Про звернення обласної ради щодо врегулювання питання залучення інших суб’єктів господарювання, в тому числі їх матеріально-технічної бази, з метою цільового використання земель сільськогосподарського призначення, закріплених за закладами професійно-технічної освіти


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 01.03.2019. № 1080-27/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
врегулювання питання залучення
інших суб’єктів господарювання,
в тому числі їх матеріально-технічної
бази, з метою цільового використання
земель сільськогосподарського
призначення, закріплених за закладами
професійно-технічної освіти

 

Враховуючи звернення постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань аграрної політики та земельних відносин, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана про необхідність законодавчого врегулювання питання залучення інших суб’єктів господарювання, в тому числі їх матеріальної бази, з метою цільового використання земель сільськогосподарського призначення, закріплених за закладами професійно-технічної освіти.
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійні комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий), з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                          Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 01.03.2019. № 1080-27/2019

 

Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася з обробітком земель сільськогосподарського призначення закладами професійно-технічної освіти та вищими навчальними закладами.

За закладами професійно-технічної освіти Івано-Франківської області для використання в навчально-виробничому процесі закріплено 568 га земель сільськогосподарського призначення.

Наявна у цих освітянських закладах техніка, призначена для обробітку земель, на сьогодні фізично та морально застаріла. Адже виготовлені ще в 80-х роках минулого століття машини не відповідають вимогам сучасних світових агротехнологій.

Відповідно учні професійно-технічних закладів позбавлені можливості здобувати практичні навички роботи на сучасних сільськогосподарських машинах, які використовуються у вітчизняних агроформуваннях. Керівники сільськогосподарських підприємств, в свою чергу, скаржаться, що профтехосвіта не спроможна забезпечити їх виробничими кадрами, підготовленими на достатньому рівні, оскільки в навчальних закладах новітня сільськогосподарська техніка відсутня.

Виходом з цієї ситуації було б чітке законодавче врегулювання можливості проведення спільної діяльності навчальних закладів із аграрними підприємствами шляхом спільного обробітку сільськогосподарських земель, які перебувають в постійному користуванні закладів професійно-технічної освіти для отримання учнями практичних навичок у сфері, де заклад здійснює надання освітніх послуг без передачі (вилучення) земельної ділянки чи зміни речових прав на неї.

Така співпраця навчальних закладів профтехосвіти з підприємствами створить можливість опанування нових виробничих технологій учнями, сприятиме надходженню фінансових та матеріальних ресурсів до бюджету училищ, як частка від результату їх спільної діяльності, допоможе зміцнити їх навчально-матеріальну базу.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Кабінету Міністрів України розробити та прийняти у межах повноважень відповідні нормативно-правові акти для врегулювання питання залучення інших суб’єктів господарювання, в тому числі їх матеріально-технічної бази, з метою цільового використання земель сільськогосподарського призначення, закріплених за закладами професійно-технічної освіти та вищими навчальними закладами.

 

Прийнято на двадцять сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
1 березня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]