Про звернення обласної ради щодо зняття з розгляду проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 16.02.2018. № 754-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо зняття з розгляду проекту
постанови Кабінету Міністрів
України “Про внесення змін
до постанови Кабінету Міністрів
України від 21 листопада 2012 року
№ 1114 “Про затвердження Типового
положення про бригаду екстреної
(швидкої) медичної допомоги”

 

З метою недопущення погіршення надання медичної допомоги на догоспітальному етапі, враховуючи висновки постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України

    А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, в. о. Міністра охорони здоров’я України У. Супрун та народних депутатів України від області щодо зняття з розгляду проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги” (додається).

  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, в. о. Міністра охорони здоров’я України У. Супрун та народним депутатам України від області.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 16.02.2018. № 754-20/2018

 Голові Верховної Ради України
А. Парубію

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 в. о Міністра охорони здоровя України
У. Супрун

 Народним депутатам України
від області

 

ЗВЕРНЕННЯ

 Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка виникне в результаті внесення змін в організацію роботи системи екстреної медичної допомоги.

Запровадження “парамедичної” системи надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі в Україні у відповідності до проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги” є вкрай невмотивованим та невиваженим кроком у контексті реформування медичної галузі вцілому.

Незавершена реорганізація первинної медико-санітарної допомоги, відсутність госпітальних округів з відповідною інфраструктурою (відділення ЕМД з відповідним кадрово-матеріальним потенціалом) в комплексі з запланованою відсутністю медичного персоналу в системі ЕМД практично залишають пацієнта без медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Наявна мережа та незадовільний стан автошляхів області (особливо у гірських районах) досить часто не забезпечують 10 (20)-хвилинне прибуття бригади ЕМД на виклик та 60-хвилинне транспортування хворого до закладу третинного рівня, що регламентовано діючою нормативно-правовою базою.

Окрім того відсутність навчально-тренувальної бази та незадовільне матеріально-технічне забезпечення бригад ЕМД унеможливлює виконання уніфікованих клінічних протоколів як медперсоналом, так і бригадами майбутніх парамедиків.

Реформа галузі першочергово мала б передбачати закупівлю санітарного транспорту, необхідного медичного обладнання та інвентаря. Абсолютно не зрозуміло яким чином буде покращено якість надання екстреної медичної допомоги. Впровадження в систему парамедичних бригад, які значно поступаються кваліфікаційним рівнем діючим бригадам ЕМД, окрім економії видатків на утримання галузі призведуть до критичного погіршення якості наданння медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Отже, так звана реформа системи екстреної медичної допомоги є прямим порушенням конституційного права громадян на життя, здоров’я та якісне медичне обслуговування.

 

Враховуючи наведене, вимагаємо:

  • не допустити реформування системи екстреної медичної допомоги відповідно до запропонованого проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги”;
  • заборонити реформування екстреної медичної допомоги шляхом зниження кваліфікації медперсоналу та недопущення в подальшому погіршення надання ЕМД на догоспітальному етапі;
  • не вилучати пункти 6 і 7 Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114, паралельно провівши перевірку ефективності роботи лікарських та фельдшерських бригад;
  • спрямувати з Державного бюджету України кошти на покращення матеріально-технічної бази системи екстреної медичної допомоги.

 

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
16 лютого 2018 року

 

 

 

 

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]