Про звернення обласної ради про необхідність судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять друга сесія)

РІШЕННЯ

від 22.06.2018. № 847-22/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
про необхідність судових
позовів у міжнародно-правові
інституції щодо стягнення
з Російської Федерації
відшкодування репресованим
українцям завданих матеріальних
та моральних збитків

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка та Прем’єр-міністра України В. Гройсмана про необхідність судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет- сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

 

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 22.06.2018. № 847-22/2018

 

Президенту України
П. Порошенку

 

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 

 ЗВЕРНЕННЯ

 Під час Другої світової війни нацистський режим Німеччини створював концентраційні табори і гетто, у яких насильно утримував велику кількість людей. Багато людей було вивезено на примусові роботи в Німеччину, серед яких значна частина – мешканці України.

Федеративна Республіка Німеччина як правонаступник нацистської Німеччини здійснила масштабні заходи з денацифікації, демілітаризації та демократизації суспільства і розпочала виплати жертвам репресій. Починаючи ще з 1950-х років, ФРН сплатила приблизно 90 млрд. марок репарацій, здебільшого жертвам Голокосту.

Відповідно до рішення уряду Німеччини у 1993-1994 роках для виплати компенсацій жертвам нацизму в Україні, Молдові, а також у країнах Середньої Азії та Закавказзя, було виділено 400 млн. марок. Натомість у 2001-2006 роках
468 тисяч осіб в Україні отримали компенсаційні виплати у розмірі 881,5 млн. євро. Насамкінець 21 травня 2015 року німецький парламент ухвалив рішення про виплату “символічної грошової допомоги” обсягом 2500 євро колишнім радянським військовослужбовцям, які перебували в німецькому полоні під час Другої світової війни. Зазначимо, що крім Німеччини виплати компенсацій жертвам нацизму з 1999 року здійснює також Австрія.

Натомість тоталітарний більшовицький режим з 1917 по 1991 рік вбивав, піддавав тортурам, ув’язнював, змушував у нелюдських умовах важко працювати мільйони українців. На відміну від ФРН Росія не покаялася за вчинені злочини і не була покарана рішенням міжнародних судових установ, а не покаране зло породжує нові злочини. Відзначимо, що коли після розпаду СРСР постало питання про правонаступництво, то Російська Федерація самовільно відвела собі основну роль. Документальним підтвердженням цього слугує указ “Про державну власність колишнього Союзу РСР за кордоном”, який підписав колишній президент РФ Б.Єльцин в лютому 1993 року. Згідно з указом Росія як основна правонаступниця СРСР перебрала на себе всі  права і зобов’язання.

У зв’язку з вищезгаданими фактами, загальновідомими документальними підтвердженнями злочинів СРСР в Україні та керуючись основними міжнародними актами, зокрема Загальною декларацією прав людини, Європейською конвенцією про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів, і законодавством України, просимо Президента та Уряд України розпочати процедуру судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків.

 

 

Прийнято на двадцять другій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
22 червня 2018 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]