Про звернення обласної ради до Центральної виборчої комісії щодо постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 08.12.2017. № 669-19/2017
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
до Центральної виборчої комісії
щодо постанови Івано-Франківської
обласної виборчої комісії
від 17 жовтня 2016 року № 48

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила: 

  1. Схвалити звернення обласної ради до Центральної виборчої комісії щодо постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48 (додається).
  2. Рішення надіслати Центральній виборчій комісії.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради C. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту (М. Торб’як).

 

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич

 


Додаток
до рішення обласної ради
від 08.12.2017. № 669-19/2017

 

Центральна виборча комісія

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка склалась у зв’язку з прийняттям Івано-Франківською обласною виборчою комісією постанови від 17 жовтня 2016 року № 48 “Про визнання обраною та реєстрацію Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради на чергових виборах депутатів обласної ради 25 жовтня 2015 року”.

Голова обласної ради звертався до Центральної виборчої комісії з проханням надати роз’яснення щодо виконання постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48 “Про визнання обраною та реєстрацію Ткачук М. М. депутатом Івано-Франківської обласної ради на чергових виборах депутатів обласної ради 26 жовтня 2015 року”, або ж, згідно з пунктом 5 частини першої статті 24 Закону України “Про місцеві вибори”, скасувати таке рішення та/або прийняти рішення чи зобов’язати Івано-Франківську обласну виборчу комісію прийняти коректну постанову з порушеного питання, оскільки через те, що постанова прописана некоректно –  її неможливо виконати.

Однак, у відповідь на прохання обласної ради щодо прийняття постанови та врегулювання ситуації, яка може призвести до блокування роботи обласної ради та стати негативним прецедентом в Україні, надійшов лист-відписка за підписом члена Центральної виборчої комісії В. Шелудька, в якому він зазначає, що постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду встановлено, що повноваження Коцюра С.П. як депутата Івано-Франківської обласної ради припинено достроково відповідно до вимог статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, та зобов’язано Івано-Франківську обласну виборчу комісію вирішити питання щодо реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради згідно з вимогами частини першої статті 90 Закону України “Про місцеві вибори”.

Слід зауважити, що у резолютивній частині постанови суду відсутній висновок про позбавлення депутатських повноважень Коцюра С.П., а зобов’язання комісії вирішити питання щодо реєстрації Ткачук М.М.  згідно з вимогами статті 90 Закону України “Про місцеві вибори” передбачає: у разі якщо депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати від місцевої організації партії.

Порядок дострокового припинення повноважень визначений частиною 1
статті 89 цього ж Закону: “особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, старостою, для її реєстрації, у разі наявності іншого представницького мандата, зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради. Особа, обрана сільським, селищним, міським головою, старостою, одночасно з копією заяви про припинення дії іншого представницького мандата подає документ про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою сільського, селищного, міського голови, старости”.

Частиною 4 статті 89 цього ж Закону передбачено, що у разі невиконання без поважних причин особою, обраною депутатом у багатомандатному виборчому окрузі, у строки, зазначені у частинах першій і другій цієї статті, вимог частини першої цієї статті територіальна виборча комісія приймає рішення про визнання її такою, яка відмовилася від депутатського мандата, та визнає обраним депутатом в багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в депутати від відповідної місцевої організації партії та реєструє його у встановленому цим Законом порядку.

В обласній раді нема жодних офіційних документів, які б підтверджувати факт позбавлення депутатських повноважень Коцюра С.П., тому звертаємось повторно до Центральної виборчої комісії, яка є постійно діючим колегіальним державним органом, що діє на підставі Конституції України та законів України, як до виборчої комісії вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів про врегулювання питання виконання постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48 “Про визнання обраною та реєстрацію Ткачук М. М. депутатом Івано-Франківської обласної ради на чергових виборах депутатів обласної ради 26 жовтня 2015 року”, оскільки вважаємо, що вона прописана некоректно, що унеможливлює її виконання.

Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання утворена відповідно до Закону України “Про місцеві вибори” і працює у повному складі – 84 депутати.

Однак, Івано-Франківська обласна виборча комісія своєю постановою зобов’язує обласну раду зареєструвати 85-го депутата, що є порушенням чинного законодавства.

Під час листування з Івано-Франківською обласною виборчою комісією та надання її головою Карабіним З. Є. інформації на сесії обласної ради жодного офіційного документа про припинення повноважень того чи іншого депутата обласна рада не отримала.

Частиною першою статті 20 Закону України “Про місцеві вибори” передбачено, що виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.

Привертаємо увагу Центральної виборчої комісії, що попередні постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії щодо заміщення депутатів конкретно вказували прізвища депутатів, повноваження яких достроково припинені.

Зазначимо, що усі вони були виконані.

Оскільки, відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, звертаємось до Центральної виборчої комісії, відповідно до повноважень, передбачених пунктом 5 частини першої статті 24 Закону України “Про місцеві вибори”, скасувати рішення, прийняте обласною виборчою комісією, та/або прийняти рішення чи зобов’язати Івано-Франківську обласну виборчу комісію прийняти коректну постанову з порушеного  питання.

Просимо прийняти постанову у найкоротші терміни, оскільки Ткачук М. М. подала позов щодо бездіяльності суб’єкта владних повноважень та зобов’язання вчинити певні дії (організаційно забезпечити діяльність депутата Ткачук М. М.).
У випадку його задоволення обласна рада опиниться у правовій колізії: з одного боку – потрібно виконати рішення суду, з іншого – здійснити завідомо незаконні дії, зареєструвавши 85-го депутата. Робота обласної ради буде заблокована, оскільки-будь які прийняті нею рішення у складі 85-ти депутатів будуть незаконними та відповідно неправомочними. Така ситуація спричинить суспільно-політичну, економічну та соціальну кризи в області: не буде прийнято обласний бюджет, що призведе до неналежного фінансування захищених видатків загального фонду обласного бюджету на 2018 рік зокрема, на оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплату комунальних послуг та енергоносіїв та ін. Крім того, буде неможливо здійснювати капітальні видатки та надавати кредити з обласного бюджету тощо.

 

Прийнято на девятнадцятій сесії
ІваноФранківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
8 грудня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]