Про звернення обласної ради щодо законодавчого врегулювання перерахунків пенсій колишнім державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять третя сесія)

РІШЕННЯ

 

від 21.09.2018. № 918-23/2018
м. Івано-Франківськ

  

Про звернення обласної ради
щодо
законодавчого врегулювання
перерахунків пенсій
колишнім
державним службовцям
та посадовим особам органів
місцевого самоврядування

  

Відповідно до частини 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

 Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо законодавчого врегулювання перерахунків пенсій колишнім державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування (додається).

  1. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію.
  2. Звернення розмістити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради в мережі Інтернет.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.09.2018. № 918-23/2018

  

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

  

ЗВЕРНЕННЯ

 Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з ситуацією, що склалася у сфері пенсійного забезпечення колишніх державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

До 01.05.2016 року пенсійне забезпечення державних службовців регулювалося нормами Закону України “Про державну службу”
від 16.12.1993 року № 3723-ХІІ (зі змінами). Зокрема, статтею 371 вказаного Закону було передбачено, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв’язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсій здійснюється виходячи із суми заробітної плати, на яку нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії. У зв’язку з набранням з 01.05.2016 року чинності Закону України “Про державну службу” від 10.12.2015 року № 889-VII (далі – Закон), положення Закону України “Про державну службу” від 16.12.1993 року № 3723-ХІІ, що передбачали проведення перерахунку пенсій осіб, які мають право на пенсійне забезпечення, як державні службовці, втратили чинність. При цьому, зазначена норма поширюється не тільки на осіб, що призначені на державну службу після введення в дію Закону, але й на тих, що здійснювали свою професійну діяльність на державній службі у період дії законодавства, що передбачало право на перерахунок пенсій, умови та порядок його проведення.Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.Враховуючи викладене, з метою зняття соціальної напруги, яка виникла серед пенсіонерів – колишніх державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, звертаємося до Верховної Ради України з проханням розглянути питання щодо законодавчого врегулювання перерахунків пенсій, які призначені до 01.05.2016 року відповідно до Закону України “Про державну службу”.

  

Прийнято на двадцять третій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 вересня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]