ПРОТОКОЛ № 12


засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій

 

Від 18.03.2022. № 12

м. Івано-Франківськ

Всього членів комісії – 7 осіб.

Присутніх членів комісії – 7 осіб. (О. Книшук, Д. Лащук, І. Приймак, О. Ганиш, М. Іваночко, В. Князевич, А. Сивак)

Головувала – голова постійної комісії Орися Книшук

 

У засіданні комісії брали участь:

Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради;

Лісняк Андрій Євгенович – керівник Філії АТ «Укрексімбанк»;

Андріїшин Іван Петрович – директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації;

Вінтонович Степан Васильович – заступник директора департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації;

Прокопів Анатолій Іванович –  начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

 

Запропонований наступний проєкт порядку денного:

  1. Про проведення комплексу весняно-польових робіт на території області в 2022 році в умовах воєнного стану.
  2. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Про проведення комплексу весняно-польових робіт на території області в 2022 році в умовах воєнного стану.

 

ВИСТУПИВ: М. Палійчук зауважив, що це перше засідання комісії обласної ради в умовах воєнного стану. В таких умовах діяльність органів місцевого самоврядування частково обмежена. Багато функцій передано обласній військовій адміністрації, однак серед депутатів обласної ради є досвідчені аграрії, які сформують перелік проблемних питань, що можуть виникнути при проведенні посівної для їх оперативного вирішення.

 

І. Андріїшин проінформував, що цьогорічна посівна буде найважча за всю історію незалежної України, особливо на території, де відбуваються бойові дії.

Зазначив, що за минулий рік в нашій області посіяно зернових на площі 56,7 тис. га, що на 6,8 тис. га більше ніж в попередньому році. Це продовольчий запас зерна, який можна в майбутньому використовувати для переробки на борошно.

Водночас повідомив, що сьогодні аграрії вже приступили до комплексу весняно-польових робіт.  2021 рік для аграрії був дуже успішний, тому у фінансовому плані сільське господарство було прибуткове. У зв’язку з цим багато сільськогосподарських товаровиробників ще до кінця минулого року запаслися насінням, мінеральними добривами та пальним.

Необхідно працювати над розширенням площ посіву ярої пшениці, ячменю, вівса, гречки, тобто круп’яних культур, а також розширити посів овочевих культур.

Порушив питання пального, мобілізаційного резерву для аграріїв та ознайомив із прийнятими нормативно-правовими актами Кабінету Міністру України.

 

А. Лісняк проінформував, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 року № 723 (зі змінами) є можливість сільськогосподарським товаровиробникам скористатися спрощеним порядком кредитування протягом воєнного стану за відсотковою ставкою 0% річних. Термін кредитування до 6 місяців.  Кредит може бути наданий до 31 травня 2022 року. Граничні обсяги державних гарантій не повинні перевищувати 80% загальної суми зобов’язань (Основні параметри кредитування с/г виробників надано на окремому аркуші).

 

В обговорені взяли участь:

М. Іваночко звернув увагу, що на території області працюють декілька сільськогосподарських товаровиробників, які дотичні до країни-агресора – так звані “Медведчукові компанії”, а саме: ПСП “Оскар”,  ТОВ “АКРІТЕРА-АГРО”, ТОВ “АКРІС АГРО” та інші, які орендують значні площі сільськогосподарських угідь. Необхідно розглянути можливість передачі таких угідь місцевим фермерам (місцевим громадам) для проведення посівної та її завершення.

 

І. Приймак зауважив, що питання використання сільськогосподарських земель аграріями, пов’язаними з країною-агресором, необхідно вирішувати на державному рівні. Розглянути питання законодавчого врегулювання анулювання таких договорів оренди та укладення тимчасових договорів на користування посівних площ, з подальшою передачею із збереженням врожаю. Оскільки багато масивів вже посіяні, необхідно визначати вартість того незавершеного виробництва, які мають залишатися у держави.

 

М. Палійчук звернув увагу, що вкрай важливо визначити перелік площ, місце розташування земель, які перебувають в користуванні підприємств, що мають відношення до Медведчука та країни-агресора, а також визначити прилеглі місцеві фермерські господарства в розрізі громад, які могли б зберегти і зібрати врожай.

 

О. Книшук зазначила, що вкрай важливо звернути увагу на малих і середніх товаровиробників, які не встигли закупити насіння, мінеральні добрива та пальне. Вони зберігали старі врожаї для подальшої реалізації, однак сьогодні така реалізація ускладнюється воєнним станом. Дивує робота АТ “Аграрного фонду”.

Питання фінансової підтримки таких сільськогосподарських товаровиробників неодноразово розглядались на засіданнях постійної комісії і постійно наголошувалось на потребі такої підтримки.

 

Обговорили питання логістичних маршрутів реалізації товарів та доставки палива.

 

І. Приймак зауважив, що необхідно звернути увагу на охорону важливих продовольчих об’єктів, для прикладу у м. Городенка завантажено 250 вагонів зерна (біля 3 елеваторів). Великий об’єм зерна знаходиться без охорони, будь-яке пошкодження силосів може призвести до втрати продовольчого запасу.

 

О. Книшук наголосила, що в період посівної слід звернути увагу на:

– порядність монополістичних компаній, які працюють на території області, зокрема АТ “Молочний Альянс” (представлений Городенківським сирзаводом), – знизили ціну на закупівлю сировинного молока для місцевих фермерів на 2 грн./2,50 грн.

  • багато компаній не виплатили кошти за минулорічний врожай, зокрема ТОВ “Берг Фрут” не виплатила за яблука (тільки в Коломийському районі більше 4 млн. грн.);
  • компанії АЗС “WOG”, “OKKO” отримали кошти за паливо ще до запровадження воєнного стану, однак наполягають на перерахунку вартості палива (зменшити об’єм палива за проведену оплату або збільшити оплату відповідно до існуючої ціни);
  • важко рухатись сільськогосподарській техніці через споруджені блокпости, а інколи у комендантську годину;
  • вирощування овочів на території області (здебільшого овочівництвом займалися фермери на півдні та в центрі України, де зараз відбуваються бойові дії), функціонування розподільчих центрів. Місцеві фермери відмовляються відновити виробництво овочів (складність виробництва, зберігання). Існує потреба у виробництві овочів місцевими жителями, які займаються індивідуальним селянським господарством.
  • на вирощуванні овочів місцевими мешканцями як виробництво індивідуального селянського господарства.

Запропонувала, з метою проведення комплексу весняно-польових робіт на території області (особливо щодо вирощування овочів) рекомендувати голові обласної ради порушити питання перед Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією про надання фінансової підтримки місцевим сільськогосподарськими товаровиробниками, які займаються овочівництвом.

 

В обговоренні взяли участь: О. Книшук, І. Приймак,  І. Андріїшин.

Вирішили: рекомендувати голові обласної ради порушити питання перед Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією про надання фінансової підтримки місцевим сільськогосподарським товаровиробникам, які займаються овочівництвом.

Голосували: «За» – 7, «Проти» – 0, «Утримались» – 0.

За результатами голосування рішення прийнято.

 

Обговорили питання мобілізаційного резерву та порядок проведення вилучення сільськогосподарської техніки на потреби Збройних Сил України.

 

Різне.

Виступив: І. Приймак запропонував розглянути та погодити звернення до сільськогосподарських товаровиробників та жителів Івано-Франківської області.

В обговоренні взяли участь: О. Книшук, І. Приймак, В. Князевич, А. Сивак.

Вирішили: погодити доопрацьоване звернення до сільськогосподарських товаровиробників та жителів Івано-Франківської області.

Голосували: «За» – 7, «Проти» – 0, «Утримались» – 0.

За результатами голосування рішення прийнято.

 

 

Голова постійної комісії                                                                           Орися КНИШУК

 

 

 

Секретар комісії                                                                                            Іван ПРИЙМАК

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]