Протокол № 95 засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків


від 22.10.2019 року
м. Івано-Франківськ

 

 

Всього членів комісії: 12 чол.

Присутні: М.Палійчук, Б.Кобилянський, М.Кузьма, І.Данів, В.Дудкевич, П.Книшук, Г.Макота, Д.Сіреджук

 

Запрошені:

В.Гладій – перший заступник голови обласної ради;

М.Савка – перший заступник голови облдержадміністрації;

Н.Іванів – депутат обласної ради;

І.Мацькевич – директор департаменту фінансів облдержадміністрації;

В.Смачило – начальник головного управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області;

В.Рачкевич – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації;

Г.Магулій – начальник управління капітального будівництва в Івано-Франківській області;

В.Стебницький – начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації;

О.Козар – заступник начальника Дністровського басейнового управління водних ресурсів;

О.Оклієвич – начальник управління спорту облдержадміністрації;

А.Сташків – заступник директора департаменту – начальник управління соціально-економічного розвитку та молодіжної політики департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації;

І.Кобельська – в.о. директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації;

Д.Бербеничук – Космацький сільський голова об’єднаної територіальної громади Косівського району.

 

 

Брали участь у роботі комісії:

Н.Косаревич – начальник відділу з питань бюджету та обласних програм виконавчого апарату обласної ради;

Р.Микитин – заступник начальника відділу з питань бюджету та обласних програм виконавчого апарату обласної ради;

М.Гринечко – начальник відділу патронатної служби голови обласної ради;

Представники засобів масової інформації.

 

 

Голова постійної комісії: М.Палійчук

 

Секретар постійної комісії: М. Кузьма

 

 

Порядок денний:

 

  1. Про стан ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що мали місце на території області у травні 2019 року.
  2. Про стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку та коштів державного фонду регіонального розвитку.
  3. Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.
  4. Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.
  5. Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.
  6. Про зміну назв об’єктів у переліку закладів загальної середньої освіти для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов.
  7. Про перерозподіл видатків по департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації.
  8. Про перерозподіл видатків по галузі “Охорона здоров’я”.
  9. Про розподіл коштів на фінансову підтримку громадських організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні.
  10. Різне.

 

  1. Слухали: М.Савку про стан ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що мали місце на території області у травні 2019 року.

Виступили: В.Рачкевич, І.Данів, В.Гладій, Д.Бербеничук, М.Палійчук.

Вирішили:

1) інформацію обласної державної адміністрації про стан ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що мали місце на території області у травні 2019 року взяти до відома;

2) обласній державній адміністрації інформувати на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків про хід виконання аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що сталася 20-25 травня 2019 року на окремих територіях Івано-Франківської області, зазначивши при цьому виконавця робіт, дату початку та закінчення їх виконання;

3) обласній державній адміністрації опрацювати питання щодо виділення коштів з обласного бюджету для відновлення автомобільного моста, зруйнованого внаслідок стихійного лиха 04.09.2019 р. на річці Багнець в с. Космач Космацької сільської ради об’єднаної територіальної громади Косівського району.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: В.Смачило, В.Рачкевича, Г.Магулій та І.Кобельську про стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку та коштів державного фонду регіонального розвитку.

Виступили: Б.Кобилянський, І.Данів, М.Палійчук.

Вирішили:

1) інформацію про стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку та коштів державного фонду регіонального розвитку взяти до відома;

2) департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації надавати інформації  постійній комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків про стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку та коштів державного фонду регіонального розвитку;

3) департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації та департаменту фінансів облдержадміністрації у разі непроведення видатків із фінансування робіт на об’єктах, передбачених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 року № 500-р “Деякі питання розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій”, підготувати проект звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з приводу вирішення порушеного питання;

4) департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації провести аналіз стану  використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на рахунок економії коштів по об’єктах, де завершені роботи, та об’єктах на яких роботи у цьому році не будуть завершені і кошти не будуть освоєні у повному обсязі, та підготувати звернення до Міністерства фінансів України з клопотанням щодо перерозподілу таких коштів на інші об’єкти соціально-культурної сфери області.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: І.Мацькевич про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.

Виступили: В.Попович, П.Книшук, М.Палійчук.

 

І.Мацькевич з пропозицією вилучити пункт 6 листа.

Голосували за пропозиції директора департаменту фінансів облдержадміністрації І.Мацькевич:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

У зв’язку з цим пункти 7, 8, 9 та 10 листа вважати пунктами 6, 7, 8 та 9 відповідно.

 

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 03.10.2019 року № 1096/0/2-19/01-132 та пропозиції директора департаменту фінансів облдержадміністрації І.Мацькевич:

  1. Врахувати в доходах загального фонду обласного бюджету субвенції з місцевих бюджетів за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” та спрямувати їх департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації за кодом бюджетної програми 1517461 “Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету” (для Служби автомобільних доріг в області), а саме з:

– Делятинської селищної ради об`єднаної територіальної громади в сумі 91,450 тис. гривень для проведення поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці кум 209+020 – 395+660;

– Городенківського районного бюджету в сумі 1400,0 тис. гривень для співфінансування проекту “Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Р-20 Снятин – Тязів на ділянці км 0+000 – км 108+063 (окремими ділянками)”.

  1. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з Калуського районного бюджету за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” в сумі 70,1 тис. гривень та спрямувати її департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації по спеціальному фонду (видатки розвитку) за кодом бюджетної програми 0611162 “Інші програми та заходи у сфері освіти” для співфінансування видатків на закупівлю сучасних меблів, музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком, затвердженим МОН, на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”.
  2. Погодити внесення змін до переліку заходів на 2019 рік Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (додаток 1).
  3. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з Калуського районного бюджету за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” в сумі 23,312 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області) за кодом бюджетної програми 1517330 “Будівництво інших об`єктів соціальної та виробничої інфраструктури комунальної власності” на співфінансування проекту “Капітальний ремонт туалетних приміщень Ріп`янської ЗОШ І-ІІ ст. (філіал с. Яворівка) Калуської районної ради”.
  4. Погодити перерозподіл в межах бюджетних призначень, передбачених департаменту соціальної політики облдержадміністрації на 2019 рік, зменшивши їх по спеціальному фонду (видатки розвитку) за кодом бюджетної програми 0813242 “Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення” на виконання заходів обласної комплексної Програми соціального захисту на суму 837,598 тис. гривень та відповідно збільшивши по загальному фонду (видатки споживання).

При цьому зменшити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 837,598 тис. гривень.

  1. Зменшити бюджетні призначення управлінню спорту облдержадміністрації по загальному фонду (видатки споживання) в сумі 2110,0 тис. гривень, а саме: за кодом бюджетної програми 1115062 “Підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні” на суму 1610,0 тис. грн., та за кодом бюджетної програми 1115031 “Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл” на суму 500 ,0 тис. грн. (в тому числі оплата праці 407,4 тис. гривень) та відповідно збільшити їх:

– по загальному фонду (видатки споживання) на суму 1760,0 тис. гривень, зокрема:

за кодом бюджетної програми 1115021 “Утримання центрів з інвалідного спорту і реабілітаційних шкіл” на суму 50,0 тис. гривень (в тому числі оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 18,3 тис. гривень);

за кодом бюджетної програми 1115031 “Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл” на суму 1090 ,0 тис. гривень;

за кодом бюджетної програми 1115032 “Фінансова підтримка дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств” на суму 20,0 тис. гривень;

за кодом бюджетної програми 1115033 “Забезпечення підготовки спортсменів вищих категорій школами вищої спортивної майстерності” на суму 100,0 тис. гривень;

за кодом бюджетної програми 1115041 “Утримання та фінансова підтримка спортивних споруд” на суму 350,0 тис. гривень (для обласного комунальногор підприємства Івано-Франківської обласної ради “Хет-трик арена” – 300,0 тис. гривень, Івано-Франківського обласного комунального підприємства “Льодова арена” – 50,0 тис. гривень.)

за кодом бюджетної програми 1115061 “Забезпечення діяльності місцевих центрів фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та проведення фізкультурно-масових заходів серед населення регіону” на суму 150,0 тис. гривень;

– по спеціальному фонду (видатки розвитку) в сумі 350,0 тис. гривень за кодом бюджетної програми 1115033 “Забезпечення підготовки спортсменів вищих категорій школами вищої спортивної майстерності”.

При цьому здійснити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду в сумі 350,0 тис. гривень.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 01.03.2019. № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме, у додатку 1 до рішення по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719770 “Інші субвенції місцевим бюджетам” по бюджету Витвицької сільської об`єднаної територіальної громади назву об`єкта “Відновлення берегоукріплення р. Розточка в с. Розточки Витвицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Долинського району” замінити на “Реконструкція берегозакріплювальних споруд лівого берега р. Розтока в с. Розточки по вулиці Шевченка Витвицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Івано-Франківської області (в т.ч. виготовлення проектно-кошторисної документації)”.
  2. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1126-28/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме, у додатку 10 до рішення по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719770 “Інші субвенції місцевим бюджетам” по бюджету Космацької сільської об`єднаної територіальної громади:

вилучити позицію по спеціальному фонду (видатки розвитку) “Капітальний ремонт каплиці на місцевому кладовищі в с. Космач (урочище Рунок) Космацької об`єднаної територіальної громади – 15,0 тис. гривень”;

доповнити позицією по загальному фонду (видатки споживання) “Придбання будівельних матеріалів для каплиці у урочищі Рунок – 15,0 тис. гривень”.

При цьому зменшити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 15,0 тис. гривень.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 20.09.2019. № 1195-30/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме:

1) абзац 5 підпункту 1.1 пункту 1 вилучити;

2) підпункт 1.2 пункту 1 доповнити абзацом такого змісту:

“субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам за КБКД 41030500 на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-20 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та які потребують поліпшення житлових умов, на 2019 рік у сумі 520,710 тис. гривень та спрямувати її департаменту соціальної політики облдержадміністрації по спеціальному фонду (видатки розвитку) за кодом бюджетної програми 0819242″.

  1. Погодити розпорядження облдержадміністрації від 26.09.2019 року № 476 “Про внесення змін до розпорядження облдержадміністрації від 14.06.2019 року № 306”.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: І.Мацькевич про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.

Виступив: М.Палійчук.

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 17.10.2019 року № 1143/0/2-19/01-132:

  1. Врахувати в доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію з Пшеничниківського сільського бюджету Тисменицького району за КБКД 41052300 в сумі 50,0 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації по спеціальному фонду (видатки розвитку) за кодом бюджетної програми 1517361 “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку” для співфінансування проекту “Народний дім на 80 місць по вул. Б. Хмельницького в с. Пшеничники Тисменицького району – нове будівництво”.

При цьому здійснити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду в сумі 50,0 тис. гривень.

  1. Врахувати в доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію з Тисменицького районного бюджету за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”) по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 1517361 “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку” для співфінансування проектів:

– “Дорожнє полотно автомобільної дороги загального користування обласного значення О091401 Тлумач – Лісна Тарновиця на ділянці в межах с. Терновиця Тисменицького району (окремими ділянками) – поточний ремонт” – 150,0 тис. гривень;

– “Дорожнє полотно автомобільної дороги загального користування місцевого значення С091307 Старі Кривотули – Нові Кривотули Тисменицького району (окремими ділянками) – поточний ремонт” – 150,0 тис. гривень.

  1. Врахувати в доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію із Снятинського районного бюджету в сумі 3,0 тис. гривень за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” та спрямувати її департаменту соціальної політики облдержадміністрації по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813105 “Надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю” для стаціонарного відділення обласного центру комплексної реабілітації для дітей інвалідів “Лелеченя” с. Джурів на закупівлю матеріалів для ремонту системи водопостачання.
  2. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з Тисменицького районного бюджету за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” в сумі 30,0 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області) за кодом бюджетної програми 1517330 “Будівництво інших об`єктів комунальної власності” на співфінансування проекту “Капітальний ремонт туалетних приміщень Хом`яківської ЗОШ І ст. Тисменицької районної ради”.
  3. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з Городенківського районного бюджету за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” в сумі 350,0 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації за кодом бюджетної програми 1517322 “Будівництво медичних установ та закладів” для реалізації проекту “Амбулаторія монопрактики сімейної медицини по вул. Степана Бандери в с. Стрільче Городенківського району – нове будівництво”.
  4. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенції з місцевих бюджетів за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” та спрямувати їх департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації за кодом бюджетної програми 1517361 “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку”, а саме з:

Богородчанського районного бюджету для співфінансування проекту “Реконструкція будинку культури під дитячий садок в с. Пороги Богородчанського району” – 750,0 тис. гривень.

бюджету Брошнів-Осадської селищної об`єднаної територіальної громади для співфінансування проектів:

– “Спортивний комплекс по вул. 22 Січня в с-щі Брошнів-Осада Рожнятівського району – нове будівництво” (додаткові роботи) – 2324,0 тис. гривень (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області);

– “Брошнів-Осадський ліцей Брошнів-Осадської селищної ради об`єднаної територіальної громади – впровадження енергозберігаючих заходів (капітальний ремонт)” – 1000,0 тис. гривень (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області).

Тисменицького районного бюджету для співфінансування проектів:

– “Будівництво дитячого садка в с. Чорнолізці Тисменицького району” – 150,0 тис. гривень (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області);

– “Народний дім на 80 місць по вул. Б. Хмельницького в с. Пшеничними Тисменицького району – нове будівництво” – 150,0 тис. гривень (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області).

  1. Зменшити бюджетні призначення по департаменту фінансів облдержадміністрації загальному фонду за кодом бюджетної програми 3719250 “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків” на суму 1255,1 тис. гривень згідно з додатком 2.
  2. Погодити перерозподіл обсягу коштів по департаменту фінансів облдержадміністрації загальному фонду за кодом бюджетної програми 3719250 “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків” згідно з додатком 2.
  3. Погодити перерозподіл бюджетних призначень по обласній раді, а саме: зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0110180 “Інша діяльність у сфері державного управління” по Програмі розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки на суму 19,0 тис. гривень та відповідно збільшити їх по спеціальному фонду (видатки розвитку).

При цьому здійснити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 19,0 тис. гривень.

  1. Погодити перерозподіл в межах бюджетних призначень, передбачених департаменту соціальної політики облдержадміністрації на 2019 рік, а саме:

1) зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813140 “Оздоровлення та відпочинок дітей (крім заходів з оздоровлення дітей, що здійснюються за рахунок коштів на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)” на суму 90,0 тис. гривень та відповідно збільшити їх по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813241 “Забезпечення діяльності інших закладів у сфері соціального захисту і соціального забезпечення” на придбання продуктів харчування для обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії”.

2) зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813241 “Забезпечення діяльності інших закладів у сфері соціального захисту і соціального забезпечення” на суму 18,915 тис. гривень (в тому числі по оплаті праці – 17,0 тис. гривень) та відповідно збільшити їх по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813102 “Забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання, всебічної підтримки, захисту та безпеки осіб, які не можуть вести самостійний спосіб життя через похилий вік, фізичні та розумові вади, психічні захворювання або інші хвороби” на придбання продуктів харчування для Коршівського геріатричного пансіонату.

3) зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813121 “Утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді” на суму 22,0 тис. гривень (в тому числі по оплаті комунальних послуг та енергоносіїв – 15,0 тис. гривень) та відповідно збільшити їх на оплату праці з нарахуваннями (в тому числі на оплату праці – 16,500 тис. гривень).

4) зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813172 “Встановлення телефонів особам з інвалідністю І і ІІ груп” на суму 5,2 тис. гривень та відповідно збільшити їх по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813242 “Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення” на виконання заходів обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки для виплати одноразових допомог населенню області.

5) зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 0813102 “Забезпечення соціальними послугами стаціонарного догляду з наданням місця для проживання, всебічної підтримки, захисту та безпеки осіб, які не можуть вести самостійний спосіб життя через похилий вік, фізичні та розумові вади, психічні захворювання або інші хвороби” на суму 23,0 тис. гривень та відповідно збільшити їх на оплату електроенергії.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 01.03.2019. № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 1 по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719770 “Інші субвенції місцевим бюджетам”:

по бюджету Витвицької сільської об`єднаної територіальної громади назву об`єкта “Відновлення лівого берега струмка Півний у с. Церківна Витвицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Долинського району” замінити на “Нове будівництво берегозакріплювальних споруд на струмку Церківнянський в селі Церківна Витвицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Івано-Франківської області (в т. ч. виготовлення проектно-кошторисної документації)”;

по Рожнятівському районному бюджету назву об`єкта “Ремонт сцени сільського клубу в с. Красне Рожнятівського району” замінити на “Капітальний ремонт приміщення клубу с. Красне Рожнятівського району Івано-Франківської області”.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1126-28/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 10 по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719770 “Інші субвенції місцевим бюджетам” по Тисменицькому районному бюджету:

вилучити позиції по спеціальному фонду (видатки розвитку):

– “Капітальний ремонт храму Покрови Божої Матері УГКЦ с. Радча Тисменицького району – 30,0 тис. гривень”;

– “Капітальний ремонт храму Святого Миколая УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Капітальний ремонт храму Святого Архистратига Михаїла УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Капітальний ремонт храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Капітальний ремонт Монастиря Місійного товариства святого апостола Андрія УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”.

доповнити позиціями по загальному фонду (видатки споживання):

– “Придбання будівельних матеріалів для ремонтно-будівельних робіт храму Покрови Божої Матері УГКЦ с. Радча Тисменицького району – 30,0 тис. гривень”;

– “Придбання будівельних матеріалів для ремонтно-будівельних робіт храму Святого Миколая УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Придбання будівельних матеріалів для ремонтно-будівельних робіт храму Святого Архистратига Михаїла УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Придбання будівельних матеріалів для ремонтно-будівельних робіт храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”;

– “Придбання будівельних матеріалів для ремонтно-будівельних робіт храму Місійного згромадження святого апостола Андрія УГКЦ в м. Тисмениці – 10,0 тис. гривень”.

При цьому зменшити передачу із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 70,0 тис. гривень.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 12.07.2019. № 1160-29/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 1:

по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719770 “Інші субвенції місцевим бюджетам” по Тисменицькому районному бюджету по об`єкту “Розвиток фізичної культури і спорту в Тисменицькому районі” зменшити бюджетні призначення по спеціальному фонду (видатки розвитку) на суму 56,085 тис. гривень та відповідно збільшити їх по загальному фонду (видатки споживання).

При цьому зменшити передачу із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 56,085 тис. гривень.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 20.09.2019. № 1195-30/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме:

– у підпункті 13 пункту 5:

цифри “3 830,000” замінити цифрами “1 500,000”;

вилучити позицію “– поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Р-20 Снятин – Тязів на ділянці км 0+000 – км 108+063 (окремими ділянками) – 2 330,000 тис. гривень”;

доповнити позицією: “– поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Р-20 Снятин – Тязів на ділянці км 0+000 – км 108+063 (окремими ділянками) – 2 330,000 тис. гривень” (для Служби автомобільних доріг в області);

– у додатку 2 назву адміністративно-територіальної одиниці (місцевого бюджету) Тлумацький район замінити на Тлумацька ОТГ;

– у додатку 3 назву адміністративно-територіальної одиниці (місцевого бюджету) Тлумацький район замінити на Тлумацька ОТГ.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: І.Мацькевич про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік.

Виступив: М.Палійчук.

І.Мацькевич з пропозиціями:

– врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з бюджету Поляницької сільської ради Болехівської міської ради в сумі 56,7 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області) на співфінансування проекту “Реконструкція з добудовою туалетних приміщень Поляницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Болехівської міської ради Івано-Франківської області”;

– внести до рішення обласної ради від 01.03.2019. № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 1 по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” по Галицькому районному бюджету назву об`єкта “Проведення заходів із захисту від підтоплення, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів на території Задністрянської сільської ради по вул. Заводська і прилеглої території” замінити на “Проведення заходів із захисту від підтоплення та затоплення, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів, усуненню та зниженню до допустимого рівня їх негативного впливу на території Задністрянської сільської ради по проспекту Шевченка 2а і прилеглої території”.

Голосували за пропозиції директора департаменту фінансів облдержадміністрації І.Мацькевич:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

П.Книшук з пропозицією внести зміни до Переліку природоохоронних заходів для здійснення фінансування за рахунок планових надходжень коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2019 році”, а саме:

по розпоряднику коштів “Матеївецький сільський бюджет ОТГ”:

по заходу “Виготовлення проектно-кошторисної документації на нове будівництво очисних споруд та каналізаційних мереж в с. Матеївці Матеївецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Івано-Франківської області” обсяг фінансування “132 000 гривень” замінити на “130 000 гривень”;

по заходу “Придбання обладнання для збору те перероблення побутових відходів на території Матеївецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області” обсяг фінансування “300 000 гривень” замінити на “302 000 гривень”.

 

Голосували за пропозицію депутата обласної ради П.Книшука:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

П.Книшук з пропозицією внести змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1126-28/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, зокрема у додатку 8 по розпоряднику коштів “Бюджет Матеївецької сільської об’єднаної територіальної громади” назву об’єкта “Водопостачання Дебеславцівської ЗОШ І-ІІ ступенів Матеївецької сільської ради ОТГ” замінити на “Улаштування шахтного колодязя для водопостачання Дебеславцівської гімназії Матеївецької сільської ради ОТГ Івано-Франківської області”.

 Голосували за пропозицію депутата обласної ради П.Книшука:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 21.10.2019 року № 1166/0/2-19/01-132, пропозицій директора департаменту фінансів облдержадміністрації І.Мацькевич та депутата обласної ради П.Книшука:

  1. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенції з місцевих бюджетів за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” та спрямувати їх департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації:

– за кодом бюджетної програми 1517361 “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку”:

з Галицького районного бюджету в сумі 97,0 тис. гривень для співфінансування проекту “Галицький районний будинок культури по вул. Я. Осмомисла, 1, в м. Галичі – капітальний ремонт у рамках впровадження заходів з енергозбереження” (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області);

з бюджету Новицької сільської об`єднаної територіальної громади в сумі 416,870 тис. гривень для співфінансування проекту “Прибудова спорткомплексу до школи в с. Новиця Калуського району (коригування кошторисної документації)”;

з Тисменицького районного бюджету в сумі 30,0 тис. гривень для співфінансування проекту “Народний дім на 80 місць по вул. Б. Хмельницького в с. Пшеничники Тисменицького району – нове будівництво” (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області).

– за кодом бюджетної програми 1517330 “Будівництво інших об`єктів комунальної власності”:

з Тисменицького районного бюджету в сумі 200,0 тис. гривень для співфінансування об`єкту “Капітальний ремонт приміщень дитячої консультації некомерційного підприємства “Тисменицька міська лікарня” Тисменицької районної ради Івано-Франківської області”.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 20.09.2019. № 1195-30/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме:

у підпункті 2 пункту 8:

– абзаци 12 та 13 вилучити;

– по головному розпоряднику коштів “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації” доповнити позицією:

 “1517330 Виготовлення і коректура проектно-кошторисної документації та витрати, пов`язані із введенням об`єктів в експлуатацію, поновленням технічних умов на об`єкти будівництва тощо – 20,4 тис. гривень”.

– по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” по Богородчанському районному бюджету доповнити позицією по загальному фонду “Надання послуг з проведення технічної інвентаризації об`єкта “Будівництво ЗОШ І-ІІ ст. в с. Раковець Богородчанського району – 39,6 тис. гривень”.

При цьому здійснити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду в сумі 39,6 тис. гривень.

  1. Врахувати в доходах спеціального фонду обласного бюджету субвенцію з бюджету Поляницької сільської ради Болехівської міської ради за КБКД 41053900 “Інші субвенції з місцевого бюджету” в сумі 56,7 тис. гривень та спрямувати її департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області) за кодом бюджетної програми 1517330 “Будівництво інших об`єктів соціальної та виробничої інфраструктури комунальної власності” на співфінансування проекту “Реконструкція з добудовою туалетних приміщень Поляницької ЗОШ
    І-ІІІ ступенів Болехівської міської ради Івано-Франківської області”.
  2. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 01.03.2019. № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 1 по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” по Галицькому районному бюджету назву об`єкта “Проведення заходів із захисту від підтоплення, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів на території Задністрянської сільської ради по вул. Заводська і прилеглої території” замінити на “Проведення заходів із захисту від підтоплення та затоплення, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів, усуненню та зниженню до допустимого рівня їх негативного впливу на території Задністрянської сільської ради по проспекту Шевченка 2а і прилеглої території”.
  3. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 12.07.2019. № 1161-29/2019 ” Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.02.2019. № 1056-27/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2019 році” (зі змінами)”, а саме:

по субвенціях, передбачених Матеївецькому сільському бюджету ОТГ:

– у пункті 225 Переліку цифри “132,0” замінити цифрами “130,0”;

– у пункті 227 Переліку цифри “300,0” замінити цифрами “302,0”.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1126-28/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, зокрема у додатку 8 “Перелік заходів на 2019 рік регіональної цільової програми “Питна вода” на 2012-2020 роки” по розпоряднику коштів “Бюджет Матеївецької сільської об’єднаної територіальної громади” назву об’єкта “Водопостачання Дебеславцівської ЗОШ І-ІІ ступенів Матеївецької сільської ради ОТГ” замінити на “Улаштування шахтного колодязя для водопостачання Дебеславцівської гімназії Матеївецької сільської ради ОТГ Івано-Франківської області”.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: А.Сташківа про зміну назв об’єктів у переліку закладів загальної середньої освіти для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов.

Виступив: М.Палійчук.

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 15.10.2019 року № 1136/0/2-19/01-132 погодити внесення змін до рішення обласної ради від 20.09.2019. № 1195-30/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме у додатку 5 по головному розпоряднику коштів “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації (для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області) замінити назви об’єктів згідно з додатком 3.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1.  Слухали: А.Сташківа про зміну назв об’єктів у переліку закладів загальної середньої освіти для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов.

Виступив: М.Палійчук.

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 18.10.2019 року № 1158/0/2-19/01-132:

  1. Погодити перерозподіл бюджетних призначень у межах загального обсягу, передбачених у 2019 році департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації, а саме:

зменшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за:

кодом бюджетної програми 0611070 “Надання загальної середньої освіти спеціальними загальноосвітніми школами-інтернатами, школами та іншими навчальними закладами для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку” на суму 860,0 тис. гривень, (в тому числі оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 276,0 тис. гривень);

кодом бюджетної програми 0611090 “Надання позашкільної освіти позашкільними закладами освіти, заходи із позашкільної роботи з дітьми” на суму 35,2 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0611110 “Підготовка кадрів професійно-технічними закладами та іншими закладами освіти” на суму 15,6 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0613140 “Оздоровлення та відпочинок дітей (крім заходів з оздоровлення дітей, що здійснюються за рахунок коштів на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)” на суму 542,897 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0615031 “Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл” на суму 400,0 тис. гривень

збільшити бюджетні призначення по загальному фонду (видатки споживання) за:

кодом бюджетної програми 0611060 “Забезпечення належних умов для виховання та розвитку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в дитячих будинках” на суму 292,897 тис. гривень (в тому числі оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 210,0 тис. гривень);

кодом бюджетної програми 0611070 “Надання загальної середньої освіти спеціальними загальноосвітніми школами-інтернатами, школами та іншими навчальними закладами для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку” на суму 490,0 тис. гривень, (в тому числі оплата праці – 370,0 тис. гривень);

кодом бюджетної програми 0611080 “Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми спеціалізованими школами-інтернатами з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей в галузі науки і мистецтв, фізичної культури і спорту, інших галузях, ліцеями з посиленою військово-фізичною підготовкою” на суму 250,0 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0611090 “Надання позашкільної освіти позашкільними закладами освіти, заходи із позашкільної роботи з дітьми” на суму 35,2 тис. гривень (оплата праці);

збільшити бюджетні призначення по спеціальному фонду (видатки розвитку) за:

 кодом бюджетної програми 0611070 “Надання загальної середньої освіти спеціальними загальноосвітніми школами-інтернатами, школами та іншими навчальними закладами для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку” на суму 370,0 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0611110 “Підготовка кадрів професійно-технічними закладами та іншими закладами освіти” на суму 15,6 тис. гривень;

кодом бюджетної програми 0615031 “Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл” на суму 400,0 тис. гривень.

При цьому здійснити передачу коштів із загального фонду до бюджету розвитку спеціального фонду на суму 785,6 тис. гривень.

  1. Погодити внесення змін до рішення обласної ради від 12.07.2019. № 1160-29/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, зокрема у підпункті 4.3 пункту 4 по головному розпоряднику коштів “Департамент фінансів облдержадміністрації” за кодом бюджетної програми 3719320 “Субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів освітньої субвенції, що утворився на початок бюджетного періоду” по загальному фонду (видатки розвитку) абзац 38 викласти в такій редакції “Калуському міському бюджету – 48,5 тис. гривень (Калуська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6)”.
  2. Погодити перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, передбаченої департаменту фінансів облдержадміністрації по загальному фонду (видатки споживання) за кодом бюджетної програми 3719330 “Субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету” між місцевими бюджетами (додаток 4, 5).
  3. Погодити внесення змін до переліку заходів на 2019 рік Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (додаток 6).
  4. Погодити календарний план заходів Обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 рік (додаток 7).

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Слухали: І.Кобельську про перерозподіл видатків по галузі “Охорона здоров’я”.

Виступив: М.Палійчук.

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 11.10.2019 року № 1134/0/2-19/01-132:

  1. Погодити перерозподіл бюджетних призначень, передбачених департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації на 2019 рік, по загальному фонду (видатки споживання), зокрема, зменшити бюджетні призначення за кодом бюджетної програми 0712020 “спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню” на суму 190,0 тис. гривень та відповідно збільшити їх за кодом бюджетної програми 0712040 “Санаторно-курортна допомога населенню” на суму 190,0 тис. гривень.
  2. Погодити внесення змін до календарного плану заходів на 2019 рік регіональних цільових програм галузі “Охорона здоров’я” (додаток 8).

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1.  Слухали: О.Оклієвича про розподіл коштів на фінансову підтримку громадських організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні.

Виступив: М.Палійчук.

Вирішили: відповідно до листа обласної державної адміністрації від 18.10.2019 року № 1154/0/2-19/01-132 погодити розподіл коштів, передбачених управлінню спорту облдержадміністрації за кодом бюджетної програми 1115062 на фінансову підтримку громадських організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні, в сумі 880,0 тис. гривень (додаток 9).

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

  1. Різне.

 

10.1. Слухали: А.Сташківа про стан фінансування та виконання робіт на об’єктах закладів загальної середньої освіти для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов.

Виступили: М.Савка, М.Палійчук.

Вирішили: обласній державній адміністрації та департаменту фінансів облдержадміністрації подати до обласної ради пропозиції щодо виділення коштів для виконання у повному обсязі робіт із забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у закладах загальної середньої освіти.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

10.2. Слухали: Про стан виконання робіт із ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення та доріг комунальної власності у населених пунктах.

Виступили: М.Савка, М.Палійчук.

Вирішили: розглянути питання про стан виконання робіт та фінансування об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на наступному засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

 

Голосували:

“за” – 8

“утримались” – 0

“проти” – 0

Рішення прийнято.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                    Микола Палійчук

 

 

Секретар постійної комісії                                                               Микола Кузьма


Додатки до протоколу


 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]