Стенограма пленарного засідання (07.12.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДВАДЦЯТЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 07.12.2023 р.

 

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

Отож до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в залі присутній 61 депутат, відсутні 23, з них: у відрядженні – 2, на лікарняному – 1, з інших поважних причин – 7, з невідомих причин відсутні 13 депутатів, може ще хтось з них доєднається до нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу систему увімкнути, а колег-депутатів прошу зареєструватися.

Зареєструвалось 60 депутатів: сесія є повноважною. Вже 61.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту сесія є правомочною, і оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

На сесію ми запрошували всіх народних депутатів України. Поки що я не бачу нікого присутніх з них.

З уваги на заходи безпеки обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, але всі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у запису. Також наполегливо прошу всіх, особливо “відомих зірок” соціальних мереж, наших колег, які так само присутні в залі, до завершення сесії не поширювати в соцмережах інформацію про нашу роботу з уваги на вимоги безпеки.

А зараз, шановні колеги, шановні присутні, прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять українських воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок жорстокої збройної московської агресії.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Шановні колеги! Сьогодні наше свято. Мені язик не повертається сказати “професійне свято”, оскільки професійність передбачає отримання заробітної плати. А ми після Святого Миколая одні з найбільших соціальних суспільних волонтерів, оскільки ми свою роботу виконуємо на громадських безоплатних засадах.

Я вітаю всіх вас з Днем місцевого самоврядування. Я дякую за вашу жертовну працю, за ваш час, за ваші зусилля, за ваші інтелектуальні зусилля.

Я без перебільшення мушу сказати, що в тих умовах, про які ми ще можливо сьогодні будемо говорити, ви є “воїнами переднього краю” боротьби за демократію в Україні. Тому що коли ми кажемо про демократію як владу народу, то найбезпосереднішим виявом демократії є місцеве самоврядування. Бо коли люди обирають з-поміж себе голів громад, депутатів громадських рад, районних рад, обласних рад, то обирають тих, хто стоїть найближче до них,
найближче, повторюю. Тому що ті, кого обирають до центральних органів влади, вони стоять вже значно дальше від громад. Тому ви сьогодні є бійцями за торжество демократії в Україні.

Я бажаю кожному з вас пошанування вашої праці від людей, аби завжди вони належно оцінювали ваші зусилля, ваш час, потрачені задля блага кожної громади і всієї громадськості Прикарпаття.

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1 Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій із внесенням пропозицій, повідомлень тощо без прийняття рішень по них.

Колеги, чи є хтось із уповноважених представників фракцій бажаючий виголосити щось у цій частині нашої сесії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Продовжуємо. Президія обласної ради, засідання якої відбулося 05 грудня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд двадцять сьомої сесії обласної ради 26 питань та Різне.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас також про те, що до проекту порядку денного внесено 2 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номером 14 – “Про безоплатну передачу майна (лісоматеріалів) Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” (для військових потреб);

– за номером 18 – “Про віднесення об’єктів нерухомого майна до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Також повідомляю про те, що до обласної ради повторно не надходили відправлені на доопрацювання вами такі проекти рішень:

– “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”;

– “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”.

Принагідно інформую, що до обласної ради на сьогодні ще не надійшов проект рішення “Про обласний бюджет на 2024 рік”. А це питання є планове і в план подано обласною державною адміністрацією.

Окрім того, обласна державна адміністрація повідомила листом, що на основі аналізу стану охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях області, його впливу на економічний розвиток і трудовий потенціал розроблено проект обласної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2024-2028 роки, як це передбачено планом нашої роботи, однак, з уваги на те, що заходи щодо поліпшення стану безпеки гігієни праці та виробничого середовища на 2024-2028 роки не потребуватимуть фінансування з обласного бюджету, цю програму планують затвердити розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Я так зрозумів, що у подальшому будь-яка програма, яка не потребуватиме грошей, або будь-який пункт в програмі, який не потребуватиме грошей, не потребує нашого затвердження.

Напевно, це є якісь новації в законодавстві, можливо, я щось пропустив.

Водночас за результатами розгляду на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики відправлено на доопрацювання проект рішення “Про обласну комплексну програму “Утвердження функціонування української мови як
державної у всіх сферах суспільного життя Івано-Франківської області” на 2024-2026 роки” з тим, аби ця програма відповідала реаліям Івано-Франківської області, а не реаліям
Кіровоградської області, умовно кажучи.

Порядок денний та матеріали сесії, шановні колеги, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Під час реєстрації ви також отримали в якості подарунка до Дня місцевого самоврядування, прошу це врахувати перед звітом голови обласної ради, монографію Миколи Кугутяка “Монастирі Давнього Галича – духовні обереги української нації”, видану у рамках комплексної програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” за кошти обласного бюджету.

В підсумку, шановні колеги, є пропозиція наданий вам проект порядку денного двадцять сьомої сесії обласної ради взяти за основу. Прошу голосувати. За основу.

За – 64, не голосували – 4.

Шановні колеги! Може будуть доповнення до проекту порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу внести до порядку денного питання “Про внесення змін до Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху в Івано-Франківській області на 2021-2025 роки”.

Доповідає Дунич Роман Васильович.

О.Сич. Колеги, поступила пропозиція. При обговоренні ми можемо уточнити ті чи інші питання. Хто за внесення до проекту порядку денного? Прошу визначатись.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, і в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції прошу голосувати за проект порядку денного.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ну, і свято святом, а як свято без нагород?

Тому дозвольте зараз мені з головою обласної адміністрації зі своїми заступниками вручити цілий ряд нагород з нагоди нашого непрофесійного свята.

Н.Зорій. За вагомий особистий внесок у виконання завдань із забезпечення національної безпеки і оборони держави, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, з нагоди Дня Збройних Сил України та Дня місцевого самоврядування медаллю Івано-Франківської обласної ради “Лицар бойового чину” нагороджуються:

Кузьмин Роман Ярославович (посмертно) – депутат Ланчинської селищної ради сьомого та восьмого скликань.

Нагороду отримує дружина пані Надія.

Пірус Артур Миколайович (посмертно) – депутат Галицької міської ради восьмого скликання.

Нагороду отримує мама пані Віра.

Ткачівський Петро Ярославович (посмертно) – член виконавчого комітету Галицької міської ради восьмого скликання, депутат Залуквянської сільської ради.

Нагороду отримують дружина пані Марія та син Степан.

Штойко Ігор Степанович (посмертно) – депутат Куропатницької сільської ради шостого скликання.

Нагороду отримує дружина пані Світлана.

Круховський Роман Петрович (посмертно) – депутат Тлумацької районної ради шостого та сьомого скликань, голова Тлумацької міської об’єднаної територіальної громади (2016-2020 роки).

Нагороду отримують дружина пані Ірина та син Андрій.

Очкур Ігор Васильович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Іваночко Михайло Степанович – депутат Івано-Франківської обласної ради сьомого та восьмого демократичних скликань

Перебуває в зоні бойових дій.

(Оплески в залі).

Кріль Мирослав Петрович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

Перебуває в зоні бойових дій.

Понайда Олег Володимирович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

Перебуває в зоні бойових дій.

Федорців Сергій Іванович – депутат Івано-Франківської обласної ради сьомого та восьмого демократичних скликань.

(Оплески в залі).

Перебуває в зоні бойових дій.

Мединський Микола Васильович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого  демократичного скликання (з 20 листопада 2020 року по 22 лютого 2023 року).

Перебуває в зоні бойових дій.

(Оплески в залі).

Шкутяк Петро Зіновійович – депутат Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання, депутат Івано-Франківської міської ради сьомого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Сенатович Василь Федорович – депутат Івано-Франківської обласної ради сьомого  демократичного скликання.

Перебуває в зоні бойових дій.

(Оплески в залі).

Нагороджується Олійник Олег Богданович – генеральний директор обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

(Оплески в залі).

Голос із залу. Служу Українському народу!

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Стефурак Андрій Васильович – заступник начальника відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голос із залу. Служу Українському народові!

(Оплески в залі).

Н.Зорій. За жертовність та зусилля, проявлені у волонтерській діяльності, організації і наданні матеріальної, фінансової та іншої допомоги Збройним Силам України, іншим військовим формуванням України для відсічі збройної агресії російської федерації Івано-Франківською обласною відзнакою – медаллю “Доблесть Прикарпаття” нагороджується Томенчук Богдан Михайлович – директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

За вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток області та з нагоди Дня місцевого самоврядування Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради нагороджуються: Білик Роман Павлович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Зорій. Гринечко Мар’яна Валеріївна – депутатка Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Дзвінчук Дмитро Іванович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджуються:

Грищук Остап Іванович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Зорій. Івасик Василь Васильович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Зорій. Копильчук Інна Зіновіївна – депутатка Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Ленігевич Богдан Васильович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Тебешевська Оксана Степанівна – депутатка Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Ткач Роман Володимирович – депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Дякую вам.

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної ради за вагомий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Галицької міської територіальної громади та з нагоди відзначення 1125-річчя з часу першої писемної згадки про місто Галич Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджуються:

Дебенко Вікторія Ігорівна –  заступниця Галицького міського голови.

(Оплески в залі).

Костишин Віра Володимирівна – секретар Галицької міської ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще раз вітаємо всіх нагороджених і дякуємо вам за вашу жертовну працю.

Шановні колеги! Розпочинаємо розгляд питань порядку денного двадцять сьомої сесії обласної ради.

Отож, питання перше – “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України молодшому сержанту Остапу Бринському (посмертно)”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Дебенко. Шановна президіє, шановні колеги-депутати! Пропонуємо до розгляду звернення до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

“Звернення. Молодший сержант Бринський Остап Богданович народився 30 липня
1987 року в родині прикарпатського художника Богдана Бринського та галеристки Оксани Бринської. У 2004 році закінчив Українську гімназію № 1 м. Івано-Франківська (сьогодні – ліцей імені Миколи Сабата); випускник Національного університету “Києво-Могилянська академія” за спеціальністю “філософія”.

З 2010 року працював у складі місій із громадського спостереження на виборах різного рівня в Громадянській мережі “ОПОРА”. Зусилля Остапа Бринського впродовж 2010-2018 років сприяли утвердженню демократичних процесів на Прикарпатті, Київщині та в інших регіонах України.

З 2017 по 2022 роки Остап працював аналітиком у сфері публічних закупівель у складі громадських організацій на регіональному та національному рівнях. Був керівником Громадської організації “Агентство ефективних рішень”, яка співпрацювала з органами місцевого самоврядування та органами місцевої державної влади щодо підвищення рівня прозорості, законності при проведенні публічних закупівель. У 2020 році брав участь у спільноті Dozorro у співпраці з Transparency International Ukraine. Завдяки роботі очолюваної ним команди вдалося підвищити професійний рівень фахівців-закупівельників і уникнути чи попередити порушення законодавства та неефективні витрати публічних коштів.

З 2019 року працював аналітиком у благодійному фонді “Пацієнти України”, де також займався моніторингом публічних закупівель у сфері охорони здоров’я.

У 2021 році став одним з найкращих випускників Міждисциплінарної освітньої програми “Антикорупційні студії”.

Одружився, з дружиною виховували доньку Соломію.

17 червня 2022 року став на захист України у складі Чопського прикордонного загону Державної прикордонної служби України. Виконував бойові завдання на північному та східному напрямках у зоні ведення бойових дій. 19 серпня 2023 року загинув внаслідок мінометного обстрілу під час виконання бойового завдання неподалік населеного пункту Курдюмівка Бахмутського району Донецької області.

Відповідно до розділу ІІ Статуту звання Герой України, затвердженого Указом Президента України від 2 грудня 2002 року № 1114/2002, органи місцевого самоврядування можуть порушувати клопотання про присвоєння звання Герой України.

З уваги на викладене, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, закликаємо Президента України Володимира Зеленського присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно) молодшому сержанту Остапу Бринському – за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за державний суверенітет та незалежність України.

Слава Україні!”

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Тоді я ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

В.Гладій. Розглядається питання “Про звіт голови обласної ради”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші, матеріали до звіту – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Сич Олександр Максимович.

О.Сич. Шановні колеги! У вас традиційно є така брошура про нашу спільну діяльність, оскільки діяльність голови обласної ради не віддільна від діяльності обласної ради, бо його завдання полягає в тому, насправді, головне завдання в тому, аби спільно із заступниками, спільно з виконавчим апаратом забезпечити функціонування депутатського корпусу в режимі проведення сесій, засідань комісій, президії і так далі.

Я ж дозволю собі висловити деякі міркування і найголовніші статистичні та інші факти з нашої діяльності протягом попереднього року.

Отож, обласна рада, як і загалом місцеве самоврядування продовжували діяти в умовах режиму воєнного часу і в умовах перманентного намагання обмежувати наші повноваження та нівелювати місцеве самоврядування під прикриттям війни. І про це дещо детальніше. Як зокрема розуміти той факт, що протягом двох років війни двічі у Верховній Раді виносились законопроекти про повну ліквідацію районних і обласних рад, не в зоні бойових дій, а повсюдно по Україні, в тому числі і в таких тилових областях, як наша.

“Каліфи на годину”, випадково потрапивши у високі державні крісла, роблять намагання монополізувати всю вертикаль влади, включно аж до рівня громад, й увічнити себе у ній, але вони свідомо чи несвідомо перебувають в тому психологічному стані, який я називаю
“московський синдром”.

“Московський синдром” подібно до “стокгольмського синдрому”, – це психологічна залежність жертви від злочинця. Відмінність “московського синдрому” полягає в тому, що країна-жертва намагається копіювати дії країни-злочинця-агресора. І от такі люди, про яких я згадую “каліфи на годину”, копіюючи владу московщини, намагаються в Україні побудувати режим так званої “керованої демократії”. Це рух в нікуди. Це рух у минуле.

Весільні фотографи, цирульники, ресторатори та інші “ленінські кухарки”, випадково потрапивши до  зали парламенту України завдяки знову ж таки випадковим знайомствам, і прямо таки з весільної зали, вдають із себе великих реформаторів і відверто шкодять Українській державі.

Ці люди опановані владною ейфорією, яку можна назвати “синдромом каліфа на годину”. Вони вважають, що вроджені прямо таки з владними кріслами, через якесь життєве непорозуміння якийсь час перебували без них, але тепер у них будуть сидіти вічно аж до могили.

Вони забувають, що політичний процес розвивається за принципом колисанки, і той, хто сьогодні перебуває у верхній позиції, завтра буде у найнижчій і буде відповідати за свої вчорашні дії, коли перебував у верхній точці політичного владного колисання.

Бо хтось же колись із теперішнього складу Верховної Ради і Кабміну повинен відповідати за те, чому під час війни замість того, щоб зробити місцеве самоврядування (обране, сформоване народом, а не призначене в кулуарних кабінетах), і замість того, щоб його зробити партнером, його принижують, роблять опонентом виконавчої влади і вносять, що найголовніше, дестабілізацію у суспільство під час війни.

І хтось таки мусить відповідати за ту цивільно-правову, майнову вакханалію, що була витворена під час штучного приниження районних рад та позбавлення їхніх повноважень.

Що я маю на увазі? В чому суть справи?

Коли реформували райони, колишню спільну власність деколи трьох, чотирьох, п’ятьох районів, спільну власність громад віддали одній громаді, та, яка сформована на базі районного центру. Вона не може нею, тою власністю, ефективно управляти. Тому що районна лікарня обслуговувала цілий район, будинок культури обслуговував цілий район, школа мистецтва, спортивна школа обслуговувала цілий район, і ці об’єкти завеликі для однієї громади. Вони руйнуються, занепадають, у кращому разі – животіють, а в гіршому – дехто активно їх розпродує.

Постає питання: а де частка кожного села і кожної громади, яка була у цій власності? Вони що, не передбачають, що рано чи пізно ці громади схаменуться і в судовому порядку почнуть вимагати свою частку? І крайніми будуть ті громади, які базовані в районних центрах і яким цю власність віддали.

Такі особи, де б вони не сиділи, – у Верховній Раді чи в Кабміні – вважаючи себе командою Президента, насправді шкодять йому, шкодять загалом іміджу Української держави і
української влади, особливо в процесі євроінтеграції, коли однією із головних вимог до члена-кандидата є наявність демократичних процедур і демократичних інституцій. А місцеве самоврядування – це найважливіший вияв таких демократичних інституцій і демократичних процедур.

Ось в таких умовах, шановні колеги, ми й діяли протягом останнього року.

Тепер декілька… деякі основні факти.

Незважаючи на це, ми діяли в режимі системної роботи. Провели 10 сесій обласної ради, одна з них – дострокова, надзвичайна, інша – виїзна з нагоди 1125-річчя міста Галича. При цьому провели 7 засідань президії, більше 100 засідань комісій, це станом на 1 грудня, тепер значно більше, ухвалили 226 рішень, в тому числі 7 обласних регіональних програм.

За цей час у нас відбулися зміни у складі депутатського корпусу. Здали дочасно повноваження колеги Олег Гончарук і Микола Мединський, який зокрема повноваження здав для того, щоби ефективно виконувати свої бойові завдання.

Натомість набули повноважень Мирослав Кріль, відзначений сьогодні як учасник бойових дій, і Микола Дроняк.

Сталися зміни в президії обласної ради: представником фракції “Платформа Громад” замість Олега Гончарука, який вибув зі складу обласної ради, став його колега по фракції Володимир Семенюк.

Як ми вже сьогодні відзначали, представники місцевого самоврядування і наші колеги-депутати сьогодні перебувають в зоні бойових дій. Якщо ми говоримо про депутатів, то це Михайло Іваночко, Олег Понайда, Сергій Федорців, який зараз перебуває в зоні бойових дій, Ігор Очкур, який там перебував, Микола Мединський, який здав мандат для того, щоби виконувати свій обов’язок, Мирослав Кріль, який, перебуваючи депутатом, і дальше перебуває в зоні бойових дій, Петро Шкутяк з попереднього скликання обласної ради.

Колеги, але якщо загалом підсумувати внесок депутатського корпусу у боротьбі проти московського агресора, то всього депутатів різних рівнів рад і різних скликань воює або воювали 158 осіб, з них, на жаль, 9 загинуло. Голів місцевих рад воювали або воюють 15 осіб, з них, на жаль, один загинув, якого ми сьогодні вшановували. Якщо говорити про депутатів тільки останнього восьмого скликання, то загалом воювали або воюють 73 депутати, з них, на жаль, 7 загинуло. І це також наш вклад, окрім всього іншого, в обороноздатність нашої держави проти московського агресора.

Виконавчий апарат також працював в режимі постійної роботи. Знову ж таки сьогодні ми вшановували нашого співробітника Андрія Стефурака, який так само мобілізувався і виконує свій обов’язок по захисту Батьківщини.

Робота апарату обласної ради. За цей час видано 1313 розпоряджень, спільно з обласною державною адміністрацією – 177 розпоряджень. Апарат опрацював вхідних документів 3133, видав вихідних документів – 1066. Серед інших розпоряджень були розпорядження, і це важливо в сучасних умовах, про надання матеріальної допомоги. Ми надали матеріальну допомогу… прошу дати мені можливість завершити. Ми загалом надали матеріальну допомогу 1751 особі на 9 млн 411 тис. гривень, зокрема за поданнями депутатів обласної ради 6 млн 150 тис. гривень, з фонду голови обласної ради – 3 млн 261 тис. гривень.

Серед розпоряджень були розпорядження про нагородження. Цінним подарунком в якості годинника нагороджені 17 осіб, Подякою – 154, Грамотою – 220.

В цьому році ми відзначали 1125-річчя Галича, і тих людей, які відзначились у розбудові Галича і в дослідженні його історії, ми нагородили 57 осіб, в тому числі Прикарпатський університет і три музеї області.

Заснованою цьогоріч відзнакою “Лицар бойового чину” станом на 1 грудня нагороджено 1526 осіб, зараз, я думаю, що вже значно більше. До речі, вона користується популярністю серед учасників бойових дій.

Якщо підсумовувати, то яке наше головне досягнення? Я думаю, що це наша системна праця всупереч режиму воєнного часу і всупереч намагань, прикриваючись умовами режиму воєнного часу, знівелювати місцеве самоврядування.

Наші головні заходи та ініціативи за попередній рік: належне відзначення 1125-річчя Галича, це наша інформаційна біґ-бордова кампанія, це наші видані книжки про Галич, це наша медаль, заснована на відзначення цієї дати, врешті – це наша виїзна сесія, яка пройшла в такому хорошому, красивому європейському дусі.

Друге із важливих завдань – це наше сприяння Збройним Силам України. Я підсумував, шановні колеги, якщо додати ті ресурси, які ми виділяли в рамках програми мобілізаційної підготовки, програми надання шефської допомоги Збройним Силам та іншим військовим підрозділам, програми забезпечення правопорядку, в розрізі якої ми надаємо допомогу Службі безпеки України та Національній поліції, програми цивільного захисту, в рамках якої ми надаємо допомогу Державній службі надзвичайних ситуацій, враховуючи кошти, враховуючи передані нами ресурси, а це транспорт, зокрема машини швидкої допомоги, лісоматеріали, склади тощо, ми за попередній рік надали допомогу орієнтовно 150 млн гривень.

Знову ж таки вважаю, що один з кращих заходів, який слід відзначити з ініціатив, – це
заснування відзнаки “Лицар бойового чину”.

Ми з вами знову ж таки в сенсі надання допомоги Збройним Силам, і не тільки в цьому сенсі, але й гуртування місцевого самоврядування, вчергове провели благодійну спартакіаду “Місцеве самоврядування – Збройним Силам України”, на якій, окрім всього іншого, зібрали благодійної допомоги для потреб Збройних Сил на 3,5 млн гривень.

Вважаю успіхом, що нам вдалося, незважаючи на війну, все-таки реалізувати проекти переможців обласного конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування, які були проведені ще до війни у 2021 році. Ми пообіцяли громадам: ми все-таки своє зобов’язання виконаємо, навіть врахувавши інфляційний індекс. На те, щоб виконати це зобов’язання, ми витратили 22,7 млн гривень, з них 4 млн гривень – це індексація інфляції.

Загалом висновок. На мою думку, протягом 2023 року обласна рада повноцінно представляла спільні інтереси громад області, була надійним партнером обласної державної адміністрації при виконанні покладених на неї Законом повноважень, і виступала політичним захисником інтересів громад області.

Що нас чекає у 2024 році? Чекають виклики. Перше, військові. Війна заходить у затяжну фазу. Центральні державні відомства не спроможні оперативно і гнучко реагувати на поточні потреби військових підрозділів, а органи місцевого самоврядування через повне вилучення з їхніх бюджетів “військового ПДФО” будуть мати обмежені можливості для надання такої допомоги, хоча надавати її і надалі потрібно буде.

Отже, це один виклик.

Наступний: політичні виклики. Так виглядає, що на рівні центральних органів влади не буде зникати “передвиборча сверблячка”, а це загрожує дестабілізацією політичної ситуації в країні. Тут на язик проситься таке підгасло, знаєте, або така собі китайська мудрість: хочеш розвалити державу, оголошуй вибори під час війни. Якщо вони будуть, це буде виклик, і ми повинні бути до нього готові.

Економічно-бюджетні виклики. Через вилучення “військового ПДФО” обласний бюджет буде ослаблений чи вже ослаблений на 530 млн гривень, а це потягне за собою зупинення матеріально-технічного розвитку закладів спільної власності області, невиконання регіональних програм у різних сферах життя, можливі перебої із заробітною платою і оплатою комунальних послуг. Ми повинні бути до цього готові.

На завершення дякую всім за співпрацю, дякую голові обласної державної адміністрації за те, що наші партнерські відносини існують всупереч волі названих “каліфів на годину”, дякую кожному депутату за ваш час і ваш інтелектуальний вклад у нашу спільну працю.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую.

О.Сич. Дякую вам.

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Якщо немає, то, колеги, є пропозиція, я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

О.Сич. Колеги, дякую за голосування. Воно, вважаю, є виявом вашої довіри.

Продовжуємо роботу. Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується внести зміни в додаток 7 до рішення обласної ради “Про Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”, виклавши пункт 2 розділу 1 “Загальні положення” “Положення про використання коштів Програми “Фонд обласної ради на виконання депутатських повноважень” у новій редакції. У вас, товариство, є порівняльна таблиця: діюча редакція і запропонована редакція. В запропонованій редакції є додатковий абзац, а саме: “При збільшенні бюджетних призначень фонду впродовж року, коли кошти фонду розподіляються в пропорціях, погоджених постійними комісіями обласної ради відповідно до їх функціональної спрямованості”. При формуванні обласного бюджету традиційно кошти на виконання депутатських повноважень будуть передбачені 1/3 – фонд голови обласної ради і 2/3 – фонд всіх депутатів обласної ради. Якщо протягом бюджетного року ми будемо вносити зміни, то по мірі потреби це може бути або у фонд голови, або у фонд депутатів, або і в один і в другий фонди, але пропорції тоді вже будуть визначати профільні комісії: комісія з питань розвитку місцевого самоврядування і комісія з питань бюджету.

Дякую за увагу.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лапка Тетяна Миколаївна – в. о. начальника управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Т.Лапка. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, дорогі депутати! Найперше вітаю вас зі святом, бажаю всім здоров’я, миру, добра і швидкої перемоги.

Прошу вас розглянути зміни до програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич”, доповнивши пункти програми з 17, 26, 45 в частині виконавців такими установами: театр фольклору, народних свят і видовищ, навчально-методичний центр культури і туризму.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Т.Лапка. Дякую.

О.Сич. Колеги, мені доповідають, що для того, щоби дисциплінувати депутатів, більше стимулювати їх для присутності на сесіях, треба вручати нагороди. От кажуть, не було депутата Грицюка, але якщо ви даєте йому годинник, він прийшов.

Депутат Грицюк, ваша нагорода вас чекає. Підійдіть, будь ласка.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, ми так символічно, спеціально годинник, аби він не запізнювався.

Наступне питання – “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідач: Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Оклієвич. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, президіє, депутати! Прошу погодити проект рішення “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2022-2026 роки” в пунктах 2.1 “Забезпечення діяльності мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл”, в  пункті 3.4 “Здійснення грошових винагород, заохочень та стипендій спортсменам”, пункті 3.6 “Популяризація та розвиток олімпійського руху” і пункті 4.8 “Подальше утримання та розвиток “Льодової арени”. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Шановна президіє, шановні депутати, шановні присутні! Прошу підтримати проект рішення соціальної програми, а саме пункт: надання матеріальної допомоги, виплата одноразової грошової допомоги на лікування, вирішення невідкладних соціально-побутових питань жителів області, встановлення ліміту на 2023-2026 роки з 6 до 8 млн гривень в межах кошторисних призначень.

Пояснюю, чому на 2023. Тому що у нас є ще біля 300 заяв, і є програма, яка буде почищена, тобто, гроші, які залишаються, щоб ми могли закрити ці заяви громадян. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є? Запишіться, будь ласка, для запитань.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене питання більше дотичне. Мене цікавить інформація щодо передбачення на 2024 рік різних
соціальних виплат для родин військових та зокрема для військових самих щодо лікування, щодо соціального забезпечення, матеріальної сторони та інших виплат, які саме вони будуть передбачені в наступному році. Дякую.

В.Лемчак. Ну, це програма не військових, це програма соціальна, але якщо по військових, то по військових є програма АТО, там передбачені виплати. В сумі заложено 35,8 млн гривень на всі питання, які там є, передбачені по даній програмі, про яку ви питаєте.

А ця програма, про яку я доповідаю, це соціальна програма.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає? Дякую.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач: Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Стебницький. Шановний голово, шановні панове депутати! Пропонуємо внести зміни в програму, якою суму коштів в обсязі 5 млн 141 тис. гривень, які мали бути направлені на проведення робіт з реконструкції територіальних та місцевих автоматизованих систем централізованого оповіщення у 2023 році, спрямувати на 2024 рік. При цьому загальна вартість програми не змінюється. Дані зміни обговорювались на профільній комісії та на бюджетній комісії без зауважень. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення, зауваження?

Бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лавринович Ростислав Михайлович – в. о. директора юридичного департаменту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Р.Лавринович. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Вам пропонується проект рішення “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки”, зокрема пропонується збільшити орієнтовний обсяг фінансування для Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області на суму 5 млн гривень для придбання двох спеціалізованих автомобілів, квадрокоптерів та придбання обладнання для розмінування. Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Проект – в окремій брошурі.

Доповідач: Дунич Роман Васильович – виконувач обов’язків директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього та житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва доріг, дорожнього господарства також розглядала даний проект, однак рішення  прийняти не змогла. Це засідання було сьогодні перед сесією, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перед сесією, там один депутат утримався, не змогли прийняти рішення.

Будь ласка, доповідайте.

Р.Дунич. Шановна президіє, шановні депутати! Пропонується вашій увазі внесення змін… проект рішення “Про внесення змін до Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”. Пропонується внести зміни: перше, це Паспорт програми викласти в новій редакції, що додається; абзац другий розділу “Фінансове забезпечення Програми” викласти в новій редакції; сума коштів, необхідна для реалізації заходів Програми з обласного бюджету складає 207 млн 606 тис. гривень, на заходи розвитку автомобільних доріг передбачено 85,2 відс. від загального обсягу коштів, на заходи з підвищення безпеки дорожнього руху в області – 14,8 відс. Підпункт 2.3 пункту 2 “Заходи з розвитку автомобільних доріг в області, перелік заходів, обсягів та джерела фінансування Програми” викласти в новій редакції.

Хочу звернути увагу, що внесення змін до даної програми забезпечить експлуатаційне утримання автомобільних доріг, особливо в зимовий період, оскільки на наступний рік в
державному бюджеті не буде передбачено кошти на таке утримання.

Прошу розглянути.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є, будь ласка, запишіться для запитань.

Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене не так запитання, як в черговий раз. На комісії я підтримував цю програму, зараз буду підтримувати, тому що зрозуміло, незважаючи на те, що держава забрала фінансування будь-яке, дороги повинні хоча би прибиратись і експлуатуватись. І все ж таки прохання власне до керівництва підприємства, яким ви опікуєтесь, донести наступні тези, я про це говорю напевно четвертий рік. Перше, створити карту власне цих доріг. Друге, поставити GPRS-навігатори на власне це обладнання. Тому що можемо порівнювати експлуатацію доріг у Львівській області і в Івано-Франківській області. Кошти як би одні й ті самі виділяються на експлуатацію, а якість власне цієї експлуатації, ну, м’яко кажучи, викликає сумніви, зокрема, ми можемо пересвідчитись сьогоднішнім ранком, коли ми бачимо, що цілі напрямки доріг не посипані, дорога – скло, і внаслідок чого…

О.Сич. Дайте можливість завершити депутату.

М.Вітенко. …внаслідок чого маємо як би аварійні ситуації. І знову ж таки дивимось сайт, який за 4 роки ні попереднє, ні теперішнє підприємство не змогло створити. Ну, і останнє, я дивлюсь фейсбук-сторінку, новина 7 днів тому аж. То хотілося би, щоб ви якось донесли до керівництва підприємства, що воно якось само звітувало, ну і так само контролювало підрядні організації, які власне надають ці послуги з експлуатації.

Р.Дунич. Дякую за ваші зауваження, буде дано доручення керівнику ДП “Дороги
Прикарпаття” обов’язково врахувати дані пропозиції і розглянути їх.

О.Сич. Федорук Олександра Володимирівна, будь ласка.

О.Федорук. Доброго дня, колеги! У мене питання просте. В двох словах, на що саме ви плануєте потратити ці кошти? Тому що дороги – важливо, це економіка, це розвиток. Але країна є в активній стадії війни, безперестанку ми донатимо на військових. І питання наступне: чому власне ці кошти спрямувати на дороги, а не на підтримку наших військових?

Р.Дунич. Дякую за запитання. Як ми знаємо, відповідно до Бюджетного кодексу доходи дорожнього фонду буде спрямовано до загального фонду державного бюджету. Відповідно жодної копійки не передбачено на утримання доріг. Ми зараз особливо звертаємо на утримання в зимовий період, тому що не буде можливості в наступному році забезпечити матеріали, посипочні матеріали, в тому числі забезпечення робіт щодо усунення погодних умов – снігопадів тощо.

О.Сич. Даруйте, я не можу стриматись від репліки. Не подякує військовий, якщо… який перебуває на фронті, якщо його вагітна жінка, хвора дитина чи мама при смерті через замети на дорогах не зможе потрапити до лікарні. Не подякує.

Будь ласка, Олександр Леонідович Шевченко. Увімкніть мікрофон.

О.Шевченко. Шановні депутати! Знаєте, я дуже добре пам’ятаю всі ці роки і пам’ятаю дуже добре 2022 рік, коли люди їхали за кордон, можна сказати, втікали від війни. Дуже багато жінок, дітей. Я дуже добре пам’ятаю, як фірми чистили дороги. Якщо би вони не почистили, то багато би було у фосах, багато би не доїхали, багато було би загиблих. Тому що якраз в той момент були сильні снігопади.

Якщо думати тільки про одне, популістично говорити: а чого всі гроші не на війну, так, як правильно сказав Олександр Максимович, то, знаєте, війна є й в тилу. Якщо не готуватись до війни в тилу, то на передовій також нічого не буде.

Давайте згадаємо перші три місяці, коли держава не була організована ще на стільки, на скільки зараз. І дуже багато людей їздили по почищених дорогах в перші місяці війни і возили туди всі ті речі, які були  потрібні. Я дуже добре пам’ятаю Харків, я дуже добре пам’ятаю…

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон на одну секунду.

О.Шевченко. Тому що, знаєте, не звик говорити, а звик робити. І тому давайте не займатись популізмом. Я дуже прекрасно знаю фінансову ситуацію в дорожній сфері, і борги ще, які є за 2021 рік, ще досі не виплачені фірмам, які робили відповідні роботи. Тому, знаєте, можна, як ми звикли: і сам не гам, і другому не дам, можна угробити те, що є, лиш би комусь то було угодно.

Тому я дуже підтримую, Олександр Максимович, ваш виступ, тому що можна безкінечно все списувати на війну, але за цю війну можна так насписуватись, що потім нічого не мати. Дякую.

О.Сич. Гоголь Ярослава Михайлівна, будь ласка.

Я.Гоголь. Доброго дня всім! Скажіть, будь ласка, чи відомо вам, скільки вчора сталось дорожньо-транспортних пригод, коли почав випадати дощ і цей мороз почався? Тому що по дорозі Івано-Франківськ – Надвірна, ну, буквально вся дорога була встелена машинами, які були в ДТП або в кюветі.

Р.Дунич. Мені не відомо, скільки було ДТП, тому десь ми й пропонуємо внести ці зміни, щоб уникнути таких випадків, щоб ми могли дійсно забезпечити проїзд безпечний, забезпечити безпеку дорожнього руху в зимовий період, коли здійснюються значні опади. Пропоную внести такі зміни…

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

О.Сич. Буде обговорення. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Хороша програма, дійсно треба збільшити фінансування. Чому? Тому що як мої колеги перед цим виступали, казали, що це життя, це рух, це безпека, все в комплексі. У мене тільки два питання.

Перше питання: джерела фінансування. В обговоренні будемо говорити про інше, ви не вказали.

І друге питання: чи розглядала профільна комісія? Чому? Тому що матеріалів при підготовці документів, немає рішення бюджетної комісії, немає матеріалів профільної комісії, чи вони затвердили, чи вони погодили. Скажіть, будь ласка.

Р.Дунич. Так, це питання розглядалось на профільних комісіях. На одній з комісій було затверджено, перед сесією була наступна комісія, не було затверджено, розглянуто, але не затверджено.

О.Сич. Шановні колеги! Я постійно, коли оголошую питання, я в питанні кажу: така-то комісія розглядала, прийняла позитивне рішення, така-то комісія або не прийняла рішення, або не змогла розглянути. Так само цього разу я оголосив: бюджетна комісія прийняла позитивне рішення, рекомендувала до розгляду на сесії, комісія з питань дорожнього господарства збиралась перед сесією, рішення прийняти не змогла.

Шановні колеги! Перед тим як завершити… Ні, ні, будь ласка, Ткач Роман Володимирович просить слово для запитання.

Р.Ткач. Шановний Олександре Максимовичу! Дивіться, без політики, без популізму. Я не знаю, чи Микола Васильович, бо попередній раз він доповідав… Все-таки скажіть, от в передвоєнний період було 3 млн гривень, до війни, зараз ми даємо 50 млн гривень. Ну, вражаюче збільшення.

Друге, все-таки, Миколо Васильовичу, спокійно, просто показати… І все-таки 44 млн гривень. З яких це програм ми забираємо? 5 хвилин назад ви виступали і сказали, що на минулий рік не вистачає 530 млн гривень. Тут ми даємо 260 млн гривень. Просто поясніть по пунктах: гроші звідти, гроші на такий-то перелік і все. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Насправді це пов’язано з тим, що у 2024 році весь дорожній фонд йде до загального фонду державного бюджету, в державний бюджет, і нам передбачено нуль гривень нуль копійок. Для порівняння: 2019 рік, дорожній фонд складав 348 млн гривень, 2020 рік – 543 млн гривень, 2021 рік – 710 млн гривень, 2022 рік – 579 млн гривень, цей рік – 358 млн гривень. І ці кошти, ми давали 15 млн гривень на співфінансування якихось робіт, виготовлення проектів, виключно проектів, щоб потім могли робити. Ми хочемо закласти зараз кошти 29 млн гривень, які у нас склались з перевиконання станом на перше число, ми не ділимо, даємо на дороги, з метою, щоб закупити паливно-мастильні і підсипочні матеріали, щоб могли в січні-лютому посипати дороги, у нас немає чим посипати, ні копійки. В попередні роки я назвав суми, якщо на 29 млн гривень купимо, це нам стане, можливо не на повний місяць, якщо будуть перемети. Дасть Бог, буде погода, вистачить на 2 місяці. Дальше ми будемо ще аналізувати програми, які не виконуються. У нас було багато коштів на об’єкти, які ми спрямували, – чи укриття будували, чи для внутрішньо переміщених осіб. На деяких об’єктах не розпочаті роботи, не пройшли експертизу, не пройшли… Ми також можемо запропонувати при потребі ті кошти перекинути на дороги. Але це буде воля депутатів. Поки що ми хочемо запропонувати спрямувати весь бюджет перевиконання в сумі 29 млн гривень на ці дороги, щоб купити і забезпечити кінець грудня,  початок січня.

Друге, ми будемо мати вільні залишки, які ми десь там на зарплату добавимо. Але вільні залишки ми спрямувати на дорожній фонд не зможемо.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Якщо ми ще, окрім перевиконання, 29 млн гривень, про яке ми ще будемо говорити на сьогоднішній сесії, щось зможемо знайти при невиконанні якихось програм, що саме, не знаю, то ми ще будемо проводити сесію традиційно в 20-их числах, тоді до вашого відома і для вашого рішення ці суми будуть надані. Наразі більших коштів немає.

Ще раз наголошую: оскільки з державного бюджету не передбачено ані одної копійки, ні одної, треба якось перебути зиму, тому що в січні з вільних залишків взяти не зможемо, бо бюджетне законодавство чітко визначає напрямки, на які можуть бути використані вільні
залишки, і в тих напрямках дорожнього господарства немає. У кращому разі, якщо у нас буде якесь перевиконання, а сумнівно, чи воно буде, то буде аж у червні-липні, а до червня-липня треба зиму перебути, от, про що йде бесіда.  Ні більше, ні менше.

М.Палійчук. І ще до відома. У нас на балансі “Дороги Прикарпаття” понад 3 тис. км доріг, а Служба автомобільних доріг України, це центральні дороги в тому числі, як казав колега-депутат, Надвірна – Франківськ, це 1 тис. км доріг, це центральні траси. Там ситуація трошки краща з фінансуванням, а у нас на 3 тис. км доріг поки що не передбачено ні копійки. Тому прошу підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Це при тому, що ми повинні сподіватись, що громади так само віднесуться з розумінням і принаймні на території громад своїми силами теж будуть щось робити, на території громад, бо поза межами громад, ну, постараємось цими коштами щось ми перекрити. Ось така ситуація, на жаль. І вона близька до катастрофічної.

Дякую, сідайте, будь ласка.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь. Тоді у мене не запитання буде, а прохання таке. Чи будуть..? Просимо взяти до уваги пропозиції, звернення депутатів обласної ради по якраз цих дорогах, особливо тут було так гарно і мудро написано: для зменшення місць концентрації ДТП. І одне з наших таких концентрацій місць ДТП є вулиця Шевченка у Богородчанах, де вже більше 10 років просимо поставити поздовжний світлофор. Тому, будь ласка, звертайте увагу так само на звернення і пропозиції депутатів. Дякую.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович. Будь ласка.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дивіться: кажду зиму ми дивимось, іменно взимі дивимось, що перемети, а перемети стаються переважно в одному і тому самому місці. Наприклад, візьмемо городенківський напрямок. Є два місця, Іван Васильович підтвердить, де завжди є перемети такі, що неможливо проїхати, в інших місцях немає.

Чи планується, чи планувалось, неодноразово говорили, робити якісь захисні сітки для того? Це набагато менше буде коштів для того, щоб робити, попереджувати ті перемети в тих місцях, про які ми вже знаємо. Їхати на Тернопіль, напевно, ми вже років десять бачимо, що там є такі огорожі і так далі, і так далі.

 Дякую.

О.Сич. Ну, відповідальні працівники, які є присутні в залі, я думаю, слухають ті зауваження, які зробила пані Гоголь Ярослава, і те, що ви сказали, пане Володимир Семенюк.

Тарас Теофілович Виноградник, будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Гарно написано, нова редакція, все зрозуміло. Але програма діє з 2021 року. Програмою було передбачено… ожеледиця, і ми знали, що зима буде, хіба що департамент, який готував, не знав, що буде зима у 2023 році, 2024 році. Джерела фінансування, ви сказали, що у нас буде перевиконання 29 млн гривень. Але я хочу сказати. Дивіться, ви кажете, що нам треба посипати дороги. Наскільки я знаю, некомунальні дороги були на обслуговуванні, проведені тендери і там передбачені кошти, щоб посипати.

Якщо вже ми говоримо про конкретику і треба пережити цю зиму, то чому в цій програмі додатковим документом не було вказано додаткові які конкретні напрямки, якщо ми бережемо і рахуємо кожну копійку. А так воно получається, всі загалом за хороші дороги, за безпеку життя, за зменшення місць концентрації ДТП. Це взагалі нонсенс: зменшення місць концентрації. Якими шляхами? Яким механізмом? Цього нема. Загальні фрази. На жаль, той, хто готував цей документ, директору департаменту це загальні фрази. Заговорювати ситуацію не треба, треба говорити дійсно, як каже Олександр Максимович, кожну копійку рахувати, має бути безпека, ми це все розуміємо.

Єдине побажання до того, що документ готувати більш якісно, має бути конкретизованим.

Друге, що хотів сказати. Дивіться, програма 15 млн гривень. Ми не знали, що вона буде 15 млн гривень. Що, у нас збільшилась кількість доріг? А може у нас збільшилась кількість транспорту, який обслуговує ці дороги? А може ми не знали, що транспорт споживає стільки-то пального? Все ми знали. На жаль, так і не почув аргументованої відповіді, за рахунок чого і чому ми збільшуємо фінансування. На жаль. І не почув відповіді, чому профільна комісія не підтримала даний проект, бо бюджетна підтримала, як сказав голова обласної ради, що
профільна не підтримала. Причини, обговорення. Дякую.

О.Сич. Єдине зауваження, Тарас Теофілович, що ми не знали, що держава ні копійки в цьому році не дасть. Бо в попередні роки Микола Васильович називав суми: 300, 400, 600 млн гривень. А в цьому – нуль, повний, круглий, такий кругленький-кругленький.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Тарас Теофілович. Я вже десь говорив, але ви поставили запитання, тому повторюся. Ми давали 15 млн гривень виключно на виготовлення проектів, щоб робились
проекти на ті чи інші дороги, а потім фінансувались за рахунок коштів дорожнього фонду ті суми, що я називав. В пунктах програми передбачено всі напрямки, куди можна використовувати кошти на дороги, але ми зможемо використати тільки на купівлю підсипочних матеріалів, на жаль, можна забути, що можуть бути якісь ремонти доріг на наступний рік. Це, пані Леся, до вас, не буде коштів. Це виключно, щоб пережити зиму, щоб купити матеріали і пережити січень-лютий, тому що у січні-лютому ми не зможемо закласти кошти. Треба купити зараз, щоб пережити.

15 млн гривень виключно на проекти, більше ми не давали, бо все фінансувалось за рахунок коштів дорожнього фонду. Зараз все пішло на армію. Ми маємо забезпечити мінімальну суму для забезпечення проїзду, прочистки доріг. У нас… я коли побачив, що в бюджеті нуль, ми говорили з департаментом фінансів, із заступником голови облдержадміністрації, і я кажу, я ці ситуації переживав, напевно, як більшість голів, 2007, 2008 рік, коли як казав депутат, перемети, і швидка допомога не може породіллю відвезти до лікарні. Це насправді може бути катастрофою, якщо ми не забезпечимо ці кошти. Ми можемо зараз зробити, і це навіть не той мінімум, що потрібно. Тут жодної політики, це чисто питання забезпечення життєдіяльності області, забезпечення проїзду.

О.Сич. Колеги, одну хвильку! Говорити про якісь напрямки – це безсенсово, ми не знаємо наперед, де треба буде підсипати, ми не знаємо наперед, де треба буде сніг розгортати. В одному кінці області сніг падає, в другому не падає. Але де треба буде, там будемо розгортати. Ну, не ми, а служби.

Згадали Тараса Теофіловича, я мушу дати слово Тарасу Теофіловичу. Одна хвилина часу. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

Т.Виноградник. Щиро дякую вам, Миколо Васильовичу, за таку детальну відповідь.

Дивіться, я думаю, що депутати в залі підтримають цю позицію однозначно. Просто я не знав, що Микола Васильович є керівником департаменту розвитку громад та територій і заступником голови облдержадміністрації, які готували цю програму. Я в них питаю. Я розумію, що ви як депутат, який обраний, маєте повноваження від громади, її захищаєте, так само, як і я. Я хотів у керівника розробки програми спитати, де вони були і що робили для цього. Їм були адресовані питання. На жаль, відповіді я так і не отримав. А те, що ми захищаємо громади області, я радий. Треба це робити? – Треба. І будемо це робити. Дякую.

О.Сич. Тарас Теофілович, дозвольте репліку. Для того ми й існуємо в цій державі, є
колективний орган, аби компенсувати страхітливий непрофесіоналізм виконавчої гілки влади. Це не тільки в нашій області, це сьогодні по всій Україні. Я  про це говорю з відповідальністю, як людина, яка 30 років перебуває в управлінській структурі.  Непрофесіоналізм просто зашкалює на всіх рівнях. Для того ми й існуємо, люди з досвідом, аби компенсувати його. Тому що люди наші, виборці наші, громадяни Прикарпаття не будуть питати, хто мудрий, а хто дурний, а будуть питати, чому сніг не прометений, чому дорога не прометена, чому не підсипана, чому люди не мають можливості до лікарні доїхати. От про це будуть питати. І не будуть питати, хто винуватий: рада чи адміністрація.

Шановні колеги! Обговорення завершено. Якщо немає більше зауважень, пропозицій, я ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, утримались – 5, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Соколик Світлана Панасівна – заступник директора департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції, колеги, надано вам окремо, роздано.

Будь ласка.

С.Соколик. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Проект рішення враховує внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, перерозподілу видатків бюджету, передачі бюджетних призначень, здійснених у міжсесійний період, відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

Внесення змін до розподілу частини вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету, який склався станом на 01.01.2023 року, відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради, спрямування залишку коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій, який склався станом на 01.01.2023 року, здійснено у міжсесійний період відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради.

О.Сич. Світлано Панасівно, я прошу вибачення, дякую.

Колеги, у вас всіх матеріали є роздані. Краще перейти до запитань. Це перше питання. І друге, я би хотів, я не знаю, чи вдасться нам з бюджетом, може би ми просто, депутати, скинулись між собою і купили новий ксерокс і картридж для департаменту фінансів обласної державної адміністрації, бо я бачу, матеріали роздають такі, що депутати нічого не можуть зрозуміти у тих матеріалах. Ну, бідося, ну, що зробиш?! Бідося, що зробиш?! Треба щось робити.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Про картридж не питаємо, само собою зробимо, так?

Є запитання. Будь ласка, Сергій Михайлович Басараб.  Увімкніть мікрофон депутата Басараба.

С.Басараб. Ало. Доброго дня, шановне панство. Я от вкотре дивлюся розподіл, який стосується наших комунальних закладів охорони здоров’я і тішуся, що величезні кошти професіонали спрямували на забезпечення цих закладів, але не можу зрозуміти, чому Коломийський госпіталь ветеранів знову залишився без жодної копійки. Ми на попередній сесії вже задавали це питання, ви, голово, давали розпорядження апарату, щоб знайти ті звернення, і зараз бачимо, що знову жодної копійки для цього госпіталю ветеранів немає. От таке маленьке запитання: чому?

С.Соколик. Дякую за запитання. Ми це питання вивчимо і подамо додаткові пропозиції.

О.Сич. Вивчіть до наступної сесії, як мінімум.

Немає запитань. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу… Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Левицького.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Дякую. То вже ніхто не записується. Я хочу подякувати керівництву обласної ради, бюджетній комісії за вчорашню підтримку виділення півтора мільйона гривень для потреб Івано-Франківського військового госпіталю, і думаю, що якщо ритмічно і відповідально працювати всім, то… всім госпіталям, в тому числі обласній комунальній установі, кошти можна знайти в обласному бюджеті.  Думаю, що це робота не лише департаменту охорони здоров’я, але й комісії з питань охорони здоров’я, комісії з питань ветеранів, і я думаю, бюджетна комісія це також підтримає. За кошти на військовий госпіталь у місті Івано-Франківську дякую, ми їх чекаємо. Дай, Боже, здоров’я всім.

О.Сич. Дякуємо за дякуємо.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу, прошу  вибачення, там є пропозиції. За основу.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Шановні колеги! Це пропозиції комісії. Читати їх треба пів дня. Тому, будь ласка, думаю, що з ними ознайомились. Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Дякую.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2023 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Соколик Світлана Панасівна – заступник директора департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка. Але так лаконічно і так основні показники.

С.Соколик. За 9 місяців 2023 року до обласного бюджету надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуванням трансфертів в сумі 2 млрд 524,3 млн гривень, що складає 79,1 відс. до затвердженого річного плану з врахуванням змін. Із загальної суми надходжень міжбюджетні трансферти склали 944,7 млн гривень або 37,4 відс. від загального обсягу.

Доходів загального фонду обласного бюджету надійшло 1 млрд 366,7 млн гривень, що складає 109,1 відс., ріст – 114,2 млн гривень до затверджених планових показників з врахуванням змін на січень, вересень, та більший у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на 158,7 млн гривень або на 13,1 відс.

Надходження податку на доходи фізичних осіб склали 1 млрд 157,7 млн гривень і зросли проти 9 місяців 2022 року на 185,7 млн гривень або на 19 відс. Планові показники з врахуванням змін виконано на 109,4 відс.

Податку на прибуток підприємств, крім підприємств державної і комунальної власності, надійшло 88,5 млн гривень. Планові показники з врахуванням змін виконано на 105,4 відс., ріст – 4,5 млн гривень. Надходження рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату склали 67,2 млн гривень, і зменшились проти 9 місяців 2022 року на 24,7 млн гривень або на 26,9 відс.

До спеціального фонду обласного бюджету надійшло доходів без врахування трансфертів в сумі 212,9 млн гривень, що більше проти відповідного періоду минулого року на 42,4 відс. або на 63,4 млн гривень, з них: екологічного податку – 84,7 млн гривень, ріст 9,5 млн гривень, власних надходжень бюджетних установ – 122,4 млн гривень.

Щодо видатків, то видатки загального та спеціального фондів обласного бюджету проведено в сумі 2 млрд 109,4 млн гривень, в тому числі по загальному фонду – 1 млрд 518,6 млн гривень, по спеціальному – 590 млн гривень.

Найбільшу питому вагу у видатках загального фонду займають видатки соціального спрямування – 76 відс., тобто 1 млрд 154,3 млн гривень.

Найбільшу питому вагу займають галузі освіти – 602,2 млн гривень (52 відс.), охорона здоров’я – 193,6 млн гривень (16,7 відс.), соціальний захист та соціальне забезпечення – 188 млн гривень або 16,3 відс.

На фінансування регіональних цільових програм, затверджених обласною радою, в обласному бюджеті…

О.Сич. Світлано Панасівно, я прошу вибачення. Я думаю, що загальну інформацію депутати отримали, загальне враження про виконання бюджету мають.

Колеги, чи маєте запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проведення оцінювання корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 11 – на окремому аркуші.

Доповідач: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради  з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу підтримати проект рішення, розроблений нами на вимогу Закону України “Про місцеве самоврядування” та наказу Національного агентства з питань запобігання корупції. Текст є. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Є. Будь ласка, включіть мікрофон Людмили Головатюк.

Л.Головатюк – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Хочу повідомити про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання, участі у голосуванні брати не буду.

О.Сич. Приймається, зафіксовано в стенограмі.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про припинення права постійного користування земельними ділянками та надання їх комунальному закладу “Обласний пластовий вишкільний центр” Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Прокопів. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення, відповідно до якого у зв’язку з припиненням діяльності Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату припиняється право постійного користування рядом земельних ділянок, які перебували в її користуванні, і пропонується передати іншому нашому комунальному  закладу – “Обласний пластовий вишкільний центр”.

Прошу ще звернути увагу на пункт 3 цього рішення, відповідно до якого у зв’язку з передачею релігійній громаді селища Солотвин одного нерухомого майна на вул. Грушевського, 16, ми пропонуємо на підставі звернення селищного голови Солотвин передати земельну ділянку в комунальну власність селища Солотвин.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки на вул. Української Армії, 7 у м. Надвірній”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства. Будь ласка. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

А.Прокопів. Це кінцеве рішення, яким пропонується затвердити розроблену документацію щодо поділу земельної ділянки, за результатами якої одна земельна ділянка залишається у спільній власності територіальних громад області і закріплюється за обласним комунальним підприємством з експлуатації майна, а друга земельна ділянка у зв’язку з передачею нерухомого майна територіальній громаді перейде до територіальної громади м.Надвірної.

О.Сич. При умові завершення процедури прийняття тої власності.

А.Прокопів. Так, безпосередньо нерухомого майна.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про безоплатну передачу майна (лісоматеріалів) Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 14 – на окремому аркуші.

Доповідає Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Олійник. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Прошу погодити безоплатну передачу для задоволення потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у державну власність та до сфери управління військової частини А3215 Міністерства оборони України лісоматеріали хвойних порід в кількості 40 м3. Це від нашого підпорядкованого підприємства “Долинський спеціалізований агролісгосп”. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нежитлових приміщень на вул. Кардинала Любомира Гузара, 15б у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановна президіє, шановні депутати! З метою трансформації системи судово-медичної експертизи України, відповідно до якої передбачено створення державних спеціалізованих установ судово-медичного профілю у сфері управління МОЗ, до обласної ради надійшло звернення Міністерства охорони здоров’я від 17.11.2023 року щодо передачі нерухомого майна, яке використовує обласне бюро судово-медичної експертизи на сьогодні на основі договору оренди, для передачі у державну власність і до сфери управління Міністерства охорони здоров’я.

Просимо підтримати проект рішення “Про передачу нежитлових приміщень на вул. Кардинала Любомира Гузара, 15б у м. Івано-Франківську”.

О.Сич. Колеги, зрозуміло. Судово-медична експертиза переходить у державну власність. Вони просять передати майно. До честі Міністра, на відміну від багатьох чи деяких представників наших громад, Міністр прибув, пояснив, що вони хочуть впорядкувати це майно, якщо воно буде в їхній власності, будуть його ремонтувати, доглядати і все решта. От, повторюю ще раз: на відміну від деяких наших голів громад, які хочуть забрати чуже, нахрапом, без навіть
нормальної бесіди і розмови.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 19: рішення прийнято.

І в контексті цього питання майже аналогічне – “Про передачу нежитлових приміщень на вул. Гетьмана Мазепи, 114а у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2021-2025 роки в новій редакції”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення пропонується внести зміни та доповнення до Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2021-2025 роки відповідно до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”, також уточнюється порядок розгляду заяви про включення до переліку приватизації, яка подається покупцем, а також вносяться технічні правки.

Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Уточнення процедури приватизації, не об’єктів, процедури.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про віднесення об’єктів нерухомого майна до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. При підготовці департаментом охорони здоров’я рішення “Про затвердження передавального акту КНП “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” за результатами технічної інвентаризації виявлено нові об’єкти нерухомого майна, а саме: квартира на вул. Медичній, 16/2, лікувальний заклад на вул. Шевченка, 41 у с.Підмихайлівці Івано-Франківського району, що перебувають на балансі цього КНП, та не належать до жодної власності, що підтверджено довідками Рогатинської міської ради та Фонду державного майна.

Пропонуємо внести до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області дані об’єкти і закріпити дані об’єкти нерухомого майна за даним КНП. Далі буде, наступний крок – реєстрація, і тоді зможемо передати це майно по передавальному акту.

О.Сич. Бачите, колеги, ми час від часу зустрічаємось з фактами, коли ми просто елементарно наводимо порядки у нашому майні. Споконвіку установа користувалась майном, а воно було не обліковане. Тепер для того, щоб його вже, скажемо, під час реформування закладів охорони здоров’я взяти на баланс, його треба спочатку прийняти до себе.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства. Обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати!

Відповідно до Закону України “Про загальну середню освіту”, статті 35, нам потрібно привести назву закладу до норм Закону. Тому звертаємось до вас з проханням підтримати зміну найменування закладу. Для цього ми навіть пройшли інституційний аудит відповідно до рішення сесії як засновники цього закладу. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, проти – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Доповідає Сенюта Лідія Миколаївна – начальник відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Л.Сенюта. Шановна президіє, шановні депутати!

На ваш розгляд вноситься питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Ми вимушені це робити згідно Закону. Таким шляхом питання пройшло на комісії, і ми просимо передати автомобіль ВАЗ-2114-40 2010 року випуску з реєстраційним номером АТ8592ВА на баланс фтизіопульмонологічного центру, який потребує даного автомобіля для того, щоб відвідувати фтизіатричних хворих на дому і перевіряти, чи вони приймають ліки, як вони одужують. Прошу підтримати.

О.Сич. Зрозуміло. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Подібне питання – “Про затвердження…”. Не подібне, вже інше питання, – “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993291)”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Сенюта Лідія Миколаївна – начальник відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Давайте напевно зразу із запитань, тому що насправді питання подано вчасно, комісію пройшло. Майно… це ціла така процедура.

Чи є запитання до Лідії Миколаївни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Аналогічне питання – “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 13648234)”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Сенюта Лідія Миколаївна – начальник відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Наступне питання – аналогічне: “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993115)”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач: Сенюта Лідія Миколаївна – начальник відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний шкірно-венерологічний центр Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 02009643)”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Сенюта Лідія Миколаївна – начальник відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Дякую.

Л.Сенюта. Дякую.

О.Сич. Дякую, Лідіє Миколаївно.

Наступне питання – “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 25 – на окремому аркуші.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Колеги, даним проектом рішення пропонується наступне. Постанову Верховного Суду, постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду взяти до відома. І другим пунктом на виконання даних постанов та даного рішення надати товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску, яке знаходиться на Рогатинщині. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 28, проти – 2, утримались – 2, не голосували – 24: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Питання “Про депутатські запити”. Традиційно ми його ставимо обов’язковим, тому що запити можуть поступити навіть у день проведення сесії. Зважаючи на те, що жодного запиту депутатського не поступило, є пропозиція питання зняти з розгляду.

Хто за те, щоб це питання зняти з розгляду порядку денного? Прошу голосувати.

За – 42, не голосували – 15: рішення прийнято.

Питання “Різне”. Шановні колеги! Чи хтось з вас бажаючі щось виголосити у цьому пункті порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, інформую вас, що до кінця цього року, до кінця місяця грудня, у 20-их орієнтовно числах, додатково ми вам персонально повідомимо, бо планується ще одна сесія обласної ради.

Зараз порядок денний сесії вичерпаний. Я всім вам дякую за роботу. Ще раз усіх з Днем місцевого самоврядування!

Оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]