Про звернення обласної ради щодо внесення доповнення до Національного переліку основних лікарських засобів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Вісімнадцята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 27.10.2017. № 649-18/2017
м. Тлумач

 

Про звернення обласної ради
щодо
внесення доповнення
до Національного переліку
основних лікарських засобів

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України та народних депутатів України від області щодо внесення доповнення до Національного переліку основних лікарських засобів (додається).
  2. Рішення надіслати Кабінету Міністрів України, народним депутатам України від області та обласним радам.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

 

Голова обласної ради                                                                          Олександр Сич

 


ДОДАТОК
до рішення обласної ради
від 27.10.2017. № 649-18/2017

 

Кабінету Міністрів України

Народним депутатам України
від області

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вкрай стурбовані критичною ситуацією, що склалась у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 180, якою затверджено нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік), який набув чинності 25 березня 2017 р. З 1 січня 2018 року у межах Національного переліку повинні здійснюватися закупівлі лікарських засобів закладами охорони здоров’я та безоплатний або пільговий відпуск ліків згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань”, а також відпуск ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 863 “Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів”, тому що згаданий Національний перелік, обмежує призначення медичними працівниками високоефективних лікарських засобів комбінованої та селективної дії, а громадян у можливості отримати якісне та ефективне лікування відповідно до існуючих стандартів та протоколів.

Оскільки заклади охорони здоров’я змушені закуповувати лікарські засоби,  внесені до Національного переліку, це викликало неабиякий резонанс у суспільстві та професійному середовищі, адже фактично відбулося суттєве зменшення переліку препаратів, які можуть закуповуватися за державні кошти.

Обмеження Національним переліком асортименту ліків негативно позначиться на якості лікування та життя хворих на серцево-судинні, онкологічні, бронхо-легеневі захворювання та ін., а також не дозволить хворим з пересадженими органами отримати рекомендовані спеціалістами трансплантологічних центрів індивідуально підібрані імунодепресивні препарати для запобігання відторгненню органів.

Враховуючи зазначене, вважаємо за доцільне внести доповнення до Національного переліку основних лікарських засобів, розширити асортимент медикаментів, дозволених для закупівлі закладами охорони здоров’я, враховуючи думки профільних асоціацій та протоколи ведення основних захворювань, за рахунок бюджетних коштів, та врахувати потребу хворих в отриманні сучасних ефективних життєво необхідних лікарських  препаратів.

 

Прийнято на вісімнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
27 жовтня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]