунок заробітної плати військовослужбовців, і ми спрямували, як ви чуєте, 110 млн гривень…

О.Сич. Чуєте?

І.Мацькевич. …на військові потреби.

О.Сич. Ви чуєте? В той же час в закритому режимі ми розглядали це питання на бюджетній комісії, і коли звучали цифри, скільки спрямовують громади, які  найбільше отримують ПДФО, то ці цифри встидно було слухати.

Дякую, Ірино Богданівно. Дякую, шановні колеги.

Оскільки не було… Є пропозиція, тому що комісія засідала. Ставлю на голосування
проект рішення за основу.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, у вас матеріали роздані, вони такі достатньо об’ємні, напрацьовані, я не годен зараз їх диктувати. Ви мали змогу з ними ознайомитись. Ставлю на голосування пропозиції комісії з питань бюджету.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Дякую.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Питання “Про стан забезпечення оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки”.

Воно планове.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Я коротенько постараюся. В державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей наявні дані про…

О.Сич. Трошки ближче до мікрофону.

В.Лемчак. …про 19 дитячих закладів з оздоровлення та відпочинку Івано-Франківської області. За результатами моніторингових візитів робочої групи, рішення обласного оперативного штабу з питань оздоровлення та рішення Ради оборони області від 24.05. було вирішено надати дозвіл для 18 закладів з оздоровлення та відпочинку в області.

Згідно з розпорядженнями голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації  “Про організацію оздоровчої кампанії” літня оздоровча кампанія у 2023 році розпочалась 1 червня і завершилась 1 вересня 2023 року.

Враховуючи введення воєнного стану, влітку 2023 року оздоровчу кампанію проведено та забезпечено оздоровленням та відпочинком понад 16 тис. дітей, які потребують особливої уваги, з яких 4 тис. 625 дітей з нашої області, 110 дітей оздоровчими послугами, тривалість зміни 21 день, та 4 тис. 515 дітей – відпочинковими послугами, тривалість зміни – 14 днів.

З метою належної реалізації оздоровлення та відпочинку дітей в області обласний штаб… та координації, до складу якого включені представники…

О.Сич. Володимир Олексійович, я прошу вибачення. Ну, питання планове, ми заздалегідь у плановому порядку отримали матеріали, всі їх вивчили. Може перейдемо до запитань.

В.Лемчак. Будь ласка.

О.Сич. Якщо є щось таке, на чому треба чітко наголосити, то так лаконічно скажіть, зверніть увагу, можливо, на таке.

В.Лемчак. Деякі громади, а саме тільки третя частина, навіть не третя, а четверта частина громад займалась своїм оздоровленням, тому у рішення ми прописали, що звернути увагу і рекомендуємо громадам більше звернути увагу на оздоровлення дітей…

О.Сич. Ось це найголовніший акцент. Тому що, шановні колеги, сьогодні повноваження згідно закону про соціальний захист дітей такої категорії лежить на громадах. Ми в області це розглядаємо, але це не наші повноваження, це повноваження громад. А сьогодні, як каже доповідач, тільки третина громад цим займається. Вони ще не переключились, що це їхні повноваження. Тому треба докладати зусиль, щоб вони розуміли, що вони мають не тільки права, але й повноваження.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан забезпечення…”…, логічно взаємопов’язано, – “Про стан забезпечення органами місцевого самоврядування соціального захисту дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, в Івано-Франківській області”.

Знову ж таки в розрізі громад.

Питання – планове.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Євчук Марія Михайлівна – в. о. начальника служби у справах дітей обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Євчук. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати і всі присутні гості! Питання захисту прав та інтересів дітей, стан і вся інформація вам роздані, з ними ви ознайомились. Я зупинюся на окремих аспектах.

Захист прав та інтересів дітей – це одне із завдань органів місцевого самоврядування. В нашій області здійснюють діяльність 62 міські, сільські та селищні ради, де всюди створені служби у справах дітей, створені і здійснюють свої засідання комісії з питань захисту прав дитини. На цих комісіях розглядаються питання всіх дітей, які проживають на території тої чи іншої громади. Але основне із завдань – це захист прав та інтересів дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

На сьогодні у нас на обліку в області проживають 1160 дітей, створені прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї опікунів та піклувальників, в яких виховується близько 92,4 відс. від загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Своєчасність виявлення дітей, які залишились з тих чи інших причин без батьків, надання їм правового статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, – це одне із основних завдань щодо захисту дитини.

Впродовж 9 місяців надано статус дитини-сироти і позбавленої батьківського піклування 130 дітям. І ще основне із завдань – це влаштування цих дітей, які осиротіли, влаштувати їх в сім’ї громадян, в сім’ї опікунів, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу чи усиновлення.

Впродовж 9 місяців ми влаштували 187 дітей, 29 з них – усиновлено, 12 – це первинний облік жителів Івано-Франківщини, і 17 – це діти, які були переміщені, але проживають на нашій території.

Окрім того, основне із завдань – це недопущення соціального сирітства, профілактика, профілактичні заходи, попередження сімей, робота з сім’ями, які з тих чи інших причин не в повній мірі виконують свої обов’язки як батьки. Проводяться відповідні рейди, заходи, роз’яснювальна робота. На даний час на обліку перебуває 757 таких дітей.

Окрім того, в нас в області функціонує 4 заклади соціального захисту дітей: 2 – це центри соціально-психологічної реабілітації дітей, і 2 центри соціальної підтримки дітей та сімей. В закладах отримують діти повний комплекс послуг, тих необхідних послуг, які на місцях місцеві громади не можуть, чи з тих чи інших причин не забезпечують.

Впродовж року в наші заклади, ці чотири наші заклади, які я маю на увазі, була влаштована 121 дитина, але вибуло 147 дітей, 31 дитина з них, які набули статус, перебуваючи в закладі, влаштовані у сімейні форми виховання, повернуті в біологічні сім’ї, чи були влаштовані в заклади – коледжі, ліцеї, вищі професійні, чи переведені за місцем первинного обліку.

На сьогодні в закладах перебуває 93 дитини.

Хочу зазначити, що заклади фінансуються з обласного бюджету. Заборгованості немає. Окрім того, заклади тісно співпрацюють з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, благодійниками, меценатами. За 9 місяців заклади отримали благодійну допомогу більше 4 млн гривень. По аналогії за минулий цілий рік було коло 3 млн гривень.

Хочу також зазначити, що всі ми знаємо, що від початку повномасштабної війни в області отримали прихисток близько 500 дітей – вихованців цілодобового перебування, дітей із закладів, це діти-сироти, діти, позбавлені, діти, які перебували у складних життєвих обставинах. На сьогодні у нас їх залишилось 72 дитини у 4 закладах області. Також отримали  прихисток діти-сироти, діти, позбавлені, які є вихованцями опікунських сімей, прийомних сімей, дитячих
будинків сімейного типу. Також налагоджена тісна співпраця з благодійниками, забезпечуються допомогою, підтримкою, всім необхідним діти зазначених категорій.

Хочу сказати, що питання захисту прав та інтересів дітей, сімей з дітьми, профілактики соціального сирітства перебуває на особливому контролі як органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування. Але все ж таки прошу, якщо є запитання, відповім, і хочу все ж таки, що необхідно органам місцевого самоврядування, міським, сільським і селищним радам, на території яких проживають діти всіх категорій, батьківських, дітей-сиріт і позбавлених, одне з першочергових завдань – це недопущення соціального сирітства, надання комплексу повних необхідних соціальних послуг, в тому числі і реабілітаційних, інституційних, робота з сім’ями з метою недопущення соціального сирітства, першочергове, як аналогія, – це створення
патронатних сімей, і діти-сироти, діти, які позбавлені батьківського піклування, першочергове влаштування в сімейні форми виховання. Дякую.

О.Сич. Дякую вам, Маріє Михайлівно, за дуже змістовну і одночасно лаконічну й ємку інформацію.

Колеги, чи є запитання?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання може доповідачеві давати? А доповідач не знає, чого не затверджено.

При обговоренні можете це сказати, до речі, якщо вважаєте за доцільне.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так? Є чи ні? Є. Запишіться, будь ласка. А поки люди записуються, я так скажу, Марія Михайлівна, на продовження того, що я озвучив у попередньому питанні. Я думаю, що ваше завдання на сьогоднішній день як управління, скажемо, чи як служби, – максимально донести до відома, до свідомості кожного голови громади, що це їхні повноваження. Думаю, що більшість з них поки що цього не усвідомлюють, і думаю, що навіть ті, що усвідомлюють, то вони не те, що не ставлять пріоритетом, але в десятці пріоритетів цього не бачать. А насправді діти… так всі красиво говорять про дітей, але треба не тільки говорити, але й дбати про них.

Бачу, ніхто не записався, колеги, тому я закриваю питання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А чого ви не записались, пані Гоголь.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутат Гоголь, ой, вибачте, депутатка Гоголь, чого ви не записуєтесь?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, увімкніть мікрофон депутатки Гоголь Ярослави Михайлівни.

Я.Гоголь. Дякую, пане голово. Марія Михайлівна, мене цікавлять містечка милосердя і будинки милосердя. Чи є вони так само включені в цей перелік? Я… не включені в цей перелік, тому що я теж знаю, що там є діти, і діти з різних регіонів. Я би хотіла це вже почути, як йде їх фінансування. Якщо вони сюди не включені…

М.Євчук. Дивіться…

Я.Гоголь. Будь ласка.

М.Євчук. Містечко милосердя, крім того, що органи місцевого самоврядування чи
райдержадміністрації можуть створювати необхідні заклади за потреби на тій чи іншій території, окрім того, законодавством передбачено створення аналогічних закладів іншими приватними, в тому числі й релігійними громадами. І це створено релігійною громадою Української Греко-Католицької Церкви, так зване “Містечко милосердя”. Там є два відділення: одне, де перебувають діти, а друге відділення у Горохолино – для сімей з дітьми, які потребують тої чи іншої допомоги.  Також хочу зазначити, що зараз Українська Греко-Католицька Церква відкриває ще одне відділення термінового влаштування дітей, які потребують тої чи іншої підтримки, на вул. Василіянок на 8 місць, так як міська служба Івано-Франківської міської ради, райдержадміністрація і ми погодили виключно в межах норм чинного законодавства, в тісній співпраці зі службами і місцевою громадою, за погодженням і дотриманням всіх норм.

О.Сич. Сьогодні… на продовження слів сказаних, сьогодні у світі пішла така тенденція, що держава не є монополістом на надання послуг, соціальних послуг, от, а деколи делегує їх своїм громадським партнерам, надаючи в тому числі й ресурси. Одним з таких найкращих партнерів в Україні це є церква. Це треба визнати. Я не кажу, що там тільки одна конфесія, різні конфесії, але це треба визнати, і це державі треба враховувати у спілкуванні з церквою, що вона дуже потужний громадський партнер.

Марія Михайлівна, дякую вам за доповідь.

Шановні колеги! Більше немає бажаючих взяти участь в обговоренні, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан забезпечення стоматологічною допомогою населення області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати, присутні! Хочу коротко внести до відома про завдання, які стоять перед закладами охорони здоров’я стосовно забезпечення стоматологічної допомоги населенню області.

Як ви бачите з довідки, у нас 486 суб’єктів надають медичну допомогу, стоматологічну допомогу і тільки 36 – це комунальні наші підприємства, а також інші, це 449 приватних підприємств, один Центр стоматології Івано-Франківського національного медичного університету. З 33 закладів охорони здоров’я, які контрактовані за пакетом 34 “Стоматологічна допомога дорослим і дітям”, контрактовані 8 кластерних, 2 надкластерні лікарні, 10 загальних та 13 закладів територіальної громади.

Хотів би повідомити про те, що входить в надання допомоги за 34-им пакетом. Це забезпечення надання ургентної стоматологічної допомоги дітям та дорослим, а також планової стоматологічної допомоги дітям, крім ортопедичних процедур та протезування, а також забезпечення проведення інструментальних досліджень, зокрема внутрішньоротової рентгенографії та позаротової рентгенографії,  інформування пацієнтів щодо можливостей профілактики та лікування.

Стосовно фінансового забезпечення стоматологічної допомоги, вона забезпечується в межах виділених коштів з обласного та місцевих бюджетів, а також асигнувань за договорами Національної служби здоров’я та результатами роботи госпрозрахункових відділень.

У 2023 році укладено 33 договори з Національною службою здоров’я на загальну суму 17 млн гривень, з яких на перше півріччя поточного року вже сплачено 11 млн гривень. Як бачимо, обсяг фінансування за договорами Національної служби покриває тільки ургентну допомогу дорослим і дітям, а також планову допомогу дітям.

Важливим завданням на даний час… а все інше покладено на госпрозрахункові відділення… важливим завданням є надання безоплатної стоматологічної допомоги пільговим категоріям населення, які здійснюються в межах реалізації заходів двох обласних програм: комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття” – передбачено 1 млн гривень, які реалізовані станом на 01.08.2023 року, а також обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності та учасників бойових дій, які воюють зараз проти російської федерації. В поточному році передбачено 1,7 млн гривень, з яких 0,7 млн гривень вже освоєно.

Також варто відмітити, що кошти на пільгове лікування, протезування виділяються тільки чотирма громадами, це Івано-Франківською міською радою – 0,8 млн гривень, Калуською міською радою – 1,6 млн гривень, Бурштинською міською радою – 20 тис. гривень та Коломийською міською радою – 300 тис. гривень.

Також за звітний період у 2023 році безкоштовне лікування і протезування отримали в Центрі стоматології Івано-Франківського національного медичного університету 81 військовий, 268 пенсіонерів.

Стосовно нашого основного закладу, це КНП “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка”, заклад, який в минулому році був фінансово неспроможний, у закладі на даний час вжиті всі заходи економічного та раціонального використання коштів, проведено оптимізацію штатів, чисельності працівників, збільшено обсяги фінансових надходжень.

Так за перше півріччя 2023 року обсяг фінансових надходжень до закладу становив 6,8 млн гривень, що удвічі більше за 2022 рік.

Також в закладі є потреба надалі, бо враховуючи те, що вони використали всі кошти для пільгового лікування, вони до кінця року готові також освоїти 2 млн гривень і потребують покращення матеріально-технічної бази та оновлення апаратури.

Враховуючи викладене, ті завдання, які на даний час ми бачимо, що ми можемо реалізовувати в наших комунальних некомерційних підприємствах, це вжити заходів щодо забезпечення ургентної стоматологічної допомоги населенню у наших закладах охорони здоров’я, а також рекомендувати головам територіальних громад при затвердженні місцевих бюджетів враховувати потребу у коштах на надання безплатних стоматологічних послуг з метою дотримання
соціальних гарантій пільгових категорій населення. Ну, враховуючи те, що ми бачимо, що тільки 5 територіальних громад… обласна рада і 5 територіальних громад включилися в це… залучені до цього питання і виділяють кошти.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Володимире! В розрізі вашого виступу маю питання. Все-таки скажіть детальніше, які перспективи власне розвитку стоматологічної допомоги в розрізі її фінансування державою чи місцевими органами самоврядування на наступні роки? І яке майбутнє власне нашого основного, як ви кажете, закладу – обласної стоматологічної поліклініки? І що їх чекає? Бо є багато чуток, щоб якось чітко дати відповідь людям на ці питання.

В.Дзьомбак. Те, що можемо ми говорити про те, що заклади охорони здоров’я, які мають стаціонарну допомогу, тобто мають стаціонарні ліжка, чи це заклади кластерні, чи некластерні, чи заклади територіальних громад, вони  можуть контрактуватись за даним пакетом, якщо вони відповідають вимогам. Завдання департаменту охорони здоров’я і адміністрації є те, щоби ми все-таки залучили всі стовідсотково заклади для того, щоб наблизити ту допомогу, яка, як я вже озвучив, передбачає надання планової і ургентної допомоги дітям і ургентної допомоги дорослим. Тобто, ми говоримо про те, що якщо вночі болить зуб – це не потрібно терпіти, пити
таблетки. На даний час державна медицина готова забезпечити ці… зняття больового синдрому, симптому і надати допомогу безкоштовно.

О.Сич. Друга частина питання про поліклініку.

В.Дзьомбак. Стосовно поліклініки, ми говоримо про те, що, я вже озвучив, що… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

В.Дзьомбак. Коли вони мають стаціонарну допомогу, на жаль, у нас обласна стоматологічна поліклініка не має стаціонарної допомоги, відповідно стосовно контрактування вона не може здійснити з Національною службою здоров’я, бо не відповідає вимогам тим, які є включені. Проте і на даний час заклад, який надає і стоматологічну допомогу на госпрозрахунковій основі, тобто, вони заробляють гроші і ми бачимо, що вони покрили практично двохмільйонну заборгованість по заробітній платі за минулий рік, а також збільшили фінансові надходження до закладу і надають допомогу пільговим категоріям населення. Тобто, це ті зобов’язання, які ми несемо перед пільговиками, все-таки виконуємо, і заклад, який реально має право на існування.

О.Сич. Дякую. Дякую доповідачеві.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Мене тільки турбує один факт, от, що є підстави так вважати, що давній колега-депутат Ткач може бути необ’єктивний. Чому щодо Євчук Роман Володимирович задавав питання про переведення зі статусу в.о. у статус директора, а тут не задає такого питання? Треба бути логічним до кінця.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу і в цілому, оскільки не було пропозицій щодо проекту рішення.

За – 53, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання рішення обласної ради від 16.09.2022
№ 505-16/2022 “Про стан надання паліативної допомоги населенню області”.

Питання так само планове.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Завдання, які стояли перед нами, це виконання чотирьох пунктів рішення обласної ради від 16.09.2022 року, матеріали у вас є. Ми чотири пункти виконали, проте реально бачимо, виходячи навіть з довідки тої, що у нас на даний час надається медична допомога біля 8 тис. паліативних хворих, потреба є і буде дещо зростати до 10-12 тис., все-таки завдання про збільшення кількості паліативних ліжок у закладі відповідно до реальної потреби ми залишаємо за собою, тому що це постійно… Медичні завдання – це ті завдання, які не можна закрити, тому що постійно є питання формування спроможної мережі, постійно збільшення кількості пацієнтів, у нас на даний час внутрішньо переміщені, то це питання збільшення кількості ліжок ми залишили.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Як добре, що плідно попрацювали комісії обласної ради перед сесією.  Запитань майже немає.

За – 56, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, на 2022-2026 роки (зі змінами) за
2022 рік – вересень 2023 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Я постараюся коротенько, тому що довідка велика.

На реалізацію заходів…

О.Сич. Ближче до мікрофону.

В.Лемчак. На реалізацію програми у 2022-2023 роках в бюджеті виділено 53 млн 877 тис. 800 гривень, в тому числі на медичне забезпечення 3 млн 317 тис. 200 гривень, на забезпечення безкоштовним навчанням – 299 800 тис. гривень, на перевезення ветеранів війни для участі у відзначенні патріотичних дат – 200 тис. гривень, соціальний захист, надання матеріальних допомог – 50 тис. гривень 160, 50 млн 160 тис. 800 гривень. У 2022 році – 14 млн 335 тис. гривень, у 2023 році – 35 млн 825 тис. 400 гривень.

На житло з державного бюджету профінансовано для субсидій на 155 осіб, а саме по постановах 719 – 43 млн 61 тис. гривень, 17 млн 984 тис. гривень по постанові… перепрошую… по постанові 280-й, по постанові 214 – 11 млн 342 тис. гривень і так дальше. Коротенько.

На навчання шляхом оплати його вартості для 7 студентів за рахунок коштів обласного бюджету у 2022 році передбачено було 149 тис. 900 гривень, використано 81 тис. 500 гривень, на 2023 рік передбачена та ж сама сума, поки що використано 31 тис. 700 гривень.

Санаторно-курортне лікування: у 2022 році було використано 890 тис. 400 гривень. Професійна адаптація, починаючи з 24.02.2022 року… та видано відповідні посвідчення та довідки 1565 особам. З державного бюджету на 2022 рік було передбачено 503 тис. гривень на здійснення заходів з соціальної та професійної адаптації. Послугами соціальної та професійної адаптації скористались 45 осіб на загальну суму 362 тис. 300 гривень, в основному навчання… курси “Власна справа”. Місцеві програми, окрім того, що оздоровлення, то на сьогоднішній день місцеві прийнято 62 програми, і у 2023 році виділено коштів 251 млн 498 тис. 900 гривень, з яких за 9 місяців поточного року використано 168 тис. 274… 168 млн 274 тис.  380 гривень. Перевезення: використано на сьогоднішній день… в минулому році 91 тис. 600 гривень, станом на сьогодні 98 тис. 700 гривень.

Ну, коротенько…

О.Сич. Я думаю, що все, достатньо. Ви головні акценти розставили, Володимир Олексійович.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, я хотів би розставити декілька важливих акцентів. Акцент перший, я не знаю, який стан сьогодні, але до недавнього часу нашу програму серед однотипних програм в Україні вважали найкращою. Перше.

Друге, ви чули інформацію, сфокусуйтесь на ній, за два роки неповні майже 54 млн гривень. Наш бюджет обласний один з найбідніших в Україні, скажемо так: в трійці серед обласних, в трійці найбідніших, я собі думаю, ну, може в п’ятірці, але в той же час, думаю, що він чи не найкращий по наповненню відповідної програми. На цій сесії ми знову спрямовуємо 9 млн гривень на цю програму. І це нехай не прямий, але той же вклад на військові потреби… Бо кому ми даємо? Ми даємо тим,  хто воював на фронті або їхнім сім’ям. От ці акценти для себе як депутата обласної ради, будь ласка, так само занотуйте, аби мали можливість спілкуватись з людьми.

Шановні колеги! Оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу та в цілому.

В.Лемчак. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, чергове питання, яке у вас є серед матеріалів, ми зняли з розгляду. Це про хід виконання Регіональної цільової програми надання шефської допомоги підрозділам Збройних Сил України та іншим підрозділам.

Наступне питання, яке ми розглядаємо, – “Про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 15 – на окремому аркуші.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Василь Іванович Гладій.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. На виконання пункту 7.11 підпрограми під назвою “Обмін досвідом та сприяння розвитку місцевого самоврядування” нашої Програми розвитку місцевого самоврядування на 2022-2026 роки, а також беручи до уваги відповідний лист-клопотання Інституту гуманітарної підготовки та державного управління національного університету нафти і газу і висновки комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, проектом рішення пропонується затвердити перелік осіб – депутатів місцевих рад, а також тих осіб, які працюють або перебувають в кадровому резерві органів місцевого самоврядування, вони поступили на навчання до відповідної магістратури, і наступними двома пунктами передбачити відповідні кошти щодо оплати за їх навчання на поточний навчальний рік та наступний навчальний рік. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Любомира Слободяна”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: власне Любомир Слободян, наш колега-депутат – директор Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Я би рекомендував перейти до запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо ви не бажаєте на чомусь наголосити.

Щось шипить. Слухають чи що?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перестало.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Л.Слободян. Пане голово!

О.Сич. Одну хвильку! Доповідач хоче декілька слів сказати.

Л.Слободян. Хочу оголосити про конфлікт інтересів щодо питань 16 і 17 порядку денного. Участі у голосуванні не приймаю.

О.Сич. Приймається. Зафіксували в протоколі.

Прошу голосувати, шановні колеги.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Дякую.

Л.Слободян. Дякую вам.

О.Сич. Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального навчального закладу “Івано-Франківський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій” Любомиром Слободяном”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, кого пропонуєте?

В.Кімакович. Пропонуємо продовжити дію контракту зі Слободяном Любомиром до призначення на цю посаду переможця конкурсу, але не пізніше дванадцятимісячного строку з часу припинення чи скасування воєнного стану.

О.Сич. Згідно законодавства про режим воєнного стану.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! 12 жовтня відбулося засідання наглядової ради обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.  Наглядова рада на своєму засіданні розглянула питання про призначення на посаду начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Заяву написали дві особи, а саме Яремин Олег Михайлович, який працює юрисконсультом даного підприємства, і Коваль Назарій Іванович, який працює виконувачем обов’язків керівника даного підприємства.

Після того, коли були заслухані звіти двох кандидатів, їм були задані  питання, і наглядова рада прийняла рішення погодити кандидатуру Яремина Олега Михайловича на посаду начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” і звернутися з пропозицією внести на розгляд сесії обласної ради про призначення його на дану посаду терміном на 3 роки.

20 жовтня поточного року відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, де заслухали відповідний проект рішення обласної ради.

Комісія прийняла рішення внести проект рішення про призначення начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” на розгляд сесії обласної ради та рекомендувати Яремина Олега Михайловича на зазначену посаду, тобто, постійна комісія обласної ради фактично погодилась із пропозицією наглядової ради як органу управління.

Тому на ваш розгляд пропонується проект рішення наступний: призначити Яремина Олега Михайловича на посаду начальника обласного комунального підприємства, доручити голові обласної ради укласти з ним контракт терміном на 3 роки. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Василю Івановичу! Ось це просто приклад шкідливості в.о. Працював собі чоловік 2 чи 3 роки, працював, працював, щось собі робив, робив, робив, а потім його юрист взяв і написав заяву першим у вересні, цей написав у жовтні, і наглядова рада призначає юриста. Я не знаю ні одного кандидата, ні другого, так детальніше не можу оцінити їхню роботу.  Тому це просто нам всім хай буде наукою. Чому я, Світлано Василівно, казав вам? Якщо людина на посаді, несе відповідальність, потім звітує, хоча би сьогодні дала нам якийсь звіт. Це ж все-таки потужне підприємство, наше підприємство. А то так, знаєте, засіла наглядова рада… У мене немає упередження до наглядової ради, але просто це якраз той момент, що якщо би людина була на посаді, пройшла би ось цю трибуну, то би з неї і запитати було легше.

Дякую вам.

В.Гладій. Я погоджуюсь, колеги-депутати, що нам треба намагатись працювати таким чином, щоб виконувачів обов’язків було якнайменше. Я вам нагадаю, що Коваль Назарій Іванович, його кандидатура виносилась на сесію обласної ради, тоді її не підтримали, і він продовжував виконувати обов’язки, продовжує до сьогоднішнього дня.

Якщо сьогодні буде прийнято відповідне рішення, то ми призначимо вже особу, яка буде не виконувачем обов’язків, а повноцінним керівником. Більше трьох років він виконує обов’язки.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Перш за все, практично підтримую слова Романа Ткача, але суть питання полягає в тому, що якщо ми говоримо, що Прикарпаття, Івано-Франківська обласна рада одна з найкращих щодо публічності діяльності, процедури дотримання демократичних.., а хто ще знав про те, що можна написати заяву? Тільки двоє, що працювали? Взяли, розділили комунальне підприємство на двох: один написав, другий написав. Той три роки виконував обов’язки, зараз ми цього призначаємо. Це щодо питання публічності.

Повністю підтримую свого колегу щодо звітності роботи. Я розумію, що коли в.о. може працювати півроку, він по нашому положенню обласної ради не має звітувати, але коли три роки працює, міг би хоч прийти, прозвітувати про діяльність. Це господарське підприємство, є певні кошти, воно впливає на життя населення, певного регіону Прикарпаття, видача документів, завірення їх. Тобто, питання: публічність, прозорість, демократичні процедури. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Ми з вами  прийняли порядок призначення на посаду. В тому порядку є розписано чітко, як призначаються на посаду керівники закладів освіти, охорони здоров’я, культури відповідно… й інших, відповідно до нашого порядку і до законодавства України. Тому що законодавством України є чітко обумовлені особливості призначення на посаду керівників освіти, керівників охорони здоров’я, культури і так далі. Що стосується комунального підприємства обласної ради, вся процедура відповідно до законодавства, до нашого порядку витримана: засідання органу управління, засідання постійної комісії. І ви правильно акцентуєте увагу: ми повинні призначити повноцінного керівника з відповідними обов’язками, а не виконувача обов’язків. Тому вам пропонується дана кандидатура і наглядовою радою, і постійною комісією.

О.Сич. Колеги, запитання вичерпані. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?  Запишіться, будь ласка.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Так попередньо, попередньо, заступники мені підказують, що немає. Я окремо зараз до цього питання повернуся. Тарас Теофілович нехай візьме слово. Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Повертаючись знову до цього питання, я хотів би сказати
шановному колезі Василю Івановичу Гладію, що відбувається певне маніпулювання, але протягом 4 років можна було дійсно знайти керівника і провести призначення. Так, дійсно, у нас в положенні написано, що виконувач обов’язків не звітує. Він чотири роки виконувач обов’язків, підписував всі документи, звітності, податкові, господарські, виплати заробітних плат і тому подібне. Тому я би, якщо підходити принципово до цього питання, мав би керівник прозвітувати, де новопризначений, точніше, новообраний, якого рекомендує наглядова рада і комісія, міг би виступити, розказати про план діяльності підприємства, які є проблеми.

Ну, виглядає так, що 6 чоловік зібрались, собі разом вирішили: а давай ти будеш сьогодні, і на сесію виносимо. А більшість формує ті, хто у нас сидять в комісії. Тобто, я знову ж таки за публічність, прозорість, демократичність даних процесів. Порядок, положення, вважаю, що він дійсно недосконалий, треба внести корективи. І у нас є таких декілька підприємств, де виконувачі обов’язків роками у нас сидять, а получається, звітувати не мають, і ніхто за це не несе відповідальності. Тому, колеги, прошу звернути також на це увагу. Дякую.

О.Сич. Колеги, перше, в залі є присутній кандидат. Друге, Тарас Теофілович, звикайте, що у світі є тенденція до гендерної рівності. Ви кажете там, 6 чоловік в комісії, в наглядовій. Не чоловік, там і жінка є. Жінка теж там є. Це перше.

Наступне, вони представляють фракції, і очевидно, що вони настільки дисципліновані, що в кожній фракції вони доповідають. Ну, не будемо ми… припустимо, нам треба заслухати кандидата там, от, ну, не будемо ми всю обласну раду збирати, щоб заслухати кандидата. Ну, для цього є орган управління – наглядова рада, до якої входять представники всіх без винятку фракцій. Тобто, опосередковано через члена чи членкиню своєї фракції кожна фракція бере участь у прийнятті рішення, і зокрема оскільки на наглядовій раді одноголосно проголосували, це означає, що ваша фракція підтримала того кандидата. А ні, так? Ну, ваша фракція не підтримала кандидата.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Точніше так: не було представника, представниці вашої фракції. Не було, не було, от, з якихось причин не змогла вона взяти участь… Тому й не дивно, що ви розглядаєте ці питання, тому що ваша фракція не поінформована про роботу наглядової ради, от, очевидно, треба ставити питання, можливо, про заміну представника в наглядовій раді, я не знаю, це вже ваше питання, внутрішнє. Але я змушений ці акценти, шановні колеги, розставити.

Зважаючи на те, що я жодне прізвище на називав, я повторно слово нікому не збираюся давати.

Колеги, є бажання заслухати кандидата, побачити його? Принаймні побачити!

Будь ласка, кандидат у нас хто? Яремин Олег Михайлович, будь ласка. Олег Михайлович, вийдіть на трибуну, хай народ чесний, обраний так само народом, подивиться, що ви претендуєте на посаду. Бо ці всі депутати за посередництвом, за посередництвом 1,5 млн мешканців Прикарпаття вас призначать або не призначать на посаду. Це дуже відповідально.

Шановні колеги! Чи є запитання до кандидата?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є. Будь ласка, запишіться для запитань кандидатові.

О.Яремин. Добрий день!

О.Сич. Почекайте, почекайте! Не поспішайте! У нас все по Регламенту на відміну від Коломийського міжрайонного бюро інвентаризації.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Дуже приємно вас побачити. Скажіть, будь ласка, три роки був виконувач обов’язків, а ви були юрисконсультом даного підприємства. Як ви вважаєте, підприємство виконувало в повному обсязі свою діяльність, чи були якісь недоліки, і що саме спонукало вас, виявляється, стати керівником даного підприємства? Будь ласка.

О.Яремин. Дякую за запитання. Добрий день, шановний голово, шановна президіє, шановні депутати! Скажу, працювали… у нас дуже малий колектив, ми працювали всі в таких умовах, що є дуже серйозна конкуренція зараз комунальним підприємствам, в тому числі суб’єктами господарювання, і старались зробити все якнайкраще.

У мене є своя програма розвитку підприємства, є стратегічний план розвитку підприємства, мною був наданий до обласної ради, далі засідала наглядова рада, заслухали позицію, ну, і вирішили все-таки погодити мою кандидатуру. За що дякую. І прошу вас підтримати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане Олеже, напевно ви будете добрим керівником, бо я дивлюся, що ви 20 років працювали в БТІ юрисконсультом. Тобто, всі нюанси, “підводні камені” ви знаєте. Ну, я надіюся, бо це… Чому я переживаю? Бо це наше комунальне підприємство.

Але все-таки я хочу підтримати свого колегу Виноградника. Давайте за недоліки, якісь “вузькі місця” в роботі попереднього керівника десь ви бачили?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми розуміємо, що це некоректно, але депутати питають.

Р.Ткач. Я перепрошую, я просто уважно прочитав… Додасте мені цих 10 секунд. У
вересні, 9 вересня ви пишете перший заяву, є ж живий керівник, працює, пишете перший заяву, що хочете бути, а через місяць аж керівник. Напевно, там є якісь нюанси.

Тому на завершення, якщо ви будете обрані, просто прохання… пройде рік, а він так промайне швиденько, підготуйте все-таки… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте договорити депутатові, будь ласка.

Р.Ткач. Підготуйте, будь ласка, все-таки звіт чи в кінці року, чи на початку за там два, три, чотири роки роботи даного комунального підприємства. Добре?

О.Яремин. Дякую вам за запитання, обов’язково підготуємо і доведемо до керівного органу.

О.Сич. Колеги, запитання завершені. Ну, кандидат не є доповідач. Йому задали запитання, він відповів так, як зміг, в межах Регламенту: одна хвилина на запитання, одна – на відповідь, і вклався в регламент. Вже похвально.

Дякую, пане Олеже.

Якщо немає зауважень до проекту рішення, я ставлю його за основу і в цілому. А вам визначатись, будь ласка.

За – 42, утримались – 6, не голосували – 17: рішення не прийнято. Одного голосу не стало для прийняття рішення.

Колеги, сьогодні звучало питання…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рудик Марія, кнопка не спрацювала. Так? Що це означає? Переголосувати чи зарахувати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Хто за те, щоб повернутись до голосування, бо за свідченням депутата кнопка не спрацювала? Хто за те, щоб повернутись? Треба третина – 28 голосів. Треба все робити правильно, по Регламенту. Якщо в державі не робиться все по закону, це не означає, що ми не повинні робити по Регламенту.

За – 44: це означає, що повернутись до голосування.

Колеги, повторно ставлю на голосування проект рішення про призначення керівника Коломийського міжрайонного бюро технічної інвентаризації. Прошу визначатись. За основу і в цілому.

За – 44, утримались – 7, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, стосовно питання, яке сьогодні звучало про виконувачів обов’язків. Ми не маємо, скажемо так, юридичного права вказувати, коли виконувачами обов’язків є керівники підрозділів обласної адміністрації, бо там є свій порядок, але що стосується всіх наших комунальних установ, підприємств, то згідно нашого положення не більше півроку може бути виконувачем обов’язків. Ми з вами самі порушуємо наше положення, ухвалене нами, якщо допустили, що майже 4 роки керівник був виконувачем обов’язків. І я хочу наголосити, що є ряд інших організацій, органами управління яких є не обласна рада, а обласна адміністрація, коли люди є виконувачами обов’язків ще більшу кількість років. Це непорядок.

Переходимо до наступного питання – “Про передачу нежитлової будівлі у с. Смодна Косівського району, пров. Санаторний, 9”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановна президіє, шановні депутати! Враховуючи звернення Косівської міської ради, пропонується передати із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність Косівської міської територіальної громади нежитлову будівлю у с.Смодна Косівського району.

Хочу нагадати, що у 2020 році було нами передано єдиний майновий комплекс Смоднянської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів у спільну власність Косівського району якраз за винятком цієї адреси – пров. Санаторний, 9.

Зараз за зверненням пропонується передати і цей об’єкт.

Косівська територіальна громада береться ремонтувати його і використовувати за призначенням.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження? Хочу розставити деякі акценти. Це приміщення нашої власності не використовується, поволі занепадає. Колись воно належало… було на балансі, точніше, обласного центру краєзнавства учнівської молоді.

На сьогоднішній день є проект нашої служби з надзвичайних ситуацій спільно з Косівською міською радою, на території якої розміщено це приміщення, зробити гірський рятувальний пункт. Ну, якщо так, то нехай Боже їм помагає. Ось з цією метою ми приймаємо це рішення.

Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, утримались – 2, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про включення нового об’єкта на вул. С. Бандери, 2 у
м. Коломиї до Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. За пропозицією комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна як балансоутримувача пропонується включити новий об’єкт на вул. Степана Бандери, 2 у м.Коломиї до Переліку об’єктів малої приватизації, які підлягають приватизації у 2021-2025 роках, згідно з додатком.

Нагадаю, що цей об’єкт на минулій сесії був переданий з балансу нашого госпіталю на баланс нашого комунального підприємства для підготовки до приватизації цього об’єкта.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги? Є. Запишіться, будь ласка.

Ленігевич Богдан Васильович.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Василь Степанович, скажіть, будь ласка, що робиться із землею під цим приміщенням, кому вона належить?

В.Даниш. По земельній ділянці, значить, у 2013 році земельна ділянка площею 0,1926 га під об’єктами нерухомості на вул. С. Бандери, 2 у м.Коломиї зареєстрована як комунальна власність Коломийської міської ради. Тому у разі, якщо приватизація відбудеться цього майна, то власник буде вирішувати питання з Коломийською міською радою, або зараз у нас є підстави звернутися до Коломийської міської ради для передачі цієї земельної ділянки до обласної ради.

О.Сич. То це не наша земля?

В.Даниш. Це не наша земля.

О.Сич. Ааа, я зрозумів. Добре. Кукурудз каже, що тиснув ґудзика, а ґудзик не спрацював, і Качур, я бачу, піднімає руку. Добре.

Ростислав Кукурудз. Будь ласка, включіть мікрофон.

Р.Кукурудз. Дякую. Шановний пане Василю, скажіть, будь ласка, як виглядає подальша процедура власне приватизаційна? Я маю на увазі, в часі, ми зараз підходимо до завершення року, завершення фінансового року. Якщо відбудеться як би процес приватизації, умовно, закінчиться там 20 грудня, кошти поступлять 24-го, і далі ми станемо перед дилемою про те, що ці кошти не зможуть бути використані. От, чи є така загроза, чи її немає? Скажіть, будь ласка.

В.Даниш. По процедурі зараз, після прийняття рішення, надається до трьох тижнів для прийняття умов, наше управління затверджує умови і оголошує аукціон, який в терміні від 20 до 25 днів. Виходить, що десь на початку грудня місяця мав би відбутися аукціон. Якщо переможець аукціону швидко підпише протокол і швидко внесе кошти, які ми зобов’язані відразу перерахувати до бюджету, то процедура буде завершена ще цього року.

О.Сич. Потенційно загроза є.

В.Даниш. Прошу?

О.Сич. Потенційно загроза є.

В.Даниш. Потенційна загроза є.

О.Сич. Добре, гаразд. Качур, будь ласка.

Депутат Качур, увімкніть мікрофон.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга Народу”. Шановний Василь Степанович! Теж питання, земельне питання, по землі. Оскільки тут є розмір земельної ділянки – 0,19 га, площа є, це означає, що земельна ділянка сформована. А чому немає кадастрового номера? Це не перший раз, що ви так робите. Тому немає розуміння того, що сказав Ленігевич, немає розуміння. Якби був кадастровий номер, то депутати могли би зрозуміти, чи земельна ділянка є в оренді у Коломийської територіальної громади, чи вона має державний акт на постійне користування. Тоді ще наступає наступне питання: чому стільки об’єктів є, бувші теж у комунальному підприємстві нашому, не зроблений державний акт на постійне користування, а земля в оренді Коломийської територіальної громади?

В.Даниш. Вона не в оренді, земля у власності. Кадастровий номер є. Коли сформована земельна ділянка, кадастровий номер присвоєний, можу його назвати: 2610600000/15:…

О.Сич. …записуйте, записуйте номер.

В.Даниш. …дві крапки, 008:001006. Земля знаходиться у власності міської територіальної громади. За попередньої каденції були спроби у нас оформити земельну ділянку за спільною власністю територіальних громад області, але не було розуміння з тієї сторони.

Зараз якщо ми звернемось, ми маємо таку надію, що це може відбутись, передача земельної ділянки, оскільки маємо приклад по Козацькій, 1, де за нами була сформована земельна ділянка, і зараз вона знаходиться на приватизації у м.Коломиї.

О.Сич. Ну, історія цього питання така, що ви знаєте, більшість з вас, колеги, що нам це передали з державної власності, це колишня залізнична лікарня. Але бачите, коли передавали, у нас тоді не було ще в апараті обласної ради земельного відділу, і не було кому контролювати питання. Коли ми створили, тепер ми наводимо порядок з землею. А на той час ми майно
прийняли, а земельну ділянку собі оформило місто. І сьогодні у нас так: майно наше, а земельна ділянка не наша. Так воно не зовсім логічно. Очевидно, що вартувало би звернутись офіційно до міста з проханням передати нам земельну ділянку під майном, яке є нашим. Може й треба це зробити.

Добре, добре. Які пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться для… сьогодні прозвучали такі речі, чесно кажучи, я й не знав, що та земельна ділянка не наша. Потім абсолютно логічно депутати ставлять питання про те, що з уваги на те, що ми не знаємо, в яких бюджетних умовах і рамках ми будемо перебувати з початку нового року, і навіть якщо до кінця року закінчиться приватизація, яка доля тих коштів, ну, теж є питання.

Гаразд, запишіться для пропозицій, бо я бачив, що деякі депутати руки піднімали.

Федоришин Володимир Євгенійович, будь ласка.

В.Федоришин. Доброго дня всім! Шановна президіє, в розрізі тих заперечень чи зауважень, які ви почули, пропоную це питання зняти і перенести на слідуючу сесію, краще підготуватись і встигнути провести звернення по земельному питанню за цей час. Дякую.

О.Сич. Добре. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Мій виступ десь так аналогічний виступу мого колеги. У зв’язку з тим, що, як ви сказали, пане голово, майно рахується за нами, а земельна ділянка перебуває у комунальній власності Коломийської міської ради, то доцільно було би зараз це питання просто зняти, утриматись від його розгляду, натомість звернутись до Коломийської районної ради…

О.Сич. Міської.

В.Мельничук. …міської, перепрошую, міської ради, з приводу передачі цієї землі для
обслуговування нашого цього об’єкту, а вже потім до цього питання повернутись, маючи відповідь Коломийської міської ради.

О.Сич. Добре. Я кладу на продовження, я зараз дам слово… Процедура продовження. Нам треба через сесію звертатись, чи комунальне підприємство звернеться, чи голова обласної ради звернеться з листом? Яка процедура?

В.Гладій. Ініціатором може бути як наша обласна рада, так і Коломийська міська рада. Ми можемо листом звернутись… голова обласної ради листом звернеться до Коломийської міської ради, і рішення Коломийської міської ради може бути позитивним, тоді приймемо рішення прийняти у власність.

О.Сич. Вважаючи, що це я отримав доручення від обласної ради цей крок зробити.

В.Гладій. Саме так, саме так.

О.Сич. Добре. Олег Васильович, будь ласка, Качур.

О.Качур. Шановні колеги! Я підтримую те, що було сказано, але питання повинно бути… глибша пропозиція, щоби управління майном ніколи більше не подавало на приватизацію шляхом аукціону будь-яке приміщення, яке знаходиться окремо і стоїть на земельній ділянці, не розуміючи, всі тут депутати, що твориться із земельною ділянкою. Тому що сама та будова на вул. Бандери, 2 цінності не представляє, а представляє земельна ділянка 20 сотих. Тому повинно бути завжди в депутатів розуміння про земельну ділянку. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Логіка є.

Колеги, отже є пропозиція, перше, пропозиція перенести розгляд питання, зняти з
сьогоднішнього порядку денного і перенести на якусь чергову сесію. Перше, і друге, скажемо так, вже не проект рішення, а як протокольне доручення сесії обласної ради, зафіксоване у стенограмі: доручити голові обласної ради листом звернутись до голови чи до Коломийської міської ради з проханням передати земельну ділянку у спільну власність громад області. Так я зрозумів?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Гаразд, колеги, я ставлю на голосування питання про те, щоби з сьогоднішнього порядку денного зняти з розгляду це питання під номером 20. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, аналогічно за 20-им йде 21-ше питання. Немає сенсу оголошувати приватизацію, якщо ми 20-те питання зняли. Тому ставлю на голосування про те, щоби зняти з порядку розгляду питання 21 “Про приватизацію нежитлового будинку (літер А) площею 598,1 кв. м, пральні (літер Б) площею 103, 6 кв. м, гаража (літер В) площею 78,4 кв. м та господарського приміщення (літер Г) площею 9,7 кв. м на вул. С. Бандери, 2 у м. Коломиї”.

Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про звернення до суду”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. На минулій сесії було прийнято нами рішення про надання згоди на передачу приміщення котельні на вул. Шептицького, 32а у селищі Делятин Надвірнянського району.

Сесія прийняла рішення звернутися до Надвірнянської районної ради щодо повернення законному власнику, тобто обласній раді, приміщення котельні на вул. Шептицького, 32а у селищі Делятин Надвірнянського району, дати згоду на передачу із спільної власності
територіальних громад сіл, селищ Надвірнянського району у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Дане питання було скеровано і було розглянуто на сесії Надвірнянської районної ради. Відповідь наступна: рішення не прийнято. Тому враховуючи, що це питання розглядалось на попередній сесії, просимо вашого доручення звернутися до суду з позовом про визнання частково недійсним рішення Надвірнянської районної ради в частині визнання права спільної власності, повернення цього об’єкта.

О.Сич. Колеги, нагадаю: попередньої сесії ми розглядали це питання. Колись, не пам’ятаю, в якому це році було, напевно років 10 назад, Надвірнянська районна рада “поцупила”, даруйте, що я таке слово вживаю, наше майно – котельню Делятинського інтернату, яка знаходиться прямо на території. І тепер ця котельня надає найдорожчі послуги з надання тепла в усій області для нашого інтернату.

Ми звертались з проханням виправити те, що було зроблено, і добровільно нам це майно передати. Надвірнянська районна рада рішення з цього приводу не прийняла, тому наступний крок – нам треба своє майно повернути в судовому порядку. Тому ми доручаємо нашому управлінню зайнятись цим питанням у судовому порядку.

Чи є запитання? Є, будь ласка, запишіться.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Пане доповідач, пане голово, повністю підтримую, що справедливість має бути встановлена, і майно своє треба оберігати. У мене єдине питання процедурне: для чого рішення сесії для того, щоб звернутись до суду, якщо ми знаємо, що це наші права? У нас є департамент, у нас є управління майном, вони є сторона. Просто процедурне. Нехай доповідач скаже, на підставі якої процедури і законодавства має бути рішення сесії, щоб звертатись до суду. Дякую.

В.Даниш. Ми вважали за потрібне, маючи цей розгляд питання на минулій сесії, продовжити розгляд питання на цій сесії і отримати доручення… рішення сесії.

О.Сич. Тарас Теофілович, для того, щоб на наступній сесії ви не сказали, що обласна рада щось робить не прозоро.

Шановні колеги! Якщо немає зауважень до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, утримався – 1, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання згоди на передачу із державної власності у
спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області цілісних майнових комплексів закладів фахової передвищої освіти”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 23 – на окремому аркуші.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради на обидвох комісіях.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Йде мова про чотири коледжі, які знаходяться на території нашої області. З 2018 року ми утримуємо ці коледжі, як і зарплату, так і комунальні послуги. Міністерство, продовжуючи децентралізацію, оскільки ці коледжі не входять в склад вузів, пропонує передати майно і цілісні майнові комплекси нам, в обласну раду. А ми вже будемо думати спільно з вами про долю їх в майбутньому.

О.Сич. Ну, я єдине, що хотів би поправити по тексту. Міністерство, продовжуючи політику децентралізації повноважень і централізації ресурсів, передає нам це майно. Тому що повноваження утримувати майно нам передають, а гроші концентрують в столиці. Тому треба буде думати, як його утримувати, тому що це такі комплекси величенькі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Кімакович. Ні, ця земля на сьогодні, вона, як і майно, в міністерській власності…

О.Сич. В державній власності. Тому ми будемо ставити питання про комплексну передачу майна і землі. Ну, і відповідно потім вже акти прийому-передачі, все це має бути прописано.

В.Кімакович. Процедура передбачає згоду ради, після того формується пакет документів, і буде рішення Кабінету Міністрів про передачу.

О.Сич. Чи є ще запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування… Є, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Директор одного з таких коледжів, наш колега-депутат. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

Депутат Тринів Ігор Васильович. Включіть мікрофон, будь ласка.

І.Тринів. У зв’язку з конфліктом інтересів не буду брати участь у голосуванні.

О.Сич. Приймається, зафіксовано.

Колеги, ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Двадцять четверте питання “Про поділ земельної ділянки на вул. Української Армії, 7 у м. Надвірній”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Прокопів. Шановні депутати! Проект рішення зумовлений тим, що в червні 2023 року рішенням обласної ради здійснено поділ майна на вул. Української Армії, 7 на два окремі об’єкти, один з яких переданий Надвірнянській міській раді. Оскільки міська рада готова отримати цю будівлю, на сьогодні ми здійснюємо поділ земельної ділянки для передачі однієї з них для обслуговування новоствореного об’єкту. Схема і площа земельної ділянки обгрунтовується наступним. Перше, прийнятим рішенням у червні 2023 року, в якому визначена орієнтовна площа, необхідна для обслуговування всього майна; друге, розміщенням будівлі відносно цілої земельної ділянки; і третє, наявними дорогами і проїздами, які використовуються для цілісного об’єкту.

В подальшому дане питання буде повторно винесено на розгляд сесії обласної ради як затвердження відповідної документації щодо поділу цієї земельної ділянки.

Якщо є запитання, я готовий дати відповідь.

О.Сич. Колеги, знову ж таки до історії. Ми ухвалили рішення передати один корпус з нашого майнового комплексу Надвірнянській міській раді, і обіцяли, якщо Надвірнянська міська рада прийме його, то ми відповідно й землю виділимо. Міська рада прийняла, ми документи отримали, тепер оформляємо акти прийому-передачі, ну, і виконуємо свої зобов’язання: передаємо землю для обслуговування.

Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановний Анатолій Іванович, тільки відповідайте на питання, не так, як попереднє, коли я задавав.

Правильно дуже, вірно сказав голова обласної ради, що ми виконуємо свої зобов’язання, все вірно, все правильно. Єдине, у мене два питання. Перше питання: чи узгоджена… тобто, ця конфігурація земельної ділянки з тим, кому ми передали? Тобто, чи це добре для їхньої діяльності, чи ви говорили, не говорили? І по цій схемі не видно, хто є межівники. Так, чому? Тому що тут не видно, чи вони для себе можуть туди попасти, чи не можуть попасти, тобто, межівники не вказані. Тут я вам вказую на недолік.

Тобто, два питання: є межівники і хто, друге, чи узгоджувалось дане питання з Надвірнянською міською радою? Дякую.

А.Прокопів. На перше питання: схема поділу не погоджувалась з Надвірнянською міською радою, бо на цьому етапі таке погодження не вимагається. Друге, щодо межовиків. Хочу сказати, що відповідно до цієї схеми поділу, вона більш детально розглядалась на засіданні комісії, і ця земельна ділянка формується під новостворений об’єкт, дотична до центральної дороги, і є можливість доїзду, заїзду.

Щодо межовиків, хочу сказати, що в тому числі два… з двох сторін цієї новоствореної земельної ділянки, яка пропонується для передачі Надвірнянської міської ради, є землі комунальної власності Надвірнянської міської ради, які вона потенційно може використовувати, в тому числі для обслуговування цього об’єкту.

О.Сич. Тарас Теофілович, але я вас прошу бути лаконічнішим у формулюванні. От у вас прозвучало: єдине, два питання. То єдине чи два?

Т.Виноградник. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, я хотів перепитати, бо я не знаю, як мені ставити на голосування: одне питання чи два питання. Як от..?

Т.Виноградник. (Без мікрофона).

О.Сич. Качур Олег Васильович.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга Народу”. Шановний пане Володимире! Ну, поділ класичний, я такого давно не бачив. Все правильно, два метри, я навіть не знаю, чи є від будівлі. Але це інше.

Про те, що говорив Тарас Теофілович. Ви взяли, я зрозумів, викопіювання земельної
ділянки з державного акту на право власності, наклали як би геодезичну зйомку, два в одному, де тільки видно споруди, але немає межовиків, тому ми не розуміємо, де є дороги і як та громада, яка це візьме, буде туди попадати, доїжджати, тому що я прочитав пояснювальну записку вашу, і про сервітутні обмеження або накладання жодного слова немає. Тому я хотів би зрозуміти, чи вони мають центральну дорогу, як ви сказали, і чи межують з комунальним підприємством, що вони будуть мати, як туди попадати, чи треба буде переїжджати через подвір’я, через ділянку велику цю і накладати сервітут. Дякую.

А.Прокопів. Дякую за запитання. У нас розроблена більш широка схема, ситуаційна схема, яка розглядалась на комісії, було визначено і кадастрові номери суміжних землекористувачів, проходи, проїзди, забудована територія, спортивні майданчики і все інше. Дана пропозиція після геодезичної зйомки була поставлена в максимальне завдання для геодезистів: сформувати таку земельну ділянку, яка можлива.

Хочу звернути увагу на схему, що з одної сторони вкраплений контур “Прикарпаттяобленерго”, немає куди розширити, з другої сторони будівля обласної ради, яка залишається в комунальному підприємстві обласної ради, тобто, інші корпуси, з третьої сторони – землі комунальної власності, які залишаються Надвірнянській міській раді, тобто, які по факту Надвірнянської міської ради. Тобто, з цієї схеми, враховуючи внутрішні проїзди, враховуючи розміщення всіх будівель, ми постарались максимально сформувати ту земельну ділянку, яка задоволить потреби Надвірнянської міської ради щодо обслуговування цієї будівлі.

О.Сич. Шановні колеги! До сьогоднішнього дня у нас не було підстав сумніватись в професіоналізмі нашого відділу, очолюваного Анатолієм Прокопівим, і ми порядок навели, слава Богу, трохи, не до кінця ще в наших землях. От, але будівельники задали питання, відповіді отримали. Може ще прості посполити мають запитання? Не мають? Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, він не в.о. Колеги, якщо немає запитань і немає пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про безоплатну передачу майна (лісоматеріалів) Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач: Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Олійник. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Відповідно до звернення військової частини А7013 Збройних Сил України прошу погодити безкоштовну передачу 30 м3 пиломатеріалів відповідній частині з наших підпорядкованих підприємств відповідно до додатка: Богородчанського та Долинського спецагролісгоспів. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Це передача майна для військових потреб.

Чи є запитання? Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

О.Олійник. Дякую.

О.Сич. За – 54, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішень обласної ради, що стосуються надання мисливських угідь в користування”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач: Поціхович Роман Іванович – заступник начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства – начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, похвальний конструктивізм, бо на попередній сесії обласної ради вже два рази це питання не могло пройти. А тепер навіть без обговорення пройшло. Видно, що комісія працювала плідно.

Розглядається питання “Про подання до Верховної Ради України щодо перейменування села Вороненко Поляницької сільської ради Надвірнянського району на село
Вороненка”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач: Іваськів Андрій Степанович – голова постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Іваськів. Шановна президіє, шановні колеги! Доброго дня! До нас звернулась Надвірнянська районна рада, також Поляницька сільська рада з проханням звернутися до Верховної Ради України перейменувати село Вороненко Поляницької сільської ради Надвірнянського району на село Вороненка.

Це питання розглядалось на нашій комісії місцевого самоврядування, депутатської діяльності, міжнародного і міжрегіонального розвитку, погодили. Прошу підтримати це питання. Дякую вам.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 28 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект теж розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановне товариство! Беручи до відома відповідні постанови та рішення судів, вищеназваним проектом рішення пропонується надати товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід відповідної площі для розробки відповідної ділянки родовища піску, яке знаходиться на відстані 0,5 км на схід від хутора Москалі Рогатинського району Івано-Франківської області.

Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції, рекомендації до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 26, не голосували – 21: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Оскільки до питання “Про депутатські запити” не надійшло жодного запиту, а питання ми змушені були поставити до проекту порядку денного, тому що запити згідно нашого Регламенту можуть поступити навіть під час проведення сесії, пропоную це питання зняти з порядку денного.

Хто за зняття питання? Прошу визначатись.

За – 39, не голосували – 12: рішення прийнято. 1/3 потрібна для прийняття рішення.

Шановні колеги! Ми завершили питання основної частини порядку денного. Є питання “Різне”.

Чи є бажаючі висловитись у питанні “Різне”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, даруйте, бо якщо я, скажемо, даю якісь уточнюючі запитання або щось у доповідача якогось уточнюю, то тільки з метою виконання свого головного завдання: конструктивно, лаконічно, з добром, з намаганням для добра справ громад провести сесію. Тому не гнівайтесь, коли я щось уточнюю, прошу там лаконічніше висловитись.

Оскільки всі питання проекту порядку денного розглянуті, оголошую двадцять шосту сесію обласної ради восьмого демократичного скликання закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]