Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер


 

УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Друга сесія)
РІШЕННЯ

 

від 25.12.2015. № 61-2/2015

м. Івано-Франківськ

 

Про заборону погодження
питання розміщення
гідроелектростанцій вздовж
річки Дністер

 

Відповідно до п. 24 ч. 1, ч. 2 ст. 43 Закону України “Про місцеве само­вря­ду­вання в Україні”, ч. 3 ст. 7, ч. 1 ст. 16 Закону України “Про природно-запо­відний фонд України”, ст. 10 Закону України “Про електроенергетику», враховуючи те, що заплановане Публічним акціонерним товариством “Укргідроенерго” будівництво гідроелектростанцій вздовж річки Дністер матиме негативний вплив на стан природних комплексів та об’єктів регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”, а також перешкоджатиме використанню їх за цільовим призначенням, виходячи з інтересів територіальної громади, обласна рада

вирішила:

  1. Заборонити погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж ріки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону на всій території, підпорядкованій обласній раді.
  2. Рекомендувати районним, міським, селищним та сільським радам, на території яких заплановано будівництво об’єктів електроенергетики (гідро­електро­станцій), утриматись від погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону на всій території, підпорядкованій відповідній раді.
  3. Міністерству екології України забезпечити додержання режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду України вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону та на території регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”.
  4. Схвалити звернення обласної ради до Тернопільської та Чернівецької обласних рад щодо заборони погодження питання розміщення гідроелектро­станцій вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону (додається).
  5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника голови обласної ради О. Галабалу та голову постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування М. Якимчука.

 

Голова обласної ради                                                    Олександр Сич

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 25.12.2015. № 61-2/2015

 

 

Тернопільській обласній раді

Чернівецькій обласній раді

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

27 листопада 2015 року у м. Новодністровську Чернівецької області представниками ПАТ “Укргідроенерго” було представлено проект будівництва каскаду гідроелектростанцій (далі – ГЕС) на верхньому Дністрі із шести ГЕС.

Проект будівництва каскаду передбачає розміщення ГЕС наступним чином:

ГЕС № 1 (руслового типу) біля с. Вістря Монастириського району Тернопільської області, на межі з Івано-Франківською областю;

ГЕС № 2.1 (руслового типу) на 3,5 км вище села Монастирок Борщівського району Тернопільської області, на межі з з Івано-Франківською областю;

ГЕС № 2.2 (дериваційного типу) на 3,5 км вище села Борщівського району, на межі з Івано-Франківською областю;

ГЕС № 3 (руслового типу) біля с. Литячі Заліщицького району Терно­піль­ської області, на межі з Івано-Франківською областю;

ГЕС № 4 (руслового типу) біля м. Заліщики Тернопільської області, на межі з Івано-Франківською та Чернівецькою областями;

ГЕС № 5 (руслового типу) біля с. Брідок Заставнівського району Чернівецької області, на межі з Тернопільською областю;

ГЕС № 6 (руслового типу) біля с. Устя Борщівського району Тернопільської області, на межі з Чернівецькою областю.

Однак русло та береги Дністра, що знаходяться вище запланованих ГЕС, входять у межі трьох національних природних парків (далі – НПП): “Дністровський каньйон”, “Хотинський”, “Галицький” та десятка об’єктів природно-заповідного фонду нижчих територій, зокрема регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”.

Також, згідно з картою НПП “Дністровський каньйон” ГЕС № 1, № 3, № 5 та № 6 планують побудувати безпосередньо в межах національного природного парку, а спорудження ГЕС № 2.1, № 2.2 , № 4 буде мати значний вплив на НПП оскільки знаходиться на незначній відстані від межі національного парку.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” на території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об’єкти.

Проте, будівництво каскаду ГЕС вздовж річки Дністер може призвести не лише до порушення природоохоронного законодавства, а й створити низку екологічних та соціально-економічних проблем, зокрема:

– підвищення загрози з підтоплення, зсувів, проривів гребель, що несе небезпеку для життя та здоров’я населення відповідних територій;

– зміну гідрологічного балансу, деградацію лісів та інших природних комплексів, оселищ рідкісних представників флори і фауни;

– знищення можливості міграції риби на нерест у верхів’я річок. Це значить, що більшість мігруючих видів риб зникне з річки після початку будівництва бодай однієї ГЕС;

– погіршиться туристичний потенціал території, оскільки “Дністровський каньйон” популяризується не тільки як основний туристичний об’єкт Терно­пільської та Івано-Франківської областей, але й взагалі України. Більше того, будівництво ГЕС може призвести до знищення сплавного туризму на Дністрі;

– порушення Україною міжнародних зобов’язань. Зокрема, в Угоді про Асоціацію України з ЄС прописано ряд природоохоронних заходів, які Україна повинна вчинити для захисту біорізноманіття, а будівництво ГЕС на Дністрі призведе до неможливості їх виконання та порушення Угоди.

Наміри представників ПАТ “Укргідроенерго” щодо будівництва малих гідроелектростанцій вздовж річки Дністер є невиправданими, і фактично несуть загрозу створення нових зон екологічного лиха, оскільки це незмінно призведе до руйнування екосистем.

Інформація про заплановані дії ПАТ «Укргідроенерго» викликала великий резонанс в області, внаслідок чого до нас надходять численні звернення громадськості з метою не допустити будівництво малих гідроелектростанцій вздовж річки Дністер, зокрема на території регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”.

Відповідно до ст. 10 Закону України “Про електроенергетику”, до повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого само­врядування у відносинах із суб’єктами електроенергетики належать:погодження питань розміщення на підпорядкованій їм території об’єктів електроенергетики виходячи з інтересів територіальної громади.

 

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас:

 

  1. Заборонити погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону на всій території, підпорядкованій Тернопільській та Чернівецькій обласним радам.
  2. Рекомендувати районним, міським, селищним та сільським радам Тернопільської та Чернівецької областей, на території яких заплановано будівництво об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій), утриматись від погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідро­електро­станцій) вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону на всій території, підпорядкованій відповідній раді.
  3. Звернутись до Міністерства екології України, із проханням забезпечити додержання режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду України вздовж річки Дністер та всіх інших рік Карпатського регіону та на території, регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”.

 

Прийнято на другій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
25.12.2015 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]