Про звернення обласної ради щодо збереження статусу міста Галича у процесі здійснення реформи адміністративно-територіального устрою


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 02.03.2018. № 809-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо збереження статусу міста
Галича у процесі здійснення реформи
адміністративно-територіального устрою

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо збереження статусу міста Галича у процесі здійснення реформи адміністративно-територіального устрою (додається)
  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію та Прем’єр-міністру України В. Гройсману.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

 

Голова обласної ради                                                                                Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 02.03.2018. № 809-20/2018

 

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Реформа місцевого самоврядування – децентралізація влади, неминуче тягне за собою необхідність внесення змін до адміністративно-територіального устрою. Очевидно, що райони будуть укрупнені та межі їх змінені.

У Верховній Раді України вже підготовлений проект Закону України, реєстраційний номер № 6636, “Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж”, який створює умови для ліквідації районів. У результаті відповідних рішень Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України місто Галич може втратити статус районного центру та перетворитись у звичайне місто.

Галич – столиця Галицького, а пізніше Галицько-Волинського князівства – унікальна історико-археологічна пам’ятка всеукраїнського значення.

На основі комплексу історико-культурних пам’яток тут у 1994 році було створено державний історико-культурний заповідник, який має статус національного.

Перша згадка про Галич відноситься, згідно з угорською хронікою XIII століття, до 898 року.

Історичний Галич сягає далеко за адміністративні межі теперішнього районного центру Івано-Франківщини, охоплюючи кілька населених пунктів. Тут, окрім збережених чи відновлених пам’яток (храм святого Пантелеймона XII ст., церква Різдва Христового XIII-XVI ст., комплекс Кармелітів XVIІ ст., Успенська церква XVI ст., могила, яка згадується в Галицько-Волинському літописі, та легендарна Княжа криниця), є ще фундаменти 14 церков XII-XIII ст., залишки печерних монастирів, фортифікаційних споруд тощо.

Враховуючи велике державотворче, історичне і духовне значення Галича, просимо залишити за містом Галичем статус районного центру.

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
2 березня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]