Стенограма пленарного засідання (22.12.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 22.12.2023 р.

 

О.Сич. Отож, шановні колеги, шановні запрошені! До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

Мене інформують, що згідно письмової реєстрації в залі мав бути присутній 61 депутат, відсутні 23, з них: у відрядженні – 2, на лікарняному – 3, з інших поважних причин – 4, з невідомих причин – 14 депутатів. Сподіваємось, що ще хтось з них долучиться до нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому я прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Зареєструвалось 59 депутатів.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо роботу.

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

З уваги на заходи безпеки обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак всі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у запису. Традиційно наполегливо прошу всіх присутніх, а особливо “знаних зірок” електронно-цифрового простору, до завершення сесії не поширювати інформацію про її проведення.

А зараз прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять українських воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету України і територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок московської агресії.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Шановні колеги! Сьогодні – День енергетика. Тому в цей такий важкий час, коли ворог нищить українську інфраструктуру, зокрема енергетичну, ми вітаємо всіх, хто причетний до цього свята, дякуємо за світло лампочок і за світло ваших сердець.

Привітаймо!

(Оплески в залі).

Ну, і вже стало доброю традицією, що у переддень різдвяно-новорічних свят члени
Національної скаутської організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Тому дозвольте, шановні колеги, запросити і зараз друзів-пластунів, аби нас привітали і вручили нам Вифлеємський вогонь миру.

Зустрічаємо їх.

(Оплески в залі).

Сьогодні, як ніколи, до нас завітало багато пластунів нас привітати.

Ось вам результати прийняття рішення про розвиток пластового руху на Прикарпатті. Ну, звичайно, що батьки теж працюють.

(Виступ членів Національної скаутської організації України “Пласт”).

Представниця Івано-Франківської округи Національної скаутської організації України “Пласт”. Шановний пане Олександре, пані Світлано і всі присутні! Дозвольте нам від імені Івано-Франківської округи привітати всіх з прийдешнім Різдвом і поділитись з вами Вифлеємським вогнем миру – символом миру, добра, любові, а головне – перемоги.

З початком повномасштабного вторгнення “Пласт” продовжив виховну роботу з дітьми і молоддю, в багатьох містах Прикарпаття і України зокрема пластуни долучились до організації волонтерських центрів, які допомагали внутрішньо переміщеним особам. Сьогодні “Пласт” також активно працює з молоддю, яка вимушена покинути терени України і знаходиться так само за кордоном.

Багато членів організації “Пласт” сьогодні захищають нашу Батьківщину. І, на жаль, ми також маємо і гіркі втрати, зокрема хочеться згадати сьогодні нашого окружного минулої
каденції пластуна Степана… Петра Ткачівського, перепрошую, це його син присутній сьогодні тут, який трагічно, але героїчно загинув минулого року. І теж хочеться згадати і станичного станиці “Івано-Франківськ”, пластуна Назара Лугарєва, який теж показав героїчно гідний приклад і віддав найважливіше за нашу Батьківщину – своє життя.

Але сьогодні їхні вихованці є тут, в цьому залі, щоб поділитись вогнем миру разом з вами. І щиро дякуємо вам за підтримку національно-визвольного виховання, патріотичного виховання, за підтримку “Пласту”. Дякуючи вам, наша організація є не тільки найбільшою молодіжною організацією на Прикарпатті, але й на Україні.

Дякую вам і запрошую пана Олександра і пані Світлану запалити вогники від наших найменших пластунів, і всіх присутніх також запалити вогонь миру і понести у свої домівки.

Скоб! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні друзі! Ми дякуємо за переданий нам Вифлеємський вогонь миру. Дякуємо за вітання. І, друзі-пластуни, не поспішайте, не поспішайте! Бажаємо хорошого розвитку “Пласту” в Україні і на Прикарпатті. От, ми зараз вручимо такі символічні подаруночки для вас, але бажаємо, аби найкращим подарунком було те, щоб Збройні Сили України забезпечили вам мирне, спокійне небо і можливість для розвитку. А з нашого боку найкращим подарунком буде, щоб ми в наступному році передбачили відповідні кошти для функціонування “Пласту” в Івано-Франківській області.

Дякуємо вам! Скоб!

(Продовження виступу членів Національної скаутської організації України “Пласт”).

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги, друзі! Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться…

В.Гладій. Нагороди!

О.Сич. Аааа, чекайте, ще нагороди є. Ну, то нічого, я не встиг оголосити. Оголошу, а потім будуть нагороди, не треба зупинятись на півшляху. …відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, чи має хтось від імені фракції щось  виголосити у цій позиції нашого порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ну, я ж так і передбачав.

А зараз дозвольте вручити нам нагороди кращим, достойним людям на Прикарпатті.

Н.Зорій. За вагомий особистий внесок у виконання завдань із забезпечення національної безпеки і оборони держави, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, з нагоди Дня Збройних Сил України та Дня місцевого самоврядування медаллю Івано-Франківської обласної ради “Лицар бойового чину” нагороджуються:

Кріль Мирослав Петрович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

Федорців Сергій Іванович – депутат Івано-Франківської обласної ради сьомого та восьмого демократичних скликань.

(Оплески в залі).

Понайда Олег Володимирович – депутат Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

За вагомий внесок у розвиток японсько-українських відносин Олег Володимирович Понайда нагороджується Почесною грамотою Асоціації україністів Японії.

(Оплески в залі).

І це ще не все.

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 06 грудня 2022 року № 615-р за вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, бездоганне виконання військового та службового обов’язків, проявлені доблесть і честь під час безпосередньої участі у веденні бойових дій та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації, з нагоди Дня Збройних Сил України та Дня місцевого самоврядування Олег Володимирович нагороджений ювілейною медаллю “80 років Української Повстанської Армії”.

(Оплески в залі).

О.Понайда. Служу Українському народу!

(Оплески в залі).

Н.Зорій. За вагомі творчі здобутки, високу професійну майстерність, значний особистий внесок у розвиток кінематографа Прикарпаття та активну громадську діяльність медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується Вайно Марія Едуардівна – членкиня Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України (сценаристка).

(Оплески в залі).

Голос із залу. Служу культурі України!

Н.Зорій. За вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток області та з нагоди Дня місцевого самоврядування Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджуються:

Карп Галина Василівна – депутатка обласної ради.

(Оплески в залі).

Кукурудз Ростислав Степанович –  депутат обласної ради.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаємо всіх нагороджених. Дякуємо за вашу працю і бажаємо вам мирного неба і Господнього благословення. І не дивуйтесь, що Олег Понайда отримав стільки нагород за один раз. Ну, дуже рідко хлопці з фронту приїжджають, і потім всі нагороди отримують за один раз.

Шановні колеги! Переходимо до формування порядку денного.

Отож, президія обласної ради, засідання якої відбулося 21 грудня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд двадцять восьмої сесії обласної ради 33 питання та Різне.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 8 питань, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, а зокрема:

– за номером 4 – про внесення змін до керівного складу постійних комісій обласної ради;

– за номерами 7 і 13 – про внесення змін до вже діючих обласних програм;

– за номером 14 – про фінансування природоохоронних заходів;

– за номером 15 – про внесення змін до обласного бюджету;

– за номером 21 – про обласний бюджет на 2024 рік;

– за номером 22 – про обрання представників до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони;

– за номером 30 – про дозвіл на списання майна.

Водночас президія не рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради проект рішення “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2024-2025 роки”.

Повідомляю також про те, що до обласної ради повторно не надходили відправлені на доопрацювання такі проекти рішень:

– “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”;

– “Про схвалення Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”.

Також не був поданий проект обласної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2024-2028 роки, який був внесений до плану нашої роботи на 2023 рік.

Водночас надійшов лист від обласної державної (військової) адміністрації про те, що триває робота щодо оновлення Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, якою передбачено затвердження функціональних типів територій України та напрямків їх розвитку, одним із яких є території з особливими умовами розвитку, зокрема гірські населені пункти. А тому обласна державна (військова) адміністрація вважає, що з метою врахування та взаємоузгодженості стратегічних документів державного та регіонального рівнів повторне подання Концепції інтегрованого розвитку гірських територій в Івано-Франківській області на розгляд сесії обласної ради не є недоцільним.

Також обласна державна (військова) адміністрація інформує про те, що на основі аналізу стану охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях області, його впливу на економічний розвиток і трудовий потенціал розроблено проект обласної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2024-2028 роки. Однак, з уваги на те, що заходи програми не потребують фінансування з обласного бюджету, зазначений проект Програми планується схвалити розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

З уваги на те, що у нас не зовсім добре функціонує система надання безоплатної правової допомоги, то я мушу пояснити, що тим “мудрагелям”, які власне формулювали і подали на підпис таке формулювання в листі на адресу обласної ради, нагадати, що існує стаття 44, пункт 1, підпункт 1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, в якому говориться, що обласна рада делегує повноваження щодо розробки програм і дальше перелік я називати не буду. У цьому ж Законі є стаття 43, пункт 1, підпункт 28, який говорить про те, що обласна рада контролює виконання програм, і ні в одному, ні в другом пункті не сказано: при умові фінансового забезпечення. З букви і духу Закону випливає, що обласній раді підлягають розгляду і контролю будь-які процеси, які відбуваються на території області. Тому не хочу, аби це виглядало як хабар, але, очевидно, за безоплатну правову допомогу треба платити, а то доводиться лекції читати.

Колеги, порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Під час реєстрації ви також отримали інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради.

Таким чином, запропонований проект порядку денного двадцять восьмої сесії обласної ради я пропоную взяти за основу. Колеги, прошу визначатись.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, чи є пропозиції додатково до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, Іваськів, потім – Іванів. Увімкніть мікрофон Іваськіва.

А.Іваськів. Шановний голово, шановні колеги! Є пропозиція включити до порядку денного сесії обласної ради проект рішення “Про затвердження  програми діяльності Агенції регіонального розвитку Івано-Франківської області на 2024-2025 роки”.

Проект розглянутий та погоджений на постійних комісіях обласної ради з питань
депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва та з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Дякую.

О.Сич. Колеги, є пропозиція. Ставлю на голосування. Прошу визначатись. Для внесення до порядку денного потрібна 1/3 голосів.

За – 54, утримались – 3, не голосували – 10: рішення прийнято.

Увімкніть мікрофон депутата Іваніва.

Н.Іванів. Прошу внести питання до порядку денного – “Про внесення змін до програми підтримки місцевих органів виконавчої влади на 2023 рік”.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій і змін.

Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 2: рішення прийнято.

Отож, колеги, приступаємо до розгляду питань порядку денного.

Питання перше – “Про проголошення в області 2024 року Роком Легіону Українських Січових Стрільців”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Гринечко. Шановні колеги! Ми продовжуємо добру традицію Івано-Франківської обласної ради з відзначення ювілейних дат на території області. Відтак, враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, з метою збереження та популяризації пам’яті про українські національні військові формування, добровільний рекрутинг, також жертовну готовність стати до оборони рідного краю, що засвідчує історичну спадкоємність української військової традиції і справи, а також з нагоди 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців, пропонується оголосити 2024 рік в області Роком Легіону Українських Січових Стрільців.

Також хочу звернути вашу увагу, оскільки даний проект рішення напрацьовувався раніше, тому є прохання стилістично внести правки до проекту рішення, зокрема у пункті 3 виключити прізвище керівника департаменту фінансів, оскільки дана інформація вже не є актуальною. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки там треба технічну правку зробити, то я ставлю на голосування за основу.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

І те, що оголосила доповідач, у формулюванні, коли мова йде… “доручити департаменту фінансів обласної державної адміністрації”, виключити слова в дужках – “І. Мацькевич”,
оскільки на цій посаді людина не працює.

Будь ласка, ставлю на голосування.

За – 59, проти – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування в цілому. Прошу вибачення. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата, депутатки Карп Галини Василівни.

Г.Карп. Шановний Олександре Максимовичу, я просто по тексту: обласній державній адміністрації, департаменту фінансів обласної державної адміністрації, – обласній військовій адміністрації, ну, в сьогоднішній…

О.Сич. Даруйте, всі підрозділи називаються “обласної державної адміністрації”. Ми працюємо з обласною державною адміністрацією. Ну, я не знаю, як є, що є тільки начальник обласної військової адміністрації, а всі підрозділи обласної державної адміністрації, але так є на нинішній день. Тому, очевидно, правок вносити не треба.

Колеги, ставлю на голосування в цілому. Будь ласка.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

І у мене побажання до Мар’яни Валеріївни: ініціювати, очевидно, спільно з колегами з обласної державної адміністрації якийсь “круглий стіл” із залученням науково-експертного середовища і представників громадянського суспільства. Бо я вже переконався: без них  при напрацюванні програм, як це показав досвід з програмою функціонування української мови, ані туди, ані сюди. Я думаю, що науковці і представники громадських організацій краще нам підкажуть, які заходи повинні би ми напрацювати, щоби, незважаючи на війну, належним чином вшанувати цю дату.

Колеги, переходимо до наступного питання, – “Про звернення обласної ради щодо недопущення ускладнення процедури ввезення гуманітарної допомоги в Україну”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Кукурудз Ростислав Степанович – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Доброго дня, шановні колеги! Шановний пане голово! Необхідність цього звернення виникла у зв’язку із ситуацією, яка мала місце під час дії нового положення про порядок ввезення гуманітарної допомоги, яка діяла з 1 грудня, але треба віддати належне, що відбулася миттєва реакція органів державної влади, і новий порядок, який ускладнював ввезення гуманітарної допомоги, був відмінений і відтермінований до 1 квітня. Вчора Президентом України було підписано Закон № 9111, який суттєво спрощує ці зміни, але одночасно він… положення цього Закону вимагають від Кабінету Міністрів розробити новий порядок ввезення. От, власне, в цьому зверненні ми звертаємо увагу на те, що… ми звертаємось до Кабінету Міністрів з вимогами якомога швидше, а саме: до 1 лютого розробити новий спрощений порядок ввезення, і при розробці цього порядку ввезення врахувати думку волонтерського середовища і зробити його максимально простим.

Ще раз повторюю, що проект пройшов опрацювання на… і розгляд на комісії з питань медицини і соціальної політики. І дуже дякую колегам-членам цієї комісії, особливо пану Любомиру Слободяну, за конструктивні пропозиції, які власне увійшли в цей проект рішення.

Дякую.

О.Сич. Ну, єдине зауваження, що ті комісії, не тільки члени, але й членкині.

Р.Кукурудз. Я врахую це. Дякую, пане голово.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Дякую, Ростислав Степанович.

Є. Є, запишіться, будь ласка, для запитань.

Савка Марія Володимирівна.

М.Савка – депутатська фракція “Слуга Народу”. Всім доброго дня! Пане Ростиславе, ви сказали, що вчора Президентом України підписаний законопроект щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. В більшості враховуючи це, частково втрачає це звернення свою актуальність. От на вашу думку, чи в такому форматі, як воно викладено, є доцільність приймати його сьогодні? Дякую.

Р.Кукурудз. Я вже ніби, мені здалось, відповів на це питання. Тому що насправді ми
звертаємось до Кабінету Міністрів, а саме Законом, який вчора був підписаний і вступив в дію напевно від сьогоднішнього дня, передбачено доручення Кабінету Міністрів розробити порядок ввезення. Тобто, насправді порядку ввезення на сьогоднішній день немає. І ми, власне, звертаємось про необхідність якнайшвидшого… якнайшвидшої розробки цього порядку і передбачення в цьому порядку якраз спрощеної процедури ввезення гуманітарної допомоги з врахуванням думок волонтерського середовища. Тому я вважаю, що актуальність цього звернення на сьогоднішній день є. Дякую.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Помилково.

О.Сич. Помилково. Ганиш Ольга Іванівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дякую, запитання завершились.

Ростислав Степанович, займіть, будь ласка, своє робоче місце.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні і подати пропозиції, зауваження? Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на 2024 рік”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Питання – планове.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект плану роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на 2024 рік традиційно складається з трьох розділів: перший – це питання, що розглядатимуться на сесіях обласної ради, другий – це питання, пов’язані з депутатською діяльністю та виконанням депутатських повноважень, і третій розділ – це співпраця з місцевими радами області.

Що стосується першого розділу, то поквартально передбачені питання, які плануємо розглянути на пленарних засіданнях сесії обласної ради. Вони враховують пропозиції обласної державної адміністрації, управлінь та департаментів обласної державної адміністрації, постійних комісій обласної ради та окремих депутатів.

Виконавчим апаратом обласної ради узагальнені всі пропозиції, погоджені з ініціаторами щодо їх розгляду в тому чи іншому кварталі 2024 року.

Даний проект рішення розглянуто на всіх засіданнях постійних комісій обласної ради і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Одночасно хочу сказати, що ініціатива щодо розгляду питань на сесії обласної ради може виникати в будь-який момент чи постійними комісіями, чи окремими депутатами обласної ради, чи обласною державною адміністрацією. Якщо така ініціатива буде, такі питання додатково будуть внесені до розгляду. Що стосується даного проекту рішення, в разі його прийняття, ми беремо його на контроль щодо виконання у наступному 2024 році. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Немає. Дякую. Чи є пропозиції, зауваження,  бажаючі взяти участь в обговоренні?

Я, колеги, тільки з одного приводу хотів порадитись. Даруйте, що мені це не спало на
думку, коли ми напрацьовували цей план роботи, а зараз.

Це не обов’язково зміни до проекту рішення, можна інакше передбачити. З уваги на те, ми вже про це говорили, що на дорожнє господарство з державного бюджету на 2024 рік передбачено 0 грн 0 коп., і ми щось там намагаємось нашкребти в обласному бюджеті для підготовки, чи не вартувало би на нашій першій сесії після нового року, а це очевидно десь буде під кінець лютого, розглянути стан функціонування дорожнього господарства, а потім, зважаючи на те, що протягом планово на рік грошей не передбачено, а потім, десь скажемо так, на початку осені – про стан підготовки дорожнього господарства до зимового періоду.

Я повторюю: це не обов’язково зараз вносити. Ми можемо, скажемо, це доручити комісії, щоб комісія оперативно за цим відслідковувала і подавала пропозиції, щоб ці питання внести на сесію в лютому місяці, там десь у вересні місяці чи в серпні. Правда? Правда.

Зараз вносити, очевидно, зміни не будемо, так для себе занотовуємо, і як протокольне доручення для комісії з питань дорожнього господарства просимо це зафіксувати. Немає заперечень?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 01.12.2020
№ 7-1/2020 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати буду я, оскільки згідно із Законом про місцеве самоврядування і нашого Регламенту ці повноваження належать до повноважень голови обласної ради.

Шановні колеги! Поступила заява від Шевченка Віктора Леонідовича, нашого колеги, скласти повноваження голови комісії, яку він очолює, тобто, комісію з питань промисловості, підприємництва, будівництва, дорожнього господарства, ну, з уваги на стан здоров’я. В той же час фракція, до якої належить Віктор Леонідович, пропонує головою комісії… його вивести, залишивши в складі комісії, вивести з керівництва, а головою комісії натомість призначити нашу колегу Ліліану Тарасівну Гораль.

Чи є запитання, колеги? Немає. Чи є зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, увімкніть мікрофон Гораль Ліліани Тарасівни. Тільки не кажіть, що ви відмовляєтесь.

Л.Гораль. Ні, шановний пане голово, оголошую згідно Закону України “Про місцеве самоврядування” про конфлікт інтересів і попереджаю, що не буду брати участь у голосуванні.

О.Сич. Приймається, приймається.

Колеги, якщо немає зауважень, пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще раз, не розумію.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, за – 63: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми діяльності господарського підрозділу управління Івано-Франківської обласної державної
адміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2023-2025 роки”.

Проект рішення номер 5 – на окремому аркуші.

Доповідає Іванишин Михайло Петрович – директор департаменту ресурсного забезпечення та управління майном обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Іванишин. Доброго дня, пане голово! Доброго дня, шановні депутати!

Ця зміна пов’язана з тим,  що у структурі обласної державної адміністрації проведені були зміни в структурі і утворений департамент ресурсного забезпечення та управління майном Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Тому зміни ці технічні, вони не несуть фінансових витрат. І вас я прошу підтримати проект рішення про зміну в назві, назва програми буде “…діяльності господарського підрозділу департаменту ресурсного забезпечення та управління майном Івано-Франківської обласної державної адміністрації”. Це зміни йдуть в обсягах фінансування і в заходах програми. І там, де є слова “управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення”, замінити словами “департамент ресурсного забезпечення та управління майном Івано-Франківської обласної державної адміністрації”. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції? Зауваження?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

М.Іванишин. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 6 – на окремому аркуші.

Доповідає Лавринович Ростислав Михайлович – в. о. директора юридичного департаменту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Р.Лавринович. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! До розгляду пропонується проект рішення “Про внесення змін до регіональної цільової програми профілактики правопорушень”, а саме: доповнити пункт 5 розділу 3 даної програми. Прошу підтримати.

Одночасно хочу попередити про те, що прошу змінити… внести зміни також до цієї
регіональної програми в частині зміни назви управління ресурсного забезпечення на “департамент ресурсного забезпечення” у зв’язку з тим, що відбулася реорганізація. Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає. Оскільки під час доповіді прозвучало внесення змін до вже напрацьованого проекту рішення, я ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Зміна, будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Питання 6 і питання 7 порядку денного, ви бачите, що вони звучать однаково. Питання шосте, воно стосується управління ресурсного забезпечення: замість управління – департамент…

О.Сич. Технічна зміна.

В.Гладій. Технічна зміна. А про питання 7 щойно доповів нам доповідач, воно стосується конкретних змін, змінюється текстова частина.

Тому є пропозиція, позаяк доповідач доповів питання номер 7 зараз, про внесення змін, є пропозиція, крім цього, що доповів він, внести ще технічні зміни щодо назви: управління
ресурсного забезпечення на департамент ресурсного забезпечення, і тоді проголосувати в цілому. Таким чином, у нас буде не два проекти рішень, а один, щоб не було дві однакові назви.

О.Сич. Чекайте, давайте зупинимось, тому що я оголосив розгляд питання номер 6, а доповідач доповів питання номер 7. І виявляється, що одне з тих питань треба знімати, і ніхто не сказав, що його треба знімати. Нам треба вносити зміни до проекту порядку денного. От, тому давайте ми анулюємо попереднє голосування, колеги, так? Я не знаю, чи для цього треба якесь рішення приймати. Скажемо так, повернутись до розгляду попереднього питання без голосування. Хто за те, щоб повернутись і уневажити попереднє голосування? Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

А тепер, шановні колеги, з уваги на сказане Василем Івановичем, я пропоную зняти з порядку денного питання номер 6. Ви зрозуміли, чому. Тому що у нас стоїть два питання з однаковою назвою. Цього не може бути. І в питанні номер 6 технічна назва, заміна одних слів на інші, а у питанні номер 7 – змістовна зміна. Причому, що у питанні номер 7 поряд зі змістовною зміною можна зробити і технічну, що й оголосив тільки що доповідач. І таким чином те, що пропонується в питанні 6, перейде у питання 7, а питання 6 пропоную зняти.

Хто за те, щоб зняти… внести зміни до порядку денного сесії і зняти з розгляду питання номер 6? Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Колеги, а тепер я ставлю на голосування питання номер 7, бо по факту доповідач доповідав питання номер 7, ще раз за основу, тому що є зміна.

Р.Лавринович. Шановні колеги!

О.Сич. Ні, ні, ви вже доповіли.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

А тепер та пропозиція, яку оголосив Василь Іванович, яка по суті була у питанні номер 6: окрім змістовної зміни, ще й внести зміну у назви виконавця програми. Замість управління – департамент. Прошу голосувати.

А тепер, колеги, ставлю на голосування це питання в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Просто ми вчора це питання на президії обговорювали, і треба було комусь під час формування порядку денного внести пропозицію зняти шосте питання.

Переходимо до наступного питання, питання 8 – “Про хід виконання Регіональної
цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил
України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України,
військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Ільчишин Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віталій Васильович.

В.Ільчишин. Добрий день, шановна президіє, шановні депутати! Значить, Регіональна
цільова програма надання шефської допомоги приймалась у 2021 році, коли ще не було війни, і на фінансування вказаної програми на всі 5 років виділялось 7,5 млн гривень, тобто, по 1,5 млн гривень. У зв’язку із запровадженням у державі правового режиму воєнного стану, формуванням на території нашої області нових військових формувань, ви знаєте, що ми формували дві окремі бригади, які зараз воюють на лінії зіткнення, також на сьогоднішній день в області
сформовано 6 нових батальйонів, 5 з них також воюють на лінії зіткнення, військовий госпіталь окремо, також надавалась допомога… є потреба у наданні допомоги іншим збройним формуванням, виникла нагальна потреба у розширенні переліку заходів та збільшення фінансування програми.

Впродовж 2023 року обласна рада двічі цю програму розглядала, збільшувала її обсяг фінансування до 50… кінцева цифра – 50 млн гривень. І ця програма також була профінансована станом на сьогодні на 50 млн гривень. За ці кошти станом на 21.12.2023 року сімом військовим формуванням була надана субвенція в розмірі 19,8 млн гривень, за рахунок також даної програми придбано і передано для 13 різних військових формувань різних матеріальних цінностей на 28,9 млн гривень, зокрема було придбано 51 старлінк, квадрокоптери – 50, різних моделей і модифікацій, по різній ціні – 54 штуки, радіостанцій – 123, сучасні радіостанції, які відповідають вимогам… ліцензовані також по різних цінах, мобільні ретранслятори, зарядні станції різних також модифікацій.

Детальна інформація щодо видатків по вказаній програмі в розрізі військових формувань знаходиться у голів профільних комісій, і розглядались, і я їм детально доповідав. Оскільки… не можу це тут озвучити, оскільки ця інформація є з обмеженим доступом.

У зв’язку з тим прошу інформацію про хід виконання вказаної регіональної програми взяти до відома і підтримати проект рішення, який поданий вам на розгляд.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Не чути вас.

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон Гоголь.

Я.Гоголь. Включений. Доброго дня! Маючи нагоду, хочу привітати всіх і побажати щасливого Різдва.

Один із пунктів назви цієї програми є “військово-патріотичне виховання молоді на 2021-2025 роки”. Знаю, що активно зараз велася робота по спортивному вихованню. Тому я прошу звернути увагу на це питання, яке я вже неодноразово піднімала і в цій залі, це питання військово-спортивного ліцею у Надвірній. Там, ви знаєте, вже багато років ведеться чи не ведеться будівництво спортзалу. Тому, будь ласка, включіть в цю програму: добудова чи будівництво, я не знаю, як правильно буде звучати…

О.Сич. Ну, запитання зрозуміле. Ми будемо продовжувати. Будь ласка, відповідайте. Але я думаю, що воно в цю програму явно не… Як казав класик українського парламентаризму Плющ, ну, давайте “не будемо пхати невпіхуєме”.

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Дякую за запитання. Вивчимо його. Але я думаю, що воно не зовсім… питання нагальне, але воно не зовсім підходить до видатків на цю програму. Я вивчу це і вам окремо… ми поспілкуємось на цю тему.

О.Сич. Хоча питання дійсно є, я пригадую, як декілька років тому назад ми були в ліцеї, ми бачили, дійсно, ліцей потребує, тим більше, який-який заклад, але той, що формує майбутніх офіцерів, він потребує доброї фізичної підготовки, спортивної підготовки, і відповідно спортзалу. Ну, треба думати, як це зробити. В сучасних умовах, ну, це дуже складно. Але тим не менше, думати треба.

Кріль Мирослав Петрович. Будь ласка.

М.Кріль – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У мене до вас репліка, побажання, а не питання, бо, в принципі, в любому випадку цю програму треба підтримувати.

У нас війна почалася не тоді, коли ви сказали, а набагато раніше, і тому у мене, як до державного службовця, у мене буде побажання, щоб ви трохи контролювали те, що ви говорите. У нас війна почалась у 2014 році, а не у 2019-му, як ви це висловились. Дякую.

В.Ільчишин. Я сказав, що програма прийнята на період 2021-2025 років. У мирний період ця програма фінансувалась по півтора мільйона в рік. Потім ми почали збільшувати обсяги програми і фінансувати.

О.Сич. Як науковець науковцю, взагалі-то ця війна почалась у 1654 році і триває до сьогоднішнього дня.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановний Віталій Васильович, скажіть, будь ласка. У пояснюючій записці, в очікуваних результатах, є результат – “забезпечення належного виконання покладених на управління Нацполіції, департамент стратегічних… і на юридичний департамент завдань та функціональних обов’язків”. В якій частині стосується ця програма покладення обов’язків на юридичний департамент?

Дякую.

В.Ільчишин. Не почув. Можна ще раз?

О.Сич. Серед виконавців є юридичний департамент відповідно до функціональних обов’язків. В якій частині функціональних обов’язків залучено до виконавців департамент юридичний?

В.Ільчишин. Ми не залучали зараз. Основний виконавець зараз – це департамент ресурсного забезпечення по вказаній програмі, і всі видатки проходять через цей департамент.

О.Сич. Шановні колеги! Якщо відповідь не задовольняє, можна взяти участь в обговоренні і сказати свої критичні зауваження.

Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Віталій Васильович, скажіть, будь ласка, по цій програмі виділяються кошти тільки на ті військові частини, які беруть безпосередню участь у бойових діях, чи на ті підрозділи, які несуть службу в тилових, скажемо, в межах нашої області, і жодного дня не були на передовій? Якщо виділяються на тилові військові частини кошти, чому? Це перше.

Друге, чи по цій програмі виділяються кошти на реабілітацію побратимів-поранених, які або виведені поза штат через отримані важкі поранення чи втрачені кінцівки під час безпосередніх бойових дій, або звільнені у зв’язку з отриманою інвалідністю під час бойових дій на Сході? І чи можете конкретніше дати по цьому, зокрема по реабілітації, і чи підтримується Коломийський реабілітаційний центр? Дякую.

В.Ільчишин. Дякую за запитання. Значить, по цій програмі виділяються кошти на всі
військові формування, які зареєстровані на території Івано-Франківської області, в межах адміністративно-територіального устрою.

Більша частина цих військових підрозділів знаходиться зараз на передовій. Але коли ми виділяли кошти, я вже доповідав, дві бригади ми тут формували, і 6 батальйонів сформованих, це з них 5 уже висунуті на передову. Але є такі підрозділи, які знаходяться тут, і їх також треба фінансувати. Я не хочу озвучувати. Ну, ви махаєте головою, я вам назву такий приклад. Бригада тактичної авіації, ну, тобто, вони тут, але вони там. І ми також їм допомагаємо. І я у розрізі кожного військового підрозділу можу надати чітку інформацію. Але не можу це зробити зараз, на загал, публічно. На слуханнях комісій я головам комісій профільних доповів, і вони володіють детально…

О.Сич. Будь ласка, продовжуйте.

В.Ільчишин. Щодо фінансування по реабілітації, це питання більш по медичній лінії, але ми по цій програмі також підтримували наш військовий госпіталь, який був сформований на базі Івано-Франківської міської лікарні на 100 ліжко-місць. Зокрема, останній лист, вони звертались, просили профінансувати їх на 1,5 млн гривень на придбання різного… не обладнання, а…

О.Сич. Інвентар.

В.Ільчишин. Інвентаря. Під час операції…

О.Сич. Я можу тільки добавити, що, скажемо, в рамках програми ми в тому числі надаємо військовим частинам, які займаються реабілітацією, скажімо, госпіталь. Але сама реабілітація воїнів, які вже демобілізовані, для цього у нас є програма допомоги учасникам АТО/ООС та їхніх сімей. То трошки інша програма, вона так само у нас діє, повністю наповнена коштами і тому подібне.

Колеги, більше запитань немає. Дякую, Віталію Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є? Запишіться, будь ласка, для обговорення.

Сідайте, будь ласка.

Тарас Теофілович Виноградник, будь ласка.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Голова комісії профільної, на якій ми заслуховували звіт про виконання програми. У нас в комісії присутні всі члени комісії зі всіх фракцій. Кому потрібна більш детальна інформація, підтримуючи слова Віталія Васильовича, у мене є інформація, заслухали, по яких конкретно військових підрозділах, назвах підрозділів, конкретні суми, яке конкретно обладнання. Ми це прийняли, заслуховували і обговорили. Дійсно, підтримуємо позицію, що зараз в сесійному залі, оскільки потім буде йти трансляція, не можна називати номера підрозділів, їх розташування і яке конкретно обладнання. Тому підтримуючи дану позицію, прошу підтримати дане рішення.

О.Сич. Колеги, оскільки не було змін до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Ільчишин Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віталій Васильович.

В.Ільчишин. Шановні депутати! Вашій увазі ця ж сама програма… вашій увазі пропонується проект рішення Івано-Франківської обласної ради щодо збільшення обсягів фінансування програми у 2024 році. Так як я казав, передбачено 1,5 млн гривень. Прошу вас внести ці зміни і збільшити на 48,5 млн гривень обсяг фінансування, тобто, на рік, щоб ця програма була збільшена на загальну суму 50 млн гривень. Це перша пропозиція.

І друге, у зв’язку зі структурними змінами, ліквідацією управління облдержадміністрації з питань ресурсного забезпечення, виникла потреба внесення до виконавців програми департамент ресурсного забезпечення та управління майном Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Це технічне питання у зв’язку зі зміною назви структурного підрозділу.

Прошу підтримати вас.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Ще раз хочу наголосити: збільшення цифри можливого, наголошую, можливого фінансування, це намір, а не закладені кошти в бюджет. Тому, коли буде потреба, у нас будуть можливості, то ми потім на сесіях обласної ради протягом 2024 року будемо вносити рішення щодо наповнення програми у відповідності до цього фінансового ресурсу, який ми заклали в паспорті.

Запитань немає. Дякую, Віталій Васильович.

Чи є зауваження, пропозиції, бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували і перебувають у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, на 2022-2026 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Прошу підтримати проект. У зв’язку з тим, що у нас, в обласній державній адміністрації, пройшли зміни, створено нове управління – у справах ветеранської політики, прошу внести зміни до виконавця програми, а саме: в обгрунтуванні доцільності програми департамент соціальної політики обласної державної адміністрації замінити словами “управління з питань ветеранської політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації”. І так у кожному основним виконавцем вказаної програми буде управління у справах ветеранської політики. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є зауваження, запитання? Зрозуміло, так? Головним виконавцем програми буде не департамент соціальної політики, а новостворене управління ветеранської політики.

Є запитання, будь ласка. Увімкніть мікрофон депутата Левицького Олександра.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Доброго дня! Ми з вами вже неодноразово обговорювали це на засіданнях постійної депутатської комісії з питань бюджету, але я прошу, щоби це було в стенограмі сесії. Чи є пропозиції, і чи є вже якесь нормативно-правове вирішення питання виплати або, скажімо, витрати з обласного бюджету коштів, можливо, в режимі співфінансування, на встановлення надмогильних пам’ятників загиблим героям – захисникам України, в яких немає членів сім’ї, захисника чи загиблого героя, тих, які по законодавству підпадають під отримання матеріальної допомоги, виплати, компенсації? Якщо це є, наприклад, троюрідний брат, племінниця, ще хтось, вони права на виплату не мають з державного бюджету і так далі. Але вони можуть отримати кошти, і правомірно буде їм виділити кошти для встановлення надмогильного пам’ятника. Це одна особливість ситуації. Або інша, коли взагалі нікого немає.

В.Лемчак. Дякую за запитання. Я зрозумів. Значить, це питання було взято до уваги і обговорено на комісії АТО/ООС, і дано новому управлінню, а саме: буде мінятись порядок затвердження використання коштів обласного бюджету до цієї програми, тому що змінився виконавець, і до пункту 3.1 і 3.3 вноситься зміна, а саме: вноситься зміна, і проюстується, буде в юстиції проюстовано, що окрім сім’ям зниклих безвісти… сім’ям загиблих буде внесено… визначатися буде органом місцевого самоврядування особа, відповідальна за отримання цієї допомоги і встановлення надмогильного пам’ятника.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні, подати запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Івано-Франківській області на 2023-2027 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 11 – на окремому аркуші.

Доповідач: Адамчук Ігор Григорович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Адамчук. Шановна президіє, шановні депутати! На виконання вказаної програми на 2023 рік було передбачено 60 млн гривень, на сьогоднішній день ці кошти використані для задоволення потреб Збройних Сил, підрозділів, які сформувались, які дислокуються на території області. На 2024 рік орієнтовні обсяги фінансування заходів Програми становлять 10 млн гривень, що явно, що буде недостатньо для забезпечення потреб Збройних Сил.

Тому просимо збільшити орієнтовний обсяг фінансування Програми на 2024 рік на 40 млн гривень.

О.Сич. Тобто, загалом сума так само, як з попередньої програми, ми декларуємо, що ми постараємось забезпечити фінансування на 50 млн гривень, ну, при потребі і при можливості.

Чи є запитання, колеги? Немає?

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2022-2026 (зі змінами)”.

Проект рішення номер 12 – на окремому аркуші.

Доповідач: Лапка Тетяна Миколаївна – в. о. начальника управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Т.Лапка. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати, всі присутні!

У зв’язку з ліквідацією управління Івано-Франківської обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення просимо замінити в програмі “Духовне життя” дані слова на “департамент ресурсного забезпечення та управління майном Івано-Франківської обласної державної адміністрації”.

Це виключно технічне питання.

Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 10: рішення прийнято.

Т.Лапка. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Шановна президіє! Пропонується до розгляду проект рішення “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки” (зі змінами)”. Передбачається доповнення назви заходу додатка 21 програми, захід – “закупівля медикаментів для лікування хворих з м’язевими дистоніями та з спастичним парезом”, доповнити словами “фантомним болем”. Це є болі, які відчувають люди у кінцівці, якої насправді немає. Ми розуміємо, з чим це пов’язано, і тут потрібно хлопцям нашим допомагати, тому внесені такі зміни. А також додати доповнення новим заходом: “закупівля медикаментів на лікування демієлінізуючих полінейропатій”. Фінансування нових заходів планується здійснити в межах бюджетних призначень.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, наступне питання внесено у нас на пленарному засіданні, – “Про внесення змін до Програми підтримки місцевих органів виконавчої влади на 2023 рік”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Соколик Світлана Панасівна – в.о. директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій сьогодні, напередодні сесії, і рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

С.Соколик. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Прошу затвердити зміни до Програми підтримки місцевих органів виконавчої влади на 2023 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 11 листопада 2022 року № 531-17/2022 (зі змінами), а саме: у пункті 3 Паспорта Програми цифри і слова “2023 рік” замінити словами “до повного використання коштів”. У пункті 7 Паспорта Програми цифри і слова “31 грудня 2023 року” замінити цифрами і словами “10 квітня 2024 року”.

Прошу підтримати зазначений проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Поясніть, будь ласка, що за собою несуть зміни цих слів і зміни цих дат? Бо як би ми змінюємо цифри, а які наслідки цієї зміни? Бо не було зрозуміло з вашого виступу. Дякую.

С.Соколик. По цій програмі були заплановані кошти на придбання комп’ютерів, комп’ютерної техніки. Так як це йде третя черга, ми не зможемо закупити цю техніку для структурних підрозділів обласної державної адміністрації. Техніка застаріла, ксероксів немає. Тому ми плануємо ці кошти, якщо нам проведуть в казначействі, в січні місяці.

О.Сич. Більше запитань немає.

С.Соколик. Дякую.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

С.Соколик. Дякую.

О.Сич. Дякую. Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 22.08.2023 № 720-23/2023 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2023 році” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановні члени президії, шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення про внесення змін до переліку природоохоронних заходів, внесення змін пов’язане з необхідністю належного виконання заходів і ефективного використання коштів. Зміни стосуються в частині зміни вартості об’єктів, заходів.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Соколик Світлана Панасівна – в. о. директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Сьогодні відбулося ще одне засідання постійної комісії, названої мною,  вона внесла додаткові пропозиції. Пропозиції вам роздано. Тому будемо приймати за основу, а потім ще раз голосувати за пропозиції. Але спочатку доповідь.

Будь ласка, Світлано Панасівно, доповідайте.

С.Соколик. Шановна президіє, шановні депутати!

На ваш розгляд пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”, який передбачає внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, перерозподілу видатків бюджету, передачу бюджетних призначень, здійснених у міжсесійний період відповідно до розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації, які додаються до рішення. Також внесення змін до розподілу частини вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету, який склався станом на 01.01.2023 року відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради, теж додається до рішення.

Також внесення змін до спрямування залишку коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради.

О.Сич. Світлано Панасівно, прошу вибачення.

Дякую, ми достатньо детально це розглядали все на комісії з питань бюджету. Краще перейдемо до запитань. Всі матеріали у депутатів є. Якщо є запитання, колеги, зголошуйтесь.

Чи є запитання до проекту порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту порядку денного… проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу, вибачте, будуть пропозиції комісії. За основу, за основу.

За – 56, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування пропозиції комісії, вони є у вас роздані, достатньо об’ємні, звичайно, що я їх зачитувати не буду, бо сподіваюся, що ви з ними ознайомились.

Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ну, і ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму фінансової підтримки комунальних підприємств в умовах воєнного стану на 2024 рік”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Ініціатором прийняття даної програми – Програми фінансової підтримки комунальних підприємств в умовах воєнного стану на прийдешній 2024 рік є 5 комунальних підприємств, а саме: обласне бюро технічної інвентаризації, Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації, обласний навчально-курсовий комбінат житлово-комунального господарства, комунальне підприємство “Про-Експерт” і комунальне підприємство “Будінвест”.

Мова йде про фінансову підтримку в частині заробітної плати та енергоносіїв.

Якщо ви проаналізуєте Паспорт Програми, він передбачає 11 млн 748 тис. гривень. Це та сама цифра, яка була і в поточному 2023 році. Разом з тим використано у поточному році з цієї суми 8 млн 222 тис. гривень.

Зразу хочу вам сказати, що в проекті обласного бюджету на 2024 рік кошти на реалізацію цієї Програми не передбачені. Якщо буде виникати така потреба, при внесенні змін до обласного бюджету ми будемо передбачати відповідні кошти. Якщо підприємства зможуть самі заробити необхідні кошти для виплати заробітної плати і оплати за енергоносії, то тоді не буде потреби у фінансуванні даної програми.

Сьогодні ми робимо можливість надання такої фінансової підтримки, якщо буде така необхідність і можливість виділення коштів з обласного бюджету.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є? Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Більше це не запитання, а репліка, рекомендація.

Я пам’ятаю, як перед нами, депутатським корпусом, стояв новопризначений керівник Коломийського бюро технічної інвентаризації, він нам обіцяв, що він покращить роботу підприємства, і воно буде мати кращі економічні показники. То я думаю, Василь Іванович, нам не треба збільшувати програму фінансування, і вони забезпечать діяльність підприємств, покращать свої економічні показники, нададуть більше послуг громадянам. Дякую.

В.Гладій. Щиро на це надіємось.

О.Сич. Я лишень додам, що… нагадаю, що Василь Іванович сказав: коштів в обласному бюджеті на цю програму поки що не передбачено. Якщо у нас будуть а) можливості, і б) потреби комунальних підприємств, ми будемо детально аналізувати, тому що вже в цьому році деякі з них кажуть: ні, нам виділених коштів не потрібно, заберіть. Будемо аналізувати, насправді, на скільки доцільні ті чи… одному чи іншому підприємству ті кошти,  які ми виділяли в цьому році.

Колеги, оскільки не було зауважень, пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Гладій. Є пропозиція.

О.Сич. А, я прошу вибачення. Є пропозиція. За основу, за основу.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Карп Галина, наскільки я зрозумів, так? Пропозиція? Будь ласка.

Увімкніть мікрофон Карп Галини Василівни.

Г.Карп. У пункті 2 проекту рішення прізвище “Мацькевич” замінити на “Світлана Соколик”. Дякую.

О.Сич. Я би взагалі казав нічого не міняти, бо Соколик – виконувачка обов’язків.

В.Гладій. Просто забрати.

О.Сич. Просто забрати прізвище.

Г.Карп. Дякую.

О.Сич. Тим більше, що зважаючи, що на відміну від обласних рад, структури адміністрацій дуже нестійкі, тому прізвище взагалі не варто писати.

Є пропозиція забрати вказане прізвище. Прошу за цю пропозицію голосувати.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

І в цілому, шановні колеги, з врахуванням проголосованої технічної пропозиції.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми розвитку та фінансової підтримки комунальних та комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, доповідайте.

В.Дзьомбак. Програма діяла у 2022-2023 роках. Паспортом діючої програми обсяг потреби в коштах на реалізацію заходів Програми в розрахунку на два роки склав 590 млн гривень, у 2022 році – 260 млн гривень, 2023 році – 330 млн гривень. На реалізацію заходів Програми у 2022 році спрямовано 173 млн гривень коштів обласного бюджету, це є плюс 67 відс. від потреби згідно Програми у 2022 році. У 2023 році для реалізації заходів Програми з врахуванням змін на 13.12.2023 року затверджено кошти обласного бюджету в сумі 186,3 млн гривень. Це плюс 143,1 млн гривень до початкового кошторису в сумі 43,2 млн гривень або 56 відс. до потреби згідно Паспорту Програми.

Впродовж 2022 року профінансовано видатки на виконання завдань Програми на суму 173 млн гривень, у 2023 році – 129 млн гривень.

У 2022 році видатки йшли на пільгові пенсії – 0,5 млн гривень, у 2023 році – 4,6… у
2022 році забезпечення оплати поточних видатків комунальних некомерційних підприємств, які не долучені до програми медичних гарантій, спрямовано у 2022 році 40,7 млн гривень, у
2023 році – 38,8 млн гривень; також на співфінансування та підтримку комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я у 2022 році практично майже 50 млн гривень, у
2023 році – 42 млн гривень; на оплату праці медичного персоналу, військово-лікарської комісії – 255 тис. гривень, у 2023 році – 741 тис. гривень, для оновлення технічної бази комунальних некомерційних підприємств профінансовано 83 млн гривень, у 2023 році – 43 млн гривень.

Станом на сьогодні з передбачених 186 млн гривень освоєно 137 млн гривень або 74 відс. Низький відсоток освоєння пов’язаний з тим, що 32 млн гривень виділено додатково практично в грудні місяці.

В.Гладій. Володимире Богдановичу, не треба, у нас є довідка. Не треба. Якщо є запитання, будь ласка. Не заперечуєте?

В.Дзьомбак. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ні? Добре. Будь ласка, запишіться для запитань.

Олександр Михайлович, прошу, Левицький.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Володимире Богдановичу, я питаю, як в контексті фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств ви проаналізували чи ще не проаналізували інформацію про виконання ними їхніх фінансових планів, і в контексті доручення постійної депутатської комісії, коли будуть подані відповідні матеріали? Прошу, якщо є, то можливість надати детальну відповідь, а не просто, що ви пізніше мене про це проінформуєте. Дякую.

В.Дзьомбак. Ну, фінансові плани аналізуються кожного комунального некомерційного підприємства, ми практично аналізуємо щоквартально. Відповідно і це впливає на додаткове фінансування закладів охорони здоров’я у відповідності до потреб. Завдання, яке було дане… доручення, яке було дане на комісії, бюджетній комісії, воно практично тиждень було для того, щоб я зараз предметно відповів, але я на даний час не готовий, тому що мало часу було для того, щоб зараз це винести питання.

В.Гладій. Готуйте тоді. Федоришин Володимир Євгенович. Прошу, запитання.

В.Федоришин – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Скажіть, будь ласка, ми вже неодноразово піднімали питання про підтримку по програмі
медичних гарантій, 40 млн гривень направили на чотири санаторії та комунальне некомерційне підприємство “Обласний інформаційно-аналітичний центр”.

Скажіть, будь ласка, які ідеї на 2024 рік, і що дальше плануєте з ними робити? Бо з обласного бюджету це великі видатки – 40 млн гривень.

В.Дзьомбак. Як я вже озвучив, даною програмою користуються заклади, які не є, не входять, не користуються програмою медичних гарантій, тобто, вони на фінансуванні обласного бюджету. Стосовно планування, це буде слідуюче питання, по програмі на 2023-2024 роки… на 2024-2025 роки.

В.Гладій. Галина Василівна Карп.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановний Володимире Богдановичу! Скажіть, будь ласка, в пояснюючій записці, в інформації ви пишете, що джерелом фінансування програми є обласний бюджет, інші місцеві, також інші джерела, не заборонені законодавством.

Чи в цьому році були залучені інші джерела? І якщо так, то в якій сумі? Дякую.

В.Дзьомбак. Так, інші джерела – це позабюджетні надходження, це благодійні внески, платні послуги, які відповідно до програми медичних гарантій можуть використовуватись в закладах охорони здоров’я. Знаю, що десь приблизно біля 11 млн гривень позабюджетних надходжень є по програмах.

В.Гладій. Ну, це напевно спецкошти закладів охорони здоров’я на виконання заходів цієї програми.

В.Дзьомбак. Так.

В.Гладій. Так?

В.Дзьомбак. Так.

В.Гладій. Так. Дякую. Колеги, чи є бажаючі виступити в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Галина Василівна Карп.

Г.Карп. (Без мікрофона).

В.Гладій. Мікрофон увімкніть.

Г.Карп. Помилково.

В.Гладій. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. То я все-таки пропоную, аби ми, раз ви щоквартально аналізуєте фінансові плани і виконання комунальними некомерційними підприємствами своїх фінансових планів, аби ми все-таки як комісія, коли “нанімо і насліпо” приймаємо ваші пропозиції щодо виконання заходів цієї програми і надаємо фінансову
підтримку тим чи іншим комунальним некомерційним підприємствам сфери охорони здоров’я, надаємо цю фінансову підтримку, то щоб ми бачили перед тим хід планування, хід виконання ними їхніх фінансових планів, щоб ми розуміли і мали, що називається, поле для аналізу, роздумів і обгрунтоване, аргументоване підтвердження тих чи інших потреб, які ви нам  подаєте. Мені здається, що це буде правильніше, чесніше, зрозуміліше і прозоріше.

Дуже на цьому наполягаю, буду при прийнятті рішень цим керуватись. Закликаю до цього й інших членів комісії, весь депутатський корпус. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Володимире Богдановичу, візьміть до уваги.

Колеги, зауважень, пропозицій до проекту рішення не поступало, тому ставлю даний
проект рішення на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму розвитку та фінансової підтримки комунальних та комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2024-2025 роки”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Дзьомбак Володимир Богданович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Дві комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

В.Дзьомбак. Зазначений проект підготовлений та пропонується до розгляду у зв’язку з тим, що діюча Програма розвитку та фінансової підтримки комунальних та комунальних некомерційних підприємств на 2022-2023 роки закінчується в цьому році. Загальний обсяг фінансування Програми на наступні два роки складає 744 млн 200 тис. гривень. Це плюс 25 відс. аналогічної програми на 2022-2023 роки. На 2024 рік передбачається 372 млн гривень і так само на 2025 рік.

Програма спрямована на вирішення наступних завдань: це оплата поточних видатків комунальних некомерційних підприємств, співфінансування та підтримка комунальних підприємств, оплата праці медичного персоналу, обласної військово-лікарської комісії, оновлення матеріально-технічної бази, проведення поточних капітальних ремонтів, фінансова підтримка комунального некомерційного підприємства…

В.Гладій. Володимире Богдановичу, дякую.

В.Дзьомбак. Я хочу сказати ще два слова, що всі програми фінансуються за погодженням з депутатами, проходженням всіх комісій. Тобто, департамент охорони здоров’я самовільно не фінансує ні один захід, ні одну програму. І все подається відкрито. Те, що говорив Олександр Михайлович, і з погодженням всіх комісій і депутатів.

В.Гладій. Дякую. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного? Є.

Прошу записатись.

Володимир Богданович, прошу сідати.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! У нас в паспорті Програми, в обгрунтуванні доцільності і наданні інформації, яка стала підґрунтям для
прийняття цієї Програми, є розділ “Фінансове забезпечення Програми”. Поки що я не пропоную, тому я й не брав слово для пропозицій до проекту рішення, поки що я не пропоную сюди включити цей аналіз фінансових планів перед прийняттям рішення про розподіл коштів для надання фінансової підтримки комунальним некомерційним підприємствам. Але при прийнятті рішення, можливо, при прийнятті рішення про обласний бюджет на 2024 рік, можливо, при змінах в обласний бюджет на 2024 рік я буду це пропонувати. Якщо на засідання комісії не буде надана інформація, комісія не зможе на виконання свого протокольного доручення отримати вичерпну, якісну і запитувану нею інформацію. Тоді я запропоную, щоб це було в “тілі” рішення відповідного, яке буде обов’язковим. Дякую. Поки що утримаюсь, бо сподіваюся на конструктивний підхід з боку департаменту.

Дякую.

В.Гладій. Бриндальський Андрій.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково. До проекту рішення пропозицій не було, тому ставлю його на голосування за основу та в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Регіональну цільову програму розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2024-2027 роки”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Труханівський Юрій Михайлович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

Ю.Труханівський. Шановна президіє, шановні депутати! До вашої уваги пропонується проект рішення “Про Регіональну цільову програму розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2024-2027 роки”. З початком повномасштабного вторгнення спілкування на рівні “бізнес – влада” перейшло трошки на інший рівень. З перших днів бізнес дуже відповідально поставився до підтримки, до тих потреб, які треба було залучати. Надалі ми як виконавча гілка влади вирішили максимум все зробити для того, щоб підтримати підприємництво. Хочу відмітити, що наша область є однією з кращих у кількості приросту фізичних осіб-підприємців, і від  початку війни у нас на 4,5 тис. збільшилась кількість підприємців.

Щодо цієї програми, то вона розроблена із залученням представників бізнесу. Основні кошти ми плануємо використати на підтримку ветеранського бізнесу, а саме погашення кредитів за програмою “5-7-9” для ветеранів. Пільгові кредити окремо ми не пропонуємо, оскільки держава пропонує дуже хороші умови.

І наступне – це підтримка експортерів нашої області, це підтримка участі їхньої у виставках. Плануємо компенсовувати також частину витрат на такі заходи.

Дякую. Прошу підтримати.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання порядку денного? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

О.Сич. Розглядається чергове питання – “Про затвердження Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2024-2030 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики рекомендувала з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції комісії – у цій же брошурі. Зверніть, будь ласка, увагу.

Будь ласка, Віктор Євстахійович, доповідайте.

В.Кімакович. Шановний голово, шановна президіє, шановні депутати!

Звертаємось до вас з проханням затвердити проект рішення “Про затвердження Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2024-2030 роки”. Програма передбачає підтримку всіх напрямків освіти. Це є дошкільної, середньої, позашкільної освіти, робота з обдарованими дітьми, підтримка інфраструктури шкіл. І на наступний рік Програма передбачає 13,9 млн гривень, з них 1,6 млн гривень – це проведення олімпіад, конкурсів, ЗНО, приблизно 3,5 млн гривень – це стипендіальні кошти, і 8,5 млн гривень – це співфінансування державних програм, які йдуть з центрального бюджету. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Вікторе Євстахійовичу, вам цих грошей стане?

В.Кімакович. Ну, ця програма… вона… ми мінімально заклали в умовах війни, тому що ми розуміємо, що…

О.Сич. Наступне питання. Ці гроші закладені планово в бюджет?

В.Кімакович. Так, ці закладені.

О.Сич. Я чого питаю, чи стане? Бо в кінці цього року ви там десятки мільйонів взад-вперед перекидаєте, вони у вас зайві. То я думаю, чи у вас цього разу не буде зайвих. Якщо будуть зайві, кажіть наперед, ми знаємо, куди дати.

В.Кімакович. Олександре Максимовичу, ми розуміємо, але, наприклад, прийняли
державну програму і виділили кошти на перенавчання вчителів, і тому… а ми заклали їх, тому, наприклад, ми повернули.

О.Сич. Вибачте, по-простому, по-гуцульському, “мене шляк трафляє” від того, що серед року ви “ґвалтували”, як вам не вистачає коштів на фінансування спортивного ліцею, а в кінці року у вас виявились зайві кошти, і ви не знаєте, куди їх дівати!

Можете не відповідати.

В.Кімакович. Дякую.

О.Сич. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Оскільки є пропозиції, ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, і ставлю на голосування пропозиції комісії, вони у вас є, роздані. Сподіваюсь, що ви вже їх вивчили напам’ять. Тому визначайтесь.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

От бачите, освітянин не хоче голосувати за освіту. От є такі проблеми у нас.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, наступне питання внесено на пленарному засіданні під час формування проекту порядку денного, – “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2024-2025 роки”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Зрайко Олександр Григорович – директор департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції громад обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Зрайко. Шановна президіє, шановні депутати! На розгляд сесії вноситься проект рішення “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2024-2025 роки”.

Програма підтримки діяльності розроблена відповідно до вимог Закону України “Про засади державної регіональної політики”, а також постанови Кабінету Міністрів “Деякі питання діяльності агенцій регіонального розвитку”.

Агенція регіонального розвитку створена спільним розпорядженням обласної державної адміністрації та обласної ради від 25 вересня 2017 року, і її статус є неприбуткова і небюджетна установа.

Основні завдання Програми – фінансова підтримка Агенції, діяльність якої буде спрямована на надання допомоги органам місцевого самоврядування з питань розроблення стратегій розвитку територіальних громад, проектів регіонального розвитку, надання інформаційно-консультативних послуг, а також сприяння і залучення проектів та програм міжнародної
технічної допомоги.

Просимо підтримати даний проект рішення. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановний Олександре! Скажіть, будь ласка, із загальної суми 2,9 млн гривень скільки видатків йде на оплату праці? І яка чисельність працівників Агенції? Дякую.

О.Зрайко. Дякую за запитання. На 2024 рік оплата праці передбачена в сумі 2,6 млн гривень. І штат Агенції складає 6 працівників.

О.Сич. Мав би складати.

О.Зрайко. Мав би складати. Дякую.

О.Сич. Бо ми ніяк не годні затвердити програму підтримки, тому чоловік собі сам працює, намагається якось “тягнути ту лямку”.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. А чи є директор Агенції?

О.Зрайко. Директор Агенції зараз зустрічається з делегацією французького благодійного фонду “Ukraine is Europe” і, на жаль, не може бути присутнім.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, шановні, я чому запитав? Бо насправді ми більше як пів року, напевно, його призначили, і дійсно без програми, ми не затверджували, працюють без коштів, немає апарату для роботи, і він щось там намагається робити: їздить, зустрічається, шукає якісь проекти і тому подібне. Тому я пропонував би підтримати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я би казав голосувати.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати якісь пропозиції, зауваження? Немає? Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів. Шановні колеги! Я також би просив підтримати це питання. Чому? Тому що ми по третьому кругу вже це розглядаємо. Була вже не раз і не два наглядова рада. Реально робиться робота. Фактично вона робиться і… вже майже рік Агенція працює без фінансування, а реально вже є якісь напрацювання, вони доповідали по цьому питанню. Я думаю, що сьогодні треба поставити крапку, а кожні пів року заслуховувати їхню діяльність на сесії обласної ради. Дякую.

О.Сич. Колеги, оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, утримались – 2, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний бюджет Івано-Франківської області на
2024 рік”.

Питання – планове, однак внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Соколик Світлана Панасівна – в.о. директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму; з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій; з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва; з питань охорони здоров’я та соціальної політики, всі вони рекомендували до розгляду.

Постійні комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань захисту прав людини, законності та правопорядку рекомендували проект рішення до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій. Пропозиції комісій вам, колеги, додано. Подивіться, будь ласка.

І зазначений проект рішення також заслухали та обговорили члени постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики; з питань культури, духовності та інформаційної політики; з питань  комунального майна та житлово-комунального господарства; з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей; з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства.

Будь ласка, Світлано Панасівно.

С.Соколик. Шановна президіє, шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про обласний бюджет на 2024 рік”.

При формуванні проекту обласного бюджету на 2024 рік враховано Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, вимоги чинного Бюджетного та Податкового кодексів України з урахуванням прийнятих законодавчих змін, регіональні цільові програми на 2024 рік, затверджені рішеннями обласної ради, бюджетні запити головних розпорядників коштів обласного бюджету на 2024 рік, міжбюджетні трансферти з державного бюджету та інші нормативно-правові акти. Також враховано соціальні стандарти. Прогнозний розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2024 року 7 тис. 100 гривень, з 1 квітня – 8 тис. гривень.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2024 року –
2920 гривень, посадовий оклад працівника першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки з 1 січня 2024 року – 3 195 гривень, з 1 квітня – 3 600 гривень.

Основними макропоказниками бюджету 2024 року це є зменшення обсягу податків і зборів загального фонду на 16 відс. у зв’язку із зарахуванням у 2024 році в повному обсязі податку на доходи фізичних осіб із військовослужбовців до загального фонду державного бюджету в сумі 530 млн гривень, також ріст заробітної плати працівникам бюджетних установ в середньому на 18,5 відс., ріст видатків на енергоносії з коефіцієнтом 12,5 відс. по фактичному споживанню у 2023 році, індекс інфляції – 9,7 відс. В цілому загальний ресурс обласного бюджету на 2024 рік складає 2 млрд 403,6 млн гривень, в тому числі по загальному фонду – 2 млрд 205,7 млн гривень, по спеціальному фонду – 197,9 млн гривень.

В загальному обсязі ресурсу обласного бюджету власні доходи складають 1 млрд 645,6 млн гривень, питома вага – 68,5 відс. Трансферти з державного бюджету – 758 млн гривень, питома вага – 31,5 відс. Власні доходи обласного бюджету на 2024 рік обраховано в сумі 1 млрд 645,5 млн гривень, що менше проти затверджених планових показників на 2023 рік на 6,5 млн гривень, в тому числі: по загальному фонду – 1 млрд 447,7 млн гривень, що менше проти затвердженого плану на 42 млн гривень або на 2,8 відс., в тому числі – 15 відс. податку на доходи фізичних осіб в обсязі 1 млрд 191,8 млн гривень, що менше проти затвердженого плану на 54,8 млн гривень або на 4,4 відс.; 10 відс. податку на прибуток підприємств буде складати 113 млн гривень, що більше проти затвердженого плану на 5 млн гривень або на 4,6 відс.; 45 відс. рентної плати за спеціальне використання води – 10,1 млн гривень; 25 відс. рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – 13,9 млн гривень; 2 відс. рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату – 72,5 млн гривень.

По спеціальному фонду прогнозні надходження складають 197,9 млн гривень, що більше проти затвердженого плану на 35,3 млн гривень або на 21,7 відс., в тому числі 30 відс. – екологічного податку або 111,8 млн гривень, який розрахований в області на рівні фактичних надходжень 2023 року.

Обсяг видатків обласного бюджету визначено в сумі 2 млрд 402,6 млн гривень, що на 29,2 млн гривень більше затверджених показників на 2023 рік.

При розподілі коштів обласного бюджету між галузями бюджетної сфери та розпорядниками коштів в першу чергу враховано вимоги статті 77 Бюджетного кодексу України щодо забезпечення в повному обсязі видатків на оплату праці працівників бюджетних установ та оплату за спожиті установами комунальні послуги та енергоносії, інші енергоносії, також обгрунтування головних розпорядників коштів обласного бюджету, включених до бюджетних запитів.

Найбільшу питому вагу у видатках обласного бюджету складають видатки на утримання установ по головних розпорядниках коштів обласного бюджету, зокрема по департаменту освіти і науки – 40,2 відс. або 967,3 млн гривень, по департаменту охорони здоров’я – 13,2 відс. або 316 млн гривень, по департаменту соціальної політики  – 12,1 відс. або 290,3 млн гривень, по управлінню культури, національностей та релігій облдержадміністрації – 9,1 відс. або 218,7 млн гривень, по управлінню спорту облдержадміністрації – 5,1 відс. або 122,5 млн гривень.

Обсяг коштів обласного бюджету спрямований на виконання заходів регіональних обласних цільових програм, затверджених рішеннями обласної ради на 2024 рік, визначено в сумі 459,4 млн гривень, в тому числі на наступні програми, пов’язані із забезпеченням відсічі збройної агресії російської федерації проти України – 31,5 млн гривень, підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебувають у складі добровольчих формувань, громадян, які брали і беруть безпосередню участь у бойових діях, та їх сімей – 38,1 млн гривень, розвитку освіти Івано-Франківщини на 2024-2030 роки – 13,8 млн гривень, реалізацію обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області у 2022-2026 роках – 15,2 млн гривень, в тому числі на оздоровлення та відпочинок дітей – 2 млн гривень, програми в галузі охорони здоров’я – 59,4 млн гривень.

Шановні депутати!

О.Сич. Світлано Панасівно, я прошу вибачення. Напевно, ви вже закругляєтесь. Зрештою, всі комісії розглядали, і в розрізі власне своїх галузей кожна комісія проаналізувала. Тому всі депутати, в принципі, в розрізі тих комісій, в яких вони працюють, освідомлені із показниками бюджету.

З вашого дозволу, ми перейдемо до запитань. Добре?

С.Соколик. Добре.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки? Є. Запишіться, будь ласка.

Ну, якби не було запитань у Галини Карп, я би здивувався, звичайно, або подумав, що вже блати якісь є.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Декілька запитань. Скажіть, будь ласка, чи в бюджеті передбачені кошти на реабілітацію ветеранів війни, поранених, людей, які повернулись з полону?

С.Соколик. Так, в бюджеті передбачені такі кошти по двох програмах, які будуть фінансуватись через управління соціального захисту, управління охорони здоров’я та управління освіти. Загальна сума по програмі із забезпечення відсічі збройної агресії російської федерації проти України складає 31,5 млн гривень, підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебувають у складі добровольчих формувань, громадяни, або які брали і беруть участь у бойових діях, та їх сімей – 38 млн гривень.

О.Сич. Ще питання, Сергію Михайловичу? Будь ласка, наступне питання.

С.Басараб. Попереднім рішенням, дякую, спрямовано 500 тис. гривень на Коломийський госпіталь ветеранів, дякую вам щиро. Принагідно хочу сказати, що Коломийська міська рада на наш комунальний заклад спрямувала 2,5 млн гривень, підприємство “Леоні”, яке завдяки нашій співпраці було створено в Коломиї, – 2 млн гривень. Тобто,  якщо зробити елементарний арифметичний підрахунок, ми дали 500 тис. гривень, а дві структури – “Леоні” і міська рада дали 4,5 млн гривень. Чи планується у 2024 році краще фінансування нашого комунального підприємства – госпіталю ветеранів? Дякую.

С.Соколик. В проекті на 2024 рік такі кошти не заплановані, але я думаю, що вони будуть враховані при перерозподілі видатків.

О.Сич. Сергію Михайловичу, я не можу стриматись від репліки. Ми не дали 500 тис. гривень, ми повністю утримуємо госпіталь ветеранів. Бо виборці подумають, що ми дали 500 тис. гривень. І додатково дали 500 тис. гривень. Це при тому, що 90 відс. пацієнтів з Коломиї, а не з області, а заклад – об’єкт спільної власності всіх громад області. І тому бажано було б, щоб в ньому лікувались і з Верховини, і з Долини, і з Болехова, і з Городенки, а не тільки з Коломиї. Тому не дивно, що Коломия допомагає. Сам Бог велів їй помагати. Так, звичайно, це створює конкуренцію в Коломийській лікарні, але це вже інші проблеми.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А ПДФО скільки платить! Він ж не в обласний бюджет платить ПДФО, в Коломийський бюджет платить ПДФО. Ну, ви ж розумієте. І напевно більше ніж Коломия дала.

Федоришин Володимир Євгенійович, будь ласка.

В.Федоришин. Дякую. Тоді запитання вже не буде. Я хотів сказати репліку. Зараз госпіталь несе видатки по військовослужбовцях, ми лікуємо близько 60-70 відс., це тільки військовослужбовці з цілої України. Це так, для загальної інформації. Не з нашої області, а з цілої України. Дякую.

Депутович Іван Ілліч.

І.Депутович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Скажіть, будь ласка, чи передбачені кошти в бюджеті на наступний рік для облаштування укриттів у закладах освіти, які фінансуються з обласного бюджету? Дякую.

С.Соколик. Так, на наступний рік передбачено такі кошти, і разом з тим… Ви мали на увазі заклади освіти?

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Соколик. Ну, я розумію, обласною освітою.

О.Сич. Ну, та ми про іншу освіту й не можемо говорити, ми говоримо про обласну. Бо ми апріорі виконуємо повноваження управління об’єктами спільної власності, а не об’єктами, що є власністю окремих громад.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановний голово, також шановні депутати! На засіданні нашої комісії розглядався бюджет на 2024 рік, нами були напрацьовані зміни і доповнення. Тому прошу, пане голово, поставити на голосування пропозиції засідання комісії, яка відбулася вчора і сьогодні. Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна пані Світлано! А скажіть… Я тут. Скажіть, будь ласка, у зв’язку із зменшенням бази дохідної частини, які видатки, в порівнянні з попереднім роком планується зменшити в обласному бюджеті? І чи є загроза недофінансування захищених статей у зв’язку з прогнозованим зменшенням дохідної частини бюджету? Дякую.

С.Соколик. Дякую за запитання. Так, у нас дійсно загрози немає, але у зв’язку з тим, що ПДФО у 2024 році велика сума, 530 млн гривень, буде зарахована до державного бюджету, ми на 2024 рік будемо обмежені трохи у фінансовому ресурсі. Тому у нас виникла незабезпеченість по заробітній платі по освіті. Але враховуючи те, якщо би ми запланували в повному обсязі зарплату по освіті, ми не могли би запланувати кошти на регіональні цільові програми. Так як з 1 січня внесені зміни до використання коштів вільного залишку, що ці кошти можуть спрямовуватись тільки на заробітну плату та енергоносії, захищені видатки – обороноздатність, то ми зможемо ці кошти спрямувати на забезпеченість по заробітній платі освітянам. Це близько 35 млн гривень.

О.Сич. Колеги, одним словом: з уваги на ті обставини, що є, ми будемо регулювати за рахунок вільного залишку, принаймні по зарплаті. По інших видатках ми не зможемо це зробити, а по зарплаті будемо регулювати.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Світлано Панасівно, в пояснюючій записці і у вашому виступі сказано, що план доходів обласного бюджету врахований в сумі, яка менша проти планових показників
2023 року. Скажіть, будь ласка, який відсоток все-таки темпу росту, бо він є, у співставних умовах доходів загального фонду 2024 року до 2023 року?

І друге питання. Чи врахований індекс інфляції по захищених статтях бюджету при обрахунку прогнозних видатків? Дякую.

С.Соколик. Дякую за запитання. Реальний ріст до очікуваного… реальний ріст до очікуваного у співставних умовах, тобто, без військовослужбовців складе 134,2 млн гривень, тобто 112 відс.

А по другому питанню. Так, індекс інфляції застосований тільки по… застосований до
харчування учнів по галузі освіта та соціального захисту. Так, заробітна плата та енергоносії враховані стовідсотково, у стовідсотковому обсязі.

О.Сич. Колеги, запитання вичерпані. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для обговорення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, добре, я окремо дам для пропозицій.

Світлано Панасівно, сідайте, будь ласка, на своє місце.

С.Соколик. Дякую.

О.Сич. Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Скажіть, будь ласка, чи не можна розглянути можливість закладення коштів в бюджеті на 2024 рік для того, щоб, не знаю, комунальні наші підприємства, структури, могли робити для наших військових те, що дійсно необхідно? Схожий досвід є вже в багатьох областях, і дійсно, якщо би ми змогли організувати цей процес, напевно, багатьом би нашим військовим, багатьом нашим родинам можна було не тільки врятувати життя рідних, покращити життя і приблизити нашу перемогу, а зробити необхідні не тільки для громади України кроки. Якщо необхідно якось так більш конкретніше, можу поділитись своєю інформацією, ідеями. Мені здається, що це дуже нагальні питання, і ситуація сьогодні вимагає якихось трошки неординарних кроків до забезпечення наших військових.

Я дякую. Надіюся, що зможемо зустрітись і обговорити не тільки з керівництвом обласної ради, а й з адміністрацією наші ідеї. І дай Бог, щоб вони були якомога швидше втілені в життя. Щиро дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Я записався, але при внесенні пропозицій, а не в обговоренні. Дякую.

О.Сич. Я подам окремо час для подання пропозицій, колеги.

Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ми всі знаємо, що так зване “військове ПДФО” піднято на рівень державного бюджету, і я десь від імені свого і від імені своїх побратимів хочу наголосити на важливості саме обласного бюджету і всіх місцевих бюджетів територіальних громад підтримки безпосередньо фронту. Адже я не можу говорити деталі, ми розуміємо, що є багато військових частин, які перебувають в тилу, тобто, які не виїжджали в зону бойових дій, і які виконують спеціальні завдання. Маю на увазі, що це військова авіація і сили протиповітряної оборони. Це тут питань немає. І щоб на майбутнє ті кошти, які будуть виділятись з обласного бюджету, щоби керівництво обласної адміністрації враховувало, що… бо коштів буде менше, ми так розуміємо, на жаль, а їх тільки потрібно
збільшувати, бо війна триває, і вона буде тривати, на жаль, ще, напевно, довго. І тому нам треба не розслаблятись, а готуватись до затяжної війни, щоб ми мали можливість, чим ефективно нищити ворога. Тому коли буде такий йти розподіл, на які підрозділи давати кошти, щоби найперше виділялись ті кошти, туди, куди найперше потрібно, тобто, на самий “передок”. Щоби ми мали чим воювати ефективно і зберігати життя побратимів, бо їх, на жаль, зараз… питання дронів зараз дуже гостро стоїть, тому що, на жаль, на превеликий жаль, в дронах ворог нас дуже сильно переважає.

І хотів би також звернути увагу, щоби військова адміністрація у випадку, що “військове ПДФО” зараз на рівні Києва, якийсь варіант напрацювати, як взагалі виходити з даної ситуації, і як обласний бюджет буде допомагати військовим, щоб просто не вийшла така ситуація, що запустили хайп з рівня, скажемо так, вищого військово-політичного керівництва держави, що мають допомагати територіальні громади місцевим бюджетам, гроші пішли на рівень Києва, і щоб не було так, що ми, військові, ті, які на передовій, не залишились покинутими. Я наголошую, що, так, коли були кошти на місцях, було набагато простіше звернутися чи до обласного бюджету, чи до міських бюджетів територіальних громад, і цільово, адресно було так, скажу правду, було багато допомоги нам, котра  приходила конкретно для тих завдань, які ми просили.

Як буде зараз, чи ми безпосередньо на передовій будемо мати ту допомогу, яка нам
потрібна від Кабінету Міністрів з Києва? Це є питання відкрите, бо це вже буде вирішувати не ми, не військова частина, а Генеральний штаб. Дякую.

О.Сич. Олеже, але визнай: які яйця вам купляли корисні!

О.Понайда. (Без мікрофона).

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Доброго дня, шановні колеги! Не нагнітаючи ситуацію, але я все-таки ще раз хочу привернути всіх увагу до таких цифр. До кінця не вирішено фінансування по Сполучених штатах. До кінця не вирішено фінансування по Європейському Союзу. І насправді, навіть судячи з останньої прес-конференції Президента, ситуація дуже критична. На кону просто стоїть існування нашої держави.

І тому зараз, без елементів популізму, Світлано Василівно, я звертаюся до вас. Дивіться: ми будемо голосувати за цей бюджет, однозначно, ми його приймаємо. Але у мене є прохання, щоб все-таки… там будуть подавати мої колеги пропозиції: десь до першого лютого, напротязі січня проаналізувати кожну статтю, кожнісіньку статтю.

Сьогодні виступав Віталій Васильович, він до нас приходив на засідання нашої комісії з питань бюджету, він показував запити від військових частин. Те, що ми збільшили там 50 млн гривень, – це копійки. Там на сотні мільйонів у нього запитів.

Я думаю, що треба вам звернутися до громадськості області, щоб все-таки всі програми переглянути. Я розумію, що ми мусимо підтримувати і просвіту, і молодь, і духовне життя, але десятки мільйонів із цих 260 млн гривень по загальному фонду ми все-таки можемо, я не кажу, зекономити, а перенаправити напевно на дві речі, які сьогодні потребує наше суспільство: на реабілітацію по програмах і на забезпечення наших військових – від взуття до дронів.

І тому я дуже прошу вас: протягом січня викличте до себе всі управління наші і, окрім захищених статей, все поскорочувати, що можливо.

Я розумію, що, ну, тут є різне трактування по різних галузях. Але я ще раз кажу: все залежить від комунікації суспільства. Зверніться по телебаченню, обговоріть з громадськими організаціями, і подайте на розгляд обласної ради ще раз ті кошти, які можна перенаправити на ці дві програми, які у нас є, – шефська допомога і допомога по моброботі. Дякую.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Підтримую всі пропозиції, які були надані обласною радою, не підтримую популізм, підтримую реалізм. Ми можемо, що хочеш перенаправляти, але давайте краще може звернімося до людей, зробимо фонди і зберемо декілька десятків або сотень мільйонів всі разом і направимо їх на армію. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершено обговорення. Виділяємо час для прийняття пропозицій, оскільки декілька депутатів казали, що вони хочуть подати пропозиції.

Перед цим ставлю за основу, а ви готуйте, будь ласка, чіткі формулювання ваших пропозицій. Тому, колеги, хто за основу? Прошу визначатись.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії, які у вас є роздані.

За – 65, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, запишіться для виголошення пропозицій додаткових.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Дякую. Фракція “Європейська Солідарність” підтримала запропонований бюджет розвитку, разом з тим, аналізуючи видаткову частину…

О.Сич. Даруйте, це не бюджет розвитку, це обласний бюджет.

Р.Кукурудз. Перепрошую, обласний бюджет 2024 року, перепрошую. Але разом з тим, аналізуючи видаткову частину нашого бюджету, хочу як би сформулювати і внести пропозицію до рішення сесії. Власне, у своїй пропозиції пропоную, щоби звернутися до обласної військової державної адміністрації, до пані Світлани Василівни, до 1 лютого 2024 року подати обласній раді пропозиції щодо зменшення обсягів видатків з обласного бюджету головними розпорядниками коштів на реалізацію місцевих регіональних програм згідно додатку 7 даного рішення в частині фінансування незахищених статей бюджету і відповідно направити ці кошти на заходи по підсиленню обороноздатності країни.

О.Сич. Дивіться: ми або формулюємо це як протокольне доручення, і за моїм підписом воно буде надіслано, або ж ви формулюєте: не “звернутися”, а конкретно “пункт такий вказати так-то”.

Р.Кукурудз. Тоді пункт такий, добре, тоді…

О.Сич. Тільки не формулюйте “звернутися”, а імперативно: “обласній державній адміністрації до 1 лютого подати пропозиції на розгляд обласної ради”.

Р.Кукурудз. Формулюю тоді імперативно, як ви кажете, Олександре Максимовичу. Тобто, пропоную пункт 1, пункт 12 викласти в такій редакції: “Обласній державній адміністрації до 1 лютого 2024 року подати обласній раді пропозиції щодо зменшення обсягів видатків з обласного бюджету головними розпорядниками коштів на реалізацію місцевих регіональних програм згідно додатку 7 цього рішення в частині фінансування незахищених статей”. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це по рахунку, бо ми вже проголосували пропозиції комісії, це уже буде пункт десь орієнтовно 18, окремий пункт, не будемо казати, який, окремий пункт, вже в кінці, де його поставити по логіці викладу матеріалу.

Ставлю на голосування, колеги.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

Наступна пропозиція. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Шановні колеги! Хочу нагадати, що сьогодні символічний день – 86-та річниця з дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола. І хотілося мені пригадати в цей момент, коли ми ухвалюємо і виділяємо кошти на збільшення обороноздатності для протистояння збройній агресії, згадати його цитату: “Любіть Україну, маючи, щоб гірко не плакати, коли втратиш її”. Тому ми маємо прикласти максимум зусиль для того, щоб збільшити обороноздатність та підтримати Збройні Сили, а саме: черговим пунктом проект рішення хочу запропонувати наступне: встановити, що у 2024 році 50 відс. вільного залишку бюджетних коштів загального фонду обласного бюджету, що склався на 1 січня 2024 року, та 50 відс. понадпланових надходжень коштів податків та зборів до загального фонду обласного бюджету спрямовуються на фінансування підтримки Збройних Сил України та їх територіальних органів, заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки, на створення умов для лікування, відновлення та реабілітацію осіб, які постраждали від збройної агресії російської федерації, на проектування, будівництво та ремонт захисних споруд цивільного захисту, сховищ, облаштування приміщень, які плануються для використання для укриття населення.

Колеги, прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Я не є спеціалістом в галузі досліджень життєдіяльності Чорновола, але мені здається, що він народився не 22 грудня.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підказують, що 24 грудня. Але я думаю, що все-таки не дискутуйте, я думаю, що Тарас Теофілович краще знає, бо він до Руху належить, він краще знає. Тому не дискутуйте.

А по змісту, по змісту пропозицію ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 39, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Колеги, всі пропозиції озвучені. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Будь ласка, визначайтесь.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято. Колеги, з чим я вас і вітаю: головний документ життєдіяльності області на 2024 рік прийнятий.

Переходимо до наступного питання – “Про обрання представників до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони в Івано-Франківській області”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Шановні колеги! До нас звернулося Управління поліції охорони в Івано-Франківській області з проханням надати дві кандидатури до складу комісії. Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку розглянула, напрацювала проект рішення і є пропозиції від комісії щодо персонального складу. Прошу підтримати, проголосувати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу, оскільки є пропозиції комісії.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії. Зверніть увагу, це конкретні персоналії людей, які увійдуть до складу комісії. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 51, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан інфекційних захворювань в області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. У нас напередодні COVID показав стосовно того, що дана служба є досить важлива. Хочу коротко доповісти про стан надання допомоги при інфекційних захворюваннях в області.

Госпітальна база складає 375 інфекційних ліжок, з них 260 ліжок для дорослих та 115 – для дітей. Стаціонарна допомога надається обласною… на даний час вже КНП “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр” і Коломийською інфекційною лікарнею та інфекційними відділеннями центральних районних та міських лікарень, це 190 ліжок, а також амбулаторна допомога – це 17 кабінетів.

Стосовно інфекційної захворюваності в дітей, то тут домінує група кишкових та ротавірусних інфекцій, не реєструвались впродовж даного періоду випадки дифтерії, кору та краснухи, немає тенденції до росту коронавірусної хвороби у нас на даний час на території у порівнянні з минулим роком, її протікання на даний час відбувається легше, менша частота кисневозалежних хворих. Проте серед дорослих збільшилась кількість лептоспірозу, бутулізму, кліщового бореліозу.

Стосовно соціально значущих інфекцій, це ВІЛ та хронічні вірусні гепатити В, С, вони збільшуються з кожним роком. Ця категорія потребує диспансерного спостереження з лікарськими препаратами, для лікування таких пацієнтів область забезпечена в рамках державної програми.

Що ми зробили для того, щоб покращити якість надання медичної допомоги в області?

Перше, це є стосовно покращення фінансової спроможності закладу – інфекційної лікарні. Заклад був реорганізований шляхом приєднання до КНП “Івано-Франківський обласний
фтизіопульмонологічний центр”, а також у нас 7 закладів охорони здоров’я контрактовані з Національною службою… уклали договори з Національною службою здоров’я України за пакетом “готовність надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях”. В рамках цього пакету забезпечення готовності закладів до цілодобового і масового прийому пацієнтів під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, включаючи інфекційні захворювання, зокрема особливо небезпечні інфекції.

Враховуючи те, що наш заклад реорганізований, у нас є 7 пакетів. Думаю, що протягом цього року ми проаналізуємо стосовно спроможності і стосовно готовності, і можливо включити даний заклад в… з можливістю контрактування з Національною службою з одним з пакетів, цим, що я озвучив. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Є пропозиції, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді з вашого дозволу, якщо немає інших бажаючих, є пропозиція від Наталії Дьоміної. Я ставлю на голосування за основу, а потім пропозиції Наталії. Добре.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 47, не голосували – 20: рішення прийнято.

Будь ласка, Наталія Дьоміна. Увімкніть мікрофон.

Н.Дьоміна. Всім доброго дня! Володимире Богдановичу, всі, звичайно, запитання в обговоренні ми на медичній комісії обговорили. Дякую.

Пропозиція наступна: все-таки розглянути питання, я би вас дуже просила акцентувати на цьому увагу, відновити ургентну допомогу лікарів-інфекціоністів, внести в графіки ургенції спеціалістів інфекційної служби, в першу чергу, дитячих інфекціоністів для забезпечення надання консультативної допомоги по області, так як це було раніше.

На жаль, кілька років вже інфекційна служба не ургентує, але у світлі останніх подій і випадків ми бачимо, що така функція потрібна, тому що коли стоїть питання, щоб поїхали спеціалісти третинного рівня, до прикладу, в район, в Коломию зокрема, так як це було на днях, або надали консультативну допомогу в позаробочий час, нічний час в інших закладах, це викликає величезні труднощі, тому що у позаробочий час ніхто не консультує, спеціаліста знайти дуже важко. Це ускладнює роботу.

Замість того я пропоную внести спеціалістів в ургенції і скласти чіткий графік, щоб зняти ці всі проблемні питання. Дякую.

О.Сич. Наталіє Миколаївно, з вашого дозволу, але я не думаю, що це десь треба вносити зміни до проекту рішення. Скоріше всього, скажемо так, це пропозиція для роботи по цьому напрямку. Так? Добре, гаразд.

Колеги, тоді немає пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування його за основу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В цілому, точніше, вибачте.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан та проблеми імунопрофілактики населення”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Сьогодні імунопрофілактика визнана одним із найуспішніших і економічно ефективних заходів у сфері громадського здоров’я. Попереднє питання, яке ми слухаємо, інфекційні захворювання, безпосередньо також пов’язано зі станом імунопрофілактики, коли ми говорили за кишкові інфекції, ротавірусні, – це ті, які впливають на стан здоров’я. Проте питання менінгококових інфекцій, вітрянки, правця, дифтерії… ну, вітрянки – ні, але менінгококова інфекцій та дифтерія – це безпосередньо залежить від стану вакцинації, а ці захворювання є критичними і можуть впливати не тільки на здоров’я, але й на життя.

У 2023 році показники охоплення вакцинацією населення в області покращились в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, проте вони є досить недостатні для того, щоб ми убезпечили себе від спалахів.

Показники імунізації коливаються від 30 відс. вакцинації дорослого населення проти дифтерії та правця, до 80 відс. – проти кору, паратиту, краснухи у дітей до 1 року.

За рейтинговими показниками показники імунізації дітей у віці до 1 року Івано-Франківська область посідає 19-20 місце серед інших областей України, в той час, як показник щеплень мав би становити 90-95 відс. По окремих позиціях, таких як поліомієліт, у нас показник вищий, проте багато ще є роботи для того, щоб ми убезпечили своїх жителів від захворювання на інфекційні хвороби.

Однією з причин це є низьке охоплення вакцинацією, знову ж таки це є антивакцинатори, які агітують проти вакцинації частково, але це питання вирішується стосовно затримки вакцин, ці питання вирішуються на даний час, і до сьогоднішнього року отримували вакцину, зберігали, розподіляли, це система охорони здоров’я, на даний час це передано… цю функцію передано на обласний центр контролю профілактики хворіб. Стосовно медичної галузі, то це є забезпечення кваліфікованими працівниками, які будуть проводити вакцинацію в приміщенні пунктів вакцинації. Таких пунктів вакцинації у нас є 121, є 31 виїзна бригада.

З метою покращення вакцинальної кампанії розпорядженням Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 31.10.2023 року затверджена Стратегія розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хворіб, яким можна запобігти проведенням
імунопрофілактики, до 2030 року. У нас є напрацювання, і з керівництвом та обласним центром контролю профілактики хворіб вже проводять навчання для працівників системи охорони здоров’я, в першу чергу первинка, лікарі первинки будуть працювати з декларантами для того все-таки, щоби переконати в тому, що вакцинація необхідна, і постараємось, не те, що постараємось, ми вимушені зробити так, щоб наші люди були вакциновані до того порогу, щоби не було масових спалахів захворювань.

Дякую, я закінчив.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про особливості нарахування плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на період воєнного стану в Україні”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Степанович.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати!

Хочу нагадати, що у період воєнного стану в Україні ми розглядаємо вже втретє таке питання, кожного року приймаємо відповідне рішення.

Даним проектом рішення пропонується звільнити з 1 січня 2024 року від орендної плати такі категорії. Я зараз назву ті, які ми залишаємо з попереднього рішення, це, тобто, фізичні особи та фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу під час оголошення воєнного стану, органи місцевого самоврядування, інші установи та організації, діяльність яких частково фінансується за рахунок місцевих бюджетів, комунальні підприємства, вітчизняні видавництва та підприємства книгорозповсюдження, видавництва друкованих засобів масової інформації, що забезпечують підготовку, випуск чи розповсюдження  книжкової продукції, газет та журналів українською мовою, а також юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які здійснюють харчування в навчальних закладах, закладах освіти та культури.

Також пропонується доповнити цей пункт про звільнення наступними категоріями: це юридичні особи, що здійснюють свою діяльність у сфері національної безпеки та оборони
України, громадського порядку та безпеки, та громадські і благодійні організації, що здійснюють свою діяльність з надання психологічної, медичної, матеріальної допомоги учасникам бойових дій та АТО, інвалідам війни та сім’ям загиблих і зниклих безвісти.

На сьогодні під дію цієї категорії попадає 25 договорів, сума, на яку звільняються орендарі, в місяць складе 100 тис. гривень.

Також з 1 січня 2024 року нарахування орендної плати в розмірі 50 відс. здійснюється… буде здійснюватись таким категоріям: громадським організаціям, політичним партіям і благодійним організаціям та фондам.

Сьогодні під дію цієї категорії попадає 18 договорів, сума, на яку звільняться орендарі, в місяць буде складати 25 тис. гривень. Іншим орендарям буде здійснюватись нарахування
орендної плати в розмірі 100 відс., встановленої договором оренди. Це 320 договорів, сума нарахувань буде 1 млн 300 тис. гривень в місяць.

У мене коротко все.

О.Сич. Тобто, підсумково, надавши пільги тим категоріям, яким ми будемо вважати за доцільне, а це, як правило, сфера оборони і послуги, пов’язані з нею, ми втрачаємо в місяць 125 тис. гривень, ну, а в рік це втрачаємо вже порядка там 1,5 млн гривень. Добавляємо категорію юридичних осіб у сфері обороноздатності, оскільки до нас звертаються деякі військові частини, ну, не будемо ми з них у воєнний час брати майно за оренду. Не будуть же ж хлопці жити, умовно кажучи, в землянках. Нехай живуть у приміщеннях, які ми можемо надати їм для цього.

Колеги, запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Пане голово, дуже добре, що ви підсумували, і якраз власне ваша остання репліка. Розумієте, я до цього питання підходжу в якому плані? Це насправді також наш внесок у збільшення обороноздатності країни. Хтось заробляє гроші, дає робочі місця і так дальше. Тому, Василю Степановичу, я все-таки хочу, щоб ви зараз узагальнили, на яку суму ми звільняємо ці всі організації в рік, в рік.

І друге питання. Чи не варто було би ось тут, де ви даєте 50 відс., там благодійні організації, громадські організації, політичні партії, врешті-решт всі антиукраїнські партії заборонені в Україні, у нас, а ще в Івано-Франківську, всі антиукраїнські, може їм також на 100 відс. збільшити?

В.Даниш. Ну, це наша пропозиція. Скільки…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Даниш. Ну, якщо 125 тис. гривень…

О.Сич. Півтора мільйона.

В.Даниш. То це півтора мільйона в рік.

О.Сич. Це наш внесок, все правильно.

Ну, я скажу, друзі, я скажу відверто: до нас звернулась одна військова частина, де просто хлопці півтора року жили в землянках. Розумієте? Ну, якщо у нас є приміщення, які пустують, чому їх не надати? І гроші ми з них не будемо брати, умовно кажучи, там тисяч сорок в місяць. Хай краще щось куплять собі на ті гроші.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не думаю. Ну, зрештою, друзі, ви можете подати пропозиції, але…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, давайте так. Давайте по ходу року, якщо буде потреба, ми завжди у свої рішення можемо вносити зміни. Якщо ви побачите, скажемо, може якісь окремі категорії, які там аж дуже так, дуже працюють сильно для обороноздатності, ну… Знаєте, ми дуже щедрі, а потім шукаємо копійки, бо нам не вистачає копійок там на заробітну плату в тій чи іншій галузі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я, до речі, вже багато разів наводив приклади про таку нашу щедрість. Ми всі органи місцевого самоврядування, які орендують у нас, звільняємо, а в інших громадах нам “луплять” по таких тарифах, що наші підприємства “стогнуть”. Дальше, ми державні структури звільняємо, а державні структури ніколи не звільняють органи місцевого самоврядування. Ви розумієте, чи ні? Тому є в політиці такий принцип паритетності.

Колеги, ставлю… Були пропозиції чи ні? Не було. …за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання орендарю – громадській організації “Громадська трибуна “Бліц-Інфо” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. До обласної ради надійшла заява орендаря – громадської організації
“Громадська трибуна “Бліц-Інфо” від 1 грудня 2023 року № 41 про надання орендарю згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованої частини приміщень першого поверху (літер А) загальною площею 65,27 кв. м на вул. Січових Стрільців у м.Івано-Франківську.

Пропонується наступний проект рішення про надання згоди такому орендарю і орендарю – громадській організації подати управлінню з питань майна графік виконання робіт, також обласній раді інформувати про завершення виконаних робіт з поданням копій підписаних замовником та підрядником актів приймання виконаних робіт, погоджених комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”, та документів, що підтверджують оплату зазначених робіт.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кобильчук Інна Зіновіївна.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Пане голово, на президії ми говорили, я задав питання, чи можна внести проект рішення, більше додаткової інформації, а саме: згідно якого договору, від якого числа, згідно якого пункту. На жаль, ви також давали вказівку, доповідач це не сказав, і в матеріалах немає. Це стосується і цього питання, і наступного. Дякую.

В.Даниш. Я готовий…

О.Сич. Будь ласка, поясніть.

В.Даниш. Тоді пропоную цей проект рішення взяти за основу, а доповнити саму преамбулу, я готовий запропонувати, як ми маємо доповнити. Тобто, перед словами “особливостей передачі в оренду майна” написати “пунктів 114 та 118 Особливостей передачі в оренду майна”, а перед словами “враховуючи заяву орендаря – громадської організації “Громадська трибуна “Бліц-Інфо” доповнити словами “пункту 5.1 договору № 22/23 оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області від 25.05.2023 року”. Тим самим ми виконуємо…

О.Сич. Колеги, чи є ще запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю за основу. Буде ще зараз пропозиція, яку запропонував Тарас Теофілович і опрацював Василь Степанович.

За основу.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Озвучена пропозиція, щоб ми ще раз її не озвучували. Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування озвучену пропозицію.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

За основу і в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання орендарю – товариству з обмеженою
відповідальністю “Промінчик” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. “Промінчик”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же самий: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Так само, аналогічне питання. Надійшла заява орендаря – товариства з обмеженою відповідальністю “Промінчик” від 24.11.2023 року № 11/23/03 про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого приміщення першого поверху (літер А) загальною площею 345,1 кв. м на вул. Академіка Сахарова, 30 у м.Івано-Франківську. Пропонується надати орендарю таку згоду, орендарю подати управлінню графік виконаних робіт, обласній раді – інформацію про завершення виконаних робіт з поданням копій, підписаних замовником та підрядником актів приймання виконання робіт, погоджених комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”, та документів, що підтверджують оплату зазначених робіт. Також хочу зразу озвучити пропозиції, щоб внести зміни до… доповнення, вірніше, до преамбули: перед словами “особливостей передачі в оренду” доповнити словами “пунктів 114 та 118 Особливостей передачі в оренду майна”, а також після слів… перед словами “враховуючи заяву орендаря – товариства з обмеженою відповідальністю “Промінчик” доповнити словами “пункту 5.1 договору оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області від 01.08.2019 року”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування озвучену пропозицію. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 11.

І ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” у комунальну власність Калуської міської територіальної громади”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, матеріали подані завчасно, тому переходимо до запитань. Чи є запитання до доповідача? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Тарас Теофілович Виноградник, будь ласка.

Т.Виноградник. (Без мікрофона).

В.Гладій. Включіть мікрофон.

О.Сич. Мікрофон Тараса Теофіловича Виноградника включіть, будь ласка.

Т.Виноградник. Працює, о, дякую.

О.Сич. Просто не треба нічого включати, він вже автоматично включений. Бо ви коли включаєте, то ви зразу виключаєте.

Т.Виноградник. Олександре Максимовичу, я вмикаю чи вимикаю. Вибачте.

О.Сич. А, даруйте, я помилився. Вибачте, будь ласка.

Т.Виноградник. Буває.

О.Сич. Не підозрюйте мене в сепаратизмі.

Т.Виноградник. Отже, по суті питання. Дивіться: правильно, потрібна річ, треба передавати. У мене два питання. Перше, дивіться: прилад 2022 року, він застарів, він вже не потрібен? Це перше питання.

Друге питання. Чим керувались, що передати саме… об’єкт Калуській міській раді? Тобто, чому? Тому що може іншим підприємствам треба, може в інших громадах треба?

Два питання: чому нове обладнання 2022 року, і чим керувались, коли передавали
Калуській територіальній громаді? Дякую.

В.Дзьомбак. Шановний Тарас Теофілович, дякую за запитання. Перша відповідь: так, це нове обладнання, яке закуплено за кошти державного бюджету, передано обласній клінічній лікарні. Проте технічні вимоги, які має дане обладнання, воно не дозволяє його встановити в обласній клінічній лікарні. Там висота має бути більше… не менше 2,90 м. Тому вони не з охотою передають дане обладнання, але технічно не можуть встановити.

Стосовно, чому саме Калуська лікарня, дане обладнання є призначено для реабілітації пацієнтів з… це є вертикалізатор для того, щоби проводити реабілітацію тим людям з порушенням ходи. На даний час в Калуській лікарні працює… є інсультне відділення, є реабілітаційне відділення, є нейрохірургія, тобто, там, де найбільше воно… (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, зрозуміли, що саме лікарня, а не підприємство “Про-Експерт” чи “Будінвест”, саме лікарні воно більше знадобиться.

Колеги, чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” у комунальну власність Яремчанської міської територіальної громади”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Мова йде про пересувну рентгенівську установку 2000 року випуску, початкова балансова вартість 5 млн 111 тис. гривень, залишкова балансова вартість – 3 млн 237 тис. гривень, передається в Яремчанську міську територіальну громаду, враховуючи відсутність там даного обладнання, а також те, що дана установка, вона ще потребує ремонту. Вони погодились про те, що вони її відремонтують, тому що вона необхідна, враховуючи травматизм той, який… багато поступають у Яремчанську лікарню, Надвірнянську лікарню, там є необхідність в цьому обладнанні. Тому воно передається в Яремчанську територіальну громаду.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Чому я знову говорю? Тому що мені не дали відповідь вичерпну по попередньому питанню. Чим керувались при розподіленні даного обладнання? Чому саме туди, а не в Городенку, не в Коломию, не у Верховину? Ви таки не відповіли.

Друге питання. Ну, смішно звучало від вас, що коли закуповували майже за 8 млн гривень обладнання, ви не знали, що воно не влізе в то приміщення висотою 2,90 м. І тому ви його передаєте, тому що в Калуші висота більша, ніж 2,90 м. Ви таки не відповіли, тому я хочу, щоб ви відповіли. Якщо ви не відповісте, я зроблю офіційний запит щодо перевірки діяльності фаховості осіб, що придбавали дане обладнання, яке ми придбавали для обласного підприємства, а воно не підійшло ізза висоти, пане Володимир. Дякую.

В.Дзьомбак. Так, саме невідповідність технічним… приміщення технічним вимогам, це перше. Друге питання, що у нас нейрохірургічні відділення працюють: обласна клінічна лікарня, там, де передбачено було встановлення його, Калуська лікарня, де є висота приміщень така, яка дозволяє, є центральна міська лікарня і де висота не дозволить, а ні в Коломиї в нейрохірургії немає, ні в Городенці, ні в Яремчі, ні в Косові, нейрохірургічних відділень немає. Керувались тим, що наявність нейрохірургічного відділення, інсультних блоків, де пацієнти поступають, і потім, щоб не було інвалідизації, вони мають пройти реабілітацію, саме цими моментами: нейрохірургічне відділення, інсультні блоки і відповідність технічна приміщення.

О.Сич. Колеги, чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не потрібно додатково нічого?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ну, увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Яворського.

А.Яворський. Добрий день, шановні колеги. Тарас Теофілович, для вас, в першу чергу, апарат, який куплений, вартість його становить 8 млн гривень. Це є вертебрологічний… вертикалізатор, який дозволяє для нейропацієнтів нейрохірургічних, неврологічних пацієнтів їх піднімати і ставити у вертикальне положення. Чому саме Калуш?

По-перше, купляли його не ми, купляли його… навіть не куплено, подарено міжнародними організаціями, Міністерством. Міністерство у зв’язку з тим, що вважає нашу область однією з лідерів по реабілітації, нам було цей апарат подаровано. У зв’язку з тим, що він приїхав, вивчивши технічні характеристики, умовно він нам не підійшов, і ми змушені були передати його в Калуш як в найбільш пристосоване приміщення у зв’язку з тим, що цей апарат мав поїхати в іншу область за вказівкою Міністерства. Тому ми робимо все для того, щоб зберегти цей апарат в нашій області.

Що стосується іншого апарату, який ми передали на Яремче, цей апарат вже 2000 року, він вже вийшов, свій ресурс вичерпав. Попросили травматологи у зв’язку з тим, що є там травматологічний гірський район, вони готові його підлагодити, зробити сервісне обслуговування і мати для проведення тих чи інших оперативних втручань в гірському районі. От і все.

Дякую.

О.Сич. Насправді, Андрій Михайлович, якби ви, скажемо, по-господарському підходили до цього питання, то ви би побудували в Косові відповідне відділення за технічними параметрами, і могли би передати спокійно не в Калуш, а в Косів. Просто треба було побудувати, та й все. У вас же грошей достатньо. Могли побудувати.

Колеги, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Може до запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання? Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993262)”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання є? Немає.

Я єдине хочу звернути увагу. Дивіться, ми вже в умовах незалежності працюємо більше 30 років. Чому ми, пам’ятаєте це питання? Це є питання з попередньої сесії. Всі ці роки лікарня працювала, використовувала приміщення, які не були обліковані. І ось такі блуди ми регулярно зустрічаємо то в одному, то в іншому, то в третьому факті. Тому, зрештою, не дурно “їдять хліб” наші спеціалісти комунального майна і по землі так само, до речі.

Якщо немає зауважень, пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 32 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Проектом рішення передбачено постанови та рішення відповідних судів щодо зобов’язання вчинення дій взяти до відома, і другим пунктом надати товариству з додатковою відповідальністю гірничий відвід площею 14,8 га для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску, яке знаходиться на відстані 500 м на схід від хутора Москалі Рогатинського району, тоді ще Рогатинського району Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Будь ласка.

За – 26, проти – 1, утримались – нуль, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Колеги, “Про депутатські запити”. Оскільки до цієї хвилини депутатські запити не поступили, але потенційно могли поступити, то аж тепер я пропоную питання “Про депутатські запити” зняти з порядку денного сесії.

Ставлю на голосування.

За – 37: рішення прийнято, оскільки потрібно 28.

Ну, і найважливіше питання для реалізації засад демократії, – “Різне”.

Чи хтось бажає щось висловитись у “Різному”? Колеги! Немає.

В такому разі я вам дякую за роботу. Вітаю з прийдешнім Різдвом Христовим, бажаю спокійного, мирного  Різдва, коляди, і бажаю, щоб у новому році… новий рік приніс мир і спокій Українській землі і кожній українській родині.

Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                                Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]