Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2017 рік


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 16.02.2018. № 763-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

 Про виконання програми
соціально-економічного та
культурного розвитку
області за 2017 рік

 

Відповідно до пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

 Звіт обласної державної адміністрації про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2017 рік взяти до відома.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія та постійну комісію обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу (О. Дзеса).

 

  

Голова обласної ради                                                                 Олександр Сич

 


 

Довідка
про виконання програми соціально-економічного
та культурного розвитку області за 2017 рік

            Упродовж 2017 року зусилля місцевих органів влади спрямовувались на забезпечення виконання пріоритетних і першочергових завдань та заходів, визначених програмою соціально-економічного та культурного розвитку області на 2017 рік.

Розвиток реального сектора економіки

Промисловий комплекс.

Промислові підприємства області працюють над пошуком ринків збуту продукції до країн Європейського Союзу та на внутрішній ринок.

Індекс виробництва промислової продукції у січні-листопаді                     2017 року (на останню звітну дату) склав 111,8 відс. (по Україні   99,9 відс.), що відповідає 2 місцю серед регіонів України.

У січні-листопаді 2017 року реалізовано промислової продукції на            41,7 млрд.грн.; обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу становив 30167,9 гривень.

Позитивну динаміку зростання випуску продукції забезпечено у: виробництві хімічних речовин і хімічної продукції (+460,7 відс.), металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів  (+46,2 відс.), добувній промисловості та розробленні кар’єрів (+15,3 відс.), машинобудуванні, крім ремонту і монтажу машин і устаткування  (+11,6 відс.), виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (+ 10,4 відс.), постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря  (+ 6,9 відс.).

Ріст обсягів реалізації продукції переробної промисловості відбувся за рахунок освоєння виробництва продукції з високим ступенем доданої вартості.

Зокрема, на ТОВ “Карпатнафтохім” введено у дію виробничі потужності, працевлаштовано майже 1900 осіб, а також завершено роботи щодо реалізації низки проектів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва. Досягнуто проектну потужність виробництва етилену   (250 тис. тонн на рік).

На новозбудованому заводі німецького концерну “LEONI” відкрито першу чергу виробництва з виготовлення електрокабельної продукції із працевлаштуванням  близько 560 осіб та обсягом інвестицій понад 16 млн. євро. Очікується відкриття ще чотирьох черг зі збільшенням кількості працівників та виробничих площ.

На ДП ВО “Карпати”  у січні-грудні 2017 року в 1,3 раза збільшено випуск електрокабельної продукції для легкових автомобілів та реалізовано її на суму 526,7 млн. гривень.

З метою випуску конкурентоздатної продукції на ТОВ “Падана Кемікал Компаундс” відкрито нову, сучасну технологічну лінію для виробництва інноваційної імпортозаміщуваної продукції – сировини для виготовлення медичного обладнання. На її впровадження було інвестовано 1,5 млн. євро.

На СП ТОВ “Памібро” введено в дію нову виробничу лінію з виготовлення паперових мішків та закуплено обладнання для флексографічного друку. Підприємством залучено близько 220,0 млн. грн. капітальних інвестицій.

У листопаді 2017 введено в дію виробництво пресованих бетонних виробів на ТОВ “Унібрук” потужністю 40 тис. куб. метрів  в рік.

Завершена перша стадія модернізації голкопробивної лінії на                    ТОВ “Таркетт Вінісін”, що дасть можливість впровадити у виробництво новий вид лінолеуму на текстильній лінії.

Разом з тим, спад промислового виробництва спостерігається у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 10,8 відс. (через зниження виробництва продуктів яєчних сушених на ТОВ “Імперово-Фудз”, м’яса свиней та ковбасних виробів на ДП “М’ясопереробний комплекс “Росан” ТОВ “Росан-Агро”, призупинення виробничої діяльності на  Івано-Франківському ОДО спиртової та лікеро-горілчаної промисловості ДП “Укрспирт”); текстильному виробництві, виробництві одягу – на 6,8 відс. (через зменшення виробництва одягу, аксесуарів до одягу з хутра на ТОВ “Тисхутролюкс” та припинення виробничої діяльності на ВАТ “Хутрофірма “Тисмениця”).

Паливно-енергетичний комплекс. Позитивну динаміку зростання обсягів виробництва за січень-листопад 2017 року (на останню звітну дату) забезпечено у постачанні електроенергії, газу, пари (на 6,9 відс.) через збільшення виробництва електроенергії на ВП “Бурштинська ТЕС” ПАТ “ДТЕК Західенерго” та ДП “Калуська ТЕЦ – нова”, яке спричинене підвищенням навантажень і часу роботи в об’єднаній енергетичній системі України та оптимізацією режимів роботи, також у добувній промисловості та розробленні кар’єрів (на 15,3 відс.) у зв’язку із відновленням ТОВ “СП “Укркарпатойл ЛТД” розробки Битків-Бабченського нафтогазового родовища та інтенсифікацією видобутку вуглеводнів на двох родовищах НГВУ “Долинанафтогаз”  ПАТ “Укрнафта”.

У 2017 році ВП “Бурштинська ТЕС” ПАТ “ДТЕК Західенерго” вироблено 8775,0 млн. кВт год.  електроенергії, що на 3,3 відс. більше, ніж у 2016 році та 70,7 тис. Гкал теплоенергії − на 2,4 відс. менше, ніж за попередній рік. При цьому спожито 4429,2 тис. тонн вугілля, що на 3,2 відс. більше, ніж у попередньому році, 58,9 млн. куб. метрів природного газу, що на 1,9 відс. більше, ніж у 2016 році, та 5,4 тис. тонн мазуту (у 15 разів більше, ніж у попередньому році).

На цей час на теплоелектростанції проводиться реконструкція енергоблоку № 10 та середній ремонт енергоблоку № 11. Також завершено поточний ремонт енергоблоків №№ 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 і 12 та капітальний ремонт енергоблоку № 1.

Крім цього, у листопаді 2017 року Бурштинською ТЕС придбано в українського виробника ПАТ “Запоріжтрансформатор” автотрансформатор для установки на відкритому розподільчому пристрої 220 кВ вартістю майже 34 млн. гривень. Автотрансформатор суттєво збільшить надійність живлення електроенергією споживачів Калуського, Галицького, Рогатинського, Тисменицького районів та міста Івано-Франківська, які знаходяться в Бурштинському енергоострові.

У 2017 році ДП “Калуська ТЕЦ – нова” вироблено 492,8 млн. кВт год.  електроенергії, що на 32,7 відс. більше, ніж у 2016 році, та 338,5 тис. Гкал теплоенергії – на 229,0 відс. більше, ніж у попередньому році. При цьому спожито 355,2 тис. тонн вугілля (на 41,8 відс. більше, ніж за 2016 рік) та  337,5 тис. куб. метрів природного газу (-67,2 відс.).

У 2017 році на теплоелектроцентралі виконано поточний ремонт котлів №№ 1, 2, 3 і 4, капітальний ремонт турбогенератора № 1 та поточний ремонт турбогенератора № 2.

Для покращення якості електропостачання у гірських районах АТ “Прикарпаттяобленерго” відповідно до інвестиційної програми здійснюється перебудова ліній електропередач з використанням самоутримних ізольованих проводів, а саме:

  • технічне переоснащення електромереж 0,4-10 кВ у селищі Делятин Надвірнянського району (протяжність 3,97 км);
  • технічне переоснащення електричних мереж 0,4-6 кВ у селі Пасічна Надвірнянського району (протяжність 12,46 км);
  • технічне переоснащення електричних мереж 0,4-10 кВ у селі Космач Косівського району (протяжність 13,37 км).

Роботи на об’єктах профінансовано стовідсотково.

У липні поточного року введено в експлуатацію підвідний газопровід Надвірна-Ланчин, будівництво якого тривало в дві черги: перша −                    7300 метрів; друга − 5800 метрів. Загальна вартість будівництва становить 6735, 9 тис. грн., зокрема: кошти місцевого бюджету складають 2735,9 тис. грн.; кошти НАК “Нафтогаз України” − 2500,0 тис. грн.; кошти державного фонду регіонального розвитку − 1500,0 тис. гривень. Введення в експлуатацію цього газопроводу дасть змогу продовжити газифікацію селища Ланчин, сіл Саджавка, Красна та Верхній Майдан.

ТОВ “СП “Укркарпатойл ЛТД” відновило у березні 2017 року розробку Битків-Бабченського родовища нафти і газу. У процесі розробки цього родовища задіяні основні засоби та персонал НГВУ “Надвірна-нафтогаз” ПАТ “Укрнафта”.

Енергоефективність та енергозбереження. Одним з важливих напрямків діяльності є розвиток альтернативної енергетики, забезпечення енергоефективності та енергозбереження, скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів, підвищення енергонезалежності цілого регіону.

В області функціонують:

– три сонячні електростанції (у тому числі введена в дію у 2017 році СЕС в с. Попельники Снятинського району) загальною потужністю 10,626 МВт,  виробництво яких за рік склало 10,6 млн. кВт/год. електроенергії;

  • п’ять міні ГЕС, загальною потужністю 3,504 МВт., якими за рік вироблено 9,75 млн. кВт/год. електроенергії;
  • біогазовий завод ТзОВ “Даноша”, потужністю 1,1 МВт, річне виробництво склало понад 7 млн. кВт/год. електроенергії та 7283 Гкал теплової енергії.

В листопаді 2017 року введено в експлуатацію 4 сонячні електростанції у Тисменицькому районі, загальна потужність яких склала            20 МВт. У найближчій перспективі планується ввести в експлуатацію ще шість сонячних електростанцій (у Снятинському районі – 2, у Тисменицькому районі – 4). Також планується завершення будівництва вітрової електростанції потужністю 6 МВт (с. Шевченкове Долинського району) та біогазового заводу (с. Тустань Галицького району).

У рамках реалізації Державної цільової програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки станом на 01.01.18 року в нашій області видано 5057 “теплих” кредитів, які впровадили енергоефективні заходи на суму майже 124,0 млн. гривень. Кількість учасників програми збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 32 відсотки. Таке зростання зумовлене успішною реалізацією обласної програми відшкодування частини відсотків за “теплими” кредитами (з обласного бюджету використано кошти в сумі 1,0 млн. гривень).

В області діє цільова програма енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки, на яку з обласного бюджету було профінансовано кошти в розмірі 1,74 млн. гривень. Кошти успішно реалізовано на заходи з термореновації приміщень, а саме заміна віконних конструкцій та вхідних дверей у закладах бюджетної сфери області.

Агропромисловий комплекс. У січні-листопаді 2017 року (на останню звітну дату) індекс обсягу продукції сільського господарства, порівняно з відповідним періодом минулого року, склав 103,4 відс., у тому числі продукції рослинництва – 107,7 відс., тваринництва – 98,5 відсотка.

У цьому році всіма категоріями господарств зібрано 741,8 тис. тонн зернових і зернобобових культур при врожайності 51,4 ц/га, що на 0,4 ц/га більше попереднього року. Ріпаку зібрано 98,7 тис. тонн, що на 42,5 тис. тонн (у 1,8 раза) більше, ніж торік.

Досягнуто суттєвого зростання валового збору сільськогоспо-дарських культур, зокрема: картоплі – 1000,2 тис. тонн (на 25,2 тис. тонн або 2,6 відс. більше минулого року), овочів – 174,2 тис. тонн (на 2,0 тис. тонн або на 1,2 відс. більше), плодів та ягід – 51,1 тис. тонн (на 2,4 тис. тонн або на 4,9 відс. більше), соняшнику – 76,8 тис. тонн (на 23,7 тис. тонн або в 1,4 раза більше), сої – 65,2 тис. тонн (на 16,0 тис. тонн або в 1,3 раза більше).

Забезпечено посів озимих зернових культур під урожай наступного року на площі 74,8 тис. га, що на 13,5 тис. га (22,1 відс.) більше попереднього року, крім того, ріпаку – 17,8 тис. гектарів.

Вдалося стабілізувати ситуацію у галузі тваринництва. Цьому сприяла фінансова підтримка дрібних та середніх фермерських господарств, надана за рахунок регіональної галузевої програми.

У січні-листопаді звітного року всіма категоріями господарств вироблено м’яса (в живій вазі) 109,6 тис. тонн, молока – 428,0 тис. тонн,  яєць – 334,9 млн. штук.

У всіх категоріях господарств утримується 158,5 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі 97,2 тис. голів корів. Поголів’я свиней склало  317,9 тис. голів, овець та кіз – 30,2 тис. голів, птиці – 4,3 млн. голів.

Потенціал аграрного сектору області в достатній мірі забезпечує сировиною підприємства харчової та переробної промисловості. На                   33 підприємствах впроваджена європейська система НАССР, у тому числі                8 підприємств мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС та Митного Союзу.

Завдяки залученню інвестицій у регіоні реалізуються проекти щодо створення нових і реконструкції існуючих виробничих потужностей агропромислових підприємств. Так, ТОВ “Даноша” проводить будівництво комплексу будівель та споруд сільськогосподарського призначення для обслуговування свинокомплексу в с. Тустань Галицького району (біогазовий завод та приміщення для зберігання зерна), ФГ “Персей Агро” Рогатинського району проводить реконструкцію тваринницького комплексу на 2 тис. молочних корів у с. Чесники та приміщень для зберігання зерна в с. Конюшки, ФГ “Еко-Карпати” і ФГ “Флора Долинщини” Долинського району закладають ягідні насадження відповідно на площі 11 та 8 га.

Для надання селянам послуг з обробітку землі, збирання врожаю, заготівлі овочів, плодів, м’яса та молока в області функціонують                     78 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Земельні відносини. Станом на 29.12.2017 року в області із загальної площі земель населених пунктів 427,7 тис. га проведено інвентаризацію 239,81 тис. га, що складає 56,2 відс. усіх земель, із земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів – 102,4 тис. га, що становить 17,0 відсотків.

Впродовж 2017 року укладено два договори на проведення інвентаризації земель комунальної власності загального користування на території Хотимирської сільської ради Тлумацького району. Роботи профінансовано за кошти, які надходили в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

У 2017 році зареєстровано 36132 земельні ділянки, надано                    24640 витягів із Державного земельного кадастру, внесено 1285 змін до відомостей Державного земельного кадастру, надано 5838 викопіювань з кадастрових карт, виправлено технічних помилок у відомостях Державного земельного кадастру, які було допущено не з вини органу, що здійснює його ведення, на 4405 земельних ділянок.

Із 804 населених пунктів встановлено межі 693, з них 686 – за проектами формування територій і встановлення меж сільських рад, населених пунктів, що складає 86,1 відс. та 7 – за проектами землеустрою щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Зокрема, із 6 міст обласного значення встановлено межу м. Калуш; не встановлено межі міст районного значення; із 24 селищ встановлено межі  19; із 765 сіл встановлено межі 673.

Виділені кошти з місцевих бюджетів на роботи по розробленню проектів землеустрою щодо зміни меж населених пунктів у наступних районах: Богородчанському (селище Богородчани, села Підгір’я та Похівка), Галицькому (села Залуква та Шевченкове), Долинському (села Гериня та Якубів Солуківської сільської ради), Калуському (с. Боднарів), Надвірнянському (села Добротів та Красна). Рожнятівському (с. Рівня) та Рогатинському (села Сарники, Діброва та Заливки).

Завершено роботи по встановленню меж населеного пункту села Пістинь Пістинської сільської ради Косівського району площею 2504,2 га. Роботи по встановленню меж м. Івано-Франківськ призупинені у зв’язку з тим, що не затверджений новий генплан міста. Проводяться роботи по встановленню меж міста Рогатин.

Лісове господарство. За  2017 рік державними лісогосподарськими підприємствами відтворено лісів на загальній площі 3256 га, що становить 114,0 відс. від річного завдання.

З початку року підприємствами від усіх видів рубок заготовлено           953,3 тис. куб. метрів деревини (-37,8 тис. куб. метрів менше рівня                     2016 року). Реалізовано 912,3 тис. куб. метрів деревини, з яких 100,0 відс. – на внутрішній ринок.

У 2017 році державними лісогосподарськими підприємствами реалізовано продукції на загальну суму 716,8 млн. грн., її реалізація зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 115,9 млн. грн.  (+19,3 відс.).

Збудовано 38 км та капітально відремонтовано 25,1 км лісових автомобільних доріг.

З початку року державними лісогосподарськими підприємствами сплачено податків та обов’язкових платежів на суму 280,5 млн. грн., що на 53,0 млн. грн. більше, ніж у 2016 році (+ 23,3 відс.).

Продовжується сертифікація лісів державних лісогосподарських підприємств на відповідність міжнародним вимогам сталого лісовпорядкування. Сертифікати вже отримали 8 лісогосподарських підприємств.

Дорожнє господарство. У 2017 році на теренах Івано-Франківщини проводились масштабні ремонтні роботи на автомобільних дорогах загального користування державного значення Н-09 Мукачеве-Львів, Н-10 Стрий-Мамалига, Р-24 Татарів-Кам’янець-Подільський.

За підсумками року на розвиток дорожнього господарства області спрямовано – 1328,5 млн. грн., у тому числі з державного бюджету –                823,7 млн. грн., з місцевих бюджетів – 504,8 млн. грн. (у тому числі кошти в рамках митного експерименту – 121,8 млн. грн.).

У вересні 2017 року за участю Президента України відкрито відбудований міст у с. Драгомирчани Тисменицького району довжиною  152,5 метра. У звітному році завершено також ремонт мостів через р. Дністер у с. Лука Городенківського (232 пог. метра), у с. Криворівня Верховинського  (36 пог. метрів) та с. Раковець Богородчанського (18 пог. метрів) районів.

Поточним середнім ремонтом відремонтовано найпроблемніші ділянки автомобільних доріг Н-09 Мукачеве-Львів на ділянці границя Закарпатської обл.-Яремче-Надвірна, Н-10 Стрий-Мамалига на ділянках Боднарів-Івано-Франківськ-Коломия-границя Чернівецької обл., Р-24 Татарів-Кам’янець-Подільський на ділянках Татарів-Ворохта, об’їзна м. Косів, окремі ділянки Коломийського та Городенківського районів, Р-62 Криворівня-Чернівці, Т-09-05 Делятин-Раківчик, Т-09-06 Івано-Франківськ-Надвірна, Т-09-09 Снятин-Косів-Старі Кути.

Протяжність відремонтованого покриття доріг верхнім шаром складає  64,8 кілометрів. Також відремонтовано 124,5 км покриття влаштуванням вирівнюючого шару асфальтобетону.

Поточним дрібним ремонтом відремонтовано окремі ділянки  автомобільних доріг Р-20 Снятин-Тязів, Кричка-Росільна, Більшівці- Княгиничі, Залуква-Боднарів, Мала Кам’янка-П’ядики, Старий Гвіздець-Малий Гвіздець, Товмачик-Торговиця, Отинія-Середній Майдан, Лопушня-Медуха, Підкамінь- Княгиничі, Тулуків-Стецева, Тисмениця-Одаї, Хом’яківка-Погоня, Озеряни- Делева, Калуш-Осмолода, Озеряни-Рожнів.

Транспорт та зв’язок. В 2017 році обсяги вантажних перевезень збільшилися на 26,0 відсотків. Всього підприємствами залізничного та автомобільного транспорту перевезено понад 14 млн. тонн вантажів. Показники перевезення пасажирів зросли на 4,8 відс. у порівнянні з попереднім роком.

Рівень забезпечення населених пунктів області регулярним автобусним сполученням складає понад 97,0 відс., що є одним з кращих показників в Україні.

У реєстрі міжміських та приміських внутрішньообласних автобусних маршрутів  обліковується  908 регулярних маршрутів, з них: 199 – міжміських, 709 – приміських (з яких 351 – міжрайонних та 358 –  внутрішньорайонних).

На цей час 13 районних державних адміністрацій здійснюють організацію перевезень на приміських внутрішньорайонних маршрутах.

Виконавчими комітетами Івано-Франківської, Коломийської, Калуської, Долинської, Надвірнянської, Яремчанської міських рад організовано перевезення на міських маршрутах.

Також область має добре налагоджене міжобласне та міжнародне автобусне сполучення. Зокрема, територією області проходять автобуси 43 міжнародних маршрутів до таких країн як Італія, Польща, Чехія, Іспанія, Латвія, Молдова, та понад 100 міжобласних (добре налагоджене сполучення з сусідніми Закарпатською, Львівською, Тернопільською, Чернівецькою областями, з населеними пунктами Волинської Хмельницької, Рівненської, Вінницької, Житомирської областей та м. Київ).

У звітному році в області не тільки забезпечено стабільне функціонування залізничного транспорту, але й збільшено кількість пасажирських поїздів та розширено мережу сполучення. Зокрема, з січня на маршруті “Київ-Івано-Франківськ-Київ” курсують дві пари пасажирських поїздів з вагонами-трансформерами. З грудня Укрзалізницею запроваджено курсування поїздів за маршрутами “Костянтинівка-Івано-Франківськ”, “Харків-Івано-Франківськ-Рахів” та “Білгород-Дністровський-Одеса-Івано-Франківськ-Чернівці”, що значно наблизить нашу область для туристів з інших регіонів країни.

Впродовж року з “Міжнародного аеропорту “Івано-Франківськ” виконувалися 2 щоденні рейси до м. Київ та 7 щотижневих регулярних рейсів до міст Іспанії, Італії та Туреччини (Валенсія, Аліканте, Венеція, Анталія).

У поточному році операторами мобільного зв’язку продовжувалася робота по охопленні територій області мобільним зв’язком третього покоління 3G, що забезпечило стабільний та високошвидкісний доступ населення області до мережі Інтернет.

Розвиток будівельної галузі. У січні-листопаді 2017 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 1533,5 млн. гривень. Індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом 2016 року становив    116,6 відсотка. Зведення будівель зросло на 3,7 відсотка.

Нове будівництво, реконструкція та технічне переоснащення склали               68,3 відс. від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 22,6 відс. та 9,1 відс. відповідно.

Значні обсяги будівельних робіт забезпечили підприємства обласного центру (68,3 відс. від загального обсягу), Калуського (6,4 відс.)  Тисменицького  (3,2 відс.) та Косівського (3,1 відс.) районів та м. Калуш (4,7 відс.).

У січні-вересні 2017 року (на останню звітну дату) введено в експлуатацію  425,9 тис. кв. метрів загальної площі житла, що становить 127,2 відс. до відповідного періоду 2016 року.

У рамках реалізації програми молодіжного житлового будівництва станом на 01.01.2018 року з обласного бюджету профінансовано 8469,6 тис. грн. та використано в повному обсязі. За вказані кошти надано 16 пільгових кредитів на будівництво житла, з них 13 кредитів – для сімей учасників антитерористичної операції, 2 – для багатодітних сімей та 1 – для молодої сім`ї. Площа придбаного житла склала 1150,1 кв. метр, загальна вартість –12078,45 тис. гривень.

За програмою “Власний дім” у 2017 році введено в експлуатацію                      11 житлових будинків загальною площею 1723,1 кв. метра, забезпечено водопостачанням 5 будинків.

Впродовж 2017 року в області здійснювалась робота щодо будівництва, реконструкції, капітального ремонту об’єктів соціальної сфери та розвитку інфраструктури із залученням коштів державного бюджету. Зокрема, в область залучено кошти державного фонду регіонального розвитку у сумі  149,82 млн. грн., субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 188,3 млн. грн., у тому числі на придбання обладнання для закладів охорони здоров’я області – 59,3 млн. грн., субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних   громад – 43,224 млн. гривень.

Станом на 01.01.2018 року в області використано 135,647 млн. грн. коштів державного фонду регіонального розвитку, 169,2 млн. грн. – субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 43,156 млн. грн. – субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ.

На 2017 рік профінансовано по області 137,57 млн. грн. капітальних видатків, а також 29,9 млн. грн. на виконання заходів Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року. На ці цілі профінансовано 95,2 млн. грн. коштів, передбачених на капітальні видатки, та 29,9 млн. грн. коштів, передбачених на виконання заходів Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року.

Завдяки концентрації бюджетних коштів усіх рівнів упродовж 2017 року прийнято в експлуатацію:  дитсадок на 75 місць у  с. Крихівці Івано-Франківської міської ради; реконструкцію корпусу № 2 Ямницької ЗОШ І-ІІІ ст. під НВК потужністю 170 учнівських місць; спортзал ЗОШ в с. Пістинь Косівського району на 520 кв. метрів тренувальної площі; спортивний майданчик з штучним покриттям на 956 кв. метрів у с. Старі Кути Косівського району; очисні споруди та каналізаційні мережі у селищі Рожнятів; завершено будівництво ІІ черги підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин; будівництво ІІІ пускового комплексу школи № 2 (мікрорайон Дора) м. Яремче; Станковецького навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа I ступеня – дошкільний навчальний заклад” у с.Станківці Долинського району. Завершено капітальні ремонти системи опалення Делятинського психоневрологічного диспансеру та дитячого садка “Дзвіночок” в  с. Дзвиняч   Богородчанського району, відкрито дошкільний навчальний заклад (з басейном) “Світанок” в с. Брошнів-Осада Рожнятівського району. Спільними зусиллями Федерації Футболу України, обласної ради та облдержадміністрації, міської ради, обласної федерації футболу вдалося збудувати футбольний стадіон в м. Івано-Франківську.

 

Містобудування та архітектура. Для оновлення та розроблення містобудівної документації у місцевих бюджетах було передбачено у                  2017 році кошти у сумі 5842,2 тис. грн., із яких впродовж року освоєно  2774,5 тис. гривень.

На виконання регіональної цільової Програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки впродовж 2017 року виготовлено 75 паспортів пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення, освоєно  372,4 тис. грн. з обласного бюджету.

Відповідно до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” на території області у розрізі районів створено 13 служб містобудівного кадастру, а в розрізі міст обласного значення – 6.

На виконання рішення обласної ради від 23.12.2016 року                                 № 405-12/2016 “Про регіональну цільову програму ведення містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2017-2019 роки” у обласному бюджеті на 2017 рік передбачені видатки в сумі 300,0 тис. грн., здійснено закупівлю і встановлення підсистеми програмного комплексу “SoftPro: Містобудівний кадастр”.

Налаштовано комунікаційні канали обміну інформацією, завершується робота зі створення комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) з обмеженим доступом в АС класу “1”.

Відповідно до моніторингу ефективності ведення містобудівної діяльності у 2017 році видано: 3323 будівельних паспорти (на 20,0 відс. більше у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року); 887 містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок (+4,0 відс.); 461 паспорт прив’язки розміщення  тимчасових споруд (+73,0 відс.).

Для професійного обговорення проектних рішень у сфері містобудування органами містобудування та архітектури проведено 45 засідань архітектурно-містобудівних рад, на яких розглядались генеральні плани населених пунктів області та інша містобудівна документація.

На засіданні архітектурно-містобудівної ради управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства містобудування та архітектури опрацьовано   21 проект детальних планів та проекти генеральних планів для населених пунктів області: с. Брошнів Рожнятівського району, села Погоня та Пшеничники Тисменицького району; проект     змін    до    генерального   плану   в   урочищі   “Рінь”   с. Загвіздя     та с. Драгомирчани Тисменицького району, с. Красне Рожнятівського району, селища Гвіздець та с. Берем’яни Коломийського району, с. Добровляни Калуського району, с. Пороги Богородчанського району, с. Дубівці Галицького району, с. Пуків Рогатинського району, села Вовчківці, Борщівська Турка, Борщів та Хлібичин Снятинського району, села Стратин та Погребівка і селище Пилипівці Рогатинського району тощо.

Житлово-комунальне господарство. З метою забезпечення населення та інших споживачів комунальними послугами належної якості та в достатній кількості проводилась відповідна робота щодо реформування житлово-комунального господарства.

Опалювальний сезон 2017/18 років в області проходить стабільно та без суттєвих зривів.

У січні-листопаді 2017 року підприємствами теплоенергетики надано послуг на суму 371,1 млн. грн., оплачено 385,6 млн. гривень. Рівень розрахунків усіх категорій споживачів за послуги з теплопостачання склав 103,9 відс. до спожитого. Підприємствами водопостачання та водовідведення надано послуг на суму 245,5 млн. грн., оплачено 235,4 млн. грн. або 95,8 відс. до спожитого.

У 2017 році на території області створено 147 ОСББ, загальна кількість ОСББ станом на 01.01.2018 року становить 807.

В області у 64 населених пунктах частково здійснювався роздільний збір твердих побутових відходів. Зібрана вторинна сировина направляється на переробку через заготівельні  підприємства.

На реалізацію заходів регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року передбачено та профінансовано 500 тис. грн., регіональної цільової програми “Питна вода” на 2012-2020 роки – 800 тис. гривень.

 

Податково-бюджетна політика

За підсумками 2017 року приріст доходів місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) склав 1414,4 млн. грн. або 38,7 відсотка. Фактично за звітний період надійшло 5068,7 млн. грн., з яких до загального фонду – 4186,7 млн. грн., спеціального фонду – 882,0 млн. гривень.

Виконання затверджених планових показників з урахуванням змін по доходах   загального    фонду     місцевих    бюджетів    склало   101,8 відс. (+73,1 млн. грн.) і забезпечено всіма зведеними бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, крім бюджетів Городенківського району – 95,5 відс. (недоотримано – 4,3 млн. грн.), Косівського району – 94,5 відс. (недоотримано – 5,4 млн. грн.), Надвірнянського району – 93,3 відс. (недоотримано – 14,1 млн. грн.), Тлумацького району – 82,7 відс. (недоотримано – 6,8 млн. грн.),    м.    Яремче – 88,6 відс.    (недоотримано – 12,2 млн. грн.), м. Болехів – 94,6 відс. (недоотримано – 2,2 млн. грн.), Тлумацької ОТГ – 82,8 відс. (недоотримано – 6,1 млн. грн.), Витвицької ОТГ – 82,6 відс. (недоотримано – 0,8 млн. грн.). Проти відповідного періоду минулого року доходи   загального  фонду   в   цілому  по області зросли на 38,0 відс. або 1153,2 млн. гривень.

З державного бюджету за підсумками 2017 року місцеві бюджети області отримали трансфертів у сумі 11921,8 млн. грн., що більше проти відповідного періоду минулого року на 37,8 відсотка.

Видатки зведеного бюджету області за 2017 рік в порівнянні з 2016 роком зросли на 4459,0 млн.грн. (36,7 відс.) і склали 16,6 млрд. грн., з яких на галузь “Освіта” спрямовано 4,4 млрд. грн., або 26,7 відс. від загального обсягу видатків, “Охорона здоров’я” – 2,7 млрд. грн. (16,5 відс.), “Соціальний захист та соціальне забезпечення” – 5,9 млрд. грн. (35,4 відс.).

Капітальних видатків в цілому по області за 2017 рік проведено в сумі 1793,1 млн. гривень.

За рахунок коштів місцевих бюджетів на проведення капітального та поточного ремонту доріг області у 2017 році спрямовано біля 363,1 млн. грн., що майже на 13,1 відсотка більше ніж у 2016 році.

 

Забезпечення умов для соціально-економічного зростання

 

Інвестиційна діяльність. У січні-вересні 2017 року (на останню звітну дату) підприємствами та організаціями області освоєно 5387,7 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 13,8 відс. більше від обсягу січня-вересня попереднього року. Основна частина інвестицій (99,2 відс.) вкладена у матеріальні активи. Серед регіонів України за обсягом освоєння капітальних інвестицій область посіла 13 місце. У розрахунку на одну особу населення обсяг капітальних інвестицій склав 3908,6 грн., що відповідає 17 місцю серед регіонів держави.

За рахунок власних коштів підприємств та організацій освоєно   55,9 відс. загального обсягу інвестицій. Кошти населення на будівництво житла склали 24,1 відс. загального обсягу капітальних інвестицій, кошти державного та місцевих бюджетів – 10,6 відсотків.

Найбільшу частку капітальних інвестицій було спрямовано у розвиток промисловості (40,6 відс.) та будівництва (31,6 відс.).

Обсяг залучених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на 1 жовтня 2017 року (на останню звітну дату) становив 922,4 млн. дол. США, що у розрахунку на одну особу населення склало 669,2 дол. У звітному періоді в економіку інвестовано             1783,1 тис. дол. США прямих інвестицій (акціонерного капіталу) та вилучено 1390,8 тис. дол. США. Сукупний обсяг іноземного капіталу порівняно з обсягом інвестицій на початок 2017 року збільшився на 11,6 відсотка.

Серед регіонів України за обсягом прямих іноземних інвестицій область посіла 9 місце, у розрахунку на одну особу – 5, за темпом росту – 4.

На 1 жовтня 2017 року інвестиції вкладено нерезидентами 49 країн світу. З країн ЄС з початку інвестування внесено 843,6 млн. дол. США інвестицій (91,5 відс. загального обсягу акціонерного капіталу). До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 85 відс. загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр, Нідерланди, Польща, Сербія, Данія.

Привабливими для іноземних інвесторів залишаються підприємства  промисловості, куди спрямовано 686,4 млн. дол. США (74,4 відс. загального обсягу акціонерного капіталу), з них переробної – 675,5 млн. дол. США. Частка інвестицій, що вкладені у підприємства оптової та роздрібної торгівлі,  склала 11,9 відс., сільського, лісового та рибного господарства – 7,6 відс., будівельної діяльності – 2,7 відсотка.

Найбільші обсяги прямих іноземних інвестицій зосереджені на підприємствах міст Івано-Франківська (506,4 млн. дол. США або 54,9 відс. загальнообласного обсягу інвестицій) та Калуша (264,6 млн. дол. США або           28,7 відс.). Серед районів області значна частка капіталу нерезидентів залучена в економіку Рогатинського і Калуського (по 3,1 відс.) та Тисменицького                (2,7 відс.) районів.

У вересні 2017 року в місті Коломиї урочисто відкрито завод з виробництва кабельних мереж для автомобільної індустрії концерну “LEONI”, на якому до 2021 року буде створено 5 тис. робочих місць.

Споживчий ринок. На споживчому ринку області оборот роздрібної торгівлі (до якого включено дані щодо роздрібного товарообороту підприємств (юридичних осіб) та розрахункові дані щодо роздрібного товарообороту фізичних осіб-підприємців, основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля) у січні-листопаді 2017 року (на останню звітну дату) становив 17, 2 млрд. гривень. Індекс обсягу обороту роздрібної торгівлі (у порівнянних цінах) до січня-листопада 2016 року (враховуючи індекс споживчих цін) становив 104,9 відс. (в Україні – 108,0 відс.). За цим показником область посіла 17 місце серед регіонів України.

Провідна роль у розвитку споживчого ринку області належить місцевим виробникам, які широко залучаються до участі у ярмарках, виставках-продажах, що проводяться в обласному і районних центрах та  великих населених пунктах області. Всього станом на 01.12.2017 року (на останню звітну дату) в області проведено 2441 ярмарковий захід.

Торговельна діяльність 73 місцевих товаровиробників здійснюється  у 294 фірмових магазинах, павільйонах і кіосках, торговою площею  7175,6 кв. метрів.

Крім того, впродовж січня-вересня 2017 року (на останню звітну дату) в області додатково відкрито 272 об’єкти торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування населення області.

За даними Держстату індекс споживчих цін в області за 11 місяців 2017 року (на останню звітну дату) до грудня попереднього року склав              113,0 відс. і є дещо вищим від  загальнодержавного показника.

Згідно з моніторингом цін, що проводиться Держстатом, упродовж 2017 року в області нижчими темпами, ніж в середньому по Україні, зросли роздрібні ціни на хліб пшеничний з борошна І ґатунку та житньо-пшеничний, борошно пшеничне вищого ґатунку, молоко, сметану, олію соняшникову, яйця, капусту, моркву і буряк. Як і в цілому в Україні, знизились роздрібні ціни на крупу гречану та цукор.

Станом на 28.12.2017 року вищими від середньоукраїнських є роздрібні ціни на 8 із 23 охоплених моніторингом продовольчих товарів.

У загальнодержавному рейтингу за сумою місць щодо продовольчих товарів область посідає 12 місце.

Розвиток підприємництва. З метою підтримки підприємництва реалізується Регіональна цільова програма розвитку малого та середнього підприємництва в області на 2017-2018 роки. На виконання заходів Регіональної та місцевих програм на 2017 рік передбачено 3096,2 тис. грн., у тому числі в обласному бюджеті – 1600,0 тис. грн., у районних та міських – 1496,2 тис. гривень. Впродовж 2017 року через Регіональний фонд підтримки підприємництва в Івано-Франківській області профінансовано 925,1 тис. грн., які були спрямовані на реалізацію 9 інвестиційних проектів.

Станом на 28.12.2017 року у кожному районі та містах обласного значення, а також у Печеніжинській, Верхнянській і Старобогородчанській об’єднаних територіальних громадах та в с. Паляниця Яремчанської міської ради діють центри надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), всього 24 одиниці. Для створення зручностей суб’єктам звернень додатково працюють 3 територіальні підрозділи ЦНАП м. Івано-Франківська. А також, відповідно до пункту 4 статті 12 Закону України “Про адміністративні послуги” та з метою забезпечення доступності громадян з обмеженими фізичними можливостями та осіб обмежених у пересуванні, для отримання окремих адміністративних послуг через ЦНАП м. Івано-Франківська доступна послуга “Мобільний адміністратор”, що працює за принципом віддаленого робочого місця. У звітному періоді через центри надання адміністративних послуг надано понад 402 тис. послуг.

У роботі центрів надання адміністративних послуг застосовуються різноманітні інноваційні технології. Зокрема, у ЦНАПі м. Івано-Франківська встановлено комп’ютерні інформаційні термінали, електронну систему регулювання чергою, діє технологія SMS-інформування, послуга – код зворотного зв’язку, он-лайн замовлення окремих адміністративних послуг. Якість обслуговування та надання адміністративних послуг відвідувачі можуть оцінити на офіційному сайті (www.cnap.if.ua), через сервіс “Он-лайн консультацій” та за допомогою мобільного додатку “Мобільний Івано-Франківськ”.

Через центр надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська ініціативно запроваджено надання 37 адміністративних послуг в електронній формі (за допомогою он-лайн сервісу Bank-ID або через Персональний кабінет).

Розвиток туристичної галузі. За попередніми даними у 2017 році область відвідало 2,4 млн. осіб (у 2016 році – 2,2 млн. осіб). Туристичний збір становив 3,0 млн. грн., що складає 130,4 відс. показника 2016 року.

В області функціонують понад 500 туристично-рекреаційних закладів на 20 тис. місць, послуги розміщення надають близько 800 садиб сільського зеленого туризму; зареєстровано більше 200 туристичних фірм, з них                 36 мають туроператорську ліцензію. Працює 6 центрів туристичної інформації.

За рахунок коштів регіональної програми розвитку туризму у                  2017 році облаштовано місця для стоянок туристичного автотранспорту на території Галицького національного природного парку, криївку біля  с. Грабівка Калуського району, притулок на полонині Плісце в Рожнятівському районі; встановлено перильне загородження оглядового майданчика в урочищі Городище поблизу с. Одаїв Тлумацького району, відпочинкову альтанку біля пам’ятки природи Білий Камінь.

У рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги “Івано-Франківська область – край для туризму” споруджено візит-центри для короткотермінового відпочинку автотуристів у с. Ільці Верховинського району та у м. Галичі, встановлено 39 туристично-інформаційних стендів біля популярних туристичних об’єктів і атракцій.

У звітному періоді проведено тематичний семінар “Сприяння місцевих органів влади розвиткові туризму”, навчальний тренінг з питань організації послуг у сфері сільського зеленого туризму, тренінг-семінар “Сприяння розвитку туризму в Івано-Франківській області”; тренінг з питань маркетингу послуг у сфері сільського зеленого туризму “Результативна гостинність: від основ сервісу до підбору персоналу”.

Виготовлено промоційні матеріали: буклет “Івано-Франківщина фестивальна”, флаєр “Літо на Івано-Франківщині”, туристичні сезонні путівники “Івано-Франківщина справжня” тощо. Туристичний потенціал Івано-Франківщини презентовано на виставках у Києві, Одесі, Ужгороді та Львові.

Зовнішньоекономічна діяльність. У січні-жовтні 2017 року (на останню звітну дату) обсяги експорту й імпорту товарів області збільшилися відповідно на 15,1 і 45,4 відс. у порівнянні з обсягами січня-жовтня 2016 року та склали 515,3 і 490,4 млн. дол. США. Сальдо в балансі зовнішньої торгівлі області позитивне та склало 24,9 млн. дол. США. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,05 (у січні-жовтні  2016 року – 1,29).

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 102 країн світу.

Забезпечено зростання обсягів експорту товарів наступних груп: електричні машини (20,2 відс. до загального обсягу експорту товарів області, збільшення на 41,7 відс. порівняно з січнем-жовтнем 2016 року); деревина і вироби з деревини (16,4 відс., збільшення на 5,6 відс.); пластмаси, полімерні матеріали (13,2 відс., збільшення у 4,1 раза); насіння і плоди олійних рослин (6,6 відс., збільшення у 3,0 рази); органічні хімічні сполуки (3,9 відс., збільшення у 45,5 раза), папір і картон (3,3 відс., збільшення на 14,4 відс.), палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки (3,2 відс., збільшення в 14,9 раза) тощо.

Зросли обсяги експорту товарів області до країн Європи на   23,1 відс., частка яких становила 65,0 відс. усіх товарів.

Розвиток міжнародного співробітництва.

У 2017 році в області реалізовувалось 25 проектів міжнародної технічної допомоги у таких сферах: розвиток малого та середнього підприємництва; розвиток інвестиційного потенціалу; розвиток туристичної галузі; правосуддя; охорона здоров`я; вирішення екологічних проблем; модернізація теплопостачання і підвищення енергоефективності; запобігання природних, спричинених людиною катастроф.

Івано-Франківська область бере участь у 3 спільних операційних програмах прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014-2020 роки (далі – ППС ЄІС).

У рамках ППС ЄІС “Польща-Білорусь-Україна 2014-2020” одним із  17 переможців конкурсу за пріоритетом “Спадщина” став проект “Світ Карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат”.  Розмір гранту ЄС складає майже 1,4 млн. євро. Проект має на меті збереження історико-культурної спадщини, традицій, звичаїв, обрядів, ремесел, музики, архітектури Карпатського регіону.

У рамках ППС ЄІС “Румунія-Україна 2014-2020” облдержадміністрація забезпечила супровід великих інфраструктурних проектів, які увійшли до переліку тих, що фінансуватимуться у рамках Програми поза конкурсом: “Поліпшення безпеки населення та рівня безпеки в прикордонній зоні шляхом підвищення спільної підготовки та співробітництва у сфері ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій” (09.03.2017 року резюме проекту схвалено Європейською Комісією); “Регіональне співробітництво щодо запобігання та боротьби   з   транскордонною  злочинністю між Румунією і Україною” (02.05.2017 року резюме проекту схвалено Європейською Комісією).

Облдержадміністрація підтримала проект “Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності і адаптаційної спроможності лісів в прикордонних регіонах України та Словаччини”, який подається на конкурс у рамках першого конкурсу заявок великих інфраструктурних проектів ППС ЄІС “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020”. Проект підготовлений консорціумом із 6 організацій зі Словаччини і України, спрямований на збільшення стійкості та адаптаційної спроможності Карпатських лісових екосистем з огляду на прояви впливів зміни клімату на особливо вразливі гірські екосистеми Українських Карпат і Високих Татрів.

У травні 2017 року оголошено про початок другого конкурсу з відбору проектів для фінансування в рамках Дунайської транснаціональної програми. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.12.2017 року № 869-р схвалено Угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми, що дасть можливість Івано-Франківській області долучитись до залучення фінансових ресурсів цієї програми.

У рамках проекту “Збереження карпатських пралісів” облдержадміністрацією ведеться робота над розширенням територій національних природних парків (“Карпатський”, “Верховинський”, “Гуцульщина”) для сталого збереження залишків унікальних ділянок пралісів і старовікових лісів, інших природних середовищ існування, а також захисних лісів, що несуть екологічну безпеку Карпатському регіону.

В області завершено реалізацію III фази проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду на 2015-2018 роки”. Підтримку на втілення ініціатив сталого місцевого розвитку отримали  32 громади з 8 районів області: Верховинського, Городенківського, Калуського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського, Тисменицького і Тлумацького (по 4 в кожному).

У листопаді 2017 року підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо сталого розвитку між Програмою розвитку ООН, Івано-Франківською облдержадміністрацією та Івано-Франківською обласною радою з метою визначення рамок співробітництва і взаємодії у сферах спільних інтересів.

Завершено реалізацію ІІІ фази швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. Упродовж виконання  ІІІ фази проекту в області реалізовувалися проекти з будівництва нових систем водопостачання та утримання наявного водопровідно-каналізаційного господарства у Долинському районі (села Тростянець та Оболоня); Калуському районі (с. Вістова), Коломийському районі (с. Велика Кам’янка); Тлумацькому районі (м. Тлумач, села Підвербці та Вікняни); Верхнянській об’єднаній територіальній громаді.

В області триває реалізація проекту ПРОМІС, який впроваджуватиметься в Україні з квітня 2015 року до грудня 2020 року Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки уряду Канади. Партнерами проекту в області є обласна рада та обрані міста-партнери (Івано-Франківськ, Коломия, Долина, Яремче).

На сьогодні чинними є 10 угод про співпрацю з регіонами іноземних держав, зокрема, із: землею Тіроль (Австрія), провінцією Шаньсі (КНР), Любуським, Опольським і Підкарпатським воєводствами (Республіка Польща), Кахетинським краєм (Грузія), повітами Васлуй, Сучава і Марамуреш (Румунія), провінцією Альберта (Канада). Співпраця також відбувається на рівні районів, міст та місцевих громад.

 

Розвиток гуманітарної та соціальної сфери

Охорона здоров’я. Реформування галузі охорони здоров’я області здійснюється в напрямку модернізації первинної медичної допомоги та створення системи екстреної медичної допомоги. Всього для потреб охорони здоров’я області на 2017 рік за загальним фондом передбачено кошти на суму 2497,46 млн. грн., у тому числі медичної субвенції – 2045,5 млн. гривень. Впродовж року профінансовано видатки на суму 2472,23 млн. грн., що становить 99,0 відс. від загальної суми.

На виконання заходів регіональних медичних програм у 2017 році профінансовано кошти на суму 143,05 млн. гривень.

Продовжувалися заходи щодо покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області. Відкрито нову поліклініку Коломийської центральної районної лікарні та новозбудований корпус Галицької центральної районної лікарні.

В обласній клінічній лікарні розпочав роботу Центр рентгеноендоваскулярної діагностики та лікування з рентгенопераційною, у якому встановлений новий сучасний операційний ангіограф вартістю 20 млн. гривень. На капітальний ремонт Центру затрачено більше 1,0 млн. грн. з обласного бюджету, а також залучено 45 тис. грн. спецкоштів і понад  200 тис. грн. позабюджетних надходжень.

В обласній дитячій клінічній лікарні відбулося відкриття Центру реабілітації дітей з порушенням слуху та мови для дітей з кохлеарними імплантатами, досвід створення якого перейнято у хорватському слухомовному центрі “SUVAG”.

В обласній психоневрологічній лікарні №3 відкрилося вже друге паліативне/хоспісне відділення для осіб, які страждають на деменцію. Реконструкцію приміщень проведено за рахунок залучених коштів на суму 620,0 тис. гривень. Приміщення облаштоване за сприяння організації ADAJ (Франція), яка вже 17 років допомагає закладу.

У Прикарпатському клінічному онкологічному центрі відкрито після капітального ремонту два підрозділи: хіміотерапевтичне відділення на                35 ліжок та радіологічне відділення на 45 ліжок, на оновлення відділень затрачено понад мільйон гривень з обласного бюджету.

Проведено  реновацію  палат обласного госпіталю для ветеранів війни у м. Коломиї, на що залучено 471,5 тис. гривень.

Розпочали роботу капітально відремонтоване терапевтичне відділення Тлумацької ЦРЛ (вартість робіт – 1049,0 тис. грн.), відділення гемодіалізу на 5 ліжок в Долинській ЦРЛ (686 тис. грн.), оновлене ЛОР-відділення в Коломийській ЦРЛ (972,0 тис. грн.), приймальне відділення Коломийської дитячої лікарні,

Відкрито 2 лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини на базі ФАПів сіл Заріччя Надвірнянського та Креховичі Рожнятівського районів, створено ФАП в с. Дегова Рогатинського району, відремонтоване приміщення фельдшерсько-акушерського пункту у с. Братківці Тисменицького району.

В обласній дитячій лікарні введено в експлуатацію комп’ютерний томограф, в Богородчанській ЦРЛ – рентгендіагностичний апарат-мамограф LORANT AFFINITI вартістю 1 млн. грн., в Долинській ЦРЛ – новітню цифрову рентгенографічну систему Perform-X Digital.

З метою оптимізації ліжкового фонду скорочено 209 ліжок, з них             149 – у районних та 60 – в обласних закладах. Показник забезпеченості ліжками на 10 тис. населення становить – 74,7.

У 2017 році лікувальні заклади області отримали 352 одиниці  сучасного медичного обладнання на загальну суму 39386,6 тис. грн., у тому числі за кошти місцевого бюджету – на суму 18686,2 тис. гривень.

Шляхом співфінансування за кошти медичної субвенції та обласного бюджету придбано ангіографічну установку для Коломийської ЦРЛ вартістю 23150,0 тис. гривень. На виконання заходів комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020” закуплено медичне обладнання на суму 5320,0 тис. гривень. У порядку благодійної допомоги отримано обладнання на загальну суму 1993,6 тис. гривень.

Станом на 01.01.2018 року виконано капітальних та поточних ремонтів на суму 41752,87 тис. грн. (державний бюджет – 358,0 тис. грн., місцевий бюджет – 36146,8 тис. грн., залучені кошти – 5248,1 тис. грн.).

Продовжується міжнародна співпраця закладів охорони здоров’я області з іноземними колегами. В рамках угоди про співпрацю  15 неврологів пройшли стажування в Литовському інституті наук здоров’я.

Обласна клінічна лікарня підписала угоду про співпрацю з Інститутом клінічної та експериментальної медицини міста Прага (Чеська республіка) щодо проведення спільних конференцій, реалізації спільних ініціатив, навчання та стажування працівників обласної клінічної лікарні на робочому місці у чеській клініці за трьома напрямами: серцево-судинна хірургія, діабетологія та трансплантологія.

Крім того, делегація медиків відвідала університет імені Павла Йозефа Шафарика та університетську клініку в місті Кошице (Словаччина) та заклади охорони здоров’я Опольського воєводства (Польща) з підписанням угоди про співпрацю в напрямку проведення спільних конференцій, обміну досвідом та стажування лікарів.

В області відбувся дводенний міжнародний науково-практичний медичний форум “Медицина України – європейський вибір” за участю фахівців Литви, Естонії та Словаччини, а також VII українсько-польський кардіохірургічний форум спільно з провідними кардіохірургами з Польщі, Білорусі, Німеччини, Великої Британії та Узбекистану.

Освіта. За підсумками 2017 року збережено позитивні тенденції розвитку освіти в області. Розширено мережу дошкільних навчальних закладів, зокрема: відкрито 10 дошкільних навчальних закладів (у містах Івано-Франківськ та Рогатин, Верховинському, Коломийському та Рожнятівському районах); відновлено роботу 1 дошкільного закладу (Тисменицький район); реорганізовано 9 загальноосвітніх навчальних закладів у навчально-виховні комплекси (у Богородчанському, Верховинському, Тисменицькому, Снятинському  районах, с. Верхня Верхнянської ОТГ Калуського району та селищі Більшівці  Більшівцівської ОТГ Галицького району); відкрито додатково 9 груп у діючих дошкільних закладах.

У нові приміщення переведено вихованців дошкільних навчальних закладів у с. Сваричів Рожнятівського району та с. Поляниця Яремчанської міської ради, реконструйовано приміщення Пістинського ДНЗ, Лючанського та Малорожинського НВК Косівського району.

Таким чином, додатково створено 1468 місць для дітей дошкільного віку.

Станом на 01.01.2018 року в області функціонує 436 дошкільних навчальних закладів (з них 153 – навчально-виховні комплекси), у яких виховується понад 41 тис. дітей.

Створено 3 опорні школи, яким виділено 4,5 млн. грн. на впровадження заходів з енергозбереження та передано 3 шкільних автобуси (Галицький,  Рогатинський, Тлумацький райони).

У 2017-2018 навчальному році інклюзивне навчання організовано у 131 загальноосвітній школі (охоплено 183 дитини з особливими освітніми потребами у 171 класі). У цих школах введено по 0,5 ставки асистента вчителя. Крім того, для 4 дітей з особливими освітніми потребами організовано інклюзивне навчання у 4 дошкільних навчальних закладах області.

За кошти освітньої субвенції з державного бюджету із залученням коштів місцевих бюджетів закуплено 12 шкільних автобусів. У 2017-2018 навчальному році безкоштовним підвезенням забезпечено 94,0 відс. учнів та 60,9 відс. педагогічних працівників, які проживають за межею пішохідної доступності.

На завершення реконструкції навчального корпусу Солотвинської санаторної школи-інтернату та гуртожитку обласного академічного ліцею-інтернату виділено та освоєно 1,0 млн. грн., на будівництво другої черги Черченського навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням опорно-рухового апарату – 1,5 млн. гривень.

У рамках реалізації пілотного проекту з модернізації підготовки кваліфікованих робітників на базі Івано-Франківського професійного будівельного ліцею відкрито навчально-практичний центр за професією “Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування, на базі Центру професійно-технічної освіти № 1 (м. Івано-Франківськ) – навчально-практичний центр за професією “Швачка. Кравець. Закрійник”.

Відповідно до потреб сучасного ринку праці відкрито нові професії: “Флорист”, “В’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів”, “Пекар”, “Столяр-реставратор виробів з дерева, виконавець художньо-оформлювальних робіт”.

Збережено мережу дитячих стаціонарних закладів відпочинку та оздоровлення: влітку 2017 року функціонували 252 заклади різних типів. Впродовж літньої оздоровчої кампанії відпочинком та оздоровленням забезпечено понад 25,0 тис. дітей.

На виконання заходів обласної цільової соціальної програми з оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки в поточному році з обласного бюджету профінансовано понад 7,1 млн. гривень. За кошти обласного бюджету оздоровлено 1330 дітей соціально незахищених категорій.

Реалізуються заходи обласної комплексної програми “Молодь Прикарпаття”. З метою національно-патріотичного виховання молоді області проведено молодіжну науково-пізнавальну експедицію “Повстанськими стежками”; молодіжну патріотичну науково-пізнавальну програму “Чорний ліс”; національно-патріотичну молодіжну військово-спортивну гру “Карпатський легіон”; молодіжну акцію “Почесна варта Говерли”.

Молодіжна та сімейна політика. На кінець 2017 року на обліку служб у справах дітей перебувало 1390 дітей, які мають статус дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 388 дітей – що опинились у складних життєвих обставинах.

Із 1390 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1099 – влаштовані під опіку, піклування.

В області функціонують 85 прийомних сімей, у які влаштована                 131 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування,                       10 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), у яких виховується 58 дітей.

Загалом, у 2017 році сімейними формами виховання охоплено                  92,6 відс. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (у              2016 році – 91,5 відс.).

З метою соціальної реабілітації дітей, які потрапили у складні життєві обставини, в області збережено мережу закладів соціального захисту для дітей: Обласний (м. Івано-Франківськ) та Міжрегіональний (с. Мединя Галицького району) центри соціально-психологічної реабілітації дітей (на 30 місць кожний, термін перебування дітей до 9 місяців).

У зазначених закладах впродовж 2017 року отримали допомогу                195 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

У центрі уваги обласної державної адміністрації перебувало питання забезпечення дітей житлом. У 2017 році з обласного бюджету виділено кошти у сумі 2310 тис. грн. та придбано житло 19 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа.

З державного бюджету використано кошти у сумі 4693,6 тис. грн. для придбання соціального житла 14 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа.

Культура. Впродовж звітного періоду в області було створено належні умови для розвитку культури, забезпечення творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня громадян, збереження культурної спадщини та зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури.

На кінець 2017 року мережа закладів культури і мистецтв  області складала 1556 одиниць, які належать до комунальної власності, з них: клубних установ – 720, бібліотечних установ – 747, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів – 56, театрально-концертних установ – 5, музейних установ – 25, кінотеатрів – 3, Івано-Франківське музичне училище ім. Дениса Січинського, Калуський коледж культури і мистецтв, навчально-методичний центр культури і туризму Прикарпаття, Яворівський центр народного мистецтва, науково-редакційний відділ “Звід пам’яток історії та культури. Івано-Франківська область”, Калуський міський парк культури і відпочинку ім. І. Франка. На території Івано-Франківської області функціонують Національний заповідник “Давній  Галич”, Івано-Франківський національний академічний Гуцульський ансамбль пісні і танцю “Гуцулія” та філія національного військово-патріотичного музею України – Івано-Франківський музей “Герої Дніпра”.

На державному обліку перебуває 3944 пам’ятки, у тому числі                  169 пам’яток національного значення, з них: 1490 – пам’ятки археології (у тому числі 21 – національного значення), 869 – пам’ятки історії (5 – національного значення), 142 – пам’ятки монументального мистецтва (1 – національного значення), 1443 – пам’ятки архітектури та містобудування  (151 – національного значення).

Впродовж 2017 року в області реалізовувались 5 регіональних цільових та обласних програм у сфері культури: “Культура Івано-Франківщини” на  2016-2020 роки, “Просвіта: ХХІ століття” на 2017-2021 роки, “Духовне життя” на 2016-2020 роки, “Теплий заклад культури Прикарпаття” на 2016-2020 роки, “Регіональна цільова програма підтримки книговидання” на 2016-2020 роки. На їх реалізацію спрямовано 6334,0 тис. гривень.

За звітний період проведено капітальні ремонтні роботи у  28 обласних закладах культури на суму 1793,0 тис. гривень.

Серед найвизначніших культурно-мистецьких заходів 2017 року можна назвати: VIІ Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” та Обласний різдвяний фестиваль “Різдво в Карпатах”; обласний відкритий фестиваль професійного музичного мистецтва “Прикарпатська весна – 2017”; другий Міжнародний мистецький фестиваль країн Карпатського регіону “Карпатський простір” (у фестивалі взяли участь представники з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, Чехії, Молдови, Естонії, Латвії, Литви Азербайджану, Грузії); відкритий обласний фестиваль народного танцю “Арканове коло”; обласне свято “Полонинське літо”; XVIII Всеукраїнський дитячий  конкурс-фестиваль “Карпатські соловейки”; Міжнародний фестиваль карильйонного та дзвонового мистецтва “Дзвони Ясної гори єднають усіх”; ХХІV Міжнародний гуцульський фестиваль; Всеукраїнський театральний фестиваль “Коломийські представлення – 2017”; обласну естафету районів та міст області “Воскресне волі дух і наша слава”, присвячену 75-ій річниці УПА; мистецьку акцію “Театр для дітей”; Тиждень українського патріотичного кіно з показом фільмів – “Залізна сотня”, “Нескорений” та “Жива” тощо. Під час проведення фестивалів традиційно працювали етноярмарки, на яких представлені всі види виробів декоративно-ужиткового мистецтва Прикарпаття.

Відбувалася активна гастрольна діяльність театрально-концертних установ області, продовжувалася співпраця області з районами та містами обласного значення.

Фізична культура і спорт. Упродовж 2017 року в області проведено 354 спортивні заходи серед різних вікових груп. Загалом у заходах регіонального рівня взяли участь 17769 учасників. 4275 спортсменів області взяли участь у 328 всеукраїнських та міжнародних змаганнях і навчально-тренувальних зборах.

На змаганнях міжнародного та всеукраїнського рівнів спортсменами області здобуто 641 нагороду різного ґатунку, з яких 246 – золотих, 197 –  срібних, 198 – бронзових нагород.

Впродовж 2017 року обласним, районними та міськими центрами з фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” серед усіх верств населення у місцях масового відпочинку та проживання громадян проведено                         330 фізкультурно-масових заходів, в яких взяли участь 22642 учасника.

Серед осіб з особливими потребами проведено 25 обласних змагань, у яких взяли участь 454 спортсмени різних нозологій, 59 навчально-тренувальних зборів, у яких взяли участь 168 спортсменів-інвалідів. 125 спортсменів-інвалідів представляли нашу область на 38 національних та міжнародних змаганнях, де здобули 32 – золотих 30 – срібних та 24 – бронзових нагород.

Рішенням обласної ради від 08.12.2017 року № 687-19/2017 утворена Івано-Франківська обласна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа із зимових видів спорту та затверджено її Статут.

Завершене будівництво футбольного стадіону зі штучним покриттям для дитячо-юнацького та аматорського футболу, який було зведено за програмою УЄФА “Хет-трик”.

Триває робота щодо капітального ремонту бігових доріжок із встановленням сучасного покриття та легкоатлетичних секторів на стадіоні Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в                 м. Івано-Франківську.

Розпочато будівництво типової будівлі басейну “H2O – CLASSIC” у м. Коломиї за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету.

Впродовж 2017 року в області за рахунок різних джерел фінансування зведено 38 спортивних майданчиків зі штучним покриттям та антивандальним обладнанням.

Ринок праці та зайнятість населення. Чисельність безробітних у віці 15-70 років, визначена за методологією Міжнародної організації праці, за 9 місяців 2017 року (на останню звітну дату), у порівнянні з відповідним періодом 2016 року, зменшилася на 0,9 тис. осіб і становила 51,1 тис. осіб. Рівень безробіття становив 8,4 відс. економічно активного населення (за 9 місяців 2016 року – 8,5 відс.). В Україні цей показник становив  9,4 відсотка.

У 2017 році,  порівняно з 2016 роком, досягнуто позитивної динаміки по основних напрямах діяльності служби зайнятості. Зокрема, кількість працевлаштованих осіб  зросла на 0,7 тис. або 2,0 відс. та становила 36,4 тис. осіб. При цьому 25,4 тис. осіб (або 69,8 відс.) з них були працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано            644 безробітних, 67 робочих місць створено шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

До участі в громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 11,0 тис. осіб, що на 5,6 відс. більше, ніж у 2016 році, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації проходили 6,5 тис. осіб з числа безробітних (+5,2 відс.).

Кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості, збільшилася на 7,8 відс. та становила 7,9 тисяч. Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості області збільшилася на 5,5 відс. і становила  39,6 тис. одиниць. За сприяння служби зайнятості у звітному періоді було укомплектовано 36,3 тис. вакансій. Рівень укомплектування вакансій склав 91,7 відсотка.

Оплата праці. Одним з пріоритетних завдань місцевих органів виконавчої влади є суттєве підвищення рівня заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників, зайнятих в економіці області, у січні-листопаді 2017 року (на останню звітну дату) склала 5995 грн., що на 45,1 відс. більше у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

За розміром заробітної плати серед регіонів України область за                 11 місяців цього року посіла 12 місце. Серед областей Західного регіону розмір заробітної плати по області за цей період був вищим на 10,3 відс. ніж у Тернопільській і на 9,6 відс. – ніж у Чернівецькій областях. При цьому індекс реальної заробітної плати по області у січні-листопаді 2017 року становив 126,6 відс. порівняно з відповідним періодом попереднього року.

На вирішення питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати впродовж 2017 року проведено 67 засідань обласної, міських і районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано звіти усіх керівників підприємств-боржників, прийнято ряд додаткових заходів.

Здійснюються щотижневі моніторинги стану погашення заборгованості із заробітної плати на економічно активних підприємствах і стану виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів, а також щомісячний моніторинг виконання арбітражними керуючими зобов’язань з погашення кредиторської заборгованості по заробітній платі на підприємствах-банкрутах. За результатами перевірок внесено 486 приписів щодо усунення виявлених порушень, складено та передано до суду 209 протоколів про адміністративні правопорушення, за невиконання вимог приписів винесено 17 постанов про накладання адміністративного штрафу. У результаті вжитих заходів впродовж року працівникам області виплачено понад 45,0 млн. грн. заборгованої заробітної плати. Відсутня заборгованість із заробітної плати на економічно активних підприємствах комунальної форми власності.

Поряд з цим, станом на 01.12.2017 року борги з оплати праці склали                34,1 млн. гривень. Значна частина заборгованості із заробітної плати припадає на підприємства-банкрути (10,9 млн. грн., або 32,0 відс.). Темпи погашення заборгованості із заробітної плати на цих підприємствах низькі через відсутність покупців при реалізації майна підприємств та відсутність активів і майна на деяких з них.

Соціальний захист населення. Загальна кількість отримувачів державних соціальних виплат станом на 01.12.2017 року складає                   110,0 тис. сімей, з них: державну допомогу сім’ям з дітьми отримували             63,7 тис. сімей; малозабезпеченим сім’ям – 25,2 тис. сімей; інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам – 17,0 тис. отримувачів; особам, які проживають разом з інвалідом  І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу – 3,2 тис. осіб, тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів – 0,8 тис. осіб.

На обліку у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення станом на 01.01.2018 року перебували 3465 внутрішньо переміщених осіб (1624 особи працездатного віку, 877 дітей, 168 інвалідів, 796 пенсіонерів).

Станом на 01.12.2017 року субсидію отримували 265 тис. домогосподарств на суму 2,45 млрд. гривень.

Станом на 01.12.2017 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебували 316,2 тис. осіб, які мають право на пільги. З державного бюджету надано пільг з оплати вартості житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, інших послуг на суму 150,4 млн. гривень.

У 2017 році з обласного бюджету для здійснення додаткових виплат ветеранам ОУН-УПА профінансовано 2211,8 тис. гривень. Безоплатне поховання учасників бойових дій та інвалідів війни забезпечено 90 сім’ям на суму 228,61 тис. гривень. Для відшкодування пільг на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, профінансовано 845,7 тис. гривень.

За рахунок коштів державного та місцевих бюджетів забезпечено путівками на санаторно-курортне лікування 2154 особи пільгових категорій, а саме: 417 учасників антитерористичної операції; 863 особи з інвалідністю (з них 64 особи, що супроводжують інвалідів І групи); 482 ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; 257 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; 135 ветеранів, активістів національно-визвольних змагань, політв’язнів та реабілітованих громадян.

У рамках виконання обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016 № 402-12/2016  впродовж 2017 року: виплачено одноразову грошову допомогу на лікування та вирішення невідкладних соціально-побутових питань 1106 жителям області на суму майже 2,2 млн. грн.; придбано обладнання, проведено поточні та капітальні ремонти в інтернатних установах на 2,6 млн. грн.; проведено додаткові виплати 381 ветерану визвольних змагань за рахунок субвенції з обласного місцевим бюджетам у загальній сумі 2211,8 тис. грн.; надано фінансову підтримку 28 громадським організаціям на суму 550,0 тис. гривень.

У рамках реалізації обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014 року № 1259-28/2014 у 2017 році проведено наступні виплати: 6 сім’ям загиблих надано матеріальну допомогу у зв’язку з втратою члена сім’ї, смерть якого пов’язана з участю в антитерористичній операції, на загальну суму 300,0 тис. грн.; 16 сім’ям виплачено матеріальну допомогу до роковин трагедії на суму 450,0 тис. грн., 7 сім’ям зниклих безвісти надано матеріальну допомогу у сумі 90,0 тис. гривень.

Виплачено матеріальну допомогу 445 постраждалим учасникам антитерористичної операції на загальну суму 1996,0 тис. грн., 80 бійцям-добровольцям (400,0 тис. грн.), 115 сім’ям загиблих (560,0 тис. грн.),                    13 сім’ям померлих після демобілізації (130,0 тис. грн.), 27 сім’ям виплачено матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов (680,7 тис. грн.).

У санаторії “Черче” пройшли курс лікування 26 учасників антитерористичної операції та 5 постраждалих учасників масових акцій громадського протесту, що відбулися в період з 21 листопада 2013 року по    21 лютого 2014 року на суму 186,0 тис. гривень. Організовано сімейний відпочинок 252 сімей (865 осіб) учасників антитерористичної операції на загальну суму 464,9 тис. гривень.

Пенсійне забезпечення. Станом на 01.01.2018 року на обліку в органах Пенсійного фонду в області перебуває 360,1 тис. одержувачів пенсій (на 01.01.2017 року – 362,6 тис.).

Впродовж 2017 року призначено 13,5 тис. нових пенсій (за 2016 рік –  12,7 тис.) та проведено 27,0 тис. перерахунків (у 2016 році – 22,8 тис.). Призначено 291 пенсію за особливі заслуги перед Україною.

З 01.05.2017 року відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” проведено перерахунок пенсій 307,0 тис. пенсіонерів у зв’язку з ростом прожиткового мінімуму. З 1 жовтня  2017 року проведено перерахунки пенсій відповідно до Закону України від  03.10.2017 року № 2148-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”. Всього підвищено пенсії  320,0 тис. пенсіонерів.

Середній розмір пенсій в області зріс з 1686,53 грн. станом на 01.01.2017 року до 2148,60 грн. на 01.01.2018 року.

Продовжується залучення пенсіонерів до виплати пенсій через вкладні рахунки у банківських установах.

Дохідна частина бюджету Пенсійного фонду в області станом на 01.01.2018 року склала 8313,7 млн. грн., що на 1208,8 млн. грн. або на               17,0 відс. більше, ніж у 2016 році. На  виплату  пенсій  та  допомог  у    2017 році спрямовано 8211,9 млн. грн., у тому числі авансове фінансування пенсій за січень 2018 року – 229,0 млн. гривень.

У структурі доходів понад 38,5 відс. або 3201,2 млн. грн. складають власні надходження, отримані з джерел в області, які у порівнянні з  2016 роком зросли на 1115,7 млн. грн. або на 53,4 відсотка.

Виконання бюджету Фонду за платежами, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, забезпечено на 105,8 відс. або в сумі 104,0 млн. грн., що на 14,8 млн. грн. більше, ніж у 2016 році. Від розщеплення єдиного соціального внеску до бюджету Пенсійного фонду надійшло 3097,2 млн. грн., що на 1100,9 млн. грн. або на 55,1 відс. більше, ніж у 2016 році.

Заборгованість платників області до бюджету Фонду на                 01.01.2018 року склала 260,8 млн. гривень. Найбільшими боржниками залишаються ВАТ “Оріана” (184,0 млн. грн.) та ДП “Калійний завод” ВАТ “Оріана” (20,2 млн. грн.), заборгованість яких складає 78,3 відс. у загальній сумі боргу в області і зросла впродовж 2017 року на 16,7 млн. гривень.

 

Охорона навколишнього природного середовища та екологічна безпека

Відповідно до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від  25.12.2015 року № 59-2/2015 з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2017 році передбачено фінансування  257 природоохоронних заходів на загальну суму 175,31 млн. гривень.

Найбільшу частку фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році становлять заходи з: охорони і раціонального використання водних ресурсів (72,03 млн. грн. або             41,0 відс. від загального обсягу запланованих видатків); охорони і раціонального використання земель (63,19 млн. грн. або 36,1 відс.); раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів (28,83 млн. грн. або 16,5 відс.).

Загалом впродовж року було профінансовано 116 заходів, спрямованих на охорону  водних ресурсів, 62 – на охорону і раціональне використання земель, 44 – в напрямку поводження з відходами, 1 – на збереження природно-заповідного фонду, 5 – на охорону і раціональне використання природних рослинних ресурсів, 3 – на охорону і раціональне використання ресурсів тваринного світу та 25 – фінансувалось на науку, інформацію і освіту, екологічну експертизу та організацію праці та 9 – по інших напрямках.

Облдержадміністрацією та обласною радою прийнято розпорядження від 31.05.2017 року № 298/498-р “Про спрямування залишку коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, що утворився станом на 01.01.2017 року” для виготовлення проектно-кошторисної документації з ліквідації джерел забруднення підземних вод та рекультивації порушених земель на території гірничо-технологічних об’єктів колишнього Калуського калійно-магнієвого виробництва в сумі 2700,0 тис. гривень.

На проектування, будівництво, і реконструкцію комунальних очисних споруд та каналізаційних мереж в населених пунктах області у 2017 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано кошти у сумі 57,99 млн. гривень. Зокрема, виконувались роботи з: будівництва очисних споруд в селищі Верховина та с. Дуба Рожнятівського району; будівництва каналізаційних мереж та споруд на них у м. Косові, селищах Брошнів і Лисець та селах Чукалівка та Клубівці Тисменицького району, Копанки Калуського району, Красноїлля Верховинського району; реконструкції очисних споруд у селищі Брошнів-Осада та с. Коршів Коломийського району; реконструкції каналізаційних мереж та каналізаційних колекторів у м. Надвірна, селищах Брошнів-Осада, Перегінське та с. Копанки Калуського району; будівництва роздільних каналізаційних мереж на 65 вулицях області; будівництва необхідних споруд для очищення стічних вод та зовнішніх мереж каналізації у 23 закладах освіти області, 13 закладах охорони здоров’я, 2 закладах соцполітики та   1 будинку культури.

У 2017 році продовжено роботи з розширення та реконструкції споруд для складування побутових та сільськогосподарських відходів на полігоні твердих побутових відходів (далі – ТПВ) в м. Снятині, придбано сортувально-подрібнюючий комплекс для сортування ТПВ у м. Івано-Франківську, розпочато роботи на полігонах у селищі Брошнів-Осада “Сміттєзвалище”, “Деренівка” Городенківського району та “Гіракова яма” у м. Тлумачі.

Мінприроди України схвалено клопотання Українського товариства охорони птахів та видано експертні висновки стосовно розширення територій: національного природного парку “Гуцульщина” (на 600,4 га), національного природного парку “Верховинський” (на 11675,9 га), національного природного парку “Верховинський” (на 5734,6 га),   Карпатського національного природного парку ( на 25301 га).

У 2017 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було здійснене фінансування спеціальних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ландшафтний заказник місцевого значення  “Річка Лімниця”  з водоохоронною смугою вздовж берегів шириною 100 м) на суму 134,34 тис. гривень. Отримано витяг з Державного земельного кадастру про обмеження у використанні земель стосовно вказаного об’єкту природно-заповідного фонду.

Водночас, готуються належні матеріали стосовно створення нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення орієнтовною площею 71,8 гектарів.

 

Територіальний розвиток

Розвиток добровільно об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Станом на 01.01.2018 року в області утворено 23 об’єднані територіальні громади, до складу яких увійшло 107 місцевих рад, що становить 20,7 відс. від їх загальної кількості. Загалом в ОТГ проживає 213,7 тис. жителів (15,5 відс. від загальної кількості населення області). Площа усіх ОТГ складає 2 369,4 кв. км або 17,0 відс. від загальної площі області.

У 2017 році утворено 11 об’єднаних територіальних громад, з яких у Дзвиняцькій ОТГ Богородчанського району, Яблунівській та Рожнівській ОТГ Косівського району, Ланчинській та Переріслянській ОТГ Надвірнянського району, Брошнів-Осадській ОТГ Рожнятівського району, Заболотівській ОТГ Снятинського району, Ямницькій ОТГ Тисменицького району перші місцеві вибори сільських, селищних голів та депутатів сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад відбулися 29 жовтня, а у  Войнилівській ОТГ Калуського району, Делятинській ОТГ Надвірнянського району та Спаській ОТГ Рожнятівського району – 24 грудня 2017 року.

У 2017 році для ОТГ були передбачені кошти субвенції з державного бюджету у розмірі 43,2 млн. грн., які розподілені відповідно: Витвицька – 3,6 млн. грн., Печеніжинська – 5,8 млн. грн., Старобогородчанська – 3,1 млн. грн., Верхнянська – 5,3 млн. грн., Білоберізька – 1,4 млн. грн., Матеївецька – 3,3 млн. грн., Більшівцівська – 2,5 млн. грн., Нижньовербізька – 4,3 млн. грн., П’ядицька – 4,7 млн. грн., Космацька – 4,1 млн. грн., Тлумацька – 5,1 млн. гривень. За ці кошти громадами реалізовано 95 проектів.

Станом на 01.01.2018 року на рахунки ОТГ надійшли кошти інфраструктурної субвенції у повному обсязі. З них громадами використано 43,156 млн. грн., що становить 99,84 відсотка.

На прямих міжбюджетних відносинах перебуває 11 об’єднаних територіальних громад, до бюджетів яких у 2017 році залучено доходів на суму 107,3 млн. грн., що на 35,8 млн. грн. або 50,1 відс. більше проти відповідного періоду минулого року. Приріст доходів, в основному, забезпечено за рахунок збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб на 24,6 млн. грн. (+69,8 відс.).

 

 

Директор департаменту
економічного розвитку,
промисловості та інфраструктури
облдержадміністрації                                                            Жанна Табанець                                             

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]