Про звернення обласної ради щодо внесення змін до нормативно-правових актів України стосовно санаторно-курортного лікування та придбання лікарських засобів для учасників антитерористичної операції Відповідно до статті 43 Закону України


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 02.03.2018. № 802-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
внесення змін до нормативно-правових
актів України стосовно санаторно-курортного
лікування та придбання лікарських засобів
для учасників антитерористичної операції

 

Відповідно до статті 43 Закону України ”Про місцеве самоврядування в Україні” та з метою забезпечення реалізації гарантованого державою права учасників антитерористичної операції на санаторно-курортне лікування обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України про необхідність внесення змін до нормативно-правових актів України, що регламентують питання санаторно-курортного лікування та придбання лікарських засобів для учасників антитерористичної операції (додається).
  2. Рішення надіслати Кабінету Міністрів України.
  3. Звернення опублікувати в газеті ”Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей (Н. Чаплинська).

 

Голова обласної ради                                                                           Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 02.03.2018. № 802-20/2018

 

Кабінет Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

 Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з проблемними питаннями, які виникають у процесі реалізації законодавчо встановлених гарантій соціального захисту для учасників антитерористичної операції в частині санаторно-курортного забезпечення.

Зокрема, відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 200 (зі змінами) (далі – Порядок), структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчі органи міських рад забезпечують учасників антитерористичної операції безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості в міру надходження путівок.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 Порядку його дія не поширюється на осіб, зазначених у Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2011 року № 446 (зі змінами).

Тобто, право учасників антитерористичної операції на санаторно-курортне лікування реалізовується відповідно до різних бюджетних програм, що дуже часто породжує соціальну напругу.

            Враховуючи викладене, з метою забезпечення реалізації гарантованого державою права учасників антитерористичної операції на санаторно-курортне лікування звертаємося до Кабінету Міністрів України з проханням в найкоротші терміни розглянути питання щодо внесення змін до відповідних постанов, а саме:

            1) у абзаці 2 пункту 1 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 200 (зі змінами) слова “Дія цього Порядку не поширюється на осіб, зазначених у Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2011 року
№ 446” виключити;

            2) Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2011 року № 446 (зі змінами), доповнити пунктом такого змісту: ”Зазначені у Порядку особи, які є учасниками антитерористичної операції, забезпечуються санаторно-курортним лікуванням відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 200”;

3) з метою виконання Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, який регламентує п. 1 статті 12 надання пільг учасникам антитерористичної операції, пропонуємо доповнити постанову Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 року № 333 ”Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” (зі змінами та доповненнями) пунктом такого змісту: “Дозволити закладам охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевого бюджетів, для безоплатного забезпечення ліками осіб, які визнані учасниками АТО, закуповувати лікарські засоби, що у встановленому законодавством порядку зареєстровані в Україні і включені до галузевих стандартів (клінічних протоколів) надання стаціонарної медичної допомоги”.

 

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
2 березня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]