Про звернення обласної ради щодо внесення змін до Закону України “Про оплату праці”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцять восьма сесія)

РІШЕННЯ

 

від 17.05.2019. № 1110-28/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо внесення змін до
Закону України
Про оплату праці

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України “Про оплату праці” (додається).
  2. Рішення надіслати Верховній Раді України.
  3. Звернення розмістити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради в мережі Інтернет та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

 

Голова обласної ради                                                                 Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 17.05.2019. № 1110-28/2019

Верховна Рада України

Звернення
про внесення змін до Закону України “Про оплату праці”

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, від імені громади області звертаємося до Верховної Ради України з метою підтримки та захисту прав громадян, які працюють на території населених пунктів, яким надано статус гірських.

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 06.12.2016 р. № 1774-VIII вніс суттєві зміни до ст.ст 3, 31, 6 Закону України “Про оплату праці” та ст.ст. 95, 96 КЗпП України.

Зокрема, згідно частини 1 статті 3 Закону України від 24.03.1995.
№ 108/95-ВР “Про оплату праці” (у редакції Закону № 1774) мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Отже, до розміру мінімальної заробітної плати не мають враховуватися виплати, які не залежать від виконаної працівником норми праці.

Крім того, за змістом пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від  11.08.1995 № 648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах” на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Згідно з зазначеною вище постановою підвищення посадових окладів і тарифних ставок залежить від роботи в певному населеному пункті, який має статус гірського, і не залежить від виконання працівником місячної (годинної) норми праці.

Таким чином, для забезпечення мінімального розміру заробітної плати не можуть враховуватися суми підвищення посадових окладів працівників, які працюють у гірських районах.

Поряд з цим, на сьогодні існує “зрівнялівка” в оплаті праці та не забезпечені державні гарантії в оплаті праці осіб, які працюють у гірських районах, що суперечить статті 100 КЗпП України в частині встановлення підвищеної оплати праці на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами.

Враховуючи вищезазначене, просимо внести зміни до Закону України “Про оплату праці”, а саме, в абзац 2 статті 31 після слів “не враховуються” додати слова: “підвищення тарифних ставок і посадових окладів працівникам, які працюють в гірських районах”.

 

Прийнято на двадцять восьмій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання 17 травня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]