Про звернення обласної ради щодо врегулювання організації вантажних залізничних  перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та перспективи розвитку станцій на території Івано-Франківської області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 15.02.2019. № 1051-27/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо врегулювання організації
вантажних залізничних  перевезень
сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця”
та перспективи розвитку станцій на
території Івано-Франківської області

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування
в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра інфраструктури України В. Омеляна та голови правління АТ “Укрзалізниця” Є. Кравцова щодо врегулювання організації вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та перспективи розвитку станцій на території Івано-Франківської області (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Міністру інфраструктури України В. Омеляну, голові правління АТ “Укрзалізниця”

    Є. Кравцову, народним депутатам України від області, обласним радам.

  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                          Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.02.2019. № 1051-27/2019

 

Прем’єр-міністру України
п. В. Гройсману

Міністру інфраструктури України
п. В. Омеляну

Голові правління АТ “Укрзалізниця”
п. Є. Кравцову

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, що склалася з організацією вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та намірів закриття окремих станцій на території Івано-Франківської області.

Для аграрних товаровиробників нашої області, зважаючи на віддаленість до місць організації експортування чи переробки продукції, єдиним рентабельним видом транспортування є залізничні перевезення.

Оскільки базова ціна сільськогосподарської продукції формується на підставі цін у портах України, то виробники з наближених до портових зон регіонів мають суттєві преференції, адже логістичні витрати у них відсутні (чи наближені до нульових).

Рекордний урожай 2018 року, зібраний в доволі складних погодних умовах, прикарпатські аграрії змушені продавати без економічної вигоди за демпінговими цінами, позбавивши господарства фінансового ресурсу для проведення весняно-польових робіт 2019 року. Втрачена вигода вимірюється сотнями мільйонів гривень.

Рішення менеджменту АТ “Укрзалізниця” щодо першочергового відвантаження зерна зі станцій, що мають можливість формувати маршрути, є безумовно реформаторським та економічно обґрунтованим для державної компанії. Але, водночас, не слід забувати і працювати над модернізацією тих станцій, зокрема Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень регіональної філії “Львівська залізниця” АТ “Укрзалізниця”, які знаходяться за тисячу кілометрів від місць продажу зерна чи його переробки та мають можливість на сьогодні формувати тільки ступінчасті маршрути.

Незважаючи на постійні замовлення вагонів під завантаження зернових, у четвертому кварталі 2018 року АТ “Укрзалізниця” подало тільки 147 одиниць, що становить 7 відсотків від необхідності, або 1,5 вагона на добу по станції “Городенка-завод”, перетворюючи її у нерентабельну.

За чотири місяці до жнив 2019 року десятки тисяч тон зерна очікують відвантаження. Внаслідок управлінської діяльності АТ “Укрзалізниця” окремі господарства Івано-Франківщини опинилися в форс-мажорних обставинах, оскільки продали тільки 20 відсотків урожаю, причому за демпінговими цінами, та понесли величезні матеріальні збитки через вчасно невиконані податкові та договірні зобов’язання, зірвані виплати банківських кредитів, а також через відсутність обігових коштів для ведення весняно-польових робіт.

Незважаючи на часті зміни керівництва АТ “Укрзалізниця”, невирішеними залишаються латентні проблеми цієї структури: корупція та крадіжки частини вантажів, відсутність прозорого розподілу рухомого складу, підняття тарифів без покращення якості обслуговування ‑ все це безумовно впливає на собівартість транспортованих вантажів, в тому числі сільськогосподарської продукції.

На сьогодні Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень регіональної філії “Львівська залізниця” АТ “Укрзалізниця” вимушена експлуатувати для залізничних перевезень спадщину часів комуністичного минулого, з відсталою інфраструктурою та малоінтенсивним рухом, де мережа залізничних шляхів протяжністю 1500 км не має жодного кілометра електрифікації (при 47 відсотках електрифікації залізничних колій по Україні). Розцінюємо як недалекоглядні плани АТ “Укрзалізниця” щодо закриття 9 станцій Івано-Франківської дирекції без згоди на такі дії місцевих громад. В області, де проживає понад 1 мільйон 382 тисячі громадян, працюють сотні підприємств, такі закриття не сприятимуть у майбутньому розвитку інших галузей народного господарства.

Звертаємось до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра інфраструктури України В. Омеляна, голови правління АТ “Укрзалізниця”
Є. Кравцова, в межах повноважень, невідкладно:

– оптимізувати діяльність АТ “Укрзалізниця” в частині вантажних перевезень зерна врожаю 2018 року та розробити план заходів на 2019-2020 маркетинговий рік для Івано-Франківської області;

– проводити заходи з модернізації основних вантажних станцій “Городенка-завод” та “Рогатин” регіональної філії “Львівська залізниця” для руху маршрутних перевезень сільськогосподарської продукції, зокрема зернових;

– розробити державну програму спорудження в Івано-Франківській області електрифікованих залізничних шляхів, з включенням їх до мережі електрифікованих залізниць України, а також передбачити повну заміну тепловозів на електровози, що дозволить покращити екологічну ситуацію в області;

– напрацювати комплексну стратегію реформування галузі залізничних перевезень в Україні, яка б передбачала лібералізацію нормативно-правової бази відповідно до сучасних ринкових умов.

 

Прийнято на двадцять сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 лютого 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]