Протокол № 38


Протокол № 38
засідання постійної комісії обласної ради
з питань охорони здоров’я  та соціальної політики

 

 

від 05.02.2019 року
м. Івано-Франківськ

 

 

Всього членів комісії: 9 чол.

Присутні:

(М. Піцуряк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
О. Атаманюк, М. Сухоцький, В. Кифорук,
І. Яремин)

Запрошені:

Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради;

Федорів Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації;

Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації;

Стовбан Микола Петрович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації;

Корженьовський Володимир Михайлович –директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації;

Рижко Дмитро Михайлович – член громадської організації “Івано-Франківська Міська організація Асоціація учасників АТО”;

Долик Андрій Ігорович – позаштатний радник голови Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики;

Слезінський Андрій Петрович – член громадської організації “Івано-Франківська обласна спілка воїнів АТО”;

Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної  адміністрації;

Чемний Володимир Зеновійович –  заступник директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації;

Мазур Любов Любомирович – заступник головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні;

Бирчак Наталія Василівна – голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України;

Засоби масової інформації.

Брали участь у роботі комісії:

Пеца-Довбуш Віра Іванівна – консультант відділу електронного забезпечення обласної ради та доступу до публічної інформації виконавчого апарату обласної ради.

 

 

 

Порядок денний

засідання постійної комісії обласної ради
з питань охорони здоров’я  та соціальної політики

 

  1. Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації.
  2. Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2018 рік.
  3. Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області
    на 2019 рік.
  4. Про інформацію щодо заборгованості по заробітній платі працівникам закладів охорони здоров’я області станом на 1 січня 2019 року. Причини та шляхи вирішення.
  5. Про проблемні питання фінансування закладів охорони здоров’я області
    у 2019 році.
  6. Про інформацію щодо ситуації в області з проведенням реформи первинної медичної допомоги, проблемні питання та  шляхи  вирішення.
  7. Про надання дозволу Комунальному закладу “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр” на списання майна.
  8. Про внесення змін до обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016 (зі змінами).
  9. Про погодження календарних планів заходів регіональних цільових програм
    на 2019 рік галузі “Соціальний захист”.
  10. Про погодження календарних планів заходів регіональних цільових програм
    на 2019 рік галузі “Охорона здоров’я”.
  11. Про лист обласної дитячої клінічної лікарні щодо внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020” в частині закупівлі розхідних матеріалів.
  12. Про звернення громадської спілки “Івано-Франківська міська Асоціація учасників АТО” щодо включення представника Асоціації в склад постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики з правом дорадчого голосу.
  13. Про лист обласної державної адміністрації щодо стану реалізації заходів регіональної цільової програми “Репродуктивне здоров’я населення Івано-Франківської області” на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради 16.10.2015 року № 1824-39/2015, станом на 01.01.2019 року.
  14. Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період
    з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами).
  15. Про звернення депутата обласної ради Дроняка М. М. щодо передачі медичного обладнання з обласної клінічної лікарні.
  16. Про лист Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області.

 

 

 

 

 

  1. Слухали: В. Федоріва про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, М. Дроняк, М. Ілюк, М. Сухоцький,
В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: підтримати поданий проект рішення “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради.

Голосували:

“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: Ж. Табанець про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2018 рік.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, М. Дроняк, М. Ілюк, М. Сухоцький,
В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: підтримати поданий проект рішення “Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2018 рік” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради.

Голосували:

“за” – 7
“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: Ж. Табанець про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2019 рік.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: 1) підтримати поданий проект рішення “Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2019 рік” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради;

2) рекомендувати департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації підготувати проект звернення  до відповідних державних органів влади України щодо виконання Закону України “Про статус гірських населених пунктів в Україні”, відповідних підзаконних актів,  працівникам бюджетної сфери, які проживають, працюють та отримують мінімальну заробітну плату у гірських населених пунктах. Підготувати та подати проект рішення для розгляду на чергову сесію обласної ради.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: І. Мацькевич і М. Стовбана про інформацію щодо заборгованості по заробітній платі працівникам закладів охорони здоров’я області станом
    на 1 січня 2019 року. Причини та шляхи вирішення.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: 1) інформацію щодо заборгованості по заробітній платі працівникам закладів охорони здоров’я області станом
на 1 січня 2019 року взяти до відома;

2) рекомендувати департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації та департаменту фінансів обласної державної адміністрації проаналізувати причини виникнення заборгованості по заробітній платі працівникам закладів охорони здоров’я області станом
на 1 січня 2019 року, розробити план заходів та дій щодо недопущення зазначеної вище ситуації у майбутньому.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

 

  1. Слухали: І. Мацькевич і М. Стовбана про проблемні питання фінансування закладів охорони здоров’я області у 2019 році.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Ілюк, М. Сухоцький,
В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: 1) рекомендувати департаменту фінансів обласної державної адміністрації вирішити питання щодо врегулювання своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, зокрема працівникам закладів охорони здоров’я області, а у разі виникнення заборгованості  – шляхом, а саме:

  • виділення додаткових коштів за рахунок вільних залишків,  нерозподіленого резерву обласного бюджету та відповідних місцевих бюджетів;
  • перекидкою бюджетних призначень та коштів із ІV кварталу на відповідні місяці, де виникла заборгованість, а при потребі підготувати проект звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України та відповідних Міністерств;
  • рекомендувати департаменту фінансів обласної державної адміністрації для недопущення заборгованості та своєчасної проплати за спожиті енергоносії (газ, електроенергія) у січні 2019 року – квітні 2019 року – вжити заходів щодо врегулювання даного питання шляхом перекидки коштів на оплату енергоносіїв із літніх місяців (травень-вересень 2019 рр.) на відповідні місяці, де існує необхідність провести оплату;
  • рекомендувати департаменту фінансів обласної державної адміністрації при перевірці правильності складання та затвердження бюджетів (ОТГ, місцевих та районних) звернути особливу увагу на врахування вимог чинного законодавства щодо першочергового спрямування коштів на видатки по заробітній платі, оплаті за енергоносії та інші захищені видатки; дотримання прозорості та пропорційного розподілу бюджетних коштів.

 Голосували:

“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Стовбана про інформацію щодо ситуації в області з проведенням реформи первинної медичної допомоги, проблемні питання та шляхи вирішення.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації звернутися до всіх керівників комунальних комерційних підприємств, головних лікарів центральних районних та районних лікарень щодо надання інформації про проблемні питання, які виникають у процесі проведення реформи первинної медичної допомоги. Узагальнені пропозиції подати  на розгляд постійній комісії до 12 лютого 2019 року.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Стовбана про надання дозволу Комунальному закладу “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр” на списання майна.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: підтримати поданий проект рішення “Про надання дозволу Комунальному закладу “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр” на списання майна” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради.

Голосували:

“за” – 7

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: В. Корженьовського про внесення змін до обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області
    на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016 (зі змінами).

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, І. Яремин, В. Кифорук.

Вирішили: 1) поміняти місцями пункти 1 і 2 проекту рішення. Пункт 1 проекту рішення покласти пунктом 2, а пункт 2 відповідно пунктом 1;

2) підтримати поданий проект рішення “Про внесення змін до обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016 (зі змінами)” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: В. Корженьовського про погодження календарних планів заходів регіональних цільових програм галузі на 2019 рік галузі “Соціальний захист”.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук,  І. Яремин.

Вирішили: погодити календарний план заходів регіональних цільових програм галузі “Соціальний захист” на 2019 рік, а саме на виконання заходів:

  • Регіональної цільової програми соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, на 2015-2019 роки;
  • Обласної Програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору
    на 2015-2019 роки;
  • Обласної програми підтримки осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей на 2018-2021 роки;
  • Обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року
    по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення;
  • Обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Стовбана про погодження календарних планів заходів регіональних цільових програм на 2019 рік галузі “Охорона здоров’я”.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук,  І. Яремин.

Вирішили: 1) погодити календарний план заходів (за винятком пункту 14 додатку 1) регіональних цільових програм галузі “Охорона здоров’я” на 2019 рік, а саме на виконання заходів:

– Комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття
2013-2020 роки”;

– Програми протидії захворюванню на туберкульоз в області на 2017-2020 роки;

– Регіональної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2016-2020 роки;

– Регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2018-2020 роки;

– Обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року
по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення;

– Програми “Покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворів на 2017-2020 роки”;

– Програми розвитку та вдосконалення служби екстреної (швидкої) та невідкладної медичної допомоги Івано-Франківської області на 20128-2022 роки.

– Регіональної цільової програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини;

 

2) доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації надати розрахунки та напрямки спрямування закупівлі високовартісного медичного обладнання та виробів медичного призначення для лікувально-профілактичних закладів області по Комплексній програмі “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020 роки” (пункт 14 додаток 1);

 

3) доручити департаменту фінансів обласної державної адміністрації:

–  в рамках заходу лікування постраждалих учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення першочергово, у медичних закладах області та інших областей (згідно з медичними показами), обласній клінічній лікарні здійснювати відшкодування приватним закладам охорони здоров’я області вартості обстеження  МРТ.

– при розподілі вільних залишків бюджетних коштів, які склалися станом на 01.01.2019 року та при перевиконанні обласного бюджету розглянути можливість збільшення бюджетних призначень на лікування постраждалих учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення першочергово, у медичних закладах області та інших областей (згідно з медичними показами);

 

4) підтримати пропозицію Долика А. І. щодо медичного забезпечення та лікування дітей всіх постраждалих учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення першочергово, у медичних закладах області та інших областей (згідно з медичними показами) по Обласній програмі підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення на базі обласної дитячої клінічної лікарні;

– доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації розробити детальні розрахунки (за останні 3 роки) лікування постраждалих на базі обласної дитячої клінічної лікарні та подати розрахункову потребу в коштах на фінансування зазначеного заходу на чергове засідання постійної комісії  обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: Л. Мазур про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020” в частині закупівлі розхідних матеріалів.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
 М. Сухоцький, В. Кифорук, І. Яремин.

Вирішили: доручити департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації підготувати проект рішення обласної ради “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020” в частині закупівлі розхідних матеріалів для лікування дітей, які перебувають на помповій інсулінотерапії та для дітей з орфанними захворюваннями.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Піцуряка про звернення громадської спілки “Івано-Франківська міська Асоціація учасників АТО” щодо включення представника Асоціації в склад постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики з правом дорадчого голосу.

Виступили: О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк, В. Кифорук,
М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: погодити включення представника громадської спілки “Івано-Франківська міська Асоціація учасників АТО” Рижка Дмитра Михайловича в склад постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики з правом дорадчого голосу.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Піцуряка про лист обласної державної адміністрації щодо стану реалізації заходів регіональної цільової програми “Репродуктивне здоров’я населення Івано-Франківської області” на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради 16.10.2015 року № 1824-39/2015, станом
    на 01.01.2019 року.

Виступили: О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк, В. Кифорук,
 М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: інформацію взяти до відома.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

 

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: В. Корженьовського про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)
    Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Дроняк, М. Ілюк,
    В. Кифорук,  М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: підтримати поданий проект рішення “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)” та рекомендувати для розгляду на черговій сесії обласної ради.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Дроняка про передачу медичного обладнання з обласної клінічної лікарні Снятинській центральній районній лікарні.

Виступили: М. Піцуряк, О. Атаманюк, О. Кисилиця, М. Ілюк, В. Кифорук,
 М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: Снятинській районній раді звернутися до обласної ради з проханням надати дозвіл на передачу медичного обладнання з обласної клінічної лікарні Снятинській центральній районній лікарні:

– стіл операційний універсальний ОУ;

– рентгенівський апарат Simens Rohre RBV 17S пересувний.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: М. Піцуряка про лист Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області.

Виступили: О. Атаманюк, М. Дроняк, О. Кисилиця, М. Ілюк, В. Кифорук,
 М. Сухоцький, І. Яремин.

Вирішили: доручити департаменту фінансів обласної державної адміністрації та департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації вишукати можливість виділити додаткові кошти для відновлення роботи Лабораторії   Державної   служби   України   з  лікарських  засобів  та  контролю за

 

 

наркотиками в Івано-Франківській області шляхом внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020”.

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

 

Голова постійної комісії                                                                    Манолій Піцуряк

 

Секретар постійної комісії                                                                Оксана Кисилиця

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]