Про звернення обласної ради щодо внесення змін до законодавчих актів України, що гарантують соціальний статус учасників бойових дій на Сході України


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тринадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 10.03.2017. № 428-13/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо внесення змін до законодавчих
актів України, що гарантують
соціальний статус учасників
бойових дій на Сході України

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України А. Парубія, народних депутатів України від області про необхідність внесення змін до законодавчих актів України, що гарантують соціальний статус учасників бойових дій на Сході України (додається).
  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія та постійну комісію обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей (Н. Чаплинська).

 

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 10.03.2017. № 428-13/2017

 

 

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 Народним депутатам України від області

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з численними проблемами, які виникають у процесі реалізації законодавчо встановлених гарантій соціального захисту для учасників антитерористичної операції на Сході України.

Зокрема, законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, щодо надання земельних ділянок. Відповідно до п.14 статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасникам бойових дій надаються пільги першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Однак задеклароване для всіх учасників АТО першочергове право на отримання земельної ділянки на практиці реалізувати проблематично. При цьому, чим дорожча земля з урахуванням географічного розташування регіону, тим складніше отримати її в користування. До того ж, отримана ділянка може виявитися непридатною для будівництва будинку чи ведення домашнього господарства.

Соціальна ініціатива з боку держави забезпечити земельними ділянками учасників АТО (членів їх сімей) однозначно є правильною та необхідною, проте потребує внесення відповідних змін та уточнень до окремих законодавчих актів, зокрема Земельного кодексу України, які б сприяли спрощенню практичної реалізації учасниками АТО свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок.

Крім того, існують певні труднощі з отриманням необхідної інформації про вільні земельні ділянки державної чи комунальної власності, їх цільове призначення згідно з містобудівною документацією (план зонування або детальний план території). На практиці трапляється, що певна ділянка відповідно до детального плану території віднесена до земельних ділянок із цільовим призначенням для індивідуального житлового будівництва, однак отримати її саме для садівництва чи городництва не можливо.

Також високу соціальну напругу породжують ситуації, коли учасники АТО претендують на сільськогосподарські землі запасу сільської ради, які перебувають в оренді. Якщо орендар добросовісно виконує договірні зобов’язання, вилучення сільськогосподарських паїв з оренди є проблематичним з точки зору законодавства та водночас суперечить інтересам сільських громад, оскільки за рахунок таких земель наповнюються місцеві бюджети.

Чимало проблем виникає через неповну чи недостовірну інформацію Державного земельного кадастру. Адже вільна за даними земельного кадастру земельна ділянка насправді може перебувати на стадії оформлення документації на право власності.

Через недосконалість механізмів реалізації соціальних пільг учасників АТО (членів їх сімей) благородна ініціатива держави на практиці часто породжує напругу. Одним з шляхів подолання такої напруги в умовах дефіциту вільних земель можна вважати надання грошової компенсації за ринковою вартістю ділянки, на умовах взаємної домовленості та добровільної згоди учасників АТО і місцевих органів влади.

Звертаємося до народних депутатів України з проханням вивчити спектр проблематики щодо реалізації на практиці соціальних пільг учасників АТО на Сході України та внести відповідні зміни та уточнення до чинних законодавчих актів у сфері земельних відносин, які б:

– унеможливлювали породження соціальної напруги та подвійного трактування норм законів;

– давали змогу в умовах відсутності вільних земель за взаємозгодою надавати грошові компенсації учасникам АТО (членам їх сімей) в розмірі ринкової вартості за рахунок коштів державного бюджету;

– ефективно врегульовували процес першочергового надання земельних ділянок учасникам АТО (членам їх сімей) стосовно інших категорій громадян;

– спрощували доступність процедури отримання інформації щодо вільних земельних ділянок.

Прийняття таких змін дасть змогу на практиці реалізувати дієві механізми виділення земельних ділянок: починаючи від отримання інформації про вільні земельні ділянки, збору необхідного переліку документів для їх подачі до органу, уповноваженого розпоряджатися земельними ділянками, та завершуючи державною реєстрацією прав власності на земельні ділянки й видачею свідоцтв про право власності на нерухоме майно.

 

Прийнято на тринадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
10 березня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]