Про звернення обласної ради щодо забезпечення імунодепресантами хворих з пересадженими органами


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 02.03.2018. № 804-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо забезпечення
імунодепресантами
хворих з пересадженими
органами

 

Відповідно до частини 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана та в. о. Міністра охорони здоров’я України У. Супрун щодо забезпечення імунодепресантами хворих з пересадженими органами (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману та в. о. Міністра охорони здоров’я України У. Супрун.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич

 


ДОДАТОК
до рішення обласної ради
від 02.03.2018. № 804-20/2018

 

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

в. о. Міністра охорони здоров’я України У. Супрун

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася сьогодні із забезпеченням хворих імунодепресантами.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 р. № 1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань” хворі після перенесеної трансплантації органів забезпечуються препаратами імуносупресивної дії за рахунок бюджетних коштів.

Впродовж останніх років згадана категорія хворих отримувала препарати “Адваграф” та “Програф” (діюча речовина – такролімус). У 2017 році в результаті проведених в рамках чинного законодавства тендерних закупівель було придбано препарат “Такпан” (діюча речовина – такролімус) як лікарський засіб з найдешевшою ціною серед зареєстрованих в Україні. Від цього препарату частина пацієнтів відмовилася через відсутність досвіду його використання в Україні і звернулася з проханням забезпечити їх лікарськими засобами, що пройшли клінічні дослідження в Україні,  мають багаторічний досвід застосування в світовій практиці, з мінімальною негативною побічною дією, а також зменшують ризик відторгнення пересадженого органу.

На запит департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації отримано інформацію з Державного експертного центру МОЗ України, Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова, Харківського обласного клінічного центру урології та нефрології ім. В.І. Шаповала щодо  відсутності досвіду використання препарату “Такпан”, незважаючи на ідентичний з референтним препаратом кількісний та якісний склад діючих речовин та  однакову лікарську форму.

Зважаючи на викладене, вважаємо за доцільне враховувати досвід провідних трансплантологічних центрів України під час реєстрації нових лікарських засобів імуносупресивної дії, а також внести зміни до чинного законодавства з проведення тендерних закупівель шляхом надання дозволу тендерним комітетам обирати лікарські засоби з числа рекомендованих не за найнижчою ціною, а за результатами доказової медицини з використанням сучасних протоколів і стандартів України та \європейських країн з метою максимального задоволення потреб пацієнтів з трансплантованими органами та дотримання їх прав на отримання якісної медичної допомоги.

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
2 березня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]