Про звернення обласної ради щодо відхилення законопроекту № 4010а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дванадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 23.12.2016. № 390-12/2016
м. Івано-Франківськ

 

 Про звернення обласної ради
щодо відхилення законопроекту
№ 4010а “
Про внесення змін до
деяких законодавчих актів України
щодо вдосконалення правового
регулювання користування
земельною
ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)”

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія, народних депутатів України від області про необхідність відхилити законопроект № 4010а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)” (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 23.12.2016. № 390-12/2016

Президенту України
П. Порошенку

 Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 Народним депутатам України від області

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з внесенням до порядку денного 4 сесії Верховної Ради України VІІІ скликання законопроекту № 4010а від 15.07.2016 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)”.

Пропонована групою депутатів законодавча ініціатива суперечить світовій та західноєвропейській практиці інституалізації ринку земель сільськогосподарського призначення.

В законопроекті прописуються юридичні механізми, що в обхід мораторію на купівлю-продаж землі, дозволяють реально заволодіти сільськогосподарськими угіддями власникам значних фінансових ресурсів. Під загрозу поставлено власне існування вітчизняного фермерства, внаслідок фактичного позбавлення доступу до ринку землі малих сільськогосподарських товаровиробників, власників земельних паїв.

Де-факто, емфітевзис визнаний і зручний інструмент, який при застосуванні певних схем дозволяє за безцінь, а подекуди навіть шляхом обману чи шахрайства, отримати права володіння та розпоряджання на землю. Також його механізми дозволять заволодіти особливо цінними землями, які не підлягають відчуженню. Причому створюються потенційні загрози для зосередження сільськогосподарських земель не тільки в руках великих агрохолдингів, але й через схеми та підставних осіб – руках іноземних корпорацій.

При теперішньому зубожінню, непоінформованості сільського населення та складній соціально-економічній ситуації в державі постають ризики масового скуповування українських земель через підставних осіб крупним іноземним капіталом, походження якого буде складно відслідкувати. Нерезиденти отримають змогу заволодіти землями сільськогосподарського призначення, при чому подолавши обмеження щодо зосередження площі землі в одних руках.

Передбачена можливість укладати договори емфітевзису на довготривалій основі виводить на ринок землі сільськогосподарського призначення на умовах далеко невигідних для українського селянина.

Вважаємо, що проект Закону України № 4010а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)” має бути відхилений, як такий, що:

– не відповідає загальноприйнятим у світовій практиці принципам організації ринку земель сільськогосподарського призначення;

– несе ризики позбавлення значної кількості сільських жителів землі як основного засобу виробництва, що неможливо компенсувати разовим вливанням коштів на етапі укладення договору емфітевзису;

– захищає права землекористувача значно надійніше аніж власника паїв;

– реалізовує сценарій прихованого продажу землі;

– зменшує надходження до місцевих бюджетів через відсутність мінімальних нормативів термінів оренди та орендних ставок;

– дискримінує права пайовиків при укладанні договорів через низьку обізнаність механізмів та інструментів емфітевзису.

Оцінюючи історичні реалії, коли кордони нашої держави не раз перекроювалися, коли загроза втрати частини територій актуалізувалась на сучасному етапі, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вбачаємо у легковажному ставленні до українських земель, пропонованому в законопроекті
№ 4010а, пряму загрозу національній безпеці та територіальній цілісності України. 

Звертаємось до Голови Верховної Ради України А. Парубія та народних депутатів України від області врахувати наведені в зверненні аргументи та відхилити законопроект № 4010а від 15.07.2016 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)” при його розгляді на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Звертаємось до Президента України П. Порошенка у разі прийняття Верховною Радою України законопроекту № 4010а, застосувати право вето та припинити його дію.

Українська модель земельної реформи повинна бути орієнтована на захист національних інтересів, рівні умови ведення бізнесу для гравців різного масштабу, забезпечення розвитку сільських територій і при цьому — збереження високих показників аграрного виробництва та потенціалу для експорту сільськогосподарської продукції.

 

 

 

Прийнято на дванадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
23 грудня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]