Про виконання регіональної цільової програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(П’ята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 10.06.2016. № 225-5/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про виконання регіональної цільової
програми профілактики злочинності
на 2011-2015 роки

 

 

Заслухавши та обговоривши інформацію про виконання регіональної цільової програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію обласної державної адміністрації про виконання регіональної цільової програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки взяти до уваги.

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади (Т. Виноградник).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


  

ІНФОРМАЦІЯ
про хід виконання регіональної цільової програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки,
затвердженої рішенням обласної ради від 24.03.2011 р. № 77-4/2011 у 2015 році.

 

Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні» рішенням обласної ради від 24.03.2011 року № 77-4/2011 затверджено регіональну цільову програму профілактики злочинності на 2011-2015 роки (далі-Програму), фінансування заходів якої передбачено з місцевого бюджету.

Опрацьовано статистичні та аналітичні відомості структурних підрозділів облдержадміністрації, районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад  міст обласного значення, прокуратури області, Головного управління Національної поліції в області, управління СБУ в області, управління ДПтС України в області. Здійснено аналіз фінансування заходів, передбачених Програмою.

 

Розділ І. «Організаційне забезпечення профілактики злочинності»

 

п.1.1. Місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування у взаємодії з правоохоронними органами області здійснювалося організаційне, матеріальне  забезпечення виконання заходів з профілактики злочинності Програми.

 

п.1.2. Для забезпечення широкої гласності правоохоронної діяльності, спрямованої на попередження злочинності обласна державна адміністрація забезпечила широке висвітлення заходів Програми у засобах масової інформації. Громадськість області своєчасно отримує відомості про факти правопорушень, а також про стан злочинності і заходи, які вживаються для зниження її рівня.

Обласна газета  «Галичина» публікує матеріали щодо профілактики злочинності на тематичних сторінках «Трибуна читача», «Кримінал», «На теми дня», «Судова хроніка», «Надзвичайні ситуації». Газети «Світ молоді», «Галицький кореспондент», «Вікна», «Західний кур’єр» запровадили відповідні тематичні рубрики. Належну увагу правовій тематиці приділяють у своїх передачах обласна телерадіомовна компанія «3-Студія» та обласне телебачення «Галичина». Низку передач, присвячених профілактиці правопорушень, підготували районні телестудії та FM-радіостанції області.

Керівники правоохоронних органів регулярно проводять прес-конференції, брифінги. За 2015 рік засоби масової інформації Івано-Франківщини оприлюднили 248 повідомлень на правоохоронну тематику.

Чимало публікацій щодо профілактики злочинності подають місцеві веб-сайти.

 

п.1.3. Протягом 2015 року територіальними  підрозділами кримінально-виконавчої інспекції управління ДПтСУ в Івано-Франківській області проводились спільні наради з органами місцевого самоврядування з метою забезпечення виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, участі громадськості у виправленні засуджених. Щорічно з органами місцевого самоврядування погоджується перелік об’єктів, де будуть відбувати покарання засуджені до громадських робіт та особи, на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт, та види таких робіт. Спільно з працівниками центрів соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, представниками громадських, благодійних та релігійних організацій проводились лекції, екскурсії, тренінги, відеолекторії з особами молодіжного віку з метою профілактики рецидивної злочинності. Інформація про проведення даних заходів висвітлювалась в регіональних засобах масової інформації та розміщувалась на територіальній сторінці веб-сайту Державної пенітенціарної служби України. Також щомісячно проводились наради працівників кримінально-виконавчої інспекції із залученням представників органів місцевого самоврядування, районних (міських) ЦСССДМ, представників громадських, релігійних та благодійних організацій.

Впродовж 2015 року управлінням реалізовувалась співпраця з українсько-канадським пілотним проектом «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні». У рамках проекту на базі Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено Центр відвідування, в якому працівниками Івано-Франківського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції  здійснюється прийом неповнолітніх осіб, що перебувають на обліку в міському відділі кримінально-виконавчої інспекції, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, проводяться профілактичні бесіди, тренінги, круглі столи про недопущення вчинення правопорушень та повторних злочинів. У рамках проекту було розроблено методики для роботи з неповнолітніми: «Оцінка ризиків та потреб дітей в конфлікті з законом», «Мотиваційне інтерв’ювання для фахівців КВІ та КМСД, які працюють з неповнолітніми правопорушниками», «Управління гнівом» та «Менеджмент емоцій».

 

п.1.4. Прокуратурою області  систематично здійснюється аналіз стану боротьби зі злочинністю та протидії корупції.

Вживаються заходи до підвищення ефективності координації діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю та корупцією. Спостерігається позитивна тенденція щодо зниження рівня злочинності, захисту та поновлення прав і свобод громадян та інтересів держави, забезпечення невідворотності покарання за злочини і правопорушення, відшкодування завданих ними збитків.

Найбільш активно використовувалися такі форми координації, як координаційні та міжвідомчі наради.

Зокрема, в минулому році прокуратурою області проведено 4 координаційні наради, на яких розглянуто стан боротьби зі злочинністю в області та розроблено узгоджені заходи щодо зміцнення законності в регіоні, підвищення ефективності запобігання і протидії злочинності та корупції, їх профілактики.

Важливі питання додержання законодавчих вимог, які потребували прокурорського втручання та узгодженого вирішення, обговорено на 3 міжвідомчих нарадах за участю керівників органів виконавчої влади та правоохоронних органів. Предметом міжвідомчих нарад були питання забезпечення законності під час здійснення заходів часткової мобілізації, додержання законодавства при виконанні судових рішень, постановлених у справах за позовами прокуратури, стан протидії злочинам проти власності, тощо.

Низку невідкладних питань обговорено на оперативних нарадах у прокурора області.

Ряд заходів координаційного характеру проведено у прокуратурах районного рівня (більше 40 координаційних і міжвідомчих нарад).

Створено та діють 27 міжвідомчих робочих груп для протидії окремим видам злочинів.

Застосовувалися й інші форми координаційної діяльності (спільні виїзди, аналітичні вивчення, заслуховування стану справ на окремих напрямах тощо).

Завдяки належній координації діяльності правоохоронних органів області у минулому році в цілому вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію в регіоні.

Не допущено росту злочинів проти життя та здоров’я особи (1134 у минулому році проти 1130 у 2014 році). Знизилась кількість вчинених умисних вбивств (24 у минулому році проти 30 у 2014 році) та на 27% менше вчинено умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих                  (з 14 до 11).

Спільними зусиллями вдалося зупинити стрімкий ріст злочинів проти власності (із 75% до 30%).

Завдяки вжитим профілактичним заходам на 36% менше вчинено  злочинів у стані алкогольного сп’яніння (238 у минулому році проти 370 у               2014 році), на 20% – злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю (142 у минулому році проти 178 у 2014 році).

 

п.1.6. Прокуратурою області у минулому році забезпечено належну діяльність у галузі міжнародного співробітництва.

Упродовж 2015 року прокуратурою області розглянуто 51 запит про надання правової допомоги щодо виконання процесуальних дій у кримінальних провадженнях, які надійшли безпосередньо до прокуратури області від іноземних компетентних органів, з них 30 запитів, що надійшли з Генеральної прокуратури України.

Розглянуто та направлено для виконання 9 запитів українських правоохоронних органів про надання правової допомоги та 7 запитів українських правоохоронних органів про видачу (екстрадицію) особи.

У 2015 році компетентними органами іноземних держав задоволено 3 клопотання ОВС про видачу (екстрадицію) в Україну осіб для притягнення до кримінальної відповідальності.

На даний час проводиться досудове розслідування 28 кримінальних проваджень, які надійшли від правоохоронних органів іноземних держав.

З метою налагодження співпраці проведено 6 зустрічей керівництва прокуратури області з представниками міжнародних організацій.

 

п.1.7. Для напрацювання ефективних форм і методів антикорупційної діяльності прокуратурою області за участю працівників правоохоронних органів області  проведено 5 спільних кущових нарад, 2 навчально-методичні семінари, в правоохоронні органи направлено низку листів з питань протидії  корупції.

Крім того, прокуратурою області взято участь у проведенні Головним територіальним управлінням юстиції в області 07.12.2015 семінару для працівників юридичних служб органів виконавчої влади, державних підприємств, установ, організацій на якому обговорено питання притягнення до  відповідальності за вчинення корупційних та інших пов’язаних з корупцією правопорушень.

 

 п. 1.8. Впродовж 2015 року керівництвом Управління СБУ в області прийнято участь у проведенні  брифінгів, прес-конференцій, виступів та інших публічних заходів щодо інформування громадськості області про заходи із забезпечення правопорядку в регіоні. В рамках вказаної роботи на адресу міністерств, відомств, підприємств, установ та організацій надіслано 537 інформувань з питань  боротьби зі злочинністю. В ЗМІ розміщено 559 матеріалів  (телебачення – 17, друковані видання – 22, радіо – 172, Інтернет – 348) щодо виявлених фактів протиправної діяльності та притягнення винних до відповідальності.

Крім цього, Управлінням СБУ в області вжито заходів з розміщення в засобах масової інформації та громадських місцях відомостей про номери контактних телефонів Управління, графіків прийому громадян посадовими особами органу та номерів “телефонів довіри”.

 

 

Розділ II. «Заходи з охорони громадського порядку»

 

 

п. 2.2. На виконання наказу МВС України від 15.03.2007 № 84 дск “Про встановлення єдиного порядку створення комплексної системи захисту інформації в автоматизованих системах класу 1 та проведення її державної експертизи” проведено заходи зі створення комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) в автоматизованих системах (АС) класу 1 та державної експертизи КСЗІ організаціями-виконавцями, які мають відповідну ліцензію або дозвіл на провадження діяльності у цій сфері. Отримано шість атестатів відповідності для автоматизованої системи класу 1.

Для забезпечення необхідного рівня захисту інформації з обмеженим доступом від несанкціонованого доступу (НСД) та розмежування доступу користувачів АС установлено комплекс засобів захисту інформації (КЗЗІ) від несанкціонованого доступу, який має чинний експертний висновок.

 

п.2.3. Впродовж року кошти з обласного бюджету на придбання комп’ютерної техніки та програмного забезпечення  не виділялися.

 

п.2.4. Для забезпечення дільничних інспекторів міліції та працівників патрульно-постової служби міліції сучасними засобами зв’язку (радіостанції, мобільні телефони), автотранспортом впродовж року кошти з обласного бюджету не виділялися.

 

п.2.5. Відповідно до рішення Івано-Франківської міської ради від 16.01.2015 р. № 1618-51 «Про міський бюджет на 2015 рік» для діяльності громадського формування з охорони громадського порядку виділена фінансова підтримка у сумі 343 565 тис. грн. На території міста та сіл міської ради – Угорники, Микитинці, Хриплин, Крихівці, Вовчинець – створено і функціонує 8 громадських пунктів охорони правопорядку.

 

п. 2.6.  Головним управлінням Національної поліції в області розроблено план заходів щодо активізації участі громадських формувань з охорони публічного порядку та державного кордону, громадських помічників інспекторів поліції в сільській місцевості в забезпеченні правопорядку, який направлено у відділи та відділення для виконання.

На сьогоднішній день в області зареєстровано 162 громадських формування з охорони громадського порядку, які налічують 2825 осіб. В тому числі 150 громадських формувань в сільській місцевості (1587 членів).

Члени громадських формувань залучаються не тільки до проведення оперативно-профілактичних відпрацювань, спільних патрулювань з інспекторами поліції, але і до забезпечення охорони публічного порядку під час проведення масових заходів, відпрацювань.

Найбільш активні у забезпеченні охорони публічного порядку, попередженні правопорушень в молодіжному середовищі члени громадських формувань Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Івано-Франківського коледжу фізичного виховання, Івано-Франківського національного медичного університету та інші.

Щокварталу здійснюється аналіз ефективності роботи кожного громадського формування щодо участі їх членів в охороні публічного порядку, проведення спільних з органами поліції профілактичних рейдів та інших відпрацювань територій населених пунктів.

 

п. 2.7. Головним управлінням Національної поліції в області відповідно до службової телеграми МВС України від 23.07.2015 № 14/2186 проведено навчальні семінари з інспекторами по роботі з населенням та членами громадських формувань за участю керівників громадських формувань на тему: “Правові основи діяльності громадських формувань з охорони публічного порядку. Організація взаємодії з громадськими формуваннями та ведення службової документації з цього питання”.

 

п.2.8.  Задля попередження надзвичайних подій із використанням піротехніки, запобіганню вирубуванню хвойних насаджень в лісах області, забезпечення охорони публічного порядку громадян під час святкування Новорічних та Різдвяних свят організовано та проведено комплексні оперативно – профілактичні відпрацювання на території області під умовними назвами “Ялинка” та “Петарда” (службова телеграма ГУНП в області від 21.12.2015 № 14/376).

У період з 27 липня по 14 серпня 2015 року на території області проводилась загальнодержавна оперативно – профілактична операція “Нічне місто” (доручення від 27.07.2015 № 1/6-7).

З метою профілактики негативних явищ у дитячому середовищі, запобігання вчинення дітьми правопорушень працівниками ГУНП в області за участю служб у справах дітей, структурних підрозділів з питань освіти  місцевих державних адміністрацій та громадськості на території області проведено профілактичні заходи під час Новорічних та Різдвяних свят. Під час заходів працівниками підрозділів ГУНП в області проведено зустрічі з педагогічними колективами загальноосвітніх шкіл та навчально-виховних закладів та здійснено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учнів, спрямовану на запобігання нещасних випадків, насамперед від переохолодження та під час використання піротехнічних виробів, дотримання правил дорожнього руху. Проведено перевірку закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг та закладів громадського харчування щодо виконання законодавства з обмеження перебування у них дітей віком до 16 років у визначений законом час.

З 01.06.2015 року по 31.08.2015 року на території Івано-Франківської області підрозділами ГУНП в області проведено комплекс загальнодержавних оперативно-профілактичних заходів “Літо – 2015”, під час яких вжито ряд організаційних та практичних заходів щодо забезпечення на належному рівні охорони громадського порядку, профілактики підліткової злочинності в місцях дислокації дитячих оздоровчих закладів. Реалізовано ряд міроприємств щодо профілактики дорожньо-транспортних пригод, недопущення випадків дитячого травматизму.

З метою забезпечення безпеки життя і здоров’я дітей, профілактики підліткової злочинності за кожним оздоровчим дитячим закладом було закріплено працівників ГУНП в області для охорони публічного порядку та проведення профілактичних заходів, під час яких проводилась роз’яснювальна робота щодо забезпечення безпеки дітей та настання відповідальності за несвоєчасність інформування органів поліції про випадки зникнення безвісти дітей. У дитячих таборах проведено 56 спортивних та культурно – масових заходів (конкурси малюнків, показові виступи спецпідрозділів,  футбольні турніри), до яких залучено більше 6 тисяч дітей, прочитано 291 лекцію та проведено бесіди на правову тематику щодо здорового способу життя, недопущення вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

 

 

 

Розділ ІІІ. «Захист життя, здоров’я, честі і гідності особи її майна від злочинних посягань»

 

 

п.3.1. У  зв’язку з відсутністю фінансування у 2015 році в практику роботи органів внутрішніх справ систему обліку генетичної ідентифікації не впроваджено.

 

п.3.2. З метою підвищення оперативного реагування міліції на злочинні прояви в міськрайвідділах та галузевих службах ГУНП в області встановлено автоматизовані інформаційні системи (АІС) “Факт”, “Розшук”, “Корупція”, “Пізнання”. Впроваджено три цифрові АТС  та здійснено заміну пультів оперативних чергових на системні телефони. Між регіональним представництвом Інфоком та ГУНП в області організовано оптично-волоконну лінію передачі даних.

 

п.3.3. Впродовж року кошти з обласного бюджету на придбання та встановлення камер відеоспостереження у навчальних закладах краю не виділялися.

 

п.3.4. У сфері боротьби з організованими злочинними угрупованнями (ОЗУ), що спеціалізуються на торгівлі людьми та організації каналів нелегальної міграції Управлінням СБУ  в області відкрито 5 кримінальних проваджень, в рамках  2  з них, особам повідомлено про підозру, перекрито 1 канал нелегальної міграції, засуджено 1 особу. В рамках 2 кримінальних проваджень повідомлено про підозру за ч.2 ст. 332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України» та засуджено 2 особи.

 

 

Розділ IV. «Протидія організованій злочинності та корупції»

 

 

п.4.1. З метою протидії легалізації доходів отриманих злочинним шляхом, ГУНП в області вживаються організаційні та практичні заходи  у вказаній сфері. Також проводитися постійний моніторинг кримінальних проваджень на предмет наявності в них первинних ознак кримінальних правопорушень, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Працівниками оперативних підрозділів, на які покладено завдання протидії злочинам у сфері економіки вживаються вичерпні заходи спрямовані на забезпечення  належного супроводу кримінальних проваджень та дослідження в обов’язковому порядку наявності або відсутності фактів легалізації (відмивання) коштів (майна), здобутих злочинним шляхом.  Відтак питання пов’язані із виявленням фактів і припинення схем легалізації (відмивання) доходів, фактів протиправної діяльності “конвертаційних центрів” та підприємств із ознаками фіктивності, задіяних у відмиванні коштів, перебуває на постійному контролі ГУНП в області.

У 2015 році задокументовано одне кримінальне правопорушення у вказаній сфері, а саме відкрито кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого   ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 та ч. 2 ст. 209 КК України відносно посадових осіб ТзОВ “Науково-технічний центр “Спецпроект” та ТзОВ “Варант ЛТД”, які, зловживаючи службовим становищем, із корисливих мотивів, шахрайським шляхом заволоділи нежитловим приміщенням, розташованим у м. Івано-Франківську по вул. Січових Стрільців, 4, загальною площею 1690,9 кв. м., з ринковою вартістю 10 млн. грн., яке є державною власністю та перебуває на балансі Івано-Франківської КЕЧ і відноситься до сфери управління Міністерства оборони України.

 

п.4.2. З метою захисту суб’єктів малого і середнього бізнесу від протиправних посягань, незаконних утисків та перешкоджання здійснення їхньої діяльності, ГУНП в області вживаються відповідні організаційні та практичні заходи. Так, для прикладу у 2015 році  за матеріалами оперативних працівників прокуратурою Івано-Франківської області розпочато кримінальне провадження, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу злочину передбаченого            ч. 3 ст. 368 КК України, відносно директора комунального підприємства Івано-Франківський міський центральний стадіон “Рух” та директора Івано-Франківського фонду комунального майна, які  вимагали та отримали від підприємця неправомірну вигоду в сумі 5 тис. доларів США  та 7 тис. 500 гривень за сприяння у позитивному вирішенні питання щодо надання в оренду нежитлового приміщення для здійснення підприємницької діяльності.

 

п.4.3. Протягом 2015 року у результаті вжитих заходів, спрямованих на виявлення кримінальних правопорушень пов’язаних із зловживаннями у сфері приватизації, виявлено та обліковано 12 кримінальних правопорушень, з яких 8 – пов’язано із приватизацією земельних ділянок та 4 – з приватизацією інших об’єктів нерухомості. Так, для прикладу відкрито кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України відносно службових осіб КЕЧ Міністерства оборони України,  ТОВ “Актуаріс”, ТОВ “Вторинний світ сировини” та ТОВ “Комфорт Місто Сервіс”, які за попередньою змовою здійснили незаконну приватизацію земельної ділянки площею 12,2114 га, яка знаходиться в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради, перебуває на балансі Івано-Франківської КЕЧ та являється власністю Міністерства оборони України.

 

п.4.4. Органами Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області систематично проводиться робота з детінізації економіки держави.

У відповідності із п.77.2 ст.77 Податкового кодексу України до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи Державної фіскальної служби. Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки, високим – не частіше одного разу на календарний рік.

У полі зору Головного управління Державної фіскальної служби в області постійно перебувають так звані суб’єкти господарювання із ознакою: «вигодонабувач», «податкова яма» та «транзитер», які можуть бути задіяні у формуванні/використанні схемного податкового кредиту, мінімізації сплати податкових зобов’язань, що може свідчити про їх участь у незаконних схемах мінімізації податкових зобов’язань, приховуванні реальних доходів та свідомому уникненні від оподаткування.

Як наслідок, у 2015 році кількість проведених підрозділами податкового та митного аудиту планових та позапланових документальних перевірок суб’єктів господарювання в порівнянні з 2014 роком було зменшено  в 1,3 рази (653 перевірок в 2015 році проти 817 перевірок в 2014 році).

Проте зменшення кількості перевірок не відобразилось на надходженні платежів до бюджету за рахунок сплати донарахованих сум.

Так, за результатами проведених контрольно-перевірочних заходів по підприємствах зазначеної ризикової категорії підрозділами податкового та митного аудиту у 2015 році донараховано податкових зобов’язань на суму
237 млн.грн., що у 2,5 рази більше ніж у 2014 році.  З донарахованих сум до бюджету мобілізовано 34,9 млн.грн. донарахованих сум, що на 5,1 млн.грн. більше 2014 року.

Органами державної фіскальної служби вживаються заходи щодо узгодження та сплати донарахованих решти сум податків.

Одним із основних завдань органів податкової міліції є боротьба зі злочинністю у сфері оподаткування.

Так, у 2015 році у напрямку протидії злочинності у сфері оподаткування, за матеріалами оперативних підрозділів податкової міліції області до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчими слідчого управління фінансових розслідувань внесено відомості про вчинення 63 кримінальних правопорушень, 34 з яких відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких. З числа зареєстрованих, 27 кримінальних правопорушень внесено в ЄРДР за ст.212 КК України, з них 18 – за ч.3 даної статті.

Упродовж січня-грудня 2015 року по кримінальних правопорушеннях, зареєстрованих за матеріалами оперативних підрозділів, відшкодовано більш ніж 37 млн. гривень.

За оперативними матеріалами до суду направлено кримінальні провадження по 10 кримінальних правопорушеннях, з яких 9 – з обвинувальним актом та 1 – для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з повним відшкодуванням збитків.

У напрямку протидії оборудкам з ПДВ, протягом 2015 року працівниками слідчого управління фінансових розслідувань (СУ ФР) ГУ ДФС (Головного управління Державної фіскальної служби) в області за матеріалами оперативних підрозділів зареєстровано 18 кримінальних проваджень за фактами ухилення від сплати ПДВ. Відшкодовано збитків по вказаній категорії кримінальних правопорушень у розмірі 1,7 млн. гривень.

За фактом замаху на незаконне заявлення відшкодування ПДВ зареєстровано 1 кримінальне провадження за ч.2 ст.15, ч.3 ст.191 КК України.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності, за матеріалами оперативних підрозділів, в ЄРДР обліковано 5 кримінальних проваджень (2 – за ч.3 ст.212 КК України, 1 – за ч.1 ст.212 КК України, 1 – ч.2 ст.205 КК України та 1 – за ч.1 ст.205-1 КК України).

У вересні минулого року викрито та ліквідовано «конвертаційний центр», діяльність якого була спрямована на надання послуг підприємствам реального сектору економіки по мінімізації податку на прибуток та податку на додану вартість.

Загальний обіг «проконвертованих» коштів протягом 2014-2015 років орієнтовно склав 51 млн. грн., втрати бюджету становлять близько 8,5 млн. грн. ПДВ.

Матеріали кримінального провадження по виявленому «конвертаційному центру» для подальшого розслідування направлено за підслідністю у СВ ФР Криворізької південної об’єднаної державної податкової інспекції (ОДПІ) ГУ ДФС в Дніпропетровській області.

Протидіючи незаконному обігу підакцизних товарів, упродовж січня-грудня 2015 року з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 14 819,3 тис. гривень. Також, виявлено 3 підпільні цехи: один по виробництву паливно-мастильних матеріалів (ПММ), два по виробництву лікеро-горілчаних виробів (ЛГВ).

Протягом минулого року у сфері незаконного обігу підакцизних товарів зареєстровано 14 кримінальних проваджень: 9 – за ст.204 КК України, в тому числі 1 – за ч.3 ст.204 КК України та 5 – за ч.1 ст.199 КК України.

 

п. 4.5. Працівниками поліції задокументовано факт порушення авторського та суміжного права власником Калуського кінотеатру “Африка”, який в порушення Закону України “Про авторське право та суміжні права”, опублікувавши афішу в мережі загального доступу Інтернет, незаконно провів демонстрацію аудіовізуального твору, право на розповсюдження якого належить ПрАТ “Бі Енд Ейч”, чим завдано матеріальних збитків у розмірі 27 455 грн.

Протягом 2015 року у результаті проведених заходів виявлено 2 факти порушення адміністративного законодавства щодо незаконного використання об’єктів права інтелектуальної власності у розважальних закладах. За результатами проведених перевірок складено 2  адміністративні протоколи за ст. 51-2 КУпАП, які направлено на розгляд суду.

 

 

 Розділ V. «Запобігання поширенню наркоманії»

 

п. 5.1. Щорічно Головним управлінням Національної поліції в області здійснюється моніторинг незаконного обігу наркотиків. Проводяться робочі зустрічі із благодійними фондами та громадським організаціями на яких обговорюються питання боротьби з наркоманією та визначаються шляхи вирішення цієї проблеми.

За участю ЗМІ організовано роботу “круглих столів”, де обговорюються питання боротьби із наркоманією. З метою підвищення рівня довіри населення до органів поліції, ефективності діяльності у сфері боротьби з наркозлочинністю, забезпечено висвітлення в засобах масової інформації результатів боротьби з наркозлочинністю, а також інших ужитих заходів з питань подолання проблем наркоманії.

Також, представник підрозділу протидії наркозлочинності ГУНП в області входить до складу постійно діючої координаційної ради з вирішення нагальних питань протидії наркоманії та боротьби з незаконним розповсюдженням наркотиків в області. На засіданнях координаційної ради спільно із представниками закладів охорони здоров’я, соціальних служб, ОДА проводиться обговорення даної проблематики та розробляються заходи по боротьбі з незаконним розповсюдженням наркотиків в області.

 

п.5.2. В центральних районних лікарнях функціонують наркологічні кабінети, які надають амбулаторну медичну допомогу наркозалежним. Медичний персонал має в своєму розпорядженні рецептурні бланки для відпуску препаратів через аптечну мережу та рідкі форми наркотичних засобів для проведення у встановленому порядку детоксикації наркозалежних.

 

п. 5.3. Упродовж 2015 року ГУНП в області проведено заходи щодо перевірки дотримання суб’єктами виробництва, зберігання, реалізації нарковмісних препаратів, психотропних речовин, закладами аптечної мережі правил та умов відпуску препаратів, які містять підконтрольні речовини. Проведено заходи щодо виявлення осіб, причетних до вуличної торгівлі ліками, які містять наркотичні та психотропні речовини. Так, у 2015 році виявлено 10 кримінальних правопорушень за ст. 320 КК України (порушення встановлених Правил обігу підконтрольних речовин) та 5 злочинів (так звана “вулична торгівля”), пов’язаних із реалізацією сильнодіючих лікарських засобів (ст.321 КК України) .

 

п.5.4. Упродовж 2015 року проведено заходи щодо відпрацювання розважальних закладів і місць масового відпочинку молоді (барів, кафе, дискотек, нічних клубів тощо) з метою недопущення розповсюдження в них наркотичних засобів. У ході проведення зазначених заходів було відкрито 7 кримінальних проваджень за фактами вилучення наркотичних засобів, з них за ст. 307 КК України (збут наркотичних засобів) – 4, ст. 309 КК України (зберігання наркотичних засобів) – 3. За вчинення вказаних кримінальних правопорушень 6 особам повідомлено про підозру, з них 4 особи повідомлені про підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 307 КК України, 2 особам повідомлено про підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 КК України.

У результаті проведених заходів вилучено 27 таблеток “субітекс”, 12 г наркотичної речовини “марихуана” та 10 г психотропної речовини “амфетамін”.

 

п.5.5. Одним із заходів загальної профілактики правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків серед дітей є профілактично-роз’яснювальна робота в навчальних закладах. За кожним навчальним закладом області закріплено працівників відділів, відділень ГУНП, які відвідують загальношкільні батьківські збори, проводять профілактичні заходи, спрямовані на попередження вживання дітьми алкогольних напоїв, тютюнових виробів, наркотичних засобів і психотропних речовин, запобігання вчинення ними правопорушень. З метою недопущення розповсюдженню наркоманії серед молоді, а також скоєння злочинів та правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків проведено зустрічі з учнями та студентами навчальних закладів, під час яких їм продемонстровано фільми на антинаркоманійну тематику, організовано зустрічі з особами, які вживали наркотичні засоби і стали на шлях виправлення. Упродовж 2015 року здійснено понад 1600 виступів, прочитано лекцій у навчальних закладах на правову тематику, з яких 710 – з метою профілактики наркоманії у дитячому середовищі.

Також, проведено ряд заходів, таких як “Вчимося бути здоровими” (упродовж року з дітьми що перебувають на обліку), “Тиждень права” (листопад-грудень), які спрямовані на запобігання негативним явищам серед молоді.

 

п.5.6. Працівниками органів та підрозділів ГУНП в області, спільно із іншими правоохоронними органами проведено комплексні заходи щодо виявлення та ліквідації каналів контрабандного надходження в область наркотичних засобів, викриття осіб, які організували виготовлення наркотичних засобів та психотропних речовин.

В березні 2015 року задокументовано злочинну діяльність раніше судимого за аналогічний злочин мешканця обласного центру, який протягом тривалого часу організував 2 місця для виготовлення психотропної речовини “амфетамін” (одне у винайманому гаражному приміщенні, а інше в одному із сіл Рожнятівського району).

Останньому оголошено про підозру у вчинення злочинів за ст.307, 309, 311, 313, 317 КК України.

У липні 2015 року задокументовано злочинну діяльність жителя м. Івано-Франківська, який за місцем проживання створив нарколабораторію по виготовленню психотропної речовини “амфетаміну”, а обладнання для своєї злочинної діяльності придбавав через Інтернет-мережу у невідомої особи в м. Маріуполі та отримував через вантажні перевезення “Нова пошта”. Під час проведення обшуку, у останнього вилучено у сухому стані 60 гр. психотропної речовини “амфетамін” та більше 2 кг прекурсору – сірчаної кислоти.

Останньому оголошено про підозру у вчинення злочинів за ст.307, 309, 311, 313, 317 КК України.

 

п. 5.7. УСБУ в області в рамках 4 кримінальних проваджень у сфері боротьби з міжнародним наркобізнесом повідомлено про підозру 16 особам, в т.ч. 11 особам щодо вчинення злочинів у складі організованого злочинного угруповання. В ході проведення спецоперацій затримано 20 осіб, ліквідовано              2 нарколабораторії (в Івано-Франківській та Черкаській областях), вилучено з незаконного обігу 3070  пігулок «Subutex», понад 1 кг психотропної речовини – «амфетамін», 29 кг особливо небезпечного наркотичного засобу – канабіс, більше 1000 рослин коноплі, лабораторне обладнання.

За вчинення злочинів у складі організованої групи засуджено 4 осіб. По 2 кримінальних провадженнях стосовно членів ОЗУ, які спеціалізуються на наркобізнесі, триває досудове розслідування.

 

 

Розділ VI. «Мінімізація злочинного впливу на неповнолітніх та молодіжне середовище»

 

п.6.1. У 2015 році, у взаємодії з представниками служб у справах дітей, працівниками ГУНП уживалися заходи з попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, здійснювалися першочергові заходи щодо встановлення місцезнаходження дітей, які зникли безвісті, залишали сім’ї та  навчальні заклади. Упродовж 2015 року надійшло 39 звернень щодо безвісти зниклих дітей, з них 15 – щодо розшуку малолітніх. Місцезнаходження дітей встановлено. За результатами проведення профілактичних рейдів з виявлення дітей, що залишилися без догляду дорослих, з метою їх подальшого соціального влаштування, виявлено 86 дітей, які перебували без догляду дорослих та залишили місце проживання.

Також проведено ряд заходів по відпрацюванню закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг та закладів громадського харчування щодо виконання законодавства з обмеження перебування у них дітей віком до 16 років у визначений законом час, за результатами яких виявлено та задокументовано 11 адміністративних правопорушень, передбачених ст. 180-1 КУпАП України. Задокументовано 8 фактів втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

 

п.6.2. З метою організації належного контролю та своєчасності постановки на профілактичний облік неповнолітніх, які звільняються з установ виконання покарань УДПтС України в області, керівництвом відділів, відділень ГУНП в області забезпечено проведення звірок з виховними колоніями щодо неповнолітніх осіб, які відбувають покарання та звільнилися з даних установ. У взаємодії з представниками служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із дітьми, які відбули покарання в установах ДПтС України, проводяться заходи щодо їх соціальної адаптації. Крім того, ГУНП постійно інформує обласний центр зайнятості щодо неповнолітніх, які перебувають на профілактичному обліку та незайняті суспільно-корисною діяльністю з метою їх працевлаштування,  залучення до навчання (листи № 38/134 від 04.03.2015, № 38/235 від 15.04.2015, № 38/ 455 від 14.08.2015, № 38/544 від 05.10.2015).

 

п.6.3. Службами у справах дітей взято під особливий контроль дотримання житлових і майнових прав дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, які залишились без батьківського піклування, організовано роботу щодо виявлення фактів незаконного відчуження житла, що належить дітям.

На обліку служб у справах дітей області станом на 01.01.2016 року перебувало 1515 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них, мають житло на праві власності 240 дітей, на праві користування 1174 осіб, не має житла 101 особа.

Здійснюється постійний контроль за веденням обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей, забезпечення їх житлом здійснено наступне.

Рішенням обласної ради від 25.11.2011 року № 323-11/2011 затверджено регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх на 2012 – 2015 роки.

Заходи зазначеної вище програми були спрямовані на забезпечення захисту прав та інтересів дітей, подолання дитячої бездоглядності та безпритульності, запобігання дитячому сирітству, створення умов для всебічного розвитку і виховання дітей, забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

У 2015 році з обласного бюджету виділено кошти в сумі 1 674,0 тис.грн. для забезпечення житлом (шляхом співфінансування) 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Разом з тим, інформуємо, що рішенням обласної ради від     25.12.2015 року № 49-2/2015 затверджено регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки.

 

п.6.4. В установах виконання покарань управління ДПтС України в Івано-Франківській області створені всі умови для забезпечення конституційного права осіб, засуджених до позбавлення та обмеження волі на здобуття ними повної загальної середньої освіти відповідно до ст.ст. 125, 126 Кримінально-виконавчого кодексу України.

При Коломийській виправній колонії (№41) в окремому приміщенні діє Товмачицька вечірня середня загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів, де станом на 01.01.2016 року навчається 90 учнів. До навчального процесу задіяні 10 вчителів (всі чоловіки).

При  Галицькій виправній  колонії (№128)  діє навчально-консультативний пункт від Маріямпільської ЗОШ І – ІІІ ст., де навчається 26 осіб. До навчального процесу задіяні 8 вчителів, з яких 7 жінки.

В  Івано-Франківській установі виконання покарань (№12) навчання проводиться за екстернатною формою навчання (Івано-Франківська вечірня школа №1), де навчається 7 учнів з числа неповнолітніх ув’язнених. До навчального процесу задіяні 22 вчителів, з яких 17 жінок.

Засуджені Долинського виправного центру (№118) здобувають освіту в Тростянецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, де для них діє клас з вечірньою формою навчання. На даний час в 9-11 класах навчається 28 учнів. До навчального процесу задіяні 10 вчителів, з яких 8 жінок.

Спільно з педагогічними працівниками взято під постійний контроль питання набору учнів до загальноосвітніх навчальних закладів. З особами, які не мають загальної середньої освіти, проводиться робота щодо максимально їх залучення до навчання.

Засуджені інформовані про можливість та умови подальшого навчання у вищих навчальних закладах за дистанційною (заочною) формою навчання.

Налагоджено дієву співпрацю з Прикарпатським національним університетом ім. Василя Стефаника, Івано-Франківським інститутом права ім. Короля Данила Галицького  щодо залучення студентів до проходження стажування та навчальної практики в установах виконання покарань.

Керівництвом управління ДПтС України та установ виконання покарань області проводилась відповідна робота щодо удосконалення навчального процесу та зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів, що діють при установах.

В приміщеннях загальноосвітнього навчального закладу, що діє при Коломийській виправній колонії (№41), та навчальних класах (кабінетах) Івано-Франківського слідчого ізолятора проведені ремонтні роботи. Організовано передплату газети “Освіта України”. Проведено роботу для забезпечення нормального функціонування навчального закладу в осінньо-зимовий період.

Постійно проводиться робота щодо залучення вчителів загальноосвітніх закладів, студентів, які проходять практику чи стажування до проведення позакласної роботи з державницько-патріотичного виховання засуджених, інших позакласних заходів.

При оцінці ступеня виправлення засуджених та прийняття рішення про застосування до них встановлених законодавством заходів заохочення враховується ставлення до загальноосвітнього та професійно-технічного навчання.

Протягом 2014-2015 навчального року прой­ш­ли на­вчан­ня та здо­бу­ли ви­ро­б­ни­чу про­фе­сію 192 засудже­ні за спеціальностями: електрогазозварник – 27, слюсар з ремонту автомобілів – 25, верстатник д/о верстатів – 21, виробник художніх виробів – 22, швачка – 23, лицювальник – плиточник – 23, столяр – 26, маляр – штукатур – 25.

На даний час в Коломийському навчальному центрі (41) проходять навчання 146 засуджених за 8 виробничими професіями: електрогазозварник – 30, слюсар з ремонту автомобілів – 15, верстатник д/о верстатів – 14, виробник художніх виробів – 15, швачка – 14, лицювальник – плиточник – 15, столяр – 28, маляр – штукатур – 15.

Для на­вчан­ня слу­ха­чів використовується 30 одиниць обладнання:

Швей­ні ма­ши­ни – 14 шт.

То­ка­р­ні ве­р­с­та­ти, пе­ре­да­ні під­при­єм­с­т­вом ко­ло­нії – 2 шт.

На­пів­ав­то­ма­ти ду­го­во­го зва­рю­ван­ня – 2 шт.

Ма­ши­на ко­н­та­к­т­но­го зва­рю­ван­ня – 1 шт.

Ком­бі­но­ва­ний де­ре­во­об­ро­б­ний ве­р­с­тат – 1 шт.

Пе­ре­но­с­ний еле­к­т­ро­ін­с­т­ру­мент – 10 шт.

 

п. 6.5. З метою розширення уявлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування про світ професій, орієнтації на вибір робітничих професій, які користуються попитом на ринку праці та виховання у школярів відповідальності за своє професійне майбутнє проведено 41 профорієнтаційний захід, під час яких надано 252 профорієнтаційні послуги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчаються у навчальних закладах області.

До прикладу, 17.09.2015 року та 30.09.2015 року фахівцями Калуського міськрайонного центру зайнятості проведено профорієнтаційні уроки для учнів Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. № 2 Івано-Франківської обласної ради;

16.11.2015 року фахівцями Івано-Франківського міського центру зайнятості проведено профінформаційні заходи для учнівської молоді на теми: «Мій вибір – моє майбутнє», «Майбутнє починається сьогодні» в Івано-Франківській обласній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ст. Івано-Франківської обласної ради;

21.12.2015 року фахівцями Івано-Франківського міського центру зайнятості проведено інтерактивний захід на тему: «Світ професій» для молоді на території обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Протягом 2015 року діти-сироти до служби зайнятості області не зверталися.

 

п.6.7.  Службою у справах дітей облдержадміністрації забезпечено своєчасне виявлення та облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, надання їм комплексної допомоги. Станом на 01.01.2016 року на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах перебувало 405 дітей. Під час проведення профілактичних заходів-рейдів у 2015 році обстежено умови проживання дітей в 1178 сім’ях, попереджено 715 батьків про неналежне ставлення до виховання дітей та ініційовано притягнення до відповідальності 169 осіб.

 

п. 6.8.  Протягом 2015 року на обліку в центрах зайнятості перебували 38 неповнолітніх. В результаті проведеної роботи 27 осіб працевлаштовано, 15 осіб проходили професійне навчання за направленням центрів зайнятості. Станом на 01.01.2016 року на обліку в центрах зайнятості перебували 11 неповнолітніх, в тому числі 10  осіб, які продовжують  навчатися. В даний час проводиться робота з роботодавцями щодо вирішення питання їхнього працевлаштування.

 

п. 6.9. В області станом на 31.12.2015 року на обліку служб у справах дітей перебувало 1515 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Із 1515 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1200 –  влаштовані під опіку, піклування.

В області функціонують 83 прийомні сім’ї, куди влаштовано 122 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 9 будинків сімейного типу (ДБСТ), в яких виховується 47 дітей.

Впродовж 2015 року в сім’ї громадян влаштовано 238 дітей, з них, під опіку, піклування влаштовано 178 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створено 9 прийомних сімей (влаштовано 18 дітей-сиріт), 4 дитячих будинки сімейного типу (влаштовано 19 дітей-сиріт).

Громадянами України усиновлено 23  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Загалом, сімейними формами виховання охоплено 90,4% (1369) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей облдержадміністрації в районах проводяться семінари-навчання для сільських та селищних голів з питань опіки, піклування, сімейних форм виховання дітей, захисту їх прав та інтересів, а також семінари-навчання для опікунів, піклувальників щодо захисту прав та інтересів дітей.

 

п. 6.10. Пріоритетним напрямом роботи мережі Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є соціальна роботи із сім’ями з дітьми та особами, які опинилися у складних обставинах.

Так, у 2015 році  на обліку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, перебувало 2229 сімей, в них 4035 дітей, з них соціальним супроводом охоплено 441  сім’ю, у яких 962 дітей, а 1788 сімей, в них 3073 дитини отримали допомогу за карткою отримувача послуг згідно потреб. В ході роботи знято із соціального супроводу 293  сімей із позитивним результатом.

Крім того, соціальною роботою охоплено 559 молодих осіб з проблемами інвалідності, 504 (у т ч. 55 неповнолітніх) умовно засуджених осіб, 44 звільнених з місць позбавлення волі, 313 осіб з числа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 9 осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Для здійснення соціально-профілактичної роботи за 2015 рік здійснено 689 виїздів у 427 населених пунктів області.

З метою надання  анонімної психологічної допомоги створено та діє в м.Івано-Франківську з 02.01.2004р. спеціалізоване формування «Служба «телефон довіри». За 2015 рік ним надано 713 послуг, зокрема:

міжособистісні проблеми – 172;

внутрішньо-особистісні проблеми –  131;

проблеми сім’ї – 123;

проблеми залежностей – 23;

проблеми здоров’я – 75;

проблеми зайнятості -67;

соціально-економічня проблеми – 122.

 

п.6.14. В загальноосвітніх навчальних закладах за окремими розробленими графіками організовуються «Дні профілактики», «Тижні профілактики» в ході яких представники служб у справах дітей, освіти, юстиції проводять лекції, бесіди з питань запобігання дитячої злочинності, попередження негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, пропаганди здорового способу життя, захисту прав та інтересів дітей. Так, впродовж 2015 року проведено 406 таких заходів.

 

Розділ VII. «Протидія рецидивній злочинності»

 

п. 7.1. З метою ознайомлення засуджених з професіями, які користуються попитом на ринку праці та послугами служби зайнятості протягом 2015 року службою зайнятості області спільно з управлінням Державної пенітенціарної служби України в Івано-Франківській області із засудженими проведено 10 семінарів з питань профорієнтації, в яких взяли участь 488 осіб.

Зокрема, профорієнтаційні заходи було проведено:

– 24.02.2015 р., 07.04.2015 р. , 11.06.2015 р., 06.08.2015 р., 08.12.2015 р. фахівцями Долинського районного центру зайнятості у Долинському  виправному центрі №118;

– 26.03.2015 р., 21.10.2015 р. фахівцями Івано-Франківського міського центру зайнятості в Івано-Франківському слідчому ізоляторі.

– 19.03.2015 р., 18.06.2015 р., 26.11.2015 р. фахівцями Коломийського міськрайонного центру зайнятості у Коломийській виправній колонії № 41 (с.Товмачик).

Під час заходів фахівці-профконсультанти поінформували присутніх про соціальні послуги, які надаються державною службою зайнятості звільненим з місць позбавлення волі, ситуацію на ринку праці, законодавчі зміни у сфері зайнятості та заходи, які здійснюються на державному рівні для соціального захисту даної категорії громадян, їх професійної адаптації після відбуття покарання.

Протягом 2015 року на обліку в центрах зайнятості перебували 10 осіб, звільнених з місць позбавлення волі. За цей період 5 осіб працевлаштовано, 1 особа проходила професійне навчання, 1 особа брала участь в громадських роботах. Станом на 01.01.2016 на обліку в центрах зайнятості перебували  4 особи, звільнені з місць позбавлення волі, з якими проводиться робота щодо сприяння їм у працевлаштуванні.

 

п.7.2. Стосовно засуджених, які перед закінченням терміну покарання звертались по допомогу у працевлаштуванні, адміністрацією установи виконання покарання направлялись повідомлення-запити до відповідних органів праці та соціального захисту населення для перевірки наявності центру соціальної адаптації осіб, звільнених з установ виконання покарань, в обраному особою, яка звільнилася, регіоні.

 

Розділ VIII. «Забезпечення дотримання норм європейської конвенції прав людини в установах обмеження волі на території області»

 

п.8.1. Харчування засуджених (ув’язнених) в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі області здійснюється згідно вимог наказів ДПтС України. Забезпеченість засуджених та осіб взятих під варту продовольством, з урахуванням норм заміни, складає 100% від потреби.

Засуджені та особи взяті під варту, забезпечуються речовим майном та постільною білизною відповідно до визначених норм.

Їдальні, пекарні, банно-пральні комплекси установ області утримуються у робочому технічному стані, санітарний стан виробничих цехів задовільний.

Банно-пральні комплекси установ області забезпечені холодною та гарячою водою, облаштовано припливно-витяжну систему вентиляції. Технологічне обладнання установ знаходиться у технічно-справному стані. Працівниками управління, установ виконання покарань та слідчого ізолятора області проводиться постійна робота по оновленню діючого обладнання.

Теплопостачання до об’єктів житлового та комунально-побутового призначення здійснюється від власних котелень.

Згідно норм, викладених в ст. 115 КВК України особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі забезпечуються необхідні житлово-побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни. У більшості гуртожитків, камерах режимних корпусів, об’єктах комунально-побутового призначення проведені поточні ремонти. В житлових приміщеннях установ встановлене в необхідній кількості холодильне обладнання, інвентар, меблі, обладнано належним чином кімнати для умивання та туалети. Санітарно-технічний стан приміщень житлово-побутового призначення в основному задовільний. В установах виконання покарань та СІЗО області проводиться робота, щодо створення додаткових місць відповідно до норм житлової площі.

Керівництвом управління та установ області приділяється значна увага наданню спеціалізованої медичної допомоги ув’язненим та засудженим з метою своєчасної діагностики та лікування захворювань, зниження їх ускладнень та смертності від них.

В установах області налагоджено роботу відповідних служб щодо невідкладної госпіталізації до найближчого закладу охорони здоров’я хворих осіб, узятих під варту, та засуджених, які потребують надання невідкладної спеціалізованої медичної допомоги. Так, за 12 місяців 2015 року до територіальних закладів охорони здоров’я  з установ області було госпіталізовано 27 осіб, 101 – проведена консультація вузькопрофільних спеціалістів.

Порядок організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі регламентований спільним наказом Міністерства юстиції України та МОЗ України від 15.08.2014 р. № 1348/5/572  та спільними наказами управління Держдепартаменту в області та управління охорони здоров’я ОДА від 29.10.2007 року № 188/218  “Про порядок надання спеціалізованої медичної допомоги жінкам, які утримуються в установах кримінально-виконавчої системи області” та від 24.03.2006 року № 69/76 “Про організацію антиретровірусної терапії хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах”.

Виконання вимог статті 84 КК України та своєчасне направлення в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання у зв’язку з тяжкою хворобою перебуває на особистому контролі начальника управління ДПтС України в області та начальників виправних установ області. Налагоджена дієва та узгоджена робота відділів по контролю за виконанням судових рішень, соціально-психологічної та медичної служб з метою підготовки матеріалів, відповідно до чинного законодавства, та своєчасного їх представлення у суди для звільнення засуджених у зв’язку з тяжкою хворобою. За 12 місяців 2015 року з установ області згідно статті 84 КК України звільнено 1 засуджену особу.

Щотижнево на оперативних нарадах при начальнику управління ДПтС в області розглядається питання взаємодії служб щодо надання спеціалізованої медичної допомоги засудженим та особам, узятим під варту, виконання вимог статті 84 КК України та своєчасне направлення в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання у зв’язку з тяжкою хворобою.

 

 

Розділ IX. «Заходи, спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху»

 

п.9.1.З метою проведення належного моніторингу транспортних потоків на автошляхах області, впродовж останніх років на вулично-дорожній мережі Івано-Франківської області встановлено 62 камери відеоспостереження, з них 54 обслуговує ТзОВ “Нетгруп”, з яких 34 через оптично-волоконні канали зв’язку виведено на сервери підрозділів ГУНП в області, ще 20 працює в автономному режимі (камера безпосередньо підключена до комп’ютера) та 8 камер відеоспостереження автономно працюють у Коломийському районі, які обслуговує ТзОВ “НТК”.

п.9.2. За інформацією ГУНП в області перевірки базових підприємств у 2015 році не проводилися у зв’язку із забороною проведення перевірок  суб’єктів господарювання відповідно до Закону України  від 28.12.2014 р. № 76-VІІІ “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України”.

 

Розділ X. «Правоохоронні заходи»

 

 

п.10.1. У зв’язку із набранням чинності Закону України “Про Національну поліцію” з 07 листопада 2015 року припинено функціонування спеціального підрозділу судової міліції “Грифон”.

На підставі листів ДСА України від 06.11.2015 р. № 16-17642/15 “Про охорону приміщень судів та інших органів влади” та МВС України від 06.11.2015 р. “Про підтримання публічної безпеки та порядку в судових установах”, станом на 05.01.2016 ротою поліції особливого призначення ГУНП в Івано-Франківській області забезпечується підтримання публічної безпеки та порядку в семи судових установах області, а саме: Апеляційний суд Івано-Франківської  області,  Господарський  суд  Івано-Франківської  області,  Івано-

Франківський окружний адміністративний суд, Івано-Франківський міський суд, Калуський міськрайонний суд, Надвірнянський районний суд, Городенківський районний суд.

 

п.10.2. Протягом 2015 року регіональною координаційною групою Антитерористичного центру при управлінні СБУ в області щоквартально, відповідно до окремого розробленого плану, проводились спільні тактико-спеціальні заняття і тренування з протидії можливим терористичним проявам на базі вразливих об’єктів та в місцях масового перебування людей.

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]