Про звернення обласної ради про необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин  


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 16.02.2018. № 755-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
про необхідність внесення змін
до деяких законодавчих актів
України щодо стимулювання
створення та діяльності дрібних
фермерських господарств і
врегулювання розподілу
повноважень у сфері земельних відносин

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування
в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України про необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Голова обласної ради                                                              Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 16.02.2018.  № 755-20/2018

 

Президенту України
П. Порошенку

Кабінет Міністрів України

Верховна Рада України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко стурбовані відсутністю законодавчо встановлених механізмів врегулювання питань, проблемних для вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції, фермерських господарств та землекористувачів.

Якщо низка питань у сфері земельних відносин частково вирішуються з прийняттям розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, то захист прав та інтересів вітчизняних аграріїв, стимулювання фермерського руху – потребують невідкладного реагування законодавців.

Особливої уваги потребує законодавче забезпечення максимальної прозорості процедурних механізмів розподілу коштів державного бюджету, спрямованих на підтримку аграрної галузі, що зробить їх більш доступними для малих фермерських господарств. Незважаючи на те, що певні обсяги коштів передбачаються щороку, встановлені законодавцями процедури і умови отримання державних дотацій унеможливлюють їх доступність якраз для тих, кому вони мали б надаватися. Так до прикладу, умови надання державної підтримки для розвитку сільськогосподарської кооперації настільки ускладнені, що фактично унеможливлюють її отримання навіть досвідченим аграріям. Нестабільність правил гри на ринку, часті зміни податкового законодавства, невизначеності стосовно проведення земельної реформи – це вагомі чинники, які не сприяють розбудові конкурентоспроможного аграрного сектора економіки, пригальмовують формування ефективного господаря-власника.

Також потребують максимальної прозорості і чіткості процедури погодження проектної документації на спорудження виробничих приміщень, тваринницьких ферм, овочесховищ. Адже не секрет, що саме ускладнені, несистематизовані, неоднозначні тлумачення в законодавстві сприяють корупційним діям і зловживанням.

Наголошуємо на необхідності при передбаченні бюджетних коштів на підтримку аграрного сектора враховувати фактори системності таких заходів. Відсутність такої системності не тільки створює нерівні умови для фермерів, а й змушує вести багатопрофільне товарне господарство, позбавляє можливості зосередитись і розвивати певний конкретний напрямок.

Необхідно законодавчо запровадити ефективні механізми антирейдерських заходів та встановити дієві запобіжники щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок з метою запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки.

Протягом останніх років рейдерське захоплення земель та майна сільськогосподарських підприємств набуло загрозливого для економіки країни характеру. Сьогодні зафіксовано численні факти, коли рейдери не тільки займаються фальсифікацією договорів оренди і крадіжками врожаю, але й захоплюють підприємства, змінюючи склад учасників юридичної особи, переоформлюючи на себе акції (частки) у статутному капіталі сільськогосподарських підприємств, майно та землі.

Актуальною є необхідність системно прописати в українському законодавстві передумови для легалізації фермерських господарств, в тому числі сімейних, з набуттям статусу фізичної особи – підприємця – виробника сільськогосподарської продукції, та відповідно забезпечення їх повноцінної участі в соціально-економічному житті держави зі встановленням пільгового порядку сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску.

Такі кроки створять можливості врегулювати податкове навантаження на одиницю площі земельної ділянки та сприятимуть реєстрації сільгоспвиробників суб’єктами господарювання, що в свою чергу забезпечить скорочення розриву в податковому навантаженні на гектар між легально працюючими сільськогосподарськими товаровиробниками і тими, що працюють у тіні, без офіційного оформлення договорів оренди сільськогосподарських земель.

Вкрай необхідне ухвалення заходів, які покликані знизити площу земель, що перебувають у тіньовій оренді та використанні, що дозволить збільшити надходження до місцевих бюджетів від податку на землю, єдиного податку четвертої групи спрощеної системи оподаткування та ПДФО.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані в необхідності забезпечення логічності поступу цивілізованого впровадження земельної реформи в Україні шляхом прийняття системних змін до існуючого законодавства, які б посприяли посиленню фінансової спроможності ОТГ та слугували стимулом для популяризації та активізації процесів об’єднання громад, забезпечували захист сільгоспвиробників від рейдерських захоплень, стимулювали створення та розвиток малих фермерських господарств.

Звертаємось до Президента України П. Порошенка, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України у межах повноважень невідкладно розробити та прийняти відповідні законодавчі зміни до Податкового кодексу України та законодавчих актів України, спрямовані на стимулювання створення та розвитку дрібних фермерських господарств, врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин, мінімізацію корупції у земельній сфері, захист майна, корпоративних прав та земель, що перебувають у власності та користуванні.

 

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласноїради
сьомого демократичного скликання
16 лютого 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]