Протокол № 23


засідання постійної комісії обласної ради
з питань охорони здоров’я  та соціальної політики

 

30  червня 2022 року

м. Івано-Франківськ

Усього членів комісії  – 8:

Присутні – 7

Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії;

Члени постійної комісії:

Білик Роман Павлович;

Грищук Остап Іванович;

Головатюк Людмила Дмитрівна;

Пліс Богдан Богданович;

Слободян Любомир Ярославович;

Семенюк Володимир Петрович

На комісії присутні:

Гладій Василь Іванович  – перший заступник голови обласної ради;

Сірко Людмила Іванівна – заступник  голови обласної державної адміністрації;

Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації;

Миронюк Уляна Григорівна– в. о. директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації;

Ковалюк Василь Михайлович – директор комунального підприємства “Обласний аптечний склад”;
Рожко Микола Михайлович – ректор Івано-Франківського національного медичного університету;
Кобрин Тарас Зіновійович – проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи

 

Івано-Франківського національного медичного університету;ЗМІ.

 

Брали участь у роботі комісії:

Пеца-Довбуш Віра Іванівна – консультант відділу електронного  забезпечення виконавчого апарату обласної ради

 

 

 

 

 

Порядок денний:

  1. Про проєкт рішення обласної ради “Про внесення змін до комплексної  програми “Здоров’я населення Прикарпаття
    на 2021-2025 роки”.
  2. Про проєкт рішення обласної ради “Про звіт директора комунального  підприємства “Обласний аптечний склад”
    В. Ковалюка.
  3. Про проєкт рішення обласної ради “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства “Обласний аптечний склад”
    В. Ковалюком”.
  4. Про проєкт рішення обласної ради “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.
  5. Про проєкт рішення обласної ради “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.
  6. Про проєкт рішення обласної ради “Про затвердження статуту комунального

некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» в новій редакції”.

  1. Про проєкт рішення обласної ради “Про внесення зміни до пункту 1 рішення обласної ради від 23.04.2021 р. № 144-6/2021”.
  2. Про проєкт рішення обласної ради “Про втрату чинності рішення обласної ради від 09.07.2021 р. № 198-7/2021”.
  3. Про внесення змін до календарного плану заходів на 2022 рік програми розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки (лист облдержадміністрації від 20.05.2022 року № 485/1/2-22/01-132).
  4. Про лист Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо можливості передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області комунальне некомерційне підприємство “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України.
  5. Про інформацію департаменту соціальної політики облдержадміністрації щодо стану призначення та виплат субсидій за опалювальний період
    2021-2022 роки.
  6. Про інформацію департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації:

– організація надання первинної медичної допомоги населенню області;

– аналіз охоплення первинною медичною допомогою жителів області;

– частка приватного та державного секторів первинної медичної допомоги

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради “Про внесення змін до комплексної  програми “Здоров’я населення Прикарпаття
    на 2021-2025 роки”.

Виступили:  Гладій Василь, Яворський Андрій, Грищук Остап, Слободян Любомир, Семенюк Володимир.

Вирішили: 1) доручити департаменту охоров’я обласної державної адміністрації внести зміни до переліку заходів, обсягів та джерел фінансування розділу “Матеріально-технічне забезпечення Івано-Франківського національного медичного університету” комплексної  програми “Здоров’я населення Прикарпаття
на 2021-2025 роки”;

2) погодити проєкт рішення обласної ради “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки” та рекомендувати для розгляду на президії і сесії обласної ради.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради Про звіт директора комунального підприємства Обласний аптечний склад
    В. Ковалюка
    .

Виступили:  Яворський Андрій, Головатюк Людмила, СеменюкВолодимир, Слободян Любомир

Вирішили 1) роботу директора комунального підприємства “Обласний аптечний склад” Ковалюка Василя Михайловича визнати задовільною”;

2) погодити проєкт рішення обласної ради проєкт рішення обласної ради “Про звіт директора комунального підприємства “Обласний аптечний склад” 
В. Ковалюка та рекомендувати для розгляду на президії і сесії обласної ради.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства “Обласний аптечний склад” В. Ковалюком”.

Виступили: Яворський Андрій.

Вирішили: погодити проєкт рішення обласної ради “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства “Обласний аптечний склад”
В. Ковалюком” та рекомендувати для розгляду на президії і сесії обласної ради.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

4. Слухали: про проєкт рішення обласної ради “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Виступили: Яворський Андрій

Вирішили: погодити проєкт рішення обласної ради “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” на списання майна” та рекомендувати для розгляду на президії і сесії обласної ради.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради.

Виступили:  Яворський Андрій.

Вирішили: погодити проєкт рішення обласної ради “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” та рекомендувати для розгляду на президії і сесії обласної ради.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної радив новій редакції.

Виступили: Гладій Василь, Яворський Андрій

Вирішили: доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації доопрацювати  проєкт рішення обласної ради “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” в новій редакції” та розглянути його на черговому засіданні постійної комісії

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 6

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради Про внесення зміни до пункту 1 рішення обласної ради від 23.04.2021 р. № 144-6/2021.

Виступили: Яворський Андрій.

Вирішили: доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації доопрацювати  проєкт рішення обласної ради “Про внесення зміни до пункту 1 рішення обласної ради від 23.04.2021 р. № 144-6/2021” та повторно розглянути його на черговому засіданні постійної комісії.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про проєкт рішення обласної ради “Про втрату чинності рішення обласної ради від 09.07.2021 р. № 198-7/2021”.

Виступили: Яворський Андрій.

Вирішили: доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації доопрацювати  проєкт рішення обласної ради “Про втрату чинності рішення обласної ради від 09.07.2021 р. № 198-7/2021” та повторно розглянути його на черговому засіданні постійної комісії.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 6

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про внесення змін до календарного плану заходів на 2022 рік програми розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоровя Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки (лист облдержадміністрації від 20.05.2022 року
    № 485/1/2-22/01-132)

Виступили: Гладій Василь,  Яворський Андрій, Слободян Любомир

Вирішили: відповідно до листа облдержадміністрації  від 20.05.2022 року
№ 485/1/2-22/01-132 погодити зміни до календарного  плану заходів на 2022 рік програми розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки;

2) звернутися до голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Іваніва Назарія про першочерговий розгляд на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики питань, які стосуються розподілу коштів по галузі охорони здоров’я, а  після погодження вище зазначеною комісією розглядати на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 6

“утримались” – 0

“проти” – 0

Слободян Любомир не брав участі у голосуванні

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про лист Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо можливості передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області комунальне некомерційне підприємство Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України.

Виступили: Гладій Василь, Сірко Людмила, Головатюк Людмила, Грищук Остап, Слободян Любомир

Вирішили: поінформувати Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка про висновки комісії щодо розгляду листа  МОЗ України  № 22-04/13754/2-22 від 20.06.2022 р.  (додаються).

 

Висновки постійної комісії обласної ради
з питань охорони здоров’я та соціальної політики з розгляду питання

Про лист Міністра охорони здоровя України Віктора Ляшка щодо можливості передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області комунальне некомерційне підприємство Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України

 

комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» є провідним закладом області з надання технологічної високоспеціалізованої медичної допомоги. Обслуговує 1,3 млн. жителів області, до яких в цей тривожний період військової агресії росії доєдналися пацієнти з інших регіонів країни, а також військовослужбовці.

За свою 75-річну історію заклад завжди намагався тримати марку першості в регіоні, розвиваючи вузькоспеціалізовані напрямки медичної допомоги. Саме в цій лікарні  було зроблено перший в області забір органів від посмертного донора та зроблено першу операцію з трансплантації нирок, у кінці 2021 року та  на початку 2022 року зроблено 5 трансплантацій нирок. На жаль, через  війну цей напрямок діяльності поки що призупинено. З 2019 року успішно функціонує Інсультний центр, де лікування поєднано з ранньою реабілітацією. На його базі щомісячно успішно проводиться від 10 до 15 тромболізисних терапій та тромбекстракцій при гострих порушеннях мозкового кровообігу пацієнтів. З 2020 року відкритий Центр реабілітації з нейрохірургічними, неврологічними, травматологічними хворими, в якому працюють молоді фахівці після навчання та стажування в провідних клініках Європи. На базі Центру проходять навчання студенти Івано-Франківського національного медичного університету – майбутні реабілітологи. У закладі сформована потужна кадрова команда висококваліфікованих професіоналів, які постійно проходять підготовку, зокрема і за межами України.  80% – лікарі вищої та І категорії,  39 з них – практикуючі науковці, які очолюють 10 структурних підрозділів. За багатолітню історію лікувального закладу вдалося створити потужну медичну установу, в якій щорічно отримують стаціонарне лікування близько 25 тис. пацієнтів, є більше 100 тис. звернень за амбулаторною допомогою, виконуються до 15 тис. оперативних втручань. Заклад постійно намагається оновлювати  сучасне медичне, діагностичне та лабораторне обладнання. На період, коли фінансова допомога держави була мінімальною, залучалися кошти з різних джерел фінансування. З початком реформування галузі, після перетворення лікарні в комунальне підприємство та можливої співпраці з НСЗУ, заклад отримав більшу фінансову незалежність, що спричинило новий етап розвитку на шляху надання якісних медичних послуг: закуповується нове обладнання, розвиваються нові спеціальності, впроваджуються сучасні технології.

За 2017-2020 роки дохід закладу зріс від 152 412,8 тис. грн. (2017 р.)
до 315 271,0 тис. грн. (2020 р.).

За 2021 рік залучено 511 063,5 тис. грн.

 

2021 рік
Місцевий (обласний ) бюджет, тис. грн.22 065,1
Плата за послуги, тис. грн.29 758,3
Власні надходження (негрошові), тис. грн.95 816,8
НСЗУ, тис. грн.363 423,3
Разом   тис. грн. :511 063,5

 

Увесь цей час обласна клінічна лікарня співпрацювала з Івано-Франківським національним медичним університетом. На базі закладу розміщено 15 кафедр. Студенти, інтерни, лікарі-курсанти  мають змогу навчатися та удосконалювати свої знання та практичні навички на обладнанні, яке придбано та ремонтується коштом власне закладу. До участі у лікувальному процесі завжди залучалися фахівці університету як консультанти, лікуючі та оперуючі спеціалісти. Сьогодні у відділеннях проводяться спільні обговорення клінічних випадків, лікарські обходи, конференції та консиліуми. У користуванні працівників ІФНМУ є  130 приміщень (2303 кв. м. або  6,4% від загальної площі закладу), що інколи створює територіальні незручності для  працівників лікарні. При цьому, за всі роки співпраці, медичний вуз жодним чином не долучився до оновлення матеріально-технічної бази, проведення поточних чи капітальних ремонтів, придбання медичного обладнання чи інструментарію.   Окрім цього, на балансі медичного університету з 2011 року знаходиться недобудований операційно-хірургічний корпус, добудова і введення якого в експлуатацію дозволила б розвантажити інші приміщення лікарні, а також надала б можливість проводити високотехнологічні операції в умовах, що відповідають світовим стандартам.

На жаль, за останній час ми спостерігаємо зниження участі  працівників університету в лікувальному процесі. До цього зокрема призвела ситуація з пандемією, проведення онлайн-навчання, а з 2022 року – початок широкомасштабної військової агресії, що не сприяли відновленню практичного навчання студентів, а відповідно працівники кафедр в нашому закладі були відсутні.

Ми підтримуємо саму ідею розвитку університетських клінік та гордимося, що наш медичний вуз вже має акредитовану і функціонуючу медичну клініку, яку може успішно продовжувати розвивати. Окрім того, якщо університет закінчить добудову та облаштування операційно-хірургічного корпусу, який готовий на 70%, буде змога успішно розвивати в цих приміщеннях хірургічний філіал, таким чином   посилюючи співпрацю практикуючого та наукового підходів у навчанні. 

З уваги на викладене, вважаємо недоцільним перетворення успішно функціонуючого комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» в університетську клініку. Таке рішення матиме негативний резонанс не тільки серед колективу, але й серед жителів області.  Переведення лікарні в іншу власність тільки посилить неспокій та невизначеність. Вважаємо, що жоден з працівників більш як півторатисячного колективу не заслуговують на такі негативні хвилювання.

 

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про стан призначення та виплат субсидій за опалювальний період 2021-2022 роки.

Виступили: Яворський Андрій

Вирішили: інформацію взяти до відома.

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: про організацію надання первинної медичної допомоги населенню області, аналіз охоплення первинною медичною допомогою жителів області та частку приватного та державного секторів первинноїмедичної допомоги.

Виступили: Яворський Андрій, Слободян Любомир, Пліс Богдан, Семенюк Володимир

Вирішили:  інформацію взяти до відома

Голосували: за основу і в цілому:
“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                            Андрій ЯВОРСЬКИЙ

 

 

Секретар комісії                                                                          Роман БІЛИК

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]