Про звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля щодо екологічної ситуації, що склалась в регіоні


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Восьме демократичне скликання

(Десята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 12.11.2021. № 258-10/2021
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
до Прем’єр-міністра України
Д. Шмигаля щодо екологічної
ситуації, що склалась в регіоні

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля щодо екологічної ситуації, що склалась в регіоні (додається).
  2. Звернення надіслати Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю.
  3. Текст звернення оприлюднити на вебсайті обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму (С. Басараб).

 

 

Голова обласної ради                                                                           Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 12.11.2021. № 258-10/2021

 

 

Прем’єр-міністру України
Д. Шмигалю

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані екологічною ситуацією в регіоні.

Євроінтеграційний вектор розвитку України вимагає трансформації державної політики через екологічні виклики. Відповідні зобов’язання передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, іншими міжнародними документами. Україна є учасником ініціативи Європейської комісії «Європейський зелений курс» та бере участь у міжнародному співробітництві щодо послаблення негативного впливу на довкілля від функціонування об’єктів теплоенергетики – великих спалювальних установок.

Важливим напрямом у цих питаннях є запровадження екологічного контролю, поступового скорочення та усунення забруднення за європейськими стандартами. З цією метою повинні бути впроваджені та застосовані найкращі доступні технології і методи для моніторингу викидів, органи місцевого самоврядування мають отримати дієвий і прозорий екологічний контроль.

За інформацією Головного управління статистики в Івано-Франківській області у 2020 році в атмосферне повітря області потрапило 140,4 тис. тонн забруднюючих речовин. Основним забруднювачем атмосферного повітря залишається підприємство міста Бурштин – ВП «БУРШТИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» АТ ДТЕК «ЗАХІДЕНЕРГО», на яке припадає 78,3 відсотки загальнообласних викидів.

У зону викидів шкідливих забруднюючих речовин Бурштинської ТЕС першочергово попадають території Бурштинської, Галицької, Дубівецької, Більшівцівської, Рогатинської та Букачівецької міських, селищних та сільських територіальних громад Івано-Франківського району Івано-Франківської області. На неодноразові звернення та вимоги жителів населених пунктів питання екологічної ситуації розглядалися на сесіях органів місцевого самоврядування згаданих громад та сесіях обласної ради.

На жаль, екологічна ситуація в регіоні не стає кращою, скарги жителів до органів місцевого самоврядування почастішали, адміністрація ВП «БУРШТИНСЬКА ТЕС» наші звернення залишає без належного реагування, а заходи зі зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря впроваджуються малоефективно. Особливо це видно під час атмосферних опадів, коли взимку сніг на цих територіях чорний, а влітку після дощу все в сажі.

Шановний Прем’єр-міністре України! Життя і здоров’я людини, яка перебуває в тісному зв’язку з навколишнім природним середовищем та зазнає його безпосереднього впливу, є об’єктом екологічного права, що, на наше переконання, потребує особливої уваги та захисту з боку держави.

Звертаємось до Вас, як до особи, що очолює виконавчу владу в країні та координує діяльність міністерств, відомств, інших установ та організацій України, зокрема в питаннях охорони навколишнього природного середовища, з проханням:

  1. Дати доручення відповідним структурам провести перевірку дотримання вимог природоохоронного та іншого законодавства ВП «БУРШТИНСЬКА ТЕС» АТ ДТЕК «ЗАХІДЕНЕРГО».
  2. Переглянути порядок сплати екологічного податку підприємством-забруднювачем відповідно до наближення до джерела забруднення. Комплекс запропонованих заходів дасть позитивний результат для вирішення екологічних питань в місті та регіоні.
  3. Зобов’язати ВП «БУРШТИНСЬКА ТЕС» АТ ДТЕК «ЗАХІДЕНЕРГО» щоквартально інформувати населення про стан атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів.

 

Прийнято на десятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
восьмого демократичного скликання
12 листопада 2021 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]