Про звернення обласної ради щодо відновлення надходжень до місцевих бюджетів частини акцизного податку з нафтопродуктів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Сімнадцята сесія)
РІШЕННЯ

від 15.09.2017. № 589-17/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо відновлення надходжень
до місцевих бюджетів частини
акцизного податку з нафтопродуктів

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України щодо відновлення надходжень до місцевих бюджетів частини акцизного податку з нафтопродуктів (додається).
  2. Рішення надіслати Кабінету Міністрів України та Міністерству фінансів України.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина” та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.09.2017. № 589-17/2017

 

Кабінет Міністрів України
Міністерство фінансів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

У грудні 2014 року Верховна Рада України прийняла ряд законів України, якими передбачено передачу органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень та закріплення стабільних джерел доходів для їх реалізації. Одним із таких джерел було запровадження нового виду податку – акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Однак, відповідно до Закону України від 20.12.2016 року № 1791-19 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” з 1 січня 2017 року скасовано акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

Відповідно до Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” у 2017 році – 13,44 відсотка акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44 відсотка акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, але не менше обсягу нарахувань у 2016 році акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, мають зараховуватись до бюджетів місцевого самоврядування.

Відшкодування надходжень відбувається згідно з Порядком зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.2017 № 96. Цим Порядком затверджено частки для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2017 року. Такі частки визначені, виходячи з фактичних нарахувань з роздрібної торгівлі пальним за 2016 рік на відповідній території.

З 1 липня 2017 року до міських, селищних та сільських бюджетів
Івано-Франківської області надходжень від цього податку не було. Це призвело до утворення бюджетної незбалансованості, зменшення фінансового ресурсу місцевих бюджетів та невиконання затверджених показників за доходами загального фонду. Загальна незабезпеченість місцевих бюджетів області коштами для виплати заробітної плати та оплати енергоносіїв станом на 01.09.2017 року становить понад 375 мільйонів гривень. Місцевими громадами спрямовано на ці потреби за рахунок вільного залишку загального фонду та за рахунок перевиконання дохідної частини їхніх бюджетів понад 145 мільйонів гривень.

Місцеві громади Івано-Франківщини вкрай стурбовані цією проблемою, бо з одного боку обіцяне Урядом збільшення фінансової спроможності місцевих бюджетів гальмується, а з іншого – функції держави (видатки охорони здоров’я, освіти, культури та інших галузей на так звані “захищені” статті) ті ж місцеві бюджети змушені забезпечувати своїми ресурсами.

Такий стан справ виник через те, що згідно з Порядком у другому півріччі 2017 року частка для зарахування до відповідного бюджету місцевого самоврядування має визначатися пропорційно до обсягу реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2017 року у загальному обсязі такого реалізованого пального в цілому по Україні.

Відповідно до вказаної постанови Уряду, Державній фіскальній службі України було доручено подати Міністерству фінансів України інформацію про обсяг реалізованого за перше півріччя 2017 року пального у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, а Міністерству фінансів України було доручено визначити частки для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого та ввезеного пального та подати на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України для внесення відповідних змін до вищезазначеної постанови. Вже минуло два з половиною місяці, але й до теперішнього часу цього не зроблено.

Враховуючи вищевикладене, від імені територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області просимо термінового врегулювання питання відновлення надходжень до місцевих бюджетів частини акцизного податку з нафтопродуктів у другому півріччі 2017 року, а саме: на найближчому засіданні Уряду прийняти рішення щодо невідкладного забезпечення зарахування до бюджетів органів місцевого самоврядування частини акцизного податку з пального у другому півріччі 2017 року, зокрема визначити відповідні частки надходжень вказаного податку до бюджетів органів місцевого самоврядування. Це дозволить своєчасно здійснювати заплановані видатки на реалізацію заходів та програм, які є вкрай важливими для територіальних громад сіл, селищ, міст області, знизить ризик виникнення або зростання кредиторської заборгованості місцевих бюджетів, припинить дискредитацію місцевого самоврядування в Україні.

Прийнято на сімнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 вересня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]